HPK palautti ensimmäisen ottelupallon

KalPa punnersi HPK:n jo siltaan puolivälierien ottelusarjan viidennessä ottelussa, mutta kotijoukkue onnistui rimpuilemaan pelin voittoon Tony Virran 2-1-maalilla. HPK siirsi ratkaisua eteenpäin ainakin maanantaille asti.

Lauantain ottelu näytti menevän pelin ensimmäisen puolikkaan ajan täysin samalla kaavalla kuin kaksi edellistäkin Hämeenlinnassa pelattua ottelua. HPK loi tekopaikkoja varsinkin avauserässä solkenaan ja KalPan maalivahti Mika Järvinen venyi kerta toisensa kiekon tielle.

Ensimmäisen erän lopulla KalPan Toni Hyvärinen pääsi iskemään vierasjoukkueelle avausmaalin HPK-puolustaja Marko Tuulolan hirvittävän syöttöharhan jälkeen. KalPan osuman jälkeen pitkään näyttikin siltä, että edellisten otteluiden sapluuna toistuu ja vierasjoukkue onnistuu turhauttamaan HPK:n.

- Tiukka peli ensimmäisestä erästä lähtien. Kovalla intensiteetillä mentiin päästä päähän ja molemmat saivat lukuisan määrän maalipaikkoja, KalPan valmentaja Pekka Virta kertoi.

Pallokerhon Jussi Makkonen nousi kultakypärässään kuitenkin siihen rooliin, jota ykkösketjun keskushyökkääjältä on odotettu. Makkonen latasi tasoituksen toisen erän puolivälissä Janne Laakkosen esityöstä. HPK-maali toi valtavan määrän lisävirtaa niin kotijoukkueelle kuin -yleisöllekin.

- Lopulta HPK teki maalin ja sai siitä suuren määrän lisää energiaa. Oltiin toisen erän loppu kyllä aika pahasti alakynnessä, Virta pohti.

HPK tulikin maalin jälkeen kaukaloon täynnä tulta ja tappuraa. Välittömästi Makkosen maalin jälkeen Joonas Kemppaisen ketju laittoi KalPan päädyssä hyrskynmyrskyn pystyyn ja loi yhdessä vaihdossa kuusi erinomaista maalintekopaikkaa. Pallokerho ei silti kyennyt hyödyntämään etsikkoaikaansa edes kahden miehen ylivoimalla ja kolmanteen erään lähdettiin tasalukemissa.

Kapteeni ratkaisee

Kolmannessa erässä molempien joukkueiden tuntuivat hieman puristavan mailaa ratkaisupaikoissa. Kumpaisellakin oli omat tilanteensa, mutta molemmat maalivahdit Järvinen ja HPK:n Teemu Lassila jatkoivat huippuotteitaan.

Aiemmista otteluista poiketen HPK malttoi tänään mielensä monellakin tavalla. Paras esimerkki tästä nähtiin kotijoukkueen voittomaalissa, kun Kerhon Ville Viitaluoma suupaistiin ensin selälleen omassa päädyssä. Edellisotteluissa kuumana käynyt Viitaluoma ei tästä kuitenkaan hermostunut, vaan kirmasi hetken päästä vastahyökkäykseen kiekon kanssa.

Viitaluoman mukana tilanteeseen riensi HPK-kapteeni Tony Virta, joka kurotti mailansa Viitaluoman passiin ja siirsi kotijoukkueen Rinkelinmäen suureksi riemuksi johtoon. Kaksi ensimmäistä kotiotteluaan nollille jäänyt ja muutenkin maalinteon kanssa tuskastellut kotijoukkue selvästi vapautui osuman myötä.

- Kolmannessa erässä molemmilla oli paikkansa. Kerho teki aika halvan maalin kaksi vastaan kaksi tilanteessa, Pekka Virta huokasi.

- Luonteeltaan samanlainen ottelu kuin toissapäivänäkin. Pienestä on asiat kiinni koko ajan ja tällä hetkellä sarjassa on selkeä pudotuspeliote. Pomppu sinne tai tänne ratkaisee, se oli tämän ottelun henki. Viimeksi Kuopiossa pomppi KalPalle ja tänään meille, HPK:n valmentaja Jukka Rautakorpi mietti.

Ottelun loppuhetket HPK pelasi hyvin kypsästi ja viisaasti, eikä KalPa oikeastaan saanut minkäänlaista kiriä aikaiseksi. Rautakorven Pallokerho trappasi keskialuetta niin tehokkaasti, että KalPan hyökkäykset tyrehtyivät kerta toisensa jälkeen jo keskiviivalle. Maltillinen suoritus tuotti lopulta HPK:lle voiton 2-1-numeroin ja ottelusarjalle jatkoa maanantaina Kuopiossa.

Taisto jatkuu

HPK jatkoi lauantain ottelussa samalla tiellä kuin aiemmissakin peleissä, mutta sai tällä kertaa viimein sen yhden suotuisan pompun puolelleen. Aiemmissa Rinkelinmäen peleissä Kerho on vienyt maalintekopaikkojen määrässä KalPaa mennen tullen, mutta ei ole käyttänyt tilaisuuksiaan hyväksi.

Nyt HPK ei lannistunut, vaikka KalPa saikin avauserässä lahjana pelin ensimmäisen osuman. Maltti oli tällä kertaa valttia, sillä HPK sai maalipaikkoja paljon enemmän, kun niitä ei yritetty luoda pakolla ja väen vängällä.

- Leveästi mentiin neljällä kentällä koko ottelu ja matka jatkuu. Edelleen voittamisesta pelataan, Rautakorpi tyytyi toteamaan.

KalPankaan esitys ei ollut missään nimessä heikko, vaan vierailijat olivat pitkään koko sarjan voitossa kiinni. Omat tilaisuutensa kuopiolaisillakin olisi ollut siirtyä kahden maalin joukkoon, mutta Lassila HPK:n maalilla otti muutaman tärkeän kopin.

- Toisen erän alussa meillä oli muutama hyvä maalipaikka, mutta hiukan puristaa nuorilla miehillä tällä hetkellä maila, eikä saada nostettua kiekkoa maalivahdin patjan yli, Virta mietti.

Kuopiolaisten vauhti tuntui hieman hiipuvan kolmannessa erässä, kun joukkueen olisi pitänyt luonnostella jonkinnäköistä loppukiriä. Peliminuutit painoivat varsinkin joukkueen ykköspelaajien jaloissa, eikä helpotusta tiiviissä ottelutahdissa ole luvassa.

- Aika kapealla materiaalilla mennään tällä hetkellä alakerrassa, kun Timonen sairastui ja Jalasvaara on loukkaantuneena. Nuoret joutuvat pelaamaan aika isoja minuutteja ja tänään maksettiin siitä aika kova hinta, Virta manasi.

- Mikään ei jatku taivaaseen asti. Me ollaan voitettu täällä tällä kaudella neljä kertaa ja koko ajan se menee vaikeammaksi.

Uusi ottelupallon paikka KalPalla on maanantaina Niiralan montussa, kun HPK matkaa Kuopioon yhä 3-2 tappiolla ottelusarjassa.