TPS syvensi Jokereiden ahdinkoa

LIIGA / Raportti
Turun Palloseura viihtyy Areenalla. Joukkue korjasi jo kauden toisen vierasvoittonsa Jokereista, kun kotijoukkue päästi Tepsin karkaamaan peräti kolmen maalin päähän jo avausminuuteilla. Tasurikin olisi ollut vielä mahdollinen, mutta lopulta Jokerit kaatui tehottomuuteensa. Pelin jälkeen Hannu Jortikka piikitteli maajoukkuevalinnoista.

- Meillä on ollut taukojen jälkeen avaukset hyvin vaikeita, mutta nyt saatiin hyvä luistelu päälle, tuumaili TPS:n päävalmentaja Jukka Koivu tiistai-illan ottelun jälkeen.

Ja oikeassa olikin. Kotijoukkue Jokerit sai alussa hieman etumatkaa, kun Koivuista kentän puolella esiintyvä Mikko nappasi kakkosen heti ensimmäisellä minuutilla. Mutta yhdeksän peliminuutin kohdalla alkoi turkulaisten 3 minuutin ja 46 sekunnin show, jonka jälkeen jokerivahti Pasi Häkkinen poistui murskattuna vaihtoaitioon.

Showsta voi kaiken kunnian antaa TPS:n loistavasti tänään esiintyneelle tehoketjulle Mika Alatalo – Mikko Koivu – Ville Vahalahti. Ensin Sami Helenius pelasi itsensä ulos keskialueella ja mustapaidat säntäsivät ylivoimahyökkäykseen, jonka päätti lopulta Antti Hulkkonen Vahalahden syötöstä. Sitten Alatalo ja Koivu olivat kahdestaan Martti Järventietä vastaan. Jälleen soi reppu, kun Tomek Valtonen ei pinkonut kyllin vauhdilla alaspäin.

Ottelun voittomaaliksi jääneen osuman TPS:n tehotrio taituroi 5-3 –ylivoimalla ajassa 12.04. Mikko Koivu antoi helsinkiläisyleisölle viitteitä siitä, että mies kykenee tulevaisuudessa seuraamaan isoveljensä askelmerkkejä. Koivu namutteli upean syötön Jokereiden alivoimakolmion keskelle hakeutuneelle Alatalolle, joka ohjasi lätkän tyylikkään tähtikonkarin elkein eteenpäin. Ratkaisumaalia ihmettelivät jäähyaitiosta jäähyaitiosta käsin Jokereiden nuoret pakit Sami Lepistö ja Kevin Kantee.

- Meillä oli onnekas alku. Maalit olivat hieman onnekkaita, vähätteli Jukka Koivu omiensa mainiota alkua.

Jokereiden puolella pelin alku meni siis pahasti vikaan. Joukkue oli ensimmäisessä erässä potkussa ja varsinkin siinä ratkaisevassa terävyydessä, halukkuudessa ja taistelussa selvästi vierailijoitaan jäljessä. Jopa niin pahasti, että murskatappio olisi voinut olla edessä.

Markus Helanen vaihdettiin Jokereiden maalinsuulle Tepsin kolmannen osuman jälkeen. Pasi Häkkinen ei yhdessäkään maalissa varsinaisesti rähmäillyt, mutta kylmä totuus on, että maalivahdin pitäisi saada jotain kiinnikin. Torjuntoja yleisön suosikille kertyi vain yksi. Häkkinen päästi kolmen viime pelin aikana 132 minuutissa 12 maalia. Väsymystä pitkän ja raskaan kauden jäljiltä?

- Häkkistä on turha kritisoida, mutta en tiedä monesko peli oli, mutta neljä kutia ja kolme maalia. Siitä vaan kuukauden pelaaja ja autot alle, ja hyvää joulua, tuumaili Jokereiden päävalmentaja Hannu Jortikka.

- Täs on sitäkin turha kaunistella, mutta maalivahtipeli on kovin rajallista. Jos sulla rupeaa torjuntaprosentti olemaan 80 jotain, niin kuin oli Spengler-cupissa, niin et sä voita yhtään pelejä. Ei tämä ole mitään syyttämistä, mutta tässä on tietyt kaavat minkä mukaan tää homma kulkee. Jos et sä tee yhtään maalia, niin et sä pelejä voita, mietti Jortikka.

