Tuttu tahti Areenalla

LIIGA / Raportti
Helsingin Jokerit jatkoi alennustilaansa Areenalla, kun Rauman Lukko kuittasi tärkeän 2-4-voiton taistelussa viimeisistä pudotuspelipaikoista. Jokereita uhkaa jo vajoaminen 13. sijalle, mutta Lukko käänsi suuntansa nousuun.
taustaa

Jokerifanit herättelivät suosikkejaan
[lue lisää]



Pakaslahden paluu
[lue lisää]



Ottelun kuvakooste
[katso kuvat]

Jokerit jatkoi siitä mihin Pelicansia vastaan maanantaina jäi. Mikään ei ollut oleellisesti muuttunut, paitsi maalin suulla seisoi nyt perusvarmaan torjuntatyöskentelyyn kykenevä Tom Askey. Valmentajaruletissa nyt kakkoseksi pyöräytetyllä Vesa Surenkinilla oli ennen ottelua kuviot selvinä.

- Pyrittiin aktiivisempaan pelaamiseen ja nopeampaan kiekon siirtämiseen puolustajilta hyökkääjille.

- Intensiteettiä pyrittiin hakemaan ja se oli teemana, tuumaili Surenkin ottelun jälkeen.

Niin tai näin, tämä intensiteetti jäi pyrkimyksen asteelle, ja illan kiekko-ottelu tarjosikin ensimmäiset pari erää lähinnä tylsistyttävää nuhjailua. Lukko oli tehnyt kotiläksynsä ja tuli Areenalle oikein eväin: virheitä välttävällä viisikkopelillä. Vähälukuisen yleisön viihdyttäminen ei kuulunut raumalaisten vastuulle, vaan Lukolle sopi mainiosti keskialueen nuhjaileminen, sillä päävalmentaja Jukka Koivun mukaan joukkue oli alussa varsin hermostunut.

- Pojat olivat aika hermostuneita pelin alussa. Se näkyi jo aamuharjoituksissa. Meillä on ollut hyvä harjoitusviikko ja siksi olikin aikamoinen yllätys, kuinka vaikea tämä aamu oli psykologisesti pojille.

- Kun joukkue alkoi pikkuhiljaa rauhoittua, päästiin peliin kiinni, kertasi Koivu.

Avauserässä päätuomari Aleksi Rantala ehti jo kerran tarkastaa maalitilannetta videolta, mutta avausosuma antoi odottaa itseään toisen erän alkuun. Molemmissa tilanteissa asialla oli Lukon illan tähtipari Tommi Hannus – Jamie Wright, ja hyökkäysmuotona kummassakin kahdella yhtä vastaan. Ajassa 21.26 Hannus lapioi kiekon ensimmäistä kertaa verkon perille, eikä videota enää tarvittu.

Jokereiden kuitti tuli kuitenkin nopeasti. Esa Kivistö survoi ketjukavereidensa Riku Rahikaisen ja Roman Vopatin avustuksella kiekon ohi lukkovahti Scott Langkow'n vain 49 sekuntia avausmaalin jälkeen. Jokereiden nelosketju osoitti hyvää asennetta läpi illan, mutta ei kyennyt montaa tilannetta luomaan.

Lukko karkasi puolivälissä

Kivistön ketju palasi maanpinnalle seuraavassa vaihdossa, kun Lukon ykkönen pyöritti jokeritasoituksen jälkeen hyvän vaihdon Kivistön ketjua vastaan ja Pasi Saarela maalasi ruuhkan takaa.

Maalijuhlat olivat vielä lähellä jatkua tasaisemmissa merkeissä, mutta Sami Lepistön vihainen laukaus seuraavalla jokeriylivoimalla kilpistyi lopulta tolppaan. Tämän jälkeen Jokerit ottikin hölmön jäähyn kuudella miehellä pelaamisesta, ja Lukko karkasi ratkaisevan tuntuiseen kahden maalin johtoon. Peruskuvio toimi esimerkillisesti, kun Shayne Toporowski teki maskia ja Erik Hämäläinen tinttasi siniseltä suoraan syötöstä kiekon verkkoon.

Kolmannen erän aikana pelin intensiteetti kohosi vielä hieman aiempaan verrattuna ja Jokerit nousi vielä yrittämään tasoitusta, edelleen tosin ilman mitään järkevää peliajatusta. Illasta toiseen yritteliäästi taisteleva Sami Lepistö sai sihtinsä kohdalleen ylivoimalla ajassa 48.51 ja toi Jokerit vielä maalin päähän lujalla lyöntilaukauksella.

Tommi Hannus ja Jamie Wright sammuttivat kuitenkin lopullisesti Areenan valot karkaamalla jo kolmannen kerran kahdella yhtä vastaan. Duo alisti tällä kertaa Mikko Kaltevan ja Hannus napautti kiekon tarkasti ohi Askeyn.

Vähän uutta Areenalla

- Joukkue voitti tänään ja siitä ilman muuta joukkueelle kuuluu tunnustus. En halua nostaa ketään erityisesti esiin, tämä oli joukkueen voitto, analysoi Koivu omiaan ottelun jälkeen.

Joka tapauksessa Lukosta on syytä nostaa esille kahden maalin Hannus aisapari Wrightin kera. Miehet olivat selvästi kärkkäimpiä kettupaitoja ja olivatkin jatkuvasti hääräilemässä maalipaikkoja.

Lukko pelasi järkevän vierasottelun vain pisteet mielessään ja onnistui hyödyntämään Jokereiden tutut helmasynnit: olemattoman kyvyn järjestellä tilanteita ja lukuisat puolustuspään virheet. Koivu ei missään nimessä ollut kuitenkaan varauksettoman tyytyväinen omiinsa, vaan suomi joukkuettaan ankarastikin mm. virheherkkyydestä ja paketin ajoittaisesta sekoamisesta. Jokereista ei taida olla järin paljoa enää edes tason mittariksi.

- Ei missään nimessä ollut sellaista peliä, jota haluan. Kyllähän meidän pitää saada hyökkäyspeli nopeammaksi ennenkaikkea. Meiltä puuttuu päämäärä muutamilta herroilta, napautti Koivu.

- 50 metriä omasta maalista otetaan jäähyjä, näin ei voi toimia.

Jokereille illan ainoa ilonaihe oli kenties Petri Pakaslahden paluu, joka sekin tosin miehen omien sanojen mukaan tuntui ”ihan kauhealta”, ja siltä se myös näytti katsomoon. Tom Askey oli maalin suulla luotettavan ja varmaotteisen tuntuinen, vaikka neljä häkkiä selän taakse menikin. Sinne tänne säntäilevän jokeriviisikon takana ei vain ole kenenkään helppo pelata.

Vesa Surenkinin rooli joukkueessa tai sen vaikutus kenttätapahtumiin jäi vielä hämärän peittoon. Miehelle itselleenkin pesti tuli äkkiä.

- Eilen 20 minuuttia ennen treenien alkua sanottiin, että nyt pääsee taas kehiin. Ei tässä mitään ihmeitä pysty tekemään, yhdessä päivässä, kommentoi Surenkin.

- Tässä peluutetaan pakkeja ja yritetään saada niistä hyvä peruspelaaminen irti.

13. sija lähestyy Jokereita

Jokerit on pahimmassa alennustilassaan 15 vuoteen. Liigan toiseksiviimeinen paikka häämöttää kauden tärkeimmillä hetkillä. Huonoimmassa vaihtoehdossa TPS pitää elintärkeässä ottelussa lauantaina pisteet Turkuhallissa ja samaan aikaan hurjassa nousukiidossa oleva Pelicans selättää Lukon. Tällöin Jokereiden takana on enää KalPa ja playoffit alkavat ilman mieletöntä ihmettä tuntua täydeltä utopialta narripakalle.

TPS-otteluun Jokerit saa joka tapauksessa mukaan joukkueen kenties kaksi ryhdikkäintä pelaajaa, Markus Kankaanperän ja Hannes Hyvösen, jolloin ihme on toki mahdollinen. Lukolla on Pelicansia vastaan kiperä pähkinä purtavana, kun ainakin Hannu Aravirran sanojen mukaan täysin paineetta hurmoskiekkoa pelaavat lahtelaiset saapuvat Äijänsuolle. Oletettavaa on, että kettupaitojenkin peliesityksen on illan ottelusta vielä kosolti terävöidyttävä.

» Lähetä palautetta toimitukselle