Rita ratkaisijana Areenalla

LIIGA / Raportti
Jokerit ja Pelicans punnersivat tasaisissa merkeissä kolme erää, mutta kaikki kolme pistettä jäivät Helsinkiin kotijoukkueen ykkösvitjan vahvan viimeisen minuutin pelin ansiosta. Pelicansin muuten hyvää iltaa varjosti huonosti alkanut maalivahtipeli.

Kim Hirschovits on ottamassa paikkaansa Areenan uutena kiistattomana herrana. Ykkössentteri iski tänään maalin ensimmäisessä erässä ja lopulta juoni Jokereiden 3-2-voittomaalin erinomaisen vaihdon päätteeksi ajassa 59.17. Viimeistelyn hyökkäykseen värkkäsi Jani Rita, jolle maali oli kauden toinen. Rita taisteli itsensä keskelle vapaaksi ja Hirschovits tarjoili. Pelicans-puolustaja Sami Helenius seurasi ottelun ratkaisua voimattomana vieressä.

Ennen viimeisen minuutin huipennusta ottelun voimasuhteet ehtivät aaltoilla puolelta toiselle. Pelicans sai erinomaisen alun peliin iskemällä jo ensimmäisen ylivoimapelinsä aikana ajassa 1.53. Karo Koivunen pelasi ensin Tuomas Santavuorelle tyhjän maalin tarjottimelle, mutta Santavuoren paukautettua ohi Koivunen pääsi itse siirtämään päädystä kimmonneen flipperikiekon verkkoon.

Jokerit pääsi onnekkaasti mukaan peliin yhdeksännellä peliminuutilla kun Pelicans-puolustaja Olli Korkeavuori vippasi kiekon alivoimalla katsomoon. Seuranneella 5-3-ylivoimalla Rita järjesti maskin, ja Hirschovits kuittasi siniviivan tuntumasta yläpesään.

Reilua minuuttia myöhemmin ottelun epävarmasti aloittanut Pelicans-maalivahti Tommi Satosaari hörppäsi Marko Tuulolan ampuman pyörivän kiekon kainalosta verkon perille, ja Jokerit oli kuin varkain siirtynyt ottelussa johtoon. Pelicansin päävalmentaja Hannu Aravirta ei aikaillut päätöksenteossa, vaan luistelutti välittömästi Satosaaren tilalle Antti Niemen maalia vartioimaan.

Pelicans liukkaampi, Jokerit rauhallinen

Tuloksellinen status quo kesti ajassa 10.30 syntyneen johtomaalin jälkeen pitkälle kolmanteen erään asti, vaikka Pelicans tuntui olevan hieman niskan päällä varsinkin 5-5-pelissä, jota tosin lukuisat jäähyt luonnollisesti katkoivat.

Pelicans pelasi erinomaista keskialueen vieraspeliä, eikä Jokerit saanut hyökkäyksenrakenteluaan tasaviisikoin ja ylivoimalla juuri käyntiin. Syötöt venyivät kotijoukkueelta liian pitkiksi ja etäisyydet repsahtivat, tuloksena ajoittain seisovan oloista peliä.

- Tämä oli meille huonoin ilta keskialueen pelissä, mutta toisaalta välillä vastustajaa on pakko kehua myös hyvästä puolustuspelistä. Pelicans piti pakan todella tiiviinä, tuumaili Doug Shedden ja muistutti samalla olennaisesta.

- Kun toinen joukkue pelaa tiivistä 1-2-2-peliä, en halua, että kiekon kanssa joudutaan takaisin omalle alueelle. Tärkeintä minulle on, että pääsemme keskialueen läpi ilman kiekonmenetyksiä ja voitamme kaksinkamppailut päädyssä.

Vierailijat olivat parempia myös ylivoimapelissä, vaikka Jokereilla tehohetkensä olikin ensimmäisessä erässä. Pelicansin hyökkäyspelin ongelma oli kuitenkin riittävän laadukkaiden laukausten ja maalineduspelaamisen puute - mikä luonnollisesti kääntäen oli myös Jokereiden onnistumista. Tämän vahvisti myös Pelicans-valmentaja Hannu Aravirta, joka ei ollut lainkaan tyytyväinen omiensa laukausten määrään ja tasoon. Hyökkäykset painuivat liiaksi kulmissa pyörimiseen.

- En ole tyytyväinen meidän kiekolliseen toimintaan. Me halutaan kontrolloida kiekkoa, mutta apua kiekolliselle ei ollut tänään riittävästi, harmitteli Aravirta.

Jokereiden työskentelyä varsinkin puolustuspäässä voinee kuvata rauhalliseksi ja varmaksi. Joukkueen voittoputki ja kova itseluottamus säteilee vahvaa tekemisen meininkiä ympärilleen, eikä joukkue tällä haavaa ole helposti kellistettävissä, vaikka se ei suoranaisesti sädehtisikään.

- Hyvät joukkueet keksivät keinot pelien voittamiseen, vaikka homma ei aina toimisikaan täydellisesti, täsmensi päävalmentaja Shedden.

- Voitot eivät ole helpon näköisiä jokaisena iltana. Pisteet kotiin hymyillen ja seuraavaan peliin, jatkoi Shedden.

- Ei meillä ollut mitään hätää missään vaiheessa, mutta peli ei kyllä ollut sen näköistä kuin mitä halutaan sen olevan, totesi myös ykkössentteri Hirschovits.

Salmela siellä, Salmela täällä

Pelicansin kirkkaasti näkyvin hahmo oli puolustaja Anssi Salmela, jonka rooli muistutti tosin enimmän aikaa hyökkäävää liberoa. Salmela järjesteli väkevillä nousuillaan maalipaikkoja pitkin ottelua ja tasoitti itse pelin lopulta ajassa 52.28 taiturimaisten siniviivaliikkeiden jälkeen ylivoimalla. Salmelan pelityylissä on ajoittain jopa suitsittavaa.

- Anssin kirkkaasti paras peli tähän mennessä. Teki todella vahvan työn, mutta pikkuisen jopa meni ylityön puolelle, totesi Hannu Aravirta.

- Me ollaan juteltu siitä, että taitavan ketjunkin pitäisi saada kiekkoja ja Anssin pitäisi ajoittaa nousut oikeisiin paikkoihin, jatkoi Aravirta, mutta totesi Salmelan jo parantaneen edellämainitulla osastolla.

Riksman muuraamassa Areenan maalit umpeen

Jokerikiekko on viime vuosien hyvien kausien aikana nojannut poikkeuksetta erinomaiseen maalivahtipeliin, joka pysyy illasta toiseen luotettavana. Juuso Riksman on tähän mennessä ollut neljän ottelun voittoputken takuumies tilkitsemällä maalinsa erinomaisesti. Riksmanin eleetön tyyli tuo Jokereiden puolustuspeliin kaivattua harmoniaa.

- Juuso on ollut todella erinomainen harjoitusotteluiden jälkeen. Riksman on ollut kuin muuri, ja tällä hetkellä tuntuu, että Juuso tulee aina apuun ja ottaa tärkeitä torjuntoja, vaikka pelaajat tekisivät virheitä, ylisti myös Shedden.

Taisteleva Riksman nosti illan ottelussa kauden jäähysaldonsa jo kahdeksaan minuuttiin. Maalille puskeneista pelikaaneista osansa sai muun muassa Leo Komarov, jonka häirintää Riksman ei järin arvostanut. Komarovilla riitti läpi ottelun puhetta ja puutavaraa jaeltavaksi, ja lopulta illan päätuomari Tero Toivola vihelsi miehelle kymmenen minuutin käytösrangaistuksen Komarovin soitettua poskeaan Jokereiden vaihtopenkille.

Kultakypärä pukee Hirschovitsia

Jokereiden kultakypärää kantava Kim Hirschovits on iskenyt maaleja kaikissa neljässä tämän kauden ottelussa. Hirson kuusi maalia ovat olleet pääosassa Jokereiden voitoissa, ja miehen itseluottamus tuntuu tällä hetkellä rajattomalta. Kiekko liikkuu kauniisti ja vedot lähtevät paikasta kuin paikasta hanakasti tavoitellen yläkulmia.

Yli 20 prosentin osumatarkkuus 26 laukauksesta kertoo omaa kieltään liigan pistepörssiä johtavan jokerihyökkääjän tulisista käsistä. Koko totuutta tämä ei luonnollisestikaan kerro, sillä osa Hirschovitsin maaleista on mennyt sisään varsin ihmeellisiä väyliä. Mutta kuumalla pelaajalla kiekot tuppaavat pomppimaan.

- Pakko se on vetää paljon kun näyttää menevän, totesi Hirschovits itsekin pelin jälkeen, mutta toppuutteli myös.

- Paljon ollut hyviä paikkoja, joista olisi pitänyt tehdä maaleja. Paljon on vielä parannettavaa omassa pelissä.

Illan ottelua jokeritähti piti nihkeänä, muttei halunnut kuitenkaan nähdä suurempia ongelmia joukkueen hyökkäyspelissä ja varsinkin lähdöissä hyökkäykseen.

- 5-5-peliä on niin vähän ja niin hajanaista, että se vain menee välillä tosi sekaisen näköiseksi. Oli siinä vaikeuksia, mutta en mä näe että siinä pahoja ongelmia olisi. Kun kattelee videoita, niin sama se on muillakin joukkueilla, totesi Hirschovits, joka huhkii Jokereissa isossa roolissa.

- Tosi paljon meni energiaa jäähyjen tappamiseen, kyllä se kuormittaa jätkiä ja vie terää.

Laidat kumisivat tyhjässä hallissa

Illan suurin pettymys oli yleisömäärä, vain 6922 maksanutta katsojaa. Yleisö lienee värikkään avausviikon jälkeen nauttimassa vielä intiaanikesästä.

Tyhjähkössä hallissa paukkuivat pleksit ajoittain iloisesti nuorten pelaajien väläytellessä taklausintoaan. Jokereista Arto Koivisto keskittyi tosin enemmän päätylasien ryskyttämiseen vastustajan sijasta, mutta Pelicansin kärkiketjun Olli Julkunen ja Jussi Saarinen torpedoivat hanakasti jokeripuolustajia.

» Lähetä palautetta toimitukselle