Jokerit kellisti Lukon

LIIGA / Raportti
Helsingin Jokerit palasi pitkästä aikaa kotihalliinsa ja tarjosi kotiyleisölleen kauden ensimmäisen kolmen pisteen voiton. Hitaasti käynnistyneen sunnuntaipelin ratkaisijaksi nousi yllättäen Jokerien nelosketju.

Vaikka ottelun taso ja tempo jäikin vaatimattomaksi, katsojia hemmoteltiin runsailla maalipaikoilla ja muutamalla näyttävällä taklauksella. Tasaisen ottelun käänsi kotijoukkueelle tarkempi viimeistely. Molemmat joukkueet tuhrasivat runsain mitoin maalintekotilanteita, mutta tällä kertaa Jokerit hallitsi maalinedustoja.

- Yleiskuva ja yleistekeminen on suht' asiallisella tasolla, mutta se ihan viimeinen silaus niin IFK:ta vastaan kuin tänäänkin puuttui, Lukon päävalmentaja Jarmo Tolvanen näki.

- Meidän täytyy olla vain terävämpiä, erityisesti maalinedustoilla.

Jokerikäskijä Waltteri Immonen taas oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen, erityisesti mahalaskuun päättyneeseen SaiPa-otteluun verrattuna.

- Eilisen surullisen viimeisen erän jälkeen tämä oli pojilta loistava esitys. Hyvin kokosivat itsensä, oli ajoittain aika iloista ja railakastakin peliä. Vaikka kyllä oli taas tapahtumia molempiin päihin, Immonen muistutti.

Pelin alussa molempien joukkueiden otteissa näkyi, että eilen oli pelattu. Liikkellelähtö oli vaikeaa, eikä ajatustakaan ollut kuin nimeksi.

- Sitä on mahdoton sanoa, painoiko jaloissa vai päässä. Ja tietysti se oli molemmilla joukkueille sama, Tolvanen totesi.

Jokerit pääsi pelaamaan kuuden minuutin pelin jälkeen ylivoimaa, kun Lukon Otto Honkaheimo esti Petri Varista rynnimästä maalille. Kotijoukkueen ykkösylivoima pyöritti kiekkoa vauhdilla päädyn kautta puolelta toiselle. Tony Virta löysi maalin edestä vapaaksi jätetyn Toni Dahlmanin, jonka ratkaisuyrityksen Scott Langkow kuitenkin torjui. Kiekko ajautui Sami Lepistölle, joka laukoi tulisesti. Lukko-puolustuksen uinaillessa Tommi Santala pääsi maalaamaan paluukiekosta kauden ensimmäisensä.

Erän käännyttyä toiselle puoliskolleen Lukko pääsi pelaamaan ylivoimaa. Epätavallisen pompun päätylaudoituksesta ottanut rännikiekko pääsi yllättämään jokerivahti Karl Goehringin ja kiekko jäi pyörimään jokerimaalin edustalle. Markus Kankaanperä väänsi Shayne Toporowskin jäähän ja Rantala passitti Kankaanperänkin jäähyaitioon.

Viidellä kolmea vastaan Lukko onnistui tasoittamaan. Kiekko päätyi Goehringin torjunnasta maalin kulmalla seisseelle Ondrej Steinerille, jonka rauhalliseen laukaukseen ehti vielä mailansa saada väliin Jamie Wright, juuri ennen maaliviivaa.

- Ensimmäisessä erässä Jokerit oli vähän kevyemmällä jalalla liikkeellä, kommentoi Tolvanen avauserää.

- Liikuimme ihan kiitettävästi ja liikutimme kiekkoa. Ei ollut sellaista seisoskelua kuin Lappeenrannassa, vertasi Immonen joukkueensa otteita jälleen lauantaiseen.

Lukko hallitsee laukaustilastoja, Jokerit pelitapahtumia

Jokerit aloitti toisen erän pirteästi. Kotijoukkue sai paineen jatkuvasti Lukko-päätyyn, vaikka maalipaikat jäivätkin vähiin. Johtomaalin iski yllättävä ratkaisija, nelosketjuun laidassa tänään pelannut Samuli Jalkanen.

Jalkanen tosin saa kiittää maalistaan paljolti Sami Lepistöä, joka esitteli pelisilmäänsä harhauttamalla oman pitäjänsä jäähän, kiertämällä tämän, vetämällä puolustuksen huomion itseensä ja syöttämällä poikittain tyhjään paikkaan Jalkaselle. Yleensä puolustajana pelaavalle Jalkaselle maali oli vasta liigauran kolmas.

Lukko pääsi pelaamaan toistamiseen viidellä kolmea vastaan ennen erän puoliväliä. Linjattomasti tuominnut Rantala passitti jäähylle ensin Petri Variksen ja puolitoista minuuttia myöhemmin jälleen Markus Kankaanperän. Kaksikolle seuraa sai tehdä myös Sami Lepistö, jonka Rantala katsoi protestoineen käytöskympin arvoisesti.

- Ilmeisesti tuomari Rantala ei ymmärtänyt minua. Vedin kiekon siihen laitaan, enkä edes hirveän kovaa. Hän ei sitten tykännyt siitä ilmeisesti, Lepistö ihmetteli ottelun jälkeen.