Toisen epäonni on toisen onni. Markus Helaselle ei liikaa peliminuutteja ole narripaidassa siunaantunut. Nyt mies pääsi vihdoinkin kehiin Areenalla ja hyvin pelasikin, vaikka torjuntatyyli ajoittain nostattaa varmasti verenpaineita kotiyleisön keskuudessa.

- Yritin vaan ottaa kaikki irti, mitä saa, kertoili kakkosmaalivahti Helanen pelin jälkeen.

- Ei se pelien määrä niin hirveästi vaikuta. Tietysti mitä enemmän pelejä, sitä parempi rutiini. Mutta on tässä uran aikana tullut pelejä pelattua, eikä kesän jälkeenkään voi kukaan selitellä ettei ole pelannut juuri viime aikoina. Jokainen peli on erilainen, sen takia pitää treenata mahdollisimman hyvin, jutteli Helanen kysyttäessä vähäisistä peleistä liigassa.

- Ainahan sitä yrittää antaa mahdollisimman hyvän taistelun, mutta Pasi on pelannut loistavasti tän kauden ja ollut selkeä ykkönen. Pitää antaa mahdollisimman hyvä vastus, että toinenkin pysyy terävänä.

Jokerit tehoton toisessa erässä

Toisen erän tapahtumia värittivät vahvasti illan päätuomari Jyri Rönnin viheltämät lukuisat jäähyt, jotka pistivät joukkueet vuorotellen mattoon. Lukemat pysyivät kuitenkin muuttumattomina, kun Jokerit tuskaili totaalisen tehottomuuden kanssa. Joukkue oli tuossa vaiheessa tahkonnut jo yli 140 minuuttia maalitta.

Kun ei niin ei, mahtoivat Jokereiden viivamiehet tuumia, kun liki kahden minuutin 5-3 –ylivoimakaan ei tuottanut tulosta. Jokereiden ylivoimapeli on tällä hetkellä varsin heikkoa. Hyökkäystriojen ideat ovat vähissä ja siniviivan ampujat Martti Järventien ja Jan Latvalan johdolla kädet jäässä. Maski ei toimi ja puolustajien vedot ovat joko tuhnuja tai kopsahtelevat ties minne.

Turkulaisten kunniaksi mainittakoon, että joukkueen ajoittain aggressiivinen ja aktiivinen neliö onnistui varsin hyvin pitämään pahimmat paikat kiinni, ja maalivahti Teemu Lassila sai suhteellisen rauhassa poimia kiekkoja.

Kolmannessa erässä Jokeritkin sai kuitenkin maalihanat auki. Alkuun maalinteko alkoi jo näyttää epätoivoiselta, kun PC Drouin päätti 2-1 –hyökkäyksen Tomek Valtosen kanssa surkeasti suoraan Lassilan syliin.

Junioreiden MM-kisoissa kunnostautunut tässä ottelussa erinomaisesti pelannut Sami Lepistö kuitenkin väläytti jälleen parasta osaamistaan. Sean Bergenheim ja Tomi Mäki järjestelivät Lepistölle hyvän vetopaikan ja puolustaja ampui tuimasti yläpesään. Kuusi minuuttia myöhemmin Martti Järventiekin sai vihdoinkin maalin aikaan, kun mies vaihtoi taktiikkaa lyöntilaukauksesta ovelaan löysään rannariin jäitä pitkin. Tällä kertaa maski toimi jokeriylivoimassa hyvin ja Lassila joutui antautumaan toistamiseen.

- Me ruvettiin siinä kävelemään ja koukkimaan saatana ja tekemään asiat ihan päinvastoin kuin mitä piti tehdä. Eihän siitä mitään tullut, soimasi Jukka Koivu omiaan Jokereiden päästämisestä lähelle.

Kieltämättä Jokerit olisikin voinut tehdä useammankin maalin toisen ja kolmannen erän paikoista. Viimeisen kymmenminuuttisen aikana TPS sai kuitenkin tilkittyä keskialueen eikä kotijoukkue saanut kunnon kirivaihdetta päälle.

- Kyllä siinä vastustajalla oli ylivoimissa niin paljon paikkoja. Mä luulen että se meni aina välillä meidänkin lahkeesta se kiekko kulmaan. Vastustajalla oli ”se” päivä tänään. Jonain toisena päivänä ne kiekot menee sisään, arvioi Koivu joukkueensa parempaa tuuria.

Jortikka äkäinen Summaselle

Hannu Jortikka oli selvästi totaalisen pettynyt joukkueensa kehnoon esitykseen turkulaisia vastaan. Avainpelaajilta puuttui selkeästi halua ottelun voittamiseen. Jokereiden paras ketju oli nuorempaa kaartia edustava Sean Bergenheim – Valtteri Filppula – Tomi Mäki. Puolustajistakin Sami Lepistö esitti värikkäintä peliä esimerkiksi Jan Latvalan ollessa totaalisen suossa.

- Niin kauan tässä suossa tarvotaan, kuin herrat haluaa. Ei tässä mitään sen kummallisempaa ole. Syvällä pitää todennäköisesti käydä, arvioi päävalmentaja Hannu Jortikka joukkueensa nykytilaa.

- Joukkue on ollut hajalla ja se näkyy joka puolella. Kolmeen viikkoon ei päästy harjoittelemaan. Peruspeli on ihan pois uomiltaan. Siinä jaksettiin vielä joulutaukoon asti, mutta kyllä tässä jotain muutakin on tapahtunut. En viitsi lähteä yksilöimään, mutta kaikennäköistä on ollut. Paljon loukkaantumisia ja soppa vaan kasvaa, jatkoi Jortikka.

- Ei tämä tällä hetkellä hyvältä tunnu. Sitä saa mitä tilaa. Kyllä mä luulen, että me pudotuspeleihin päästään. Sitten se voi olla kolme peliä ja kesäloma. Sitten mennään kesälomalle, ei mun maailma siihen kaadu, mutta toivottavasti jonkun pelaajan maailma rupeaa kaatumaan,

Jokereille tammikuu oli todella raskas. Juuri kun täysi iskukykyinen joukkue oli kasassa, alkoi runkopelaajia putoilla lasaretin petiin kuin kärpäsiä ja paketti tuntui hajoavan käsiin. Tauosta ei liiemmin ollut hyötyä. Jokereiden paketti ei ollut sen paremmassa kasassa tauonkaan aikana. Peräti neljä pelaajaa edusti Suomea Sweden Hockey Gamesissa.

- Jos mä hieman hämmennän tätä kiekkokeskustelua, niin mä olen hieman närkästynyt siitä, että meillä on eniten maajoukkuepelaajia. Ihmettelen, ettei toimittajakunta ole sitä miettinyt, että me ollaan tammikuun huonoin joukkue ja meillä on eniten maajoukkuepelaajia, ihmetteli Jortikka ääneen.

- En ota kantaa, mä vaan sanoin. Mä en ota kantaa valintoihin, mä vaan kommentoin.

- En ota kantaa, vastasi Summanen kysyttäessä puhutusta yhteistyöstä maajoukkueen ja seurojen välillä.

Pelaajien poukkoilemisesta ties missä Jokerit on kärsinyt Jortikan mukaan suuresti, mikä kieltämättä näkyy suoraan kentällä.

- Eilen vielä joutui kenttiä sekottelemaan. Ei meillä ole ollut täällä ketään. Ei tämä mikään selitys ole, mutta jos sulla ei ole pelaajia, niin ei perusviisikkopelaamisesta tule yhtään mitään. Tämän näköistä tää on tää meidän pelaaminen.

- Ylivoimiakin viisaat ihmiset neuvoo että miten pitäisi harjoitella. Mutta miten sä harjoittelet, kun ei ole pelaajia paikalla? Tää on jatkuva kierre, totesi Jortikka.

» Lähetä palautetta toimitukselle