Jokereiden tehohetki tuhosi TPS:n

Talven saapumista Helsinkiin juhlistettiin sunnuntain ainoassa SM-liigaottelussa. Pirteitä otteita viimeisissä peleissään esittänyt TPS haastoi isäntäjoukkue Jokerit tiukkaan vääntöön pisteistä, mutta turkulaisten taistelu ei kuitenkaan riittänyt. Jokereiden tehominuutti kolmannen erän aluksi upotti siihen asti johdossa sinnitelleen vierasjoukkueen.

Tasaisissa merkeissä kuluneen ottelun ratkaisuksi muodostuivat turkulaispelaajien pienet virheet kolmannen erän alussa. Näistä virheitä Jokerit rankaisi armotta. Ensin Samuli Jalkanen ohjasi maalin edestä pelin tasoihin ja sitten Clarke Wilm teki Tony Virran ja turkulaispuolustuksen esityöstä ottelun voittomaalin. Virta häkeltyi itsekin saamastaan yllättävästä syöttöstä.

- En edes tiedä mitä siinä oikein tapahtui. Saatiin ilmeisesti vastustajan hyökkäykseen lähtö poikki jo ennen siniviivaa. Ei siinä muuta tarvinnut kuin heittää kiekko pakkien taakse ja siellä oli Wilm kärkkymässä, Virta kertasi.

Turkulaisjoukkueen luotsi Hannu Virta ei ottelun jälkeen omiensa päätä silitellyt ratkaisuhetkien tapahtumien vuoksi.

- Me tehtiin aika isoja virheitä ja punavalo paloi. Näin me opitaan. Kyllä kaverin pelaajat kiekon pussiin lyövät, kun on paikka, Virta totesi alistuneesti.

Alku turkulaisten tahtiin

Ottelun alussa vaikutti, että isäntäjoukkue Jokereiden jalat olivat jääneet bussiin paluumatkalla Kuopiosta. Edellisen illan ottelu painoi myös TPS:llä jaloissa, mutta turkulaiset tulivat otteluun huomattavasti liukkaammalla liikkeellä. Jokerit joutui rikkomaan turkulaisten peliä koukkimalla ja tuloksena oli kaksi jäähyä heti pelin alkuun.

TPS:n David Lundbohm oli viedä vieraat johtoon ylivoimalla, mutta hänen laukauksensa kolahti Jussi Markkasen vartioiman maalin ristikkoon. Jäähyllä silloin istunut Tony Virta harmitteli joukkueensa huonoa alkua.

- Alku oli tosi tukkoista. Meillä oli eilen tosi kova peli Kuopiossa. Matkustaminen sieltä takaisin näkyi meidän pelaamisessa selvästi, Virta manasi.

Pirteästi aloittanut vierasjoukkue meni johtoon, kun ensimmäinen erä oli ylittänyt puolivälin. Turkulaisten parhaimmistoon kuulunut Markku Hurme vetäisi terävän rannelaukauksen heti ylitettyään Jokereiden siniviivan ja kiekko painui hieman helponoloisesti ohi Markkasen.

Vähitellen Jokerit heräsi pelaamaan, mutta tasoitusmaalia saatiin odottaa aina toisen erän puoleen väliin saakka. Jokereiden ykkösketju voitti hyökkäyspään aloituksen ja Mika Strömberg toimitti kiekon maalille. Erikoisesti pomppineen kiekon pääsi lakaisemaan lähes tyhjään maaliin Tim Stapleton.

Kiistanalaista ylivoimaa

TPS meni johtoon toisen erän päätteeksi, kun Markku Hurme hakkasi maalin edestä kiekon ohi Markkasen turkulaisten pelatessa ylivoimalla. Jokereiden puolustajapari Mikko Kalteva – Mikko Jokela avusti hölmöilyllään Hurmeen maalia.

Jokereiden valmentaja Doug Sheddenin mielestä koko ylivoima oli täysin perusteettomasti tuomittu. Cole Jarrett ajoi tilanteessa turkulaismaalivahti Alexander Salakin syliin, mutta jopa Jouko Turkka olisi ollut tyytyväinen Salakin suurieleiseen eläytymiseen tilanteessa.

- En pitänyt lainkaan tuosta tuomiosta. Cole Jarrett ei ajanut maalivahti Salakin päälle, kuten tuomari näki asian. Sitä edellinenkin ylivoima heille tuli väärin perustein, Teemu Laine sukelsi siinä, Shedden murisi.

Jokerit rankaisee turkulaisten virheistä

Kolmanteen erään tuli sisuuntunut Jokerit. Isäntäjoukkue latoi heti erän aluksi kiekon kahdesti TPS:n maaliin, eikä turkulaisjoukkue enää kyennyt nousemaan takaa-ajoasemasta rinnalle.

Jokereiden tasoitusmaalista vastasi joukkueen neloskenttä, joka pitkän pyörityksen jälkeen onnistui hieman onnekkaasti maalinteossa. Tobias Salmelainen pelasi kiekon viivalle ja Mikko Kalteva lähetti pikkumustan maalia kohti. Maalin edessä Samuli Jalkanen onnistui saamaan mailansa väliin ja kiekko ohitti mainion ottelun pelanneen Salakin.

Tasan minuutin kuluttua Jalkasen maalista kiekkoa kaivettiin uudemman kerran Salakin takaa. Tällä kertaa maalista vastasi Clarke Wilm, joka laukoi kiekon yläkulmaan läpiajonsa päätteeksi ja lukemiksi 3-2.

TPS:lle tarjoutui vielä kaksi avopaikkaa nousta ottelussa tasoihin, mutta Mikko Rauteen yritys alivoimalla kuihtui käsien puutteeseen ja aivan maalin edestä tulleen Markku Hurmeen laukauksen Markkanen kaappasi mainiolla sivuttaisliikkeellä.

Materiaalieroa ja otteluväsymystä

Lopullisen niitin ottelulle iski Wilm vajaat kaksi minuuttia ennen päätössummeria. Tony Virta karkasi laidasta kohti TPS:n tyhjää maalia ja malttoi syöttää toiseen laitaan Kim Hirschovitsille, joka puolestaan jatkoi kiekon b-pisteiden väliin Wilmille. Maalisyöttö tähän Jokereiden voiton sinetöineeseen osumaan oli Tony Virralle 400. tehopiste SM-liigassa.

Turkulaisten valmentaja Hannu Virta näki ottelun ratkaisuksi joukkueidenvälisen materiaalin tasoeron.

- Kun menet lihakauppaan ja ostat rahalla pelaajia, niin kyllä kaverilla on laadukkaampia, maailmanluokan pelaajia. Eilen pelattiin hyvää peliä ja tänään jatkettiin siitä. Tällä kertaa se vaan ei riittänyt, Hannu Virta selitti ottelun jälkeen tappion perimmäisiä syitä.

Jokereiden Doug Shedden puolestaan oli tyytyväinen pisteisiin, varsinkin kun kysymyksessä oli raskaan peliputken päätösottelu.

- Tämä oli vaikea peli molemmille joukkueille. Pelasimme kolmannen pelin neljässä päivässä. Olen tyytyväinen Markkasen pelastuksiin kolmannessa erässä ja lopputulos oli meille hyvä, Shedden totesi.

Jokerit jatkaa seuraavaksi pelejään torstaina kotiottelulla Ässiä vastaan. TPS puolestaan matkustaa tuolloin Tampereelle Ilveksen vieraaksi.