Raipe rankaisi kuuden pisteen arvoisesti

LIIGA / Raportti
Ilveksen ja Lukon välistä ottelua hehkutettiin etukäteen kuuden pisteen otteluna. Sitä se olikin, vaikkei kentälle katsoessa sitä aina ihan uskonut. Kun pelit muuttuvat tärkeimmiksi, alkaa vanhakin herätä: Raimo Helminen oli illan sankari tehoilla 1+1.

Lauantaina Helminen sai päävalmentaja Curt Lindströmiltä paljon palautetta tehtyään jatkoajalla virheen, joka maksoi Ilvekselle tappion Pelicansia vastaan.

– Raipe teki virheen eilen ja sanoin sen hänelle. Hän tuntee minut ja minä tunnen hänet, hän tietää, että olen aina rehellinen. En aio nuoleskella ketään, Lindström jatkoi edellisen pelin tilanteen analysointia.

Edellisen päivän saarna auttoi, sillä nyt Helminen oli kuin toinen mies ja oli järjestelemässä voittomaalia, sekä teki itse kolmannen osuman. Tuttuun tapaan mies itse ei pitänyt illan esitystään sen erikoisempana.

artikkeli

Ei enää NHL-häiriöitä?

[lue lisää]

– Aikalailla pelillisesti itseltä samanlainen peli kuin eilen Lahdessa. Paitsi että kun eilen ei mikään tuuri ollut kohdallaan, niin tänään sitten vähän kääntyi meillekin. Ainakin siltä se tuntui.

Lukko vie, Ilves nukkuu

Ottelun ensimmäisestä minuutista lähtien oli ensimmäisen erän kuvio selvä. Lukko vie, ja Ilves vikisee. Vierasjoukkue voitti kaikki kaksinkamppailut ja luistinkin kulki ihan eri tavalla, vaikka kyseessä oli jo viikon neljäs ottelu.

Ilveksen maalilla Juha Pitkämäki onnistui pitämään peliä tasaisena. Ainoa lipsahdus tuli Ilveksen pakkiparin nukahdettua. Shayne Toporowski jäi maalin eteen Ilves-pakkien väliin vapaaksi ja Steve Larouche toimitti kiekon laidasta Toporowskille, joka ei erehtynyt vaan vippasi kiekon verkon perukoille.

Vaikka Lukon avausmaali tuli jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen, eivät raumalaiset kuitenkaan saaneet lisättyä johtoaan. Molempien ainoat ylivoimatkin olivat huonoja.

– Alku oli jälleen huono, Lukko hallitsi peliä täysin ensimmäisessä erässä. Olimme onnekkaita, kun he tekivät ainoastaan yhden maalin. Meilläkin oli toki pari hyvää paikkaa, Hyvösellä ja Peltomaalla, Lindström kommentoi.

– Ensimmäinen erä oli sellaista peliä kuin pitikin. Taito- ja tahtotaso oli hyvä, mietiskeli Lukon pääkäskijä Jukka Rautakorpi ottelun jälkeen.

Ilves oli tappiollisen Pelicans-ottelun jälkeen sotkenut kokoonpanoja. Niihin tehtiin vielä viime hetken muutoksia vajaa tunti ennen ottelun alkua.

– Oltiin ensimmäisessä erässä ihan sekaisin, ei oltu ollenkaan pelissä mukana. Eilisen jälkeen sekotettiin ketjuja, niin oli vähän hakemista ja kukaan ei oikein tiennyt missä mennään, Helminen kertoili.

Ilves vie, Lukko vikisee

Ottelun kaksi jälkimmäistä erää kuljettiinkin sitten Ilves-tahdissa.

– Kaksi jälkimmäistä erää oli kyllä hyviä. Puhuttiin asiat halki erätauolla ja päätettiin, että pistetään kroppaa likoon. Kaikki pelasi joukkueena, samaa jääkiekkoa. Saatiin keskialueella hyvin kiinni pelistä, myhäili Helminen.

Tasoitusosuma tulikin heti erän alkuun. Patrik Stefan piti kiekkoa Lukon maalin takana ja syötti läpi pelaajamuurin Ismo Kuoppalalle. Hässäkän takaa Kuoppala pääsi napauttamaan kiekon etukulmasta ohi Petri Vehasen, joka ei tilanteessa nähnyt millään, missä laatta meni.

Vähäjäähyisen ottelun toisessa erässä Lukko pääsi yrittämään ylivoimaa kerran ja Ilves kahdesti, josta toinen tuotti tulosta. Viivamiehen paikalla ollut Hannes Hyvönen toimitti kiekon Helmiselle b-pisteiden väliin ja Helminen jatkoi kiekon nopeasti Matti Kaipaiselle maalin eteen, joka hassutti Vehasen ja pisti kiekon maaliin.

– Toisessa erässä ihan turhaan päästettiin Ilves mukaan peliin ja annettiin tehdä kaksi maalia ja se sytytti kotijoukkueen ja hallin. Se erä ratkaisi pelin, oltiin ehkä väsyneitäkin, mutta myös tehtiin virheitä omalla puolustusalueella. Kolmas erä oli taas kokonaisuutena parempi, mutta se ei auttanut, Rautakorpi harmitteli.

Lukko yritti kolmannessa erässä vielä päästä otteluun mukaan, mutta sen yritykset jäivät varsin ponnettomiksi. Edes ylivoimalla raumalaiset eivät pystyneet luomaan vaarallisia paikkoja Ilves-maalille, vaikka kolmas erä oli ainoa, missä Pitkämäki oli Vehasta työllistetympi.

Ilves kaunisteli lukemia 3-1:een juuri ennen erän puoliväliä. Kotijoukkue sai aikaan vahvan myllytyksen, ensin Patrik Stefan, Steve Kariya ja Cory Murphy karkasivat kolmella yhtä vastaan hyökkäykseen, joka päättyi Vehasen torjuntaan ja pienoiseen paniikkiin Lukko-maalilla. Raumalaisten toimitettua kiekko Ilveksen päätyyn, kotijoukkue otti uuden volttilähdön ja tällä kertaa puolustaja Ville Koistinen nousi tontiltaan ja toimitti kiekon väkisin Lukko-maalille. Vehanen torjui Koistisen vedon, mutta paluukiekossa oli Helminen ja kiekko oli maalissa.

Tasaista vääntöä rajalla

Taistelu viidennestä seitsemänteen sijaan jatkuu kiihkeänä. Ilves ja Lukko ovat tasoissa 78 pisteessä ja TPS yhden ottelun vähemmän pelanneena kaksi pistettä edellä. Turkulaisten puolella on vielä paras maaliero, kun taas Ilveksen maaliero on kolmikosta ainoana miinuksella.

– Nyt ollaan TPS:n ja Lukon iholla. Kiva pelata pelejä, kun on panosta kunnolla. Joka peli on pelattava vielä paremmin, kun on tavallaan katkolla tilanne. Vähän kuin pudotuspeleihin valmistautuisi, mietiskeli Helminen.

Lukko-leiristä on vaikea löytää onnistujia. Petri Vehanen maalilla torjui hyvin, oikeastaan yhtäkään maalia ei voi suoranaisesti hänen piikkiinsä laittaa. Maaottelutauon jälkeinen aika on raumalaisille ollut vaikea, kaikki neljä ottelua ovat päättyneet tappioon ja ainoa piste tuli rangaistuslaukauskilpailutappion jälkeen HPK:ta vastaan.

– Tauon jälkeen on ollut vaikea viikko, neljä peliä, eikä oltu kertaakaan sillä tasolla millä pitäisi olla. Nyt on se aika, kun pitäisi olla parhaimmillaan, Rautakorpi harmitteli.

Ilveksen ketjumuutokset vaikuttivat onnistuneilta. Uudelleen koottu kolmosviisikko Anttila-Turunen-Peltomaa pelasi koko ottelun tasaisen varmasti, eikä tehnyt juurikaan virheitä. Lindströmkin oli tyytyväinen kolmeen sarjapisteeseen, vaikka edellisen illan tappio edelleen harmitti.

– Jokainen peli on tietysti tärkeä, mutta tämä oli kuuden pisteen ottelu. Tämän viikon tavoite oli voittaa kolme ottelua, mutta se ei aivan onnistunut eilisen sössimisen vuoksi.

Molemmat joukkueet pelaavat seuraavan kerran torstaina. Lukolla on toinen ns. kuuden pisteen ottelu peräkkäin, kun Äijänsuolle saapuu TPS. Ilves puolestaan matkustaa pudotuspelipaikastaan kynsin hampain kiinni pitävän JYP:n vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle