Tappara nappasi ensimmäisen paikallisvoiton

LIIGA / Raportti
Ilves oli vienyt nimiinsä kolme edellistä paikallispeliä tällä kaudella ja viimein Tappara otti itselleen yhden voiton. Ottelussa nähtiin vain yksi maali, joka ratkaisi koko ottelun. Pelin taso ei noussut kokonaisuudessa kovinkaan korkealle, lukuun ottamatta ensimmäistä erää.

Ensimmäinen erä oli vauhdikas ja molemmat joukkueet tarjosivat halliin tulleille 6299 katsojille kovaa yritystä sekä nopeita tilanteita.

Hyökkäykset lähtivät vauhdilla ja taklauksiakin nähtiin puolin sekä toisin. Maalivahdit olivat työllistettyjä alusta lähtien ja torjuntoja kertyi molemmille tasaisella tahdilla.

Ensimmäinen pöytäkirjamerkintä vajaan yhdeksän minuutin kohdalla laittoi Tapparan Timo Koskelan 2 minuutin istunnolle kampituksesta.
Ilves pyöritti ylivoimaa ja laukoi paljon, mutta Mika Lehto venyi hyvin vetojen eteen.

Tapparan vastaava tilanne tuli erän toisen puoliskon alussa kun Miikka Männikkö mietti syntyjä syviä kahden minuutin ajan. Pakkopeli pyöri Ilveksen päässä, mutta ei vaarallisesti, vaan Ilves-puolustus siivosi pahimmat yritykset pois.

Molemmilla joukkueilla oli vielä yhdet mahdollisuudet tehdä maali miesylivoimalla, mutta sekä Hannu Toivonen kotijoukkueen maalilla että Mika Lehto kirvesrintojen maalilla venyivät erinomaisesti.
Vaikka mitään huippuvaarallisia tilanteita ei erässä nähty, oli moni katsoja varmasti mielissään ottelun kuvasta ensimmäisellä erätauolla.

Kuparinen rikki ja taso laskee

Jos ensimmäinen erä oli vauhdikasta jääkiekkoilua ja tilanteiden hakemista, niin toisesta erästä sitä ei voinut tasoa. Pelin taso laski katastrofaalisesti ja erä olikin täynnä hukattuja syöttöjä, sekavaa peliä ja yritystä vailla järkeä.

Tappara pyöritti parisen kertaa tilanteita Ilveksen päädyssä kun sekavat kissapedot eivät osanneet purkaa nöyrästi kiekkoa suoraan toiseen päätyyn.

Ilveksen erän paras paikka tuli Geoff Plattin päästyä yksin läpi. Hyökkääjä harhautti Lehdon, ja ajoi vasemmalle. Lehto oli sen verran mukana että hän torjui kilven alareunalla lähes varman maalin.

Tapparan paras tilanne johtikin maaliin, kun Jonas Enlund otti ylivoimalla kiekon Toivosen torjunnasta haltuun jalalla, siirsi kiekon lapaansa ja nosti ohi maassa makaavan Toivosen. Tilanne lähti Henrik Petren kovasta vedosta siniviivalta.

− Ei siinä paljon ehtinyt katsella, kunhan vaan nostin ylös, maalin isä Enlund vaatimattomasti totesi ottelun jälkeen.

Ylivoimaa pelattiin erässä puolin ja toisin mutta mitään ihmeellisyydestä poikkeavaa ei erässä nähty. Syötötkin tuntuivat olevan ylivoimaisen vaikeita saada oikeaan osoitteeseen paikoitellen.

Pelin idea oli hukassa, järjestelmällinen pelaaminen haihtui ja tilalle tuli ”pitkä päätyyn ja perään”-taktiikka. Se on varmempaa pelaamista, mutta ei yleisöystävällistä. Varsinkaan, kun kiekkoa ei saatu päätyyn hukkaamisen jälkeen enää haltuun omalle joukkueelle. Keskimmäisen erän voisi unohtaa kokonaan.

Viimeinen erä ei tuo muutosta tilanteeseen


Kolmas erä alkoi samalla tavalla kuin toinen, eikä SM-liigan mainoskatkoon mennessä oltu nähty mitään. Jos ei lasketa pelin ulkopuolella ollutta Matt Nickersonin ja Ville Niemisen keskinäistä juttelua hanskojen heiton näköisellä uhkauksella höystettynä.
Sitten tilanteita saatiinkin hiljalleen aikaiseksi, pääasiassa vierailijoiden toimesta.

