Panokset kovenevat

LIIGA / Ennakko
Sunnuntai-iltapäivänä tarjoillaan jääkiekon ystäville television välityksellä ottelu, jossa kohtaa kaksi pudotuspeleihin tähyävää joukkuetta. Kummankaan, HIFK:n tai JYP:n, paikka ei vielä ole varma, joten pisteistä käydään tiukka vääntö.

JYP hamuaa kotietua

Kotijoukkueen sijoitus sarjataulukossa on sellainen, että jokainen ottelu on sille tärkeä. Kotiedussa kiinni olevat Blues ja Kärpät ovat muutaman pisteen päässä edellä ja Tappara hengittää niskaan pykälää alempana. Pudotuspelipaikan varmistamiseen nykyinen pistetahti riittää, mutta kotietuun pitää saada lähes jokainen saatavilla oleva piste. Etenkin Tapparan pistetili karttuu tällä hetkellä sellaista tahtia, ettei pistemenetyksiin juuri ole varaa, jos haluaa pysyä tamperelaisten edellä taulukossa.

JYP:n tämänhetkinen pelitapa on siinä mielessä erikoinen, että se perustuu tuurin hyväksikäyttämiseen. Joukkueen ei tarvitse kiinnittää huomiota perusasioihin ennen peliä, koska se voi luottaa siihen, että kiekot pomppivat itselle ja vastustajalle eivät. Hyvään tuuriin perustuva pelitapa on vaikea murrettava vastustajalle, koska sen tulisi kyetä kääntämään onni puolelleen, eikä yleisesti tunnettuja keinoja tähän taida olla. Onni voi kuitenkin kääntyä, mikä kannattaa muistaa myös pitkävetoa pelatessa ja ottaa Iltalehden Timo Branderin veikkausvihjeet huomioon. Vihjeillä on suuri vaikutus, sillä JYP:n joukkuekin oli niitä torstain peliin lukenut ja saanut tuuripuheista lisävirtaa, joka lopulta johti joukkueen voittoon Raumalla.

Vakavasti puhuen JYP:n peli ei ole enää kulkenut siihen malliin kuin loppusyksystä, mutta joukkue on silti pystynyt keräämään pisteitä hyvällä tahdilla. Tuurilla on ehkä osuutensa, mutta niin on myös tiukalla puolustuksella ja etenkin hyvällä maalivahtipelillä. Tero Leinonen pelasi JYP:n neljä edellistä ottelua ja päästi niissä yhteensä kolme maalia, mikä ei paljoa töitä hyökkääjille jättänyt voittojen napsimiseen. Tänään on Juha Pitkämäen vuoro. Tampereen mies ei ole ollut yhtä vakuuttava kuin mikkeliläinen kollegansa, mutta hyvänä päivänä Pitkämäkikin pystyy leinosmaisiin suorituksiin. Helpot virheet on vain saatava pois; tällä tasolla ei vastustajan purkukiekkoja saa enää päästää omaan maaliin.

IFK ailahtelee

Alpo Suhonen ei ole saanut joukkojaan pelaamaan tasaisesti oikeastaan koko kautena. Helsinkiläisseuran fanien hermoja on koeteltu hyviä hetkiä ja pelejä seuranneilla otteluilla, joissa mikään ei ole onnistunut eivätkä pelaajat ole näyttäneet edes yrittävän. Huonosti pelatessaankaan IFK ei ole kontannut pahasti, mutta liian monesti joukkue on hävinnyt omaan huonouteensa eikä vastustajan hyvyyteen. Virallinen selitys ailahteluille on joukkueen nuoruus, mikä kuulostaa hyvinkin loogiselta. Viime kaudella sisäänajettujen juniorien suoritustaso heittelee vielä, eikä kokenut kaarti ole aina pystynyt nousemaan esiin silloin, kun pelejä on ratkaistu.

Kaikesta huolimatta IFK on sarjataulukossa pudotuspeliviivan paremmalla puolella ja todennäköisesti sinne tulee jäämäänkin, jos ei joukkue täysin kadota otettaan. Hyvänä päivänä joukkueen huippuyksilöt ja leveä materiaali ovat sellaisia, jotka kykenevät kaatamaan liigassa joukkueen kuin joukkueen. Monia kovien joukkueiden päänahkoja HIFK:lla onkin jo saatuna tältä kaudelta, mutta ainakin yksi puuttuu vielä – nimittäin JYP:n. Joukkueet ovat pelanneet kerran tasan ja kahdesti pisteet ovat matkanneet Jyväskylään.

Johtuen HIFK:n tämän kauden ailahteluista on uskottavaa veikkausta iltapäivän tv-pelin tuloksesta mahdoton antaa. Hippoksella saatetaan nähdä maali-iloittelu tai unettava asemasota. Peliä vie jompikumpi joukkue mennen tullen, tai sitten kamppailu on tasainen. Mahdollisuudet ovat fifty-sixty, kuten eräs jyväskyläläinen ajattelija on todennut.

» Lähetä palautetta toimitukselle