Lukko Ilvestä etevämpi

Ilves ja Lukko pelasivat Hakametsässä kaksijakoisen ottelun. Ensimmäinen puolisko oli tilannerikasta ja nautittavaa jääkiekkoa. Toinen puolisko ottelusta vedettiin puolivaloilla, ja ottelun luonne oli irvikuva edellisestä. Lukko teki kuitenkin maalin enemmän ja vei pisteet Raumalle vähintäänkin ansaitusti.

Ilves sekä Lukko taistelevat keskikastissa jopa suorasta pudotuspelipaikasta. Ilves oli voittanut kaksi aikaisempaa kohtaamista. Lukon valmentaja Mika Toivola analysoi pelin jälkeen.

- Oli yksi meidän päävastustajista tänään vastassa. Kuukauden kuluttua kukaan ei muista, miten me täällä tänään pelattiin. Pisteet ratkaisevat ja onneksi ne tänään saatiin.
Pelinä tämä oli huono peli. Välillä pitää huonollakin pelillä voittaa, mietti Toivola.

Ottelu lähti liikkeelle erikoistilanteella, kun vierasjoukkue löi yhden pelaajan jäälle yli sallitun määrän. Ilves ehti pelaamaan vain 51 sekuntia ylivoimaa, kun kiekko oli ensimmäisen kerran maalissa. Toni Koivisto piti kiekon maalin takana, syötti laitaa pitkin Teemu Jääskeläiselle, joka jatkoi suoraan siniviivaa pitkin Jyrki Lumpeelle. Konkaripakki veti suoraan syötöstä, eikä Lukon maalissa torjunut Tom Lawson ehtinyt mukaan tilanteeseen.

Lukko tasoitti vain 53 sekuntia myöhemmin. Pekka Saarenheimo toi kiekon maalin takaa ruuhkatilanteeseen Pasi Häkkisen eteen. Shayne Toporowski sekä Saarenheimo väänsivät Ilveksen puolustajien kanssa, eikä Häkkinen nähnyt kiekkoa. Peliväline lipui takatolpalle, minne Juha-Pekka Haataja hiipi ja pisti kiekon maaliin.

Radek Dudan jäähyn päätyttyä Saarenheimo iski illan ensimmäisen osumansa. Takatolpalta hän pääsi iskemään kiekon sisään helposti Haatajan sekä Toporowskin syötöistä. Ilveksen pelaajat protestoivat tilannetta, koska puolustaja Juha Alénia estettiin aikaisemmin siten että hän ei päässyt estämään Saarenheimon nousua. Tilanteessa Alénin maila kammettiin hänen kädestään pois.

Erän toisella puoliskolla Ossipekka Lehtosen jäähyin aikana Saarenheimo iski jo illan toisen maalinsa. Haataja vei alivoimalla kiekon Ilveksen alueelle ja levitti laidasta keskelle. Haataja jätti kiekon taaksensa ja Saarenheimo veti tarkan vedon aivan vasempaan yläkulmaan.
Samassa ajassa Pasi Häkkinen vaihdettiin maalilta ja Tuukka Rask tuli tilalle.

Kun Lukko pääsi alivoimamaalien makuun, niin toinen syntyi muutamaa minuuttia myöhemmin. Jälleen asialla olivat Haataja sekä Saarenheimo. Haataja toi kiekon alivoimalla 2-1-hyökkkäyksessä sisään ja syötti toista laitaa kiitävälle Saarenheimolle. Hän ei saanut kiekkoa lapaansa, mutta peliväline pomppi Saarenheimon jalasta sisään. Tuomari hyväksyi oikein maalin, koska Saarenheimo ei potkaissut kiekkoa.

Saarenheimo saalisti siis puhtaan kypärätempun, joista kaksi maalia syntyi peräti alivoimalla. Parivaljakko oli osallisena toistensa maaleissa. Saarenheimo nousi liigan sisäisessä pörssissä sijalta 25. sijalle 11. Haataja nousi seitsemänneltä tilalta neljänneksi.

- Olimme vähän playoff-fiiliksillä liikkeellä. Oliko sitten ajatus vielä Budapestin kentällä, mietti Ilveksen peliä valmentaja Sakari Pietilä joukkueen huonoa avauserää.

- Kaveri teki pari av-maalia, päästiin lähelle kuitenkin.

Maalihanat laantuvat

Toiseen erään Ilves tuli sisuuntuneena ja se tuottikin tulosta heti toisella minuutilla. Ilkka Heikkinen joutui Lukosta jäähylle ja kiekko oli toisen kerran Lawsonin selän takana. Nyt jäähyä kului vain neljä sekuntia. Jussi Pesonen kaivoi kiekon aloituksesta taakse Jyrki Lumpeelle, joka pisti syötön siniviivaa pitkin Kristian Kudrocille. Slovakkipakki veti heti ja Pasi Määttänen ohjasi maalin edessä kiekon ohi Lawsonin.

Reilu minuutti myöhemmin Vesa Viitakoski joutui jäähylle. Ilves voitti aloituksen ja kiekko ajautui Mikko Kuukalle. Nuori puolustaja levitti peliä ja ampui vain kiekon kohti Lukon päätyä. Peliväline pomppi omituisesti ja Lawson ei saanut puolesta kentästä ammuttua kiekkoa kiinni.

- Ei meitä toisen erän osumat masentaneet. Ensimmäinen oli ohjuri metristä ja toinen meni miten meni. Me tiedämme, että meidän maalivahti ei toista samanlaista samassa pelissä päästä, analysoi Toivola toisen erän maaleja.

Jatkossa ylivoimaa pelattiin molemmin puolin ilman tulosta. Ajassa 38.08 alkoi tapahtumaketju, joka olisi voinut ratkaista ottelun. Tällöin Toni Dahlman sai jäähyn ja 11 sekuntia myöhemmin Saarenheimo teki seuraa Dahlmanille jäähypenkille. Ilveksellä oli lähes kaksi minuuttia 5-3-ylivoimaa käytettävissään.

- Paljon voidaan spekuloida 5-3-ylivoimasta. Spekuloida voi myös miksei läpiajoista tehdä maalia. Pesosella sekä Lumpeella oli mahtavat paikat, selvitti Pietilä.
- Sonjalla oli vaihto alla, laitettiin toinen ylivoimaketju. Kyllä me jotain vaihdetaan, muutetaan jotain ylivoimassa. Meidän perisynti on että ammutaan liian vähän.

Ilvekseltä jäälle tulivat Raimo Helminen, Jussi Pesonen, Teemu Jääskeläinen, Vesa Viitakoski sekä Toni Koivisto. Kaksi ensin mainittua pelasivat viivalla ja muut maalin ympärillä. Kiekkoa leivottiin noin puolitoista minuuttia saamatta kunnon laukauksia aikaiseksi. Eniten ihmetyttää miksi Teemu Jääskeläinen pelasi pelinrakentajan paikalla maalin kulmalla. Pesoselle oltaisiin voitu rakentaa laukaisupaikkoja, mutta tilannetta ei hyödynnetty tarpeeksi hyvin.

Erä päättyi sitten liian nopeasti, että tasoitus olisi syntynyt. Kolmannesta erästä ei jää juurikaan kerrottavaa jälkipolville. Ilves yritti saada tasoitusta aikaiseksi, mutta yritys oli aika ponnetonta. Osasyy tähän oli myös Lukon joukkueella, joka jäädytti peliä tehokkaasti. Viimeiset kymmenen minuuttia Lukko vain roiski kiekko pois ja esti Ilvestä tekemästä maalia.
Tuukka Raskin ottaminen lopussa ei auttanut, vaan Lukko voitti lopulta ottelun maalein 3-4.

Ilvekselle jää tuloksesta jossiteltavaa, koska se nukkui ensimmäisen erän. Varsinkin kahden alivoimamaalin päästäminen samassa erässä kertoo siitä että ei oltu tarpeeksi hereillä. Joukkue yritti hyvin päästä vielä tasoihin, mutta Lukon peruspelaaminen oli hyvällä tasolla eikä se ollut yllätettävissä.

Valmentajien kertomaa

Ottelun jälkeen valmentajat olivat puhetuulella.

- Nelosketju pelasi mallikkaaksi pienillä minuuteilla. Mattila – Huhtala- Korhonen pelaavat fyysisesti ja siten kuten tulevaisuudessa halutaan heidän pelaavan. En nosta ketään joukkueesta ylös, kukaan ei pelannut maagisesti, analysoi Pietilä ottelun jälkeen.

- Ehkä ei tänään oltu ihan valmiina tänään pelaamaan nimenomaan Ilvestä vastaan. Kiekollinen pelaaminen oli huonoa, avauspelaaminen erittäin huonoa, mietti Toivola ottelun jälkeen.

- Alivoima oli tuohon jäähymäärään nähden ihan hyvää. Parannettavaa jäi kuitenkin paljon.
Peli olisi voinut päättyä vaikka 6-6. Pelillisiä hienouksia ei juuri löytynyt, mutta taistelu riitti pisteisiin, selvitti Toivola.

Ilves matkaa seuraavaksi torstaina Poriin Ässien vieraaksi ja Lukko pelaa lauantaina kotonaan Jokereita vastaan.