Tappara oli hyökkäyksissään hieman terävämpi ja loi muutaman pyörityksen kotijoukkueen maalille. Hannu Toivonen jatkoi erinomaisia otteitaan ja piti Ilveksen mukana pelissä. Ville Nieminen kilautti maaliristikkoa puolittaisen läpiajon jäljiltä ja joukkue muutenkin haki tilanteita ahkerammin.

Ilves yritti myös, mutta Tapparan puolustus piti pintansa. Kotijoukkue pyrki ampumaan paljon ja heittelikin kiekkoja maalille vierailijoita enemmän.

- Ei päästy paluukiekkoihin. Tappara puolusti kolmannen erän hyvin, eikä päästy maalipaikkoihin, vahvisti Pietilä Ilveksen ongelmaa.

Tapparan piiskuri Mikko Saarinen oli samoilla linjoilla.

- Kolmas erä oli meiltä hyvä ja kurinalainen suoritus, se miellytti erityisesti. Tässä oli selkeää samanlaisuutta kuin viime viikon HPK-pelissä, jolloin myös pelasimme johtoasemassa hyvin, pohti Saarinen.

HPK-ottelu olikin Tapparan edellinen voitto-ottelu.

Eroja nähtiin vaihtoaitiokäyttäytymisessäkin. Pleksin kiinnityksen rikkoutumisen aikana Tapparan Mikko Saarinen käytti tilaisuutensa ja selvitti Tapparan avainpelaajille fläppitaulun avulla, mitä hän halusi heidän tekevän.

Ilveksen Sakari Pietilä seisoi pelaajien takana ja katseli kentälle sillä välin, kun hallihenkilökunta työskenteli korjauksen parissa.
Hyökkäyksiin lähdössäkin oli eroja. Ilves lähti puolihuolimattomasti ja usein viimeistään keskialueella hyökkäykseen lähtö oli jo hukattu Tappara-pelaajan päästyä syötön väliin.

Ilves otti reilu minuutti ennen täyden peliajan loppua aikalisän, ja Toivonen lähti myös maaliltaan. Pakkopeliä joukkue ei saanut aikaiseksi ja Tappara sai purettua pari kertaa tilanteen lyöden kiekon Ilveksen puolustusalueelle. Avausyritykset olivat liian hätäisiä, ja Tappara pääsi katkoon jo keskialueella. Aika loppui kesken ja Tappara vie nimiinsä kauden ensimmäisen paikallispelivoiton.

Kun summeri on soinut


Ottelun jälkeen Ilveksen piiskuri Sakari Pietilä näki Ilveksen pelikuvan hieman flegmaattisena.

- Pyrittiin valmistautumaan otteluun hyvin, kuten HPK-otteluunkin. Valmistautuminen oli hyvä, näennäisesti hallittiin ensimmäinen erä. Sitten lopahti peli täysin. Kotipelissä pitäisi olla aggressiivisuutta, rentoutta, liikkumista. Nyt ei ollut lainkaan sitä luokkaa kuin haluttaisiin.

Tapparan päävalmentaja Mikko Saarinen oli ottelun jälkeen tyytyväinen, mutta ei liian.

− Ei tässä hetkessä yksi voitto helpota, kun me tarvitsemme paljon enemmän, mutta totta kai tämä antaa paremmat lähtökohdat seuraavaan peliin.

Saarinen näki myös selkeätä eteenpäin menoa joukkueen otteissa.

− Jos verrataan viime aikojen aiempiin peleihin, ehkä alivoimapelissä ja irtokiekkojen voittamisessa tapahtui selkein parannus. Toisaalta purut jäivät usein lapaan, se oli mitalin toinen puoli.

Ilves pääsi aikaisimmissa paikallispeleissä paremmin haastamaan ja taklaamaan Tapparan puolustajia. Nyt Ilves ei päässyt hyökkäysalueelle vääntämään eikä näin luomaan paikkoja.

Pietilä näki myös ongelmina virheet ottelussa.

- Ei me hölmöilty, tehtiin erikoisia virheitä. Kiekonmenetyksiä ja huonoja syöttöjä. Lisäksi pelissä oli yliyrittämistä, oli vähän flegmaattisen oloista peliä, analysoi Pietilä.

Ottelun ainoan maalin tekijä Jonas Enlund myönsi että voitto helpotti.

− Ei voi sanoa, että suurempaa painetta olisi ennen peliä ollut, mutta sellainen tunne oli että pikkuhiljaa pitäisi ruveta pelaamaan. Nyt pääsi vähän ilmoja pihalle.

Joukkueiden pelit jatkuvat seuraavaksi siten, että Ilves lähtee lauantaina Helsinkiin HIFK:n vieraaksi ja Tappara saa vieraita Raumalta, kun paikallinen kiekkoseura Lukko saapuu vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle