Pitkämäki varasti jälleen shown

Ilves vei pisteet Hämeenlinnasta edellisen vierailunsa tapaan. Tälläkin kertaa ottelun ykkösnimi löytyi vieraiden tolppien välistä. Juha Pitkämäki torjui hurjat 48 kertaa ja jätti HPK:n hyökkääjät nuolemaan näppejään.

HPK tarjosi Rinkelinmäen yleisölle hieman samantapaisen esityksen, kuin Kanada nuorten MM-finaalissa. Homma näytti olevan ritaripaitaisen joukkueen hallussa, mutta turha löysäily kostautui päätöserässä ja maksoi voiton.

- Olivat jo sillassa kuten USA maanantaina. Kanada ei tehnyt 4-1-maalia ja me ei tehty 3-0-maalia, vertasi Jukka Jalonen illan ottelua maanantain loppuotteluun.

Maalittomassa avauserässä ei liiemmin maalipaikoilla mässäilty. Parhaat paikat aukesivat vierasjoukkueelle, mutta Joni Puurulan hyvät torjunnat estivät maalien synnyn. Erän parhaan paikan aiheutti Toni Mäkiaho, jonka virheestä Ilves pääsi hyökkäämään kahdella nollaa vastaan. Anders Burström luisteli kuitenkin hyökkäyksen kiinni ja otti niin sanotun fiksun jäähyn pidellessään vastustajaa.

Ottelun tuominnut Juha Pajunen jakoi ensimmäisessä erässä rangaistuksia myös vierasjoukkueen pelaajille, mutta kummankin joukkueen alivoimapelaaminen oli mallikasta. Pajunen vihelsi kaikkiaan erittäin hyvän ottelun. Vaikka joukkueet eivät tehneet pelistä raitapaidalle järin vaikeaa, ei mies tehnyt sitä itsekään. Syytä tyytyväisyyten siis löytyy.

- HPK tuli todella kovalla sykkeellä, voitti kaikki kaksinkamppailut. Meillä ei ollut mitään jakoa, kommentoi Ilveksen valmentaja Jarmo Jamalainen niin ensimmäisestä kuin toisestakin erästä.

Ilveksen muutamasta hyvästä paikasta huolimatta HPK todellakin oli selvästi niskan päällä. