Ilves väänsi väkisin pisteet

LIIGA / Raportti
Tampereella tarvittiin jatkoaikaa, jotta saatiin voittaja selville Ilveksen ja Pelicansin välisestä väännöstä. Jatkoajalla ratkaisijoiksi nousivat jälleen Ilveksen nuorisokaarti, sillä Marko Anttila ratkaisi tamperelaisille lisäpisteen.

Anttila oli lähellä tehdä osuman jo ensimmäisen erän lopussa. Silloin Pelicansin onneksi summeri ehti soida ennen kuin kiekko kävi maalissa.

– Tiesin kentälle mennessä, että kymmenen sekuntia on aikaa ja päätin, että jos saan kiekon, vedän heti kohti maalia. Ei ihan riittänyt, mies itse harmitteli.

Ensimmäisessä erässä nähtiin kaiken kaikkiaan kolme maalia. Ilveksen päävalmentaja Kari Eloranta oli sotkenut ketjukoostumuksia ja ykkösketjuun Raimo Helmisen rinnalle nostettu Tomi Hirvonen kiitti luottamuksesta ja avasi ottelun maalisarakkeen Helmisen esityöstä. Vanha konkari syötti kiekon tyhjään tilaan Pelicans-puolustuksen eteen, Hirvonen säntäsi kiekkoon, otti pari potkua ja veti tarkan rannelaukauksen ohi Pelicansin maalilla torjuneen Antti Niemen.

Lahtelaiset käyttivät oman maalikiintiönsä kokonaan ensimmäisessä erässä ja saivat siihen apua Ilveksen puolustajilta. Ensimmäinen osuma syntyi ylivoimalla Kevin Bolibruckin istuessa jäähyllä. Matias Loppi syötti maalin takakulmalla lapa jäässä päivystäneelle Marcus Paulssonille, joka ohjasi kiekon verkkoon.

Paulssonin illan toinen ja kauden seitsemäs osuma syntyi Ilveksen vaihtovirheen ansiosta. Epäonnistuneen purkukiekon katkaisi Esa Saksinen, joka syötti Paulssonin laitaan täyteen vauhtiin. Vaihdosta sännänneet Ilves-puolustajat katselivat vierestä kun Paulssonin ranneveto upposi ohi Tuukka Raskin. Pelicans saa paljosta kiitellä taustajoukoissaan vaikuttavan Pasi Nurmisen pelisilmää. Viime kaudella Malmössä ainoastaan yhden maalin viimeistellyt Paulsson on saatu Lahteen nimenomaan Nurmisen suhteiden vuoksi.

– Hyvä että se on saanut ketsuppipullon auki, sitä vartenhan se on tänne tullut. En tiedä pitäisikö sen suudella muita, että hyvä vire tarttuisi, Pelicansin kapteeni Erik Kakko totesi.

Kaksi erää höntsäilyä

Jos ensimmäisessä erässä nähtiin kolme hienoa maalia, ei kahdessa jälkimmäisessä erässä nähty oikeastaan mitään. Varsinaisen peliajan viimeisen maalin viimeisteli jo toisen erän kuudennella minuutilla Jonas Andersson. Pelicansin puolustaja hölmöili kiekon kanssa hyökkäyssiniviivalla ja Andersson karkasi kahdella yhtä vastaan hyökkäykseen yhdessä Perttu Lindgrenin kanssa. Lindgrenin hyvä syöttö tavoitti Anderssonin, joka teki kauden ensimmäisen osumansa.

Ilveksen puolustus yritti ottelussa tarjoilla kotiyleisölle sydämentykytyksiä useampaan otteeseen, kun se kolme kertaa päästi Pelicans-pelaajan läpiajoon. Ensimmäisellä kerralla kunniakujaa Kari Sihvoselle teki pakkipari Bolibruck-Niemi sekä kahdellä jälkimmäisellä kerralla Bolibruck ja Lumme liian suuren hyökkäysinnon vuoksi. Tuukka Rask pelasti kuitenkin Ilveksen sekä Sihvosen, että Tommi Turusen ja Kimmo Pikkaraisen yrityksiltä.

– Pelin lukeminen ja pelin ymmärtäminen nopeissa tilanteissa on huonoa. Pakki menee liian syvälle ja sitten varmistus puuttuu. Keskitytään liikaa siihen missä kiekko on. Viimeinen mies ei hirveästi pysty auttamaan, kun kiekko on hyökkäysalueella, hänen pitäisi keskittyä siihen, mitä keskialueella tapahtuu. Nöyryyttä oman pään pelaamiseen, vaati Ilveksen valmentaja Kari Eloranta.

Ilveksen tasoitusmaalin jälkeen Pelicans selkeästi järkevöitti oman pään pelaamista, eikä lähtenyt yltiöpäisiin hyökkäyksiin. Kuitenkin kiekon itselleen saatuaan joukkue ei lähtenyt roiskimaan vaan sai jopa ajoittain luotua maalipaikkoja.

– Siinä 2-2 tilanteessa otettiin vähän varmanpäälle. Sitten kuitenkin kun päästään hyökkään, niin sillon siellä on pojilla vapaudet, se on ilosempaa. Rock'n roll meininkiä, intohimoa tehdä se maali, Pelicansin päävalmentaja Jami Kauppi totesi.

– Odotin kovempaa, raapivampaa Ilvestä. Antoivat meidän pitää kiekkoa, oletin että me ei tulla pärjään kovinkaan hyvin täällä.

Ottelun ratkaisumaali syntyi ylivoimalla jatkoajan ensiminuutilla. Kimmo Pikkaraisen varsinaisen peliajan viimeisellä minuutilla ottama jäähy kostautui, kun kotijoukkue pääsi aloittamaan ylivoiman neljällä kolmea vastaan. Eloranta marssitti kentälle hyökkäyskolmikon Anttila-Helminen-Lindgren ja Ville Koistinen sai häärätä ainoana puolustajana. Koistinen ottikin itselleen ratkaisijan roolin, kun hän syötti Pelicans-kolmion läpi Marko Anttilalle, joka veti matalan vedon ohi sivuttaisliikkeessä olleen Antti Niemen.

– Koistinen on aika maaginen viivapelissä kiekon kanssa. Pelasi mulle maalin, Niemi oli sen verran vielä sivuttaisliikkeessä, että oli hyvä vetää.

– Siitä lähdettiin, että menee maalia kohti. Ei sitä edes itse nähnyt, että meni maaliin, kertasi maalintekijä voitto-osumaansa.

Ilves-leirissä tyytymättömiä omaan peliin

Ilveksen päävalmentajalle Kari Elorannalle ottelulla Pelicansia vastaan oli erityislaatuinen merkitys. Kyseessä oli lahtelaisen kiekkoilun ikonin ja uuteen nousuun valmentajana nostaneen Elorannan ensimmäinen virallinen ottelu entistä seuraansa vastaan.

– Ennen peliä oli pikkasen outo tunne, kotikaupungin joukkue tuli vastaan, viikonloppuisin Lahteen ajava Eloranta myönsi.

– Kyllähän tämä oli tavallista isompi peli. Johanssonin Api, Pelicansin huoltaja soitteli kolmen aikaa, että oletko hallilla, hän olisi tarjonnut kahvia. Olin jo kotona ja sitten kun palasin neljän aikaa hallille, niin Pelicans tuli yhtä aikaa bussilla. Kyllä pikkasen oli enemmän tunnetta pelissä. Ei siellä montaa minun aikaista kaveria enää ole, mutta seurana ja joukkueena.

Omiensa esityksestä Eloranta ei kovinkaan montaa positiivista asiaa löytänyt.

– Kaksi pistettä, Tuukka Rask oli hyvä maalissa ja Mielosen Juho pelasi ekan liigapelinsä.

Ilveksen kolmesta maalista kahdessa oli mukana jälleen Perttu Lindgren ja hänen laiturinsa, Jonas Andersson ja Marko Anttila pelasivat hyvin. Heillekään Eloranta ei täysin synninpäästöä antanut.

– He pelaavat hyvin hyökkäyspäässä, mutta omassa päässä on heilläkin parannettavaa. En tiedä voidaanko koko aja piiloutua sen taakse, että he ovat nuoria ja kokemattomia, mutta mennään nyt vielä se taakse.

Ilveksen syksyn yksi suurimmista murheenkryyneistä on ollut avauspeli, mikä ei ole yhdessäkään pelissä vielä toiminut toivotulla tavalla.

– Viimeksi aamulla käytiin avauspeliä läpi, mutta sitten kentällä jokainen säveltää mitä sattuu. Maalin takaa hidas lähtö on sellainen, että jokaisen pitäisi tietää miten tullaan. On eri asia jos joudutaan nopeasti tekemään suunnanmuutosta, se on enemmän kiinni pelaajien pelinlukutaidosta. Olen miettinyt sitä itsekin ja puhuin siitä ensimmäisellä erätauolla, Eloranta totesi.

– Se on osittain myös kurittomuutta. Ei sitouduta siihen mitä pitäisi tehdä. Ymmärrän, jos se ei toimisi ja haluttaisiin muuttaa, mutta ei edes yritetä saada sitä toimimaan ja hylätään saman tien.

Isokokoisen Anttilan mielestä Ilveksen ongelma on myös rohkeudessa.

– Me tehdään vain vääriä asioita, välillä hemmetisti vääriä ja välillä vähän vähemmän vääriä. Nykyään tehdään paljon rebound-maaleja ja meillä niitä ei ole juuri lainkaan. Ei siihen edes tarvita käsiä, pitää vain mennä maalin eteen.

Pelicansille pisteitä kovalla työllä

Liigan jumbosijan Jokereille luovuttanut Pelicans ei pääse ylpeilemään liigan nimekkäimmällä pelaajanipulla, mutta se kerää pisteitä kovalla taistelulla. Joukkueen hyvä työmoraali ja yhtenäinen ilme olisivat ansainneet palkkioksi enemmän kuin yhden pisteen.

– Kyllä me viime vuonnakin taisteltiin, nyt on vain paremmat aseet taisteluun, kapteeni Kakko totesi.

– Joka pelissä ollaan oltu mukana, meille vaan tulee aina mustia hetkiä.

Pelicansin päävalmentaja Jami Kauppi oli tyytyväinen omiensa taisteluun ja siihen, että joukkue sai luotua maalipaikkoja.

– Hyökkääjät teki hyvin hommia ja puolustajat tuki hienosti. Me käytiin prässäämistä läpi viime viikolla reeneissä.

– Olihan meillä paikkoja, kolme läpiajoakin. Tämä vaatii meiltä aikaa, ne olivat kuitenkin nuoria kavereita jotka niihin paikkoihin pääsi. Paitsi tietysti Turunen...

Monet joukkueet ovat edelleen aktiivisina pelaajamarkkinoilla, mutta lahtelaiset uskovat siihen, että nyt kasassa olevalla nipulla pärjätään.

– Me tehdään kärsivällisesti tätä hommaa, se on tuo koppi tuolla, josta niitä maalintekijöitä pitää tulla. Ei me näillä näkymin tulla Pohjois-Amerikasta maalintekijää saamaan, tuolta kopista se on löydyttävä.

Lisävahvituksia Pelicans saa ensihätään sairastuvalta. Kahdeksan viikkoa olkapäävamman vuoksi poissa ollut keskushyökkääjä Toni Sihvonen on palaamassa kaukaloon ehkä jo seuraavaan otteluun.

- Sihvosen Tonin paluu jäille on kova juttu tälle joukkueelle, se on voittava pelaaja. Ketä mä siirrän sitten sivuun, siinä on meille sitten pähkinä purtavaksi.

Yksi uusi pelaaja joukkueessa on jo mukana. Dave Stathos liittyi viime viikolla mukaan purkamaan Antti Niemen peliruuhkaa maalin suulla.

– Kreikan Dave tulee pelaan tällä viikolla, nyt on selvä harjoittelujakso hänellä. Hän haluaa tulla valmiina jäille.

Joukkueiden ottelut jatkuvat torstaina, jolloin Ilves matkustaa Raumalla Lukon vieraaksi ja Lahteen saapuu vierailulle JYP.

» Lähetä palautetta toimitukselle