HPK:n kotitaika pitää

LIIGA / Raportti
Hämeenlinnan Pallokerho ja JYP tarjosivat hämeenlinnalaisyleisölle hienon kiekkoillan torstain kierroksella. Isännät jatkoivat vahvoja otteita kotihallissaan katkaisemalla hurrikaaniryhmän neljän ottelun voittoputken puolustustaistelun päätteeksi.

Ottelun alku ei lupaillut kovinkaan hyvää iltapuhdetta vierailijoille, sillä ritarien Steve Kariyan vahvan esityön päätteeksi Jari Sailio pamautti irtokiekon Pekka Tuokkolan selän taakse, kun avauserää oli kulunut alle puoli minuuttia.

Tämän jälkeen kaukalossa melskasi ainoastaan vierasjoukkue ja isännät joutuivat vetäytymään kuoreensa.
Kahdella pelaajalla ylhäältä karvannut vierasjoukkue aiheutti Kerholle lukuisia kiekonmenetyksiä paineen alla ja sitä kautta Teemu Lassila joutui avauserässä kauden kovimpaan kiekkosateeseen.

Taidolla ja tuurilla mustia poiminut Lassila torjui avauserässä 22 kertaa ja lopulta nolla murtui neljä minuuttia ennen erätaukoa. Tuukka Mäkelä pelasi miehensä huolimattomasti maalin edessä, jonka seurauksena Jarkko Immonen ohjasi Tuomas Pihlmanin syötön verkkoon.

- Meillä ei ollut minkäänlaista ajatusta yhteispelaamisesta avauserässä ja taidettiin keskittyä ennemminkin tuomarille mussuttamiseen. Paljon puhuttiin vaihtoaitiossa, että pitää kamppailla ja taklata, mutta millä taklaat, jos olet koko ajan liikkeessä jäljessä, ritareiden käskyttäjä Jukka Rautakorpi harmitteli vaisua avauserää.

Vierailijoiden ylivoimasta karua kieltä kertoo myös Tuokkolan torjunnat, joita kertyi avauserässä vaivaiset neljä

Yksi rangaistus muutti pelin kulun

Ottelun käännekohta nähtiin toisen erän puolivälissä, kun Jiri Bicek sai rangaistuksen kyynärpäätaklauksesta. HPK sai hengen päälle ja painoi pelin ylivoimalla jyväskyläläisten päätyyn. Hetken näytti siltä, että JYP selvittää alivoiman, mutta Ville Viitaluoman painava rannelaukaus siniviivan tuntumasta yllätti Tuokkolan täysin ja siirsi Kerhon maalin karkumatkalle.

- Tiukat pelit kääntyvät pieniin asioihin ja joskus se on rangaistus, joka sen kääntää, jyväskyläläisten valmentaja Risto Dufva kuittasi Bicekin rangaistuksen.

Heti perään Tuomas Pihlman passitettiin istumaan jäähyä koukkaamisesta, ja ote kääntyi vahvemmin ritareille. Kotijoukkue vyörytti hyökkäyksiään JYPin päätyyn ja sai väsytettyä hurrikaaniryhmän puolustajia arvokkalla tavalla ottelun loppua ajatellen.

- Joukkue tuli ensimmäiseltä erätauolta hienosti peliin. Me pystyttiin pelaamaan pitkiä hyökkäyksiä JYPin päätyyn ja sitä kautta väsyttämään heidän puolustustaan, joka pääsi ensimmäisessä erässä turhan helpolla. Pienillä muutoksilla ja taisteluilmeen parantamisella saatiin pelin luonne muutettua, Rautakorpi selvensi toisen erän ryhtiliikettä.

Kolmannessa erässä JYP tuli kentälle tasoitus mielessään ja saikin varastettua otetta takaisin itselleen, mutta HPK jäädytti peliä viisaasti ja pelasi minuutteja pelikellosta.

Jyväskyläläisten kirin katkaisi pahaan paikkaan melko kyseenalainen rangaistus, kun Juha-Pekka Hytönen passitettiin ainoana gladiaattorina istunnolle vieraiden maalilla käydyn pystypainin pääteeksi. Rangaistuksen ansiosta isännät pääsivät pelaamaan lähes neljä minuuttia putkeen ylivoimalla.

Viimeiset viisi minuuttia HPK keskittyi purkamaan kiekkoa keskialueelle ja lopullisen niitin iski Viitaluoma pitkän tähtäilyn pääteeksi Tuukka Mäkelän ja Janne Kolehmaisen syötöistä.

- Kolmannessa erässä oli molemmilla paikat ylivoimilla ja sitä tässä vähän molemmin puolin haettiin. Tasainen erä ja oli kyllä pienestä kiinni täysi pistepotti. Onneksi selvitettiin alivoimat ja saatiin kolmas tyhjiin, Rautakorpi kiitteli.

- Joskus tulee otteluita kun voidaan olla periaatteessa tyytyväisiä peliimme, vaikka hävittiin. Tämä oli sellainen ottelu. Oli kerrassaan erinomainen vieraspeli meiltä, en löydä pelistämme juurikaan korjattavaa, Dufva suitsutti omiaan taiston päätyttyä.

Kolehmainen taistelun ruumiillistumana

Illan hahmo kentällä oli HPK:n Janne Kolehmainen, joka pelasi eittämättä kauden parhaan pelinsä JYPiä vastaan. Suurella sydämellä kroppansa likoon laittanut voimahyökkääjä taklasi todella paljon ja siinä sivussa toimi puolustuspäässä ihmiskilpenä vierailijoiden tulituksessa. Fyysisestä kamppailusta oli jäänyt muistoksi vahva teippaus etureiteen sekä syöttöpiste Kerhon kolmanteen maaliin.

- Oli hyvä peli kyllä. Pääsi pelaamaan tasaisesti ja nyt tuli torjuttuakin varmaan yhtä paljon kuin Lassila maalissaan. Sen kyllä tuntee tällä hetkellä kropassaankin. Syöttöpiste tietysti lämmittää, vaikka ihan puhtaasti joukkueelle omaa peliä pelataan, Kolehmainen iloitsi ottelun jälkeen.

Puhtaan työntekijän roolin kentällä omaksunut Kolehmainen näki ottelun ratkaisuna toisen erän, jossa HPK pääsi antamaan suunnitelmien mukaisesti paineen vieraiden puolustajille ja sitä kautta sai suurimman puhdin jyväskyläläisistä pois.

- Tiedettiin kyllä miten he tulevat ja ehkä se vähän yllättikin siinä alussa ja jäätiin jalkoihin. JYP väsyi toisessa erässä huomattavasti, kun päästiin antamaan painetta ja sitä kautta saatiin käännettyä peli. Ehkä odotettiin, että olisivat jaksaneet vielä vähän pitempään tulla kovaa.

Tulikuumana hehkuvasta Kerhosta voisi kirjoitella monenlaisia ylisanoja, mutta kaikkein selkeimmin ryhmästä paistaa läpi valmius kamppailupelaamiseen sekä jäänviileä puolustaminen, kun sen aika on. Torstai-iltanakin isännät jaksoivat puoli peliä puolustaa nöyrästi keskialuetta ja maaliaan kuin odottaen omaa hetkeään.

- Me tiedetään kyllä, että me pystytään tulemaan omalla pelillä takaa, vaikka jäätäisiin vähän taaksekin. Eikä se mikään yllätys ole, että välillä joutuu puolustamaan paljonkin. Sen eteen tehtiin kesällä kovasti hommia, ja nyt se kantaa hedelmää.

Jo ensimmäisestä erästä lähtien näytti siltä, että Kolehmainen haki monella taklauksella puhtia pois jyväskyläläisten ykkösnyrkistä. Varsinkin Pihlman ja Immonen olivat SaiPasta Hämeenlinnaan siirtyneen ihmiskuulan kohteina, mutta miehen itsensä mukaan suurin huomio oli kiinnitetty vieraiden puolustukseen ja sen väsyttämiseen.

Pirteästi uudessa seurassaan esiintynyt Kolehmainen on ollut tyytyväinen maisemanvaihdokseen.

- Siirto piristi omaa pelaamistani huimasti. Täällä on hyvä jengi, joka voi mennä vaikka kuinka pitkälle, ja se antaa omalta osaltaan lisänsä voitontahtoon sekä omaan tekemiseen.

» Lähetä palautetta toimitukselle