Bluesin puolustus jälleen liikaa JYPille

Blues otti kauden neljännen voittonsa JYPistä. Kurinalaisesti esiintyneet espoolaiset tylsyttivät kerta toisensa jälkeen JYPin hyökkäykset loistavasti torjuneen Bernd Brücklerin johdolla ja veivät pisteet mukanaan lukemin 1-3.

JYPin kannalta tulokset kauden aikana Espoon Bluesia vastaan jäivät vaisuiksi. Neljän keskinäisen ottelun pisteet menivät espoolaisille 11-1 maalieron ollessa 13-3.

kuvakooste

Ottelutapahtumat värikuvina.
[katso kuvat]

Torstai-illan ottelu ei poikennut kaavasta juuri millään lailla. JYP hakkasi päätään Bluesin tiiviiseen viisikkoon ja uhrautuvaan puolustukseen. Espoolaiset iskivät terävästi vastahyökkäyksiin ja avausmaalin saatuaan torpedoivat kotijoukkueen hyökkäyspelin liki tyystin.

- Ennen peliä katsottiin, että olemme hävinneet kolme peliä Bluesia vastaan. Jos mestaruudesta meinaa pelata, niin Bluesille pitää pärjätä. Harmittaa kun teimme kovan työmäärän, JYPin valmentaja Risto Dufva totesi.

JYP aloitti vahvasti

JYP tuli otteluun vahvasti latautuneena. Peli pyöri ensimmäisen erän hyvin vahvasti vierailijan päädyssä, mutta Bernd Brückler oli Blues-maalilla ohittamaton. Kotijoukkueen peli pyöri hyvin kulmissa, mutta parhaat maalipaikat vierailija esti varsin mallikkaasti.

Blues pääsi yrittämään ottelun alkuminuuteilla ylivoimaa, kun Jarkko Immonen törmäili Brücklerin kanssa estämisjäähyn arvoisesti. Vierasjoukkueen ylivoima oli kuitenkin tehotonta hyvin taistelleen jyväskyläläisalivoiman edessä.

JYP sai omat ylivoimamahdollisuutensa erän puolen välin molemmin puolin. Maalinteko jäi kuitenkin haaveeksi Immosen röyhkeästä maalille noususta ja Dwight Helmisen ylirimaohjauksesta huolimatta.

Ensimmäisen erän kulkua kuvaavat hyvin maalivahtien torjunnat. Brückler joutui venymään kiekon tielle peräti 19 kertaa, kun taas virkaveli Pekka Tuokkola JYPin maalissa selvisi viidellä torjunnalla.

Toisessa erässä sävelet olivat aivan päinvastaiset. Blues nosti karvaustaan rajusti ja alkoi ajaa JYPin puolustajiin kiinni jo syvällä hyökkäysalueella. Kotijoukkueen liike ei yltänyt riittävälle tasolle aktiivisesti esiintyneitä vieraita vastaan ja näinpä ottelun painopiste kääntyi JYP-päätyyn.

Blues painoi rajusti toisen erän ensimmäisen puoliskon. Erityisesti Camilo Miettisen ketju, jossa laidoilla pelasivat Oskar Osala ja Mikko Lehtonen, sai aikaan melkoisia painostusjaksoja.

Blues hallitsi tapahtumia ja sai palkinnon työlleen. Mika Niemi istui rangaistusta estämisestä. Rikkeen kohteena oli jälleen Brückler, joka maalivahdille harvinaisesti hankki yksittäisistä pelaajista eniten jäähyjä vastustajalle koko ottelun aikana. Bluesin ylivoima toimi, kun maalin eteen vapaaksi unohdettu Jaakko Uhlbäck ampui kiekon ohi Tuokkolan ajassa 35.41.

Avausmaalin jälkeen vierailijat hellittivät hieman karvaustaan ja keskittyivät tukkimaan keskialuetta. Kiekollinen hallinta tasoittui ja myös JYP pääsi yrittämään hyökkäämistä, mutta Bluesin vahva keskialueen puolustus kilpisti kotijoukkueen sommitelmat jo ennen hyökkäysaluetta.

Kolmas erä oli tasaisin

Kotijoukkue sai hieman enemmän juonen päästä kiinni kolmannessa erässä. Paikkaa tasoitukseen tarjottiin erän alkuminuuteilla, kun Bluesin Tero Koskiranta passitettiin jäähypenkille. Hyvästä paineesta huolimatta kotijoukkueen avausmaali jäi edelleen odottamaan itseään.

Blues iski terävästi parisen minuuttia ennen erän puolta väliä. Tuomas Pihlmanin harhasyötön jälkeen vierailija käynnisti nopean vastahyökkäyksen. Kiekko toimitettiin b-pisteen kaarelle Erkki Rajamäelle, jonka napakka laukaus upposi maalin takanurkkaan.

JYP nousi peliin mukaan ajassa 52.32. Pihlmanin vahvan kulmapelin myötä Kalle Kaijomaa pääsi nousemaan maalin eteen ja siirtämään kiekon ohi Brücklerin.

Maalin jälkeen muutoin hyvän ottelun viheltäneelle Tero Toivolalle sattui pari mustaa. Ensin Immonen sai erittäin helpon kahden minuutin jäähyn ryntäämisestä. Rangaistuksen päätyttyä Bluesin Mikael Kurki lähti istunnolle estämisestä tilanteessa, jossa oli hieman paikkailun makua helppoon kotijoukkueen jäähyyn.

JYPin ylivoima oli huomattavasti terävämpää, ja ajoittain lähinnä hautajaistunnelmissa torstaitaan viettänyt kotiyleisö intoutui jopa kannustamaan. Parhaat paikat osuivat Samuli Piiroiselle ja Lars Helmiselle, mutta Blues kesti. Erityisesti Rajamäki osoitti hurjaa taistelutahtoa ja esimerkillistä asennetta syöksyillessään kiekon eteen milloin mitenkin päin.

Ottelun viimeisellä minuutilla JYP yritti vielä tasoitusta ilman maalivahtia. Jyväskyläläisten synkeä tilasto ilman maalivahtia pelaamisesta sai jatkoa, kun Osala karkasi keskialueelta tekemään Bluesin voiton sinetöineen kolmannen osuman tyhjiin.

Matikainen oli syystäkin tyytyväinen

Ottelun jälkeen Risto Dufva harmitteli joukkueensa viimeistelytaitoa.

- Ensimmäinen erä oli meiltä hyvää peliä. Toinen oli sitten Bluesin. Meillä lähti peli vähän väärään putkeen, mutta ei siinä mitään erityistä tapahtunut. Kolmas oli taas hieman meidän. Bluesin kaltaisia loistavasti puolustavia joukkueita vastaan maalit pitää pystyä tekemään vaikka maalin tupella, Dufva summasi.

Espoolaisten päävalmentaja Petri Matikainen oli onnellinen mies. Joukkueen kypsä esitys sai ansaitusti kehut.

- Olimme vähän bussijaloilla ensimmäisessä erässä. JYP tuli kovaa, mutta meidän maalivahtimme oli hyvä. Toiseen erään lisäsimme karvausta ja pääsimme johtoon. Kolmannessa saatiin kiekonriisto ja tehtiin toinen maali. Lopussa teimme pelin vielä jännäksi. Mitään ei saa ilmaiseksi, tänään kävi näin, Matikainen pohti.

Varsin karusta loukkaantumistilanteesta huolimatta Bluesilla löytyi joukkueellinen onnistujia. Vaikka sairastuvalla on kokeneitakin pelaajia, ei kenenkään paikka kokoonpanossa ole kiveen hakattu tervehtymisen jälkeenkään.

- Meillä on 9-10 äijää sairastuvalla. Nuoret pelaajat nostivat tasoaan. Joka peliin yritetään laittaa paras kokoonpano jalkeille. Kaikki tietävät mitä pitää tehdä, että pääsee kokoonpanoon. Veteraaniosastomme antaa piiskaa itselleen ja nuoremmille jos ote alkaa lipsua, Matikainen kertoi.

JYPin Bluesia vastaan kauden aikana tehdyistä kolmesta maalista kaksi on mennyt Kalle Kaijomaan nimiin. Puolustaja löysi syitä tappioon sekä omiin onnistumisiinsa.

- Ensimmäisessä erässä pelattiin hyvin ja valmistautuminen oli hyvää. Toisessa sitten hävittiin liikaa kaksinkamppailuja. Blues sytyttää ehkä siksi, että siellä on isoja äijiä vastassa. Kiva puikkailla sitten hyökkäyksiinkin mukaan, Kaijomaa totesi.

Joukkueiden urakka jatkuu tulevana lauantaina. JYP matkustaa Lappeenrantaan paikallisen SaiPan vieraaksi. Blues puolestaan isännöi Espoossa Rauman Lukkoa.