HPK jälleen Lukkoa vahvempi

LIIGA / Raportti
HPK onnistui jättämään Rauman Lukon maaleitta jo toisessa perättäisessä puolivälieräottelussa. Ottelu oli selvästi isäntien, eikä Lukon valmentaja Jukka Rautakorvella ollut aihetta jakaa joukkueelleen kehuja.

- Oli hieman keskusteltavaa ammattilaisurheilun perusarvoista, kertoi Rautakorpi pukukopissa käydystä juttutuokiosta.

kuvakooste

Tarjolla värikkäät kuvat värikkäästä pelistä
[katso kuvat]

HPK:n valmennuksessa puolestaan oltiin tyytyväisiä onnistuneeseen otteluun, vaikka avauserässä joukkueella vaikeuksia olikin.

- Hieno suoritus joukkueelta. Numerot puhuvat puolestaan tietenkin. Olihan Lukollakin maalipaikkoja, mutta paljon parjattu veskari oli taas säkällä kiekon tiellä muutaman kerran, heitti Jukka Jalonen HPK:n maalivahtipelin luotettavuutta epäilleiden suuntaan.

Ottelun ratkaisuhahmo olikin toistamiseen Lukon nollannut Joni Puurula, joka piti Kerhon maalin puhtaana. Etenkin ensimmäisessä erässä maalittoman tasatilanteen ja myöhemmin HPK-johdon säilyminen oli pitkälti Puurulan ansiota.

- Kun kaveri on päässyt hyville paikoille, on Joni venyttänyt tosi hyvin. Kaksi nollapeliä, onhan se aika hyvin pelattu, vai kuinka, kuuluivat ottelun tärkeimpiin pelaajiin lukeutuneen Toni Mäkiahon kehut maalivahdille.

- Lukko tuli erittäin kovaa alkuun ja oli muuttanut taktisesti pelitapaa. Hallitsivat tietyllä tapaa ekaa erää, vaikka meillä enemmän laukauksia olikin, kertasi Jukka Jalonen pelin alkua.

Loppua kohden HPK:n vaikeudet omassa päässä vähenivät ja lopulta Lukko onnistuikin lähinnä roiskimaan pitkiä kiekkoja.

Kerhon ylivoima toimii

Pelin alkua vienyt Lukko joutui hallinnastaan huolimatta kaivamaan kiekon maalistaan HPK:n päästyä ensimmäistä kertaa ylivoimalle. Ennen Daniel Tkaczukin rangaistusta isännät olivat tappaneet kaksi jäähyä pelaten vajaan minuutin kahdenkin miehen alivoimaa.

Kiekko ja miehet liikkuivat ihailtavan nopeasti HPK:n ylivoimapelissä ja vain 24 sekunnin pyörityksen jälkeen Jani Keinänen sai viimeistellä ottelun ensimmäisen maalin. Keinänen nappasi Tony Virran laukauksen reboundin ja sai hakea hyvän asennon maalin edessä ilman estelyä. Riittävän sihtaamisen jälkeen Keinänen avasi pudotuspelien pistetilinsä helposti ilman kettupaitaista seuraa maalin edessä.

Lukolla oli paikkansa maalintekoon, mutta Joni Puurula selvitti tilanteet hienosti. Vastustajan vaarallisuudesta Puurulalla oli kuitenkin sanottavaa.

- Oli pahempi kuin Rauman peli. Lukko oli latautunut vielä paremmin kuin edellisessä pelissä. Mutta oltiin tehokkaampia maalintekopaikoissa, kertoi HPK-veskari.

- Lukko on paha jengi molarille. Paljon taitavia äijiä ja hyvä valmentaja joka saa jätkät pelaamaan. Kyllä se on nähty jo monesti, sanaili Puurula.

Lukon turhautuminen näkyy

kommentti

Joukkueen heikon avauspelin lisäksi Lukon kanadalaispelaajien hermokontrolli oli pahasti kateissa
[lue lisää]

Toisessa erässä kelkka alkoi kääntyä enemmän isäntien haluamaan suuntaan. Valmentaja Rautakorpi harmitteli joukkueensa kylmäpäisyyden puutetta, joka johti typeriin rangaistuksiin. Syitä tappioon löytyi Rautakorven mielestä toki myös vastustajan hyvyydestä.

- HPK:lle onnittelut. Joukkue pelaa erittäin hyvää jääkiekkoa. Itse onnistuttiin pelaamaan ensimmäisessä erässä hyvin ehkä parhaiten mitä ollaan tässä sarjassa pystytty pelaamaan. Turha jäähyily toisessa erässä vei terän meidän pelistä, harmitteli Rautakorpi.

Isännät siirtyivät kahden maalin karkumatkalle tasavajaalla Tomas Kucharcikin ja Oliver Setzingerin hienon yhteispelin voimin. Setzinger sai viimeistellä osuman Kucharcikin hyvän poikittaissyötön jälkeen. Kettupakit Hämäläinen sekä Porkka eivät ehtineet millään nopean keskieurooppalaiskuvion väliin.

Mikäli Setzingerin maali ei vielä katkaissut Lukon selkärankaa lopullisesti, teki Quinn Hancock sen itse vain parinkymmenen sekunnin kuluttua. Hancock taklasi järjettömästi Jani Keinästä päähän Lukon puolustussiniviivalla. Tuloksena viiden minuutin alivoima raumalaisille ja kultakypärän poistuminen suihkun puolelle.

- Keinäsellä on todella paha olo. Ei hyvä homma, kertoi Jukka Jalonen ykkössentterinsä tilanteesta.

Ylivoimansa aikana HPK ei saanut aikaan mitään merkittävää. Itseasiassa avauserässä upeasti pyörinyt kuvio oli vaihtunut huonoihin sisääntuonteihin ja nopeisiin Lukon purkuihin. Kolmas maali jäi siis mahdollisuudesta huolimatta odottamaan itseään.

- Toisessa erässä saatiin käännettyä hallintaa itsellemme ja 3-0 oli jo lähellä, muttei saatu vielä siinä.

HPK:n joukkueessa Lukkoa taklauksillaan hiillostaneelle Toni Mäkiaholle raumalaisten kuumeneminen ei tullut yllätyksenä.

- Ei se [hermokontrollin puute] ole välttämättä yllättänyt. Olemme ennen pelejä käyneet sitä läpi ja tiedostaneet ketkä siellä ovat niitä kuumia kavereita, niitä pitää hiillostaa. Hyvin se on tepsinyt, vähän ovat poikasia vielä. Ihan tarkoituksella yritetään ärsyttää kaveria, kun johdamme, niin siellä keittää vielä enemmän. Siitä sitten ottavat niitä tyhmiä jäähyjä, tarinoi Mäkiaho.

Takaa-ajo jäi puuttumaan

Kolmannessa erässä panoksena oli HPK:n siirtyminen ottelusarjassa 3-0-johtoon. Jostain syystä panos näkyi vain toisen joukkueen pelissä. Lukko pelasi todella haluttomasti, vaikka joukkue oli vain kahden maalin päässä.

- Kolmas erä oli löysä meiltä. Ammattilaisurheilussa vaaditaan enemmän ja itse henkilökohtaisesti vaadin joukkueelta enemmän, manasi Jukka Rautakorpi suojattiensa esitystä.

HPK:n leirissä ihmeteltiin myös raumalaisten vaisua loppukiriä.

- Lukko ehkä lopetti vähän pelaamisen tuossa lopussa, mutta silti neljään maaliin yltäminen on hyvin meiltä, tarinoi Joni Puurula.

Matkalla neljään osumaan HPK sai apuja junioriosastoltaan. Tomas Kucharcik jätti kiekon hyökkäyssinisellä Oliver Setzingerille, joka tarjoili Joni Lappalaiselle maalipaikan. Nuorukainen kiitti ja iski uransa ensimmäisen pudotuspelimaalin täysin vartioimattomana maalin edestä.

- Taistelussa sotureita kaatuu välillä ja sitten jonkun muun pitää nousta esiin, kiitteli Jukka Jalonen viitaten Keinäsen loukkaantumiseen.

- Kolmas erä oli meiltä erittäin kypsä erä. En tiedä menikö Lukolta usko vai mitä tapahtui, muttei niillä ollut enää sellaista tatsia. Pystyttiin pitämään vastustaja pois maalipaikoista, analysoi HPK-luotsi.

HPK:lle runkosarjasta tutut kauhunhetket, etenkin kotipelien kolmansissa erissä tuntuvatkin pudotuspelien myötä olevan historiaa.

- Välillä on kotona ollut sitä ongelmaa, että lähdetään liian innokkaasti niiden kiekkojen perään. Nyt kun nämä tosipelit ovat alkaneet, on paketti pysynyt hyvin kasassa. Ei olla lähdetty yrittämään mitään hurlumhei-meininkiä, vaan on pidetty pakka tiukasti kasassa, sanaili Toni Mäkiaho otteiden muuttumisesta.

- Tuossa runkosarjan loppupeleissä saatiin pleijaripeliä kuntoon, ehkä se on helpottanut pelaamista muutenkin - saimme ajoissa pelimme kuntoon.

Kovia niittejä jaellut Mäkiaho sai itse kunnian viimeistellä ottelun loppulukemat puoli minuuttia ennen päätössummeria.

Sarja katkolla - ei katkaistu

Toistaiseksi hienoa ja kypsää playoff-sarjaa pelanneella HPK:lla on mahdollisuus päättää puolivälierät perjantaina Raumalla. Hyvistä otteista huolimatta pelit eivät luonnollisesti ole ohi ennen neljännen voiton ilmestymistä sarakkeeseen.

- Vielä ei kuvitella mitään. Sarja on kesken, mutta pyritään tietysti katkaisemaan mahdollisimman nopeasti. Kyllä meidän pitää olla perjantaina vielä parempia kuin ollaan tähän mennessä oltu, odotteli Jukka Jalonen tulevaa kamppailua.

Rautakorpi ei Lukon peräsimessä ole heittänyt kirvestä kaivoon, mutta peräänkuuluttaa joukkueeltaan ryhdistäytymistä.

- Nyt pitää löytyä taistelijoita. Tuollaisella kolmannen erän pelillä tästä ei tule yhtään mitään, meidän pitää ottaa oma askeleemme eteenpäin, vaati Rautakorpi.

Taistelijat olivat Lukolta vähissä. Kenties tällä kertaa joukkueen parhaimmistoon ylsi mahdollisimman näkymättömällä suorituksella. Antti Bruun oli pakistosta niitä harvoja, jotka pysyivät Kerhon perässä läpi ottelun.

Kerhon hyvään vireeseen löytyy monia syitä. Pääsyy löytyy kuitenkin maalilta, johon on kolmessa pelissä uponnut vain kaksi kiekkoa. Joni Puurula on pelannut HPK:n veräjällä loistavasti.

- Sitä varten mä siellä seison että jos tulee pahoja tilanteita, niin hoidan ne. Kehitystä on tapahtunut, joten pitää olla tyytyväinen. Liian maha täynnä ei saa olla kuitenkaan, sanaili Puurula.

- Viime vuonna tärisi itsellä enemmän ja oli hyökkäävä jengi. Ei ollut hyvä yhtälö. Tänä vuonna olen kokeneempi ja joukkue puolustaa paremmin, kertoi iloinen maalivahti omasta ja joukkueen kehityksestä.

Tärinä ja jännitys on kaikonnut Puurulan otteista yksinkertaisesti kokemuksen karttuessa.

- Päästähän se on kiinni miten pelit menee. Kolmannet pleijarit menossa ja kyllä se pitääkin näkyä.

Seuraava ottelu tämän taisteluparin välillä nähdään perjantaina Raumalla. HPK:lla on tuolloin ensimmäistä kertaa mahdollisuus katkaista ottelusarja.

» Lähetä palautetta toimitukselle