Lukon ylivoimapeli oli kuitenkin heikkoa ja Jokerit puolusti maalinedustaansa selvästi alkukautta paremmin. Heti Kankaanperän jäähyn päätyttyä Jokerit pääsi hyökkäämään peräti kolmella yhtä vastaan, mutta pitkän alivoimavaihdon pelannut Tomek Valtonen hukkasi paikan aikailullaan.

Minuuttia myöhemmin kotijoukkueen nelosketju sai jälleen aikaan hässäkän Lukko-päädyssä. Eric Beaudoin ja Arto Koivisto pelasivat kiekon siniviivalle Brad Nortonille. Jenkkipakin löysä heitto muutti suuntaa matkalla ja painui Lukko-maalin alakulmaan.

Erän lopulla Jokerien nelosketju oli väsätä jo erän kolmannen maalinsa. Lukon pakkipari Topi Lehtonen - Markku Paukkunen lähti vaihtoon väärällä hetkellä ja Arto Koivisto pääsi läpiajoon. Koivisto ei kuitenkaan löytänyt aukkoa Langkow'n polvisuojien välistä.

- Toisessa erässä, jos nyt oikein muistan, 15 laukausta kohti maalia. Se on aika hyvä suoritus täällä vierasjoukkueelta, Tolvanen esitteli yksinkertaista tilastoanalyysiaan. Pelitapahtumien perusteella erä oli kuitenkin kotijoukkueen hallintaa, ainakin tasakentällisin pelattaessa.

Kolmanteen erään Lukko haki uutta vaihdetta ketjumuutoksin. Jamie Wrightin vaihtuminen Shayne Toporowskiin ei kuitenkaan tuonut kaivattua piristystä ainakaan varjoissa vaeltavan Pasi Saarelan otteisiin. Viime kauden maalitykin otteista paistaa mielenkiinnon puute.

- Hän käy omaa kamppailuaan ja uskon kyllä, että hän vielä tulee. Mutta eivät kaikki kaudet ja jaksot voi olla yhtä juhlaa. Tämä on urheilijan elämää, että välillä mennään ylös ja välillä alas, Tolvanen muistutti.

Pirteän keskimmäisen erän jälkeen päätöserä vaikutti jälleen hitaalta ja heikkotasoiselta. Erän lopulla Lukko pääsi vielä kaventamaan, kun muuten hyvin pelannut Jesse Niinimäki ei saanut kiekkoa purettua omalta alueeltaan. Shayne Toporowski voitti kaksinkamppailun laidassa ja heitti kiekon maalin taakse.

Kevin Kantee ja Jan Latvala ryntäsivät molemmat kiekkoa pitäneen Markku Tähtisen suuntaan ja unohtivat Ilkka Heikkisen seisomaan maalin eteen. Heikkinen viimeisteli avopaikasta varmasti.

Immosen mukaan Kanteen ja Latvalan alokasmainen virhe on ollut alkukaudesta toistuva.

- Se on ollut ongelma koko kauden, että kiekkoa seurataan ihan liikaa. Kiekko muuttuu välillä aikamoiseksi magneetiksi omassa päässä.

Maalin jälkeen Lukko otti aikalisän ja veti Langkow'n pois maaliltaan, mutta jokeriviisikko piti vierasjoukkueen erikoiskoostumuksen kaukana maalintekosektorista.

Uusia pelaajia

Jokerit esitteli kotiyleisölle ensimmäistä kertaa peräti kolme uutta pelaajaa. Eric Beaudoin, Tommi Santala ja Brad Norton ovat Immosen mukaan tuoneet ryhmään tarvittavan lisänsä.

- Kyllähän nämä ovat tervetulleita pelaajia olleet, hyviä pelaajia on saatu. Se on sopivasti hölläyttänyt tämän ryhmän kemiaa. Sen verran apaattisia ne ensimmäiset pelit olivat, että oli syytäkin tehdä jotain.

Myös Lukko on ollut siirtomarkkinoilla aktiivinen. Ykkösketjun keskellä pelannut Ondrej Steiner pysyi maalisyöttöään lukuunottamatta näkymättömänä. Tolvanen ei kuitenkaan suostunut arvostelemaan koeajalla olevaa hyökkääjää.

- Hän on viiden pelin tryoutilla ja analysoidaan sitä sitten tarkemmin, kun ne viisi peliä ovat takana.

Vierasjoukkueen pirteimpiä olivat tänään nuoret pelaajat. Petri Lammassaari taisteli tilanteet loppuun asti ja Markus Nordlund pelasi varmaa puolustuspeliä.

- Kyllä herrat paikkansa täyttävät, mutta emme me heistä voi ratkaisijoita etsiä, Tolvanen totesi.

Molempien joukkueiden seuraava ottelu on jo tiistaina. Lukko matkaa Jyväskylään hyvän alkukauden pelanneen JYPin vieraaksi. Jokerit taas saa kotihallissaan vastaansa toisen länsirannikon joukkueen, Porin Ässät.

» Lähetä palautetta toimitukselle