Kaksi erää riitti KalPalle

LIIGA / Raportti
Höyhenen kevein jaloin Hämeenlinnaan ryöstöretkelle saapuneet kuopiolaiset näyttivät HPK:lle kaapin paikan perjantain kierroksella. Tylyt vierailijat ratkaisivat ottelun kahdessa ensimmäisessä erässä iskien taululle 5-0-lukemat. Kuopiolaisten tahtipuikkoa heilutti Sami Kapanen ja Tuomas Kiiskinen.

Turpajuhlat. Sellaisia sopi odottaa ensimmäisen erän perusteella. Isäntien hyvän alun jälkeen vierailijat iskivät vitosvaihteen silmään ja sananmukaisesti kävelivät Kerhon yli. Painavalla tossulla liikkeellä ollut ritariryhmä oli jatkuvasti pahoissa vaikeuksissa omassa päässä, eivätkä liukkaat kuopiolaiset jättäneet isännille paljon mahdollisuuksia.

- Me ollaan pelattu koko viikko neljällä ketjulla, joten kuormitus on jakaantunut tasaisesti kaikille. Mielestäni ensimmäiset kaksi erää kertoivat meidän hyvyydestä, sillä olimme paljon paremmalla jalalla liikkeellä, vanhaan kotihalliinsa palannut Toni Mäkiaho pohti.

Kolmen minuutin pelaamisen jälkeen Tuomas Kiiskinen veivasi pitkän pyörityksen jälkeen vierailijoiden avausosuman, mutta erän puolivälin jälkeen maalihanat retkahtivat auki lopullisesti. Ensiksi Sami Kapanen niittasi niin ikään pitkän pyörityksen päätteeksi KalPan 2-0 –johtoon ja vain viisitoista sekuntia myöhemmin Aatu Hämäläinen syvensi isäntien lamaa kuopiolaisten kolmannella maalilla. Kymmenen sekuntia ennen päätössummeria Kapanen tälläsi ylivoimalla lukemat 4-0:aan ja ottelu oli selvää kauraa.

- Miesmerkkauksista tulleet virheet olivat meille tänään liikaa ja KalPa rokotti niistä kovalla prosentilla. Meidän olisi pitänyt tehdä alusta saakka kovemmin töitä, vaikka tilanteita saatiinkin luotua, Kerhon parhaimmistoon lukeutunut Jari Sailio totesi.

Olisi helppo moittia HPK:n esitystä, mutta helpompi on antaa reilu tunnustus KalPalle. Vierailijat olivat liikkeessä edellä ja sitä kautta peli kääntyi muillakin osa-alueilla selkeästi kuopiolaisille. Esitys oli kaikkinensa ylivoimainen ja varmasti yksi kauden parhaista vierasesityksistä Hämeenlinnassa. KalPa pelasi torstaina tiukan ottelun Kerhon tavoin, joten väsymyksenkään piikkiin HPK-leirissä esitystä ei voi laittaa.

- Jos KalPa oli onnistunut edellisen illan iltatoimissaan, niin meillä ne oli kyllä menneet ihan päin helvettiä, silminnähden pettynyt Jukka Rautakorpi latasi taiston tauottua.

Kaksi eri HPK:ta

HPK:n esitykset ovat tällä kaudella ailahdelleet paljon, mutta harvoin näin rajusti pelin sisällä. Kaksi erää hämeenlinnalaiset olivat lapasia, mutta kolmannessa erässä jäällä mouhusi kuin uudestisyntynyt joukkue. Kai Syväsalmen onnekas rannelaukaus sytytti kotijoukkueen kolmannessa erässä, eikä kauan ehtinyt kulumaan, kun Jari Sailio ja Pasi Salonen maalailivat isännät jo kahden maalin päähän.

- Samat nimet selässä, sama paita päällä ja kaksi tuntia aikaa. Tänään kotiyleisö näki molemmat puolet joukkueesta ja jälkimmäistä yritetään pitää hengissä. Ollaan ilmeisesti niin tuore ryhmä edelleen, että kaksivaiheisuus on edelleen olemassa henkisellä puolella. Meillä on hirvittävä potentiaali joukkueessa, mutta me ei pärjätä, jos ei saada siitä kaikkea irti, Rautakorpi pyöritteli.

Yksi Kerhon ongelmista on tällä kaudella ollut ehdottomasti kurssin kääntäminen ottelun sisällä, sillä siihen ei usein ole löydetty lääkkeitä. Jostakin syystä heikkoina hetkinä joukkueesta ei tällä hetkellä löydy kuin yksi sytyttäjä ja se on kiistatta Sailio. Ongelmanan onkin se, että terrierin raastamisesta huolimatta tunne ei ota tarttuakseen kanssapelaajiin. Varsinkin toisessa erässä isännät olisivat kaivanneet kipeästi avausosumaa, mutta tehottomuus kääntyi kurittomuusjäähyihin.

KalPaa vastaan suurin ongelma oli kuitenkin oman pään pelaaminen. Vierailijoiden pitkät pyöritykset johtivat poikkeuksetta merkkauksen pettämiseen ja juuri ne hetket KalPa käytti surutta hyväkseen. Pitkien pyöritysten jälkeen hämeenlinnalaiset tekivät myös aimo tukun hölmöjä vaihtovirheitä, joiden seurauksena kuopiolaiset karkailivat vaarallisiin hyökkäyksiin.

- Valmentajana minun pitää miettiä tietysti sitä, miksi joukkue ei ollut valmiina pelaamaan kotikentällä. Varsinkin oman pään puolustaminen oli ihmeellistä, vaikka KalPa olikin todella hyvä tänään. Osa pelaajista ei herännyt tähän peliin, Rautakorpi ihmetteli.

Kapasen varjoista

KalPa oli joukkueena erinomainen. Joukkueen valmentaja Pekka Virta harmitteli ottelun jälkeen sitä tosiseikkaa, että moni pelaaja ei tällä hetkellä saa ansaitsemaansa arvostusta, koska erinomaisesti esiintyvä Kapanen vie kaiken huomion. Entisen NHL-jyrän panos HPK:ta vastaan oli erittäin dominoiva ja Kapanen oli kiistatta kentän kuningas. Kalle Sahlstedtin ja Toni Mäkiahon säestyksellä vierailijoiden ykkösnyrkki on todella kovassa iskussa.

- Sami on joukkueessa isolla sydämellä mukana tuoden siihen kokemusta ja sellaista määrätynlaista isähahmoa mukaan. Tällä hetkellä meillä on varmasti yksi liigan parhaimmista kentistä ja kun ollaan saatu ylivoimaakin toimimaan, niin ollaan varmasti jatkossa vieläkin vaarallisempia, Mäkiaho suitsutti ketjuaan.

Ei silti sovi unohtaa, että kuopiolaisten voitossa erittäin tärkeässä roolissa oli myös joukkueen kakkosketju. Tuomas Kiiskinen kieputti kiekollisena peliä ihailtavalla tavalla ja teki siinä sivussa kolme pistettä. Kakkosketjun sentterinä pelannut Tapio Laakso saalisti kaksi syöttöpistettä ja Aatu Hämäläinen toisella laidalla maalin ja syötön.

- Me ei olla edelleenkään yhden kentän joukkue, kuten tänään nähtiin. Meillä on koko ajan omia A-junioreita 8-9 kokoonpanossa ja kyllä me tiedetään ettei ne pysty neljäänkymmeneen pisteeseen. He uskaltavat kuitenkin pelata jääkiekkoa ja vain silloin voi kehittyä, Virta halusi jakaa kiitosta myös ykkösketjun ulkopuolelle.

Ottelun loput ovat olleet vaikeita vierailijoille tällä kaudella ja sitä se oli perjantainakin. Kolmannessa erässä Syväsalmen kavennusosuma sekoitti KalPan paletin totaalisesti kymmeneksi minuutiksi ja tuloksena oli kaksi lisämaalia omiin. Siitä huolimatta vierailijat saivat koottua rivinsä kiitettävästi ja lopusta huolehti tarkka keskialueen pelaaminen. Vaikka HPK yritti painaa päälle loppuun asti, kuopiolaiset jaksoivat purkaa nöyrästi kiekkoa keskeisiltä alueilta pois.

- Kolmannen erän alkuun tuli helppo kavennusosuma ja paketti sekosi. Ehkä siinä tuli vähän fysiikkakin vastaan. Vaikka ollaan oltu monesti lirissä otteluiden lopussa, niin ei niitä olla silti kertaakaan kuitenkaan hävitty. Olen erittäin ylpeä pelaajistani, hyväntuulinen Virta jakeli kiitosta omilleen.

Kerho yrittää kääntää heikompaa jaksoaan paremmaksi tiistaina HIFK:n vieraana, kun taas KalPa saa kotonaan vieraakseen TPS:n toistamiseen viikon sisällä.

» Lähetä palautetta toimitukselle