Jokerit jyräsi aseettoman Ilveksen

LIIGA / Raportti
Ilves ja Jokerit ovat menossa SM-liigassa eri suuntiin. Ilveksen ahdinko syvenee ja Jokerien voittoputki ja itseluottamus vain kasvaa. Kotijoukkueen hyvä ensimmäinen erä ei riittänyt, sillä Jokerit rynnisti kahdessa seuraavassa erässä ohi ja kolmeen sarjapisteeseen.

Varsin rikkonainen ottelu ratkesi oikeastaan erikoistilanteissa. Jokerit otti kolmetoista kappaletta kahden minuutin rangaistuksia, mutta Ilves onnistui ainoastaan kerran, sekin viidellä kolmea vastaan. Isäntien ainokaisesta vastasi Kristian Kudroc, joka ampui suoraan Pasi Petriläisen syötöstä kiekon ohi Juuso Riksmanin.

kuvakooste

Muutama maali ja muutama muu kuva
[katso kuvat]

– Meidän alivoimapelimme oli tänään erinomaista. Usein se on kiinni pelkästään maalivahdista, mutta tänään kenttäpelaajatkin olivat erinomaisia. Erityisesti Pakaslahti, Valtonen ja Louhi pelasivat hyvin, kehui Jokeri-valmentaja Doug Shedden omiaan.

– Kudrocin laukaus oli hyvä, sille ei voi mitään ja kahden miehen alivoima on muutenkin vaikea paikka. Paljon tärkeämpää on pitää maali puhtaana yhden miehen alivoimalla ja siinä onnistuimme tänään täydellisesti.

Ilveksen ainoat kunnon maalipaikat olivat ensimmäisessä erässä ja ne siunaantuivat Teppo Tuomaselle ja Tomas Kurkalle. Enempää maaleja kotijoukkue ei kuitenkaan saanut.

"Hirso" sytyttää Jokerit

Doug Sheddenin luottomies Kim Hirschovits aloitti ottelun puolustajana, mutta siirtyi toisen erän alussa tutulle hyökkääjän paikalle. Se tuotti heti tulosta, kun Martti Järventie antoi unelma-avauksen täyteen vauhtiin päässeelle kultakypärälle, joka kiitti ja toi Jokerit tasoihin ajassa 21.35.

Paljon vastuuta saanut Hirschovits urakoi ottelussa liki kaikissa mahdollisissa rooleissa. Mies nähtiin puolustajan, sentterin ja laiturin paikalla ja ylivoimassa mm. viivamiehenä.

– Shedden peluuttaa siellä missä tarvitaan. Kaikki pelaajat ovat valmiita pelaamaan roolissa kuin roolissa, tänään se vuoro sattui minulle, vaatimaton tähtihyökkääjä kommentoi.

Ottelu ei kauan vanhentunut tasanumeroissa, kun Jokerit iski erän ensimmäisen ylivoiman aikana. Juha Alén ehti istua jäähyään ainoastaan neljä sekuntia, kun Petri Pakaslahden täydellisen aloitusvoiton jälkeen Martti Järventie ampui kiekon maaliin Ilves-vahti Tuukka Raskin hanskakäden kautta.

Ilves-puolustus jatkoi sekoilujaan vielä kerran toisessa erässä. Ensin Marko Anttila suti hyökkäyssinisellä kiekosta ohi ja Ilves-puolustajille tuli merkkausvirhe. Jokeripuolustaja Mikko Kalteva kiitti ja purjehti puolittain läpiajoon, jonka päätteeksi hyvä veto painui verkon perukoille. Ilveksen try-out -puolustaja Aleksandrs Jerofejevs katseli tilannetta vierestä.

Vierasjoukkue kaunisteli lukemia vielä kolmannessa erässä. Juha Alén ehti jälleen istua jäähyllä vain neljä sekuntia, kun Kim Hirschovits aloituksen jälkeen veti hyvän rannelaukauksen ohi Raskin.

Ottelun viimeisellä minuutilla Ilves-ikoni Raimo Helminen poltti proppunsa ja järjesti itsensä suihkuun keihästettyään Jokereiden keskushyökkääjää Arto Kukia pelirangaistuksen arvoisesti.

Kolmea ehjää erää etsimässä

Jokerit ei luonut ottelussa montaakaan maalipaikkaa, sen sijaan saamansa paikat se käytti erinomaisella prosentilla. Jos narrilauma oli ensimmäisessä erässä hieman sekaisin, toisessa ja kolmannessa se oli aktiivinen ja halukas ja tuli hyvällä viisikkopelillä ohi ja voittoon.

– Ensimmäiset kaksikymmentä minuuttia oli meiltä huonoa ja jälkimmäiset neljäkymmentä hyvää. Sanoin kopissa, että meidän on pakko pelata joukkueena. Meillä ole joukkueessa ”gretzkyjä”, on tehtävä lujasti töitä. Se on meidän aseemme, Shedden muistutti.

– Riksmanin hyvät otteet tuovat joukkueelle myös paljon itseluottamusta.

Juuso Riksman pääsi ottelussa melko helpolla. Totuuden nimissä on kuitenkin sanottava, että Jokerien puolustajat auttoivat paljon, sillä valkopaitaisen vierasjoukkueen pelaaja oli aina ensimmäisenä paluukiekoissa hoitamassa niitä väljemmille vesille.

Jokerit jatkaa SM-liigassa ainoana puhtaan pelin joukkueena. Kolmesta ottelusta saldona on kolme voittoa, kaikki varsinaisella peliajalla.

– Hienoa, että tulee voittoja. Meidän peli ei kuitenkaan ole vielä valmista, 60 minuutin ehjään esitykseen pitää tehdä töitä, Hirschovits muistutti.

Orreja ja Kurreja

Ilveksen tilanne synkkeni entuudestaan. Joukkue on kolmessa pelissä tehnyt neljä maalia ja kun Tuukka Rask ei ollut parhaimmillaan, tulos oli ruma. Hyvän ensimmäisen erän jälkeen joukkueen peli lopahti täysin.

Ilveksen kopissa pidettiinkin ottelun jälkeen palaveria pitkään. Suihkunraikkaat jokeripelaajat kantoivat jo varustekasseja bussiin, kun Ilveksen kopin ovet olivat edelleen kiinni ja ryhmä piti palautekeskustelua.

– Ensimmäinen erä oli meiltä hyvä. Sen jälkeen hävisi kaikki, hävisi liike, hävisi kaksinkamppailut, hävisi ajatus pelistä. Ylivoima meillä ei ole toiminut koko vuonna, eikä toiminut nytkään. Jos me jossain kohtaa pelataan hyvin, niin heti ryhdytään ylimielisiksi ja luullaan olevamme bobby orreja tai jari kurreja. Onneksi tämä kausi on vasta alussa, Ilveksen pääkäskijä Kari Eloranta purkautui.

– Tänään meidän aitiokin oli ihan hiljaa. Kaikki vaan odottivat, että joku sanoisi jotain. Missään vaiheessa kukaan pelaajista ei pitänyt ääntä ja valanut uskoa siihen, että tästä vielä noustaisiin voittoon, harmitteli Eloranta.

Ilves kaipaa pikaisesti kahta kärkihyökkääjäänsä, kylkivaivaista Jussi Pesosta ja Dallasin leirillä olevaa Perttu Lindgreniä.

– Pesosella on seuraava lääkärintarkastus keskiviikkona, katsotaan nyt, mutta tuskin hän pelaa torstaina. Pertulla on lentoliput varattu tälle päivälle ja huomenna pitäisi olla täällä. En tiedä tuleeko hän vaiko ei, Eloranta tyytyi toteamaan

» Lähetä palautetta toimitukselle