JYP ratkaisi päätöserässä

LIIGA / Raportti
Tiistai-illan tuoksinassa Jyväskylän jäällä kohtasivat viime kauden hopeamitalisti Ässät ja pohjamutiin veikattu JYP. Kaukalossa tahkottiin kaksi erää tasaisesti, mutta kolmannessa erässä isäntäjoukkueesta löytyi vastuunkantajia ratkaisijoiksi asti.
taustaa

Rahikaisen debyytti JYP-paidassa
[lue lisää]



JYP-Ässät värillisenä versiona
[katso kuvat]

Illan kamppailun molemmilla osapuolilla oli allaan hävitty ottelu. Kotijoukkue JYP oli käynyt lauantaina Hämeenlinnassa esittämässä varsin hermostuneen ja sekaisen illan, kun Ässät vuorostaan oli joutunut toteamaan Pelicansin paremmakseen. Voitto oli ottelun molemmille joukkueille ainoa päämäärä, mutta potin korjasi tällä kertaa JYP.

Ottelu alkoi kotijoukkueen kannalla mielekkäästi, kun Ässien kanadalaishyökkääjä Brandon Crombeen otti jäähyn koukkaamisesta puolentoista peliminuutin jälkeen. Kun Mika Rontti heitti puoli minuuttia myöhemmin kiekon puolustusalueeltaan katsomoon, oli JYPillä runsaasti aikaa pyörittää kahden miehen ylivoimaa. Jaako Niskavaara pommitti siniviivalta kotijoukkueen 1-0-johtoon juuri, kun Crombeenin kakkonen katsottiin päättyneeksi.

Crombeen oli esillä hetkeä myöhemmin, kun JYP-puolustuksen syöttö kimposi luistimesta yllättäen takaisin puolustusalueelle. Kanadalainen oli jäänyt yksin alueelle ja oli yhtäkkiä nokikkain isäntäjoukkueen Sinuhe Wallinheimon kanssa. Ratkaisu lähti viuhuvana kutina Crombeenin lavasta, mutta Wallinheimo torjui vedon.

Ensimmäinen erä ei kovin suuria sankaritarinoita tarjonnut. Erän aikana jaettiin seitsemän kaksiminuuttista, joista Ässät keräsi viisi. JYP pääsi kokeilemaan johtolukemiensa lisäämistä jälleen viidellä kolmea vastaan, kun kiekko lipesi erän loppupuolella Rontilta toistamiseen katsomon puolelle ja Pasi Peltonen joutui koukkaamaan itsensä jäähylle. JYP-ylivoimassa kiekko liikkui, mutta viimeistely meni sähläämiseksi ja vedot jäivät uupumaan.

Tarjolla ylivoima-aikaa

Jos ensimmäinen erä alkoi JYPin kannalta maukkaasti, oli toisen erän alku Ässien. Erä ei ehtinyt vanheta kuin 17 sekuntia, kun lukemat kääntyivät tasoihin. Jäähyaitiosta jäälle tullut Peltonen kuljetti kiekon hyökkäysalueelle, nousi maalille ja vei Wallinheimon maaliltaan sivuun. Nopea kääntö maalin takaa toiselle puolelle, jossa maalin kulmalla päivysti Toni Häppölä. Pieni sipaisu ja peli oli tasan.

Toinen erä jatkoi juurikin siitä, mihin eräsummerin ensimmäisen kerran pärähdettyä jäätiin. Molemmat joukkueet ottivat kolme jäähyä, ja lisäksi Ässät-hyökkääjä Marko Kivenmäki hermoili Jyri Marttisen taklauksen jälkeen itselleen kympin. Erikoistilanteet noudattivat kuitenkin läpeensä samaa kaavaa; alivoimassa uhrauduttiin ja puolustettiin intensiivisesti, mutta ylivoima tarjosi vain muutamia näennäisiä kuvioita ja vetoja, mutta ei veretseisauttavia maalitilanteita.

Kauden kahdessa ensimmäisessä ottelussa molemmat joukkueet ehtivät tuskailla lukuisten jäähyminuuttien ja tehottoman ylivoiman kanssa. JYPin ylivoimasarake näytti ennen tiistain ottelua pyöreää nollaa, eikä hermostunut Ässät-ylivoima lauantaina aiheuttanut suuria riemunkiljahduksia pataleirissä.

Tiistaina JYP onnistui karsimaan saldonsa inhimilliseen seitsemään jäähyyn. Ässät keräsi yhteensä kymmenen kakkosta. Jäähymäärä ei ilostuttanut porilaisvalmentaja Juha Pajuojaa.

- Ensimmäisessä erässä otettiin aivan liikaa tyhmiä jäähyjä. Olimme huonolla jalalla liikkeellä. Säännöt ovat kyllä selvät, Pajuoja harmitteli ottelun päätyttyä.

Myöskään ylivoimasuorittaminen ei saanut Ässät-luotsilta selkääntaputuksia.

- Alivoima toimi paremmin kuin ylivoima. Ylivoima... se oli aivan kauheaa. Laukaisuherkkyys oli huono, pyöriteltiin vain. Pitäisi vain räiskiä menemään, hän tuskaili.

Kotijoukkueen valmentaja Matti Alatalo oli voitetun ottelun jälkeen hieman pirteämmällä tuulella, mutta tunnusti hänkin ylivoimasta puuttuvan suoraviivaisuuden. JYP pääsi pelaamaan ottelun aikana lähes viisi minuuttia kahden miehen ylivoimaa, mutta verkko soi noiden aikana vain kerran.

- Kentällä ajatellaan ja mietitään liikaa, kun pitäisi pelata, Alatalo kiteytti.

Alivoimapelaaminen vuorostaan tuntuu molemmilla joukkueilla olevan kuosissa tällä hetkellä. Kun vajaalla pelataan paljon, tulee harjoitustakin runsaasti. Ja kun homma toimii, on tämän hetken SM-liigassa hieman helpompi pelata ja hengittää.

- Oikeastaan ainut asia, joka tällä hetkellä on hyvässä kunnossa, on alivoima, Alatalo myöntää.

- Toisaalta pelaajan pitää olla todella taitava mailan kanssa tällä hetkellä. Pitää pystyä pelaamaan viisaasti, jotta jäähyiltä vältytään, hän jatkaa.

Kolmas erä toden sanoo

Kaksi erää joukkueet menivät tasatahtia, mutta kolmanteen erään JYP käänsi kurssin ketjumuutosten myötä. Muun muassa hyökkääjä Carlo Grünn nostettiin ykköskenttään Jari Jääskeläisen ja Juha-Pekka Hytösen rinnalle. Ensimmäisen kerran JYP-paidan ylleen pukenut Riku Rahikainen pääsi myös ottamaan tuntumaa jäähän ja keräsi heti ensivaihdostaan lähtien yleisöltä tuntuvat aplodit.

Tunnetta halliin toi tuttu kaksikko Jääskeläinen-Hytönen. Esimerkillinen alivoimapelaaminen rakensi monta vaaran paikkaa vastustajan maalille niinä hetkinä, kun kaiken järjen mukaan ottelun olisi pitänyt edetä vierasjoukkueen tahtipuikon mukaan. Ottelun alussa 200:nnen liigaottelunsa kunniaksi palkittu Jääskeläinen olikin yksi ottelun hahmoista, ja kantoi juhlaottelussaan ensimmäistä kertaa urallaan kirjaimellisesti kruunua – kultaista kypärää.

- Jäsä on niitä miehiä, keille onnistumisia suo. Hän on esimerkillinen joukkuepelaaja, joka on pelannut pitkän taipaleen joukkueessa. Kävi välillä Hermeksessä ja palasi takaisin. Hän on kehittynyt pelaajana valtavasti, Alatalo jakoi tunnustusta.

Jääskeläinen pääsi ottelussa ensi kerran pisteille kolmannen erän jälkipuoliskolla. Hän kuljetti suoraviivaisessa hyökkäyksessä kiekon hyökkäysalueelle ja syötti takakulmalle ehtineelle Carlo Grünnille. Grünn ei tyhjästä maalista enää ohi laittanut, vaan lakaisi JYPin johtoon.

Liekö Ässät johtomaalista hivenen lamaantunut, sillä seuraavat hetket mentiin isäntien komennossa. Reilu minuutti osuman jälkeen keskushyökkääjä Tero Koponen käänsi kiekon laidasta Ässien maalivahti Matti Kaltiaisen tontille. Kaltiainen ei saanut kiekkoa haltuunsa, ja paikalle ampaissut Samuli Piiroinen lirutti kiekon yllättäen maaliin. Lukemat korjattiin 3-1:een, kun ottelua oli jäljellä kuusi minuuttia.

Ässät sai viimeisen mahdollisuutensa puoli minuuttia myöhemmin, kun Hytönen otti kaksiminuuttisen kiinnipitämisestä. Porilaisryhmä ei kuitenkaan onnistunut hyödyntämään paikkaansa, ja kun Jääskeläinen vielä kaunisteli 4-1-lukemat tyhjään maaliin, jäivät pisteet selvin numeroin Jyväskylään.

Ketjumuutoksista virtaa

Toisin kuin jyväskyläläisleirissä, ei Ässien pukukopista kuulunut ottelun jälkeen hurraa-huutoja. Vierailijoiden pelistä puuttui se yhteinen punainen lanka, joka olisi pitänyt heidät läpi ottelun pisteiden syrjässä kiinni

- Otettiin tyhmiä jäähyjä. Toiseen erään saatiin hyvä lähtö ja liikuttiin hyvin, mutta kolmannessa erässä henkilökohtaiset tavoitteet menivät joukkueen tavoitteiden edelle, mikä on valtavan suuri pettymys. Kolmas erä oli aivan kauhea, Pajuoja huokaisi.

Ottelu oli hyvin kaksijakoinen. Ratkaisun tuonut päätöserä miellytti kuitenkin valmentaja Alataloa.

- Kaksi erää mentiin käsijarru päällä. Kolmannessa erässä taisteltiin hyvin ja pystyttiin pelaamaan täysin erilailla kuin lauantaina Hämeenlinnassa. Haalarit on silti vedettävä päälle joka aamu. Töitä on hirveästi viisikkopelaamisen ja ylivoiman kanssa, hän luonnehti.

Joukkueiden syystaival jatkuu torstaina, kun JYP matkustaa Bluesin vieraaksi Espooseen. Porista ei puuttune tunnetta, kun isäntäjoukkueen vieraaksi luistelee HIFK.

» Lähetä palautetta toimitukselle