Järjen voitto siipirikkoisesta materiasta

LIIGA / Raportti
Jääkiekossa tarvitaan yksilötaidon lisäksi järkeä. Joulutauolle johtaneessa ottelussa Helsingin Areenassa kohtasivat joukkue, jolla oli pelitapa ja joukkue, jolla sellaisesta ei ollut tietoakaan. Voiton korjasi mukaansa pelitapaansa hyödyntänyt joukkue JYP, joka kaatoi Jokerit selkein 2-6-numeroin.
lisää

Mika Strömberg palasi kotiin.
[lue lisää]

Jokerit lähti torstai-illan kohtaamiseen siipirikkona, kun peräti kahdeksan peruskokoonpanon pelaajaa oli eri syistä sairastuvalla. Kun näiden lisäksi myös joukkueen ykkösmaalivahti Jussi Markkanenkin oli puolikuntoinen, aloitti kotijoukkueen maalissa tällä kaudella ensimmäistä kertaa Niko Hovinen. Hovisen piikkiin ei lopputulosta voi kuitenkaan sälyttää, siksi tuuliajolla jokeripuolustus useimmissa maaliin johtaneissa tilanteissa oli. Mies itse totesi pelin olleen vaikean.

- Ei ollut helppo peli. Tuli aika vähän vetoja ja sitten kun tuli, ne olivat aika vaikeita. Olisi pitänyt pari niistä maaleista torjua, niin peli olisi voinut olla aika toisennäköinen.

Tasaiset kaksi erää

Ottelu alkoi kohtuullisen sekavalla pelillä, jossa molemmille joukkueille tarjoutui ylivoimatilanteita tarkasti ja hyvin tuominneen päätuomari Tero Toivolan vihellysten myötä. Jokerit hyödynsi oman ylivoimatilanteensa avauserän puolivälissä. JYPin torjuntavastuun ottanut Pekka Tuokkola pomputti Mika Strömbergin laukauksen eteensä ja kun vierailijoiden puolustaja Ville Mäntymaata ei miehen merkkaaminen kiinnostanut, sai Kim Hirschovits siirtää kiekon tyhjään maaliin ja kotijoukkueen 1-0-johtoon.

JYP tuli tasoihin viitisen minuuttia myöhemmin. Kalle Kaijomaa laukoi, Cole Jarrett katseli vierestä ja Juha-Pekka Hytönen ohjasi kiekon ohi Hovisen. Ensimmäinen erä päättyi 1-1-numeroihin, mikä oli ottelun tapahtumien kannalta ansaittu tilanne, siksi tasainen ja hidastempoinen avauserä oli.

Toisen erän alku näytti siltä, että JYP oli unohtanut jalkansa pukukoppiin, mutta Jokereilla ei ollut mitään käsitystä siitä, miten liikkeen ylivoimaa voisi kaukalossa hyödyntää. Kiekko pyöri ajoittain näyttävästi, mutta laukaukset puuttuivat. Jokerit pääsi kuitenkin ottelussa toistamiseen johtoon, kun sekä Juha-Pekka Hytönen että Lars Helminen päättivät käydä pötkölleen jäähän. Cole Jarrett kiersi miehet, laukoi kohti maalia ja Tony Virta ohjasi Jokerit 2-1-johtoon, kun ottelua oli pelattu 25.39.

Maali ei kuitenkaan JYPiä hämmnentänyt, vaan vierailijoiden jalkojen puute paljastui fiksuksi pelitavaksi, jossa kaikki ketjut hyökkäsivät tasaisesti ja järkevästi eikä nimekästä ykkösvitjaa kuormitettu liikaa. Hurrikaanipaidat saivatkin koko ajan enemmän otetta pelistä, ja ote palkittiin toisen erän lopun kahdella osumalla. Ensimmäisen näistä teki tosin Jokereihin palannut Mika Strömberg, kun Kalle Kaijomaan syötöksi tarkoitettu suupaisu upposi "Ströban" jalasta omaan maaliin.

Ajassa 38.16 JYP siirtyi jo johtoon siirretyn rangaistuksen aikana. Antti Virtanen seurasi Jaako Niskavaaran laukauksesta kimmonneen reboundin ja löi kumilaatan verkkoon. Toiselle erätauolle päädyttiin JYPin 2-3-johtonumeroissa.

JYPin pelitapa palkittiin päätöserässä

Kohtuullisen hyvin pelanneelle Niko Hoviselle sattui kolmannen erän alkupuolella ratkaiseva virhe, jossa tosin osuutensa oli myös Jokereiden löysällä puolustuspelillä. Nuori jokerivahti varoitti huudollaan puolustusta Ilari Filppulan hyvästä noususta maalin takaa. Puolustajapari Marko Kauppinen - Mikko Jokela löysäili, päästi Filppulan nousemaan vanhanaikaisella maalin kulmalle ja Filppula kiitti siirtäen kiekon etunurkasta ohi Hovisen. Kun JYPin pelaaminen näytti koko ajan kotijoukkuetta järkevämmältä, tuntui Filppulan 2-4-maali jo melko ratkaisevalta.

Ottelu ratkesi lopullisesti Mikko Kaltevan ja Cole Jarrettin typeriin kaksiminuuttisiin, joiden ansiosta JYP pääsi pelaamaan kahden miehen ylivoimaa. Dwight Helmisen ja Tuomas Pihlmanin ylivoimaosumilla vierailijat nöyryyttivät Jokereita ja sinetöivät ottelun loppunumerot 2-6. Ajassa 47.57 syntyneen Pihlmanin osuman jälkeen molempien joukkueiden pelaaminen näytti vapauttavan sireenin odottelulta eikä todellista yritystä lisämaaleihin ollut. Selkeästi paremmin ja järkevämmin pelannut vierasjoukkue korjasi näin mukaansa arvokkaan kolmen pisteen voiton ja nousi sarjataulukossa neljänneksi.

Shedden vihaisena, Dufva iloisena joulutauolle

Jokereiden päävalmentaja Doug Shedden oli käärmeissään tappiosta, vaikka myönsikin lähtökohdan otteluun olleen vaikean.

- Olen hiton vihainen. Ymmärränkö tilanteen? Ehkä. Mutta en halua hyväksyä sitä. Ei ole helppoa voittaa jos 8-9 pelaaja on poissa, mukaan lukien ykkösmaalivahti.

- Kaikilla pelaajillamme ei ole sitä voimaa mitä tarvitaan näiden otteluiden voittamiseen. Meidän olisi pitänyt pelata kurinalaisemmin. En voi olla mikään Harry Houdini. Tarvitsemme pelaajiamme takaisin. Voimamme on numeroissa ja numerot ovat hyllyllä.

Vierailijajoukkue JYPin Risto Dufva uhkui tyytyväisyyttä joukkueen esitykseen ja erityisesti siihen, että peli sujui käsikirjoituksen mukaan. Dufvalta riitti kehuja ykkösvahdin suuret saappaat ottaneelle Pekka Tuokkolalle.

- Pelattiin rohkea peli. Tiesimme, että vastustaja on siipirikko ja on pelannut eilen ja päätimme, että homma hoidetaan omalla pelillä. Pelasimme leveällä materiaalilla, ketjut oli rakennettu niin, että neljässä ketjussa on hyökkäysvoimaa ja tarkoitus oli hyökätä voimakkaasti. Onnistuttiin tässä ja ansaittiin voitto.

- Tuokkola oli tänään todella hyvä. Tarvittiin megaluokan maalivahtipeliä ja Pekka otti muutaman tärkeän kopin pahoissa paikoissa. Joukkue luottaa täysin Tuokkolaan, emme hae uutta maalivahtia.

Dufva oli mielissään joukkueen syksyn saavutuksista, jotka ovat olleet odotuksiin nähden jopa yläkantissa.

- Viime aikoina vieraspelit ovat sujuneet, alkuhan oli vaikea. Neljäs sija on superhyvä joulutauolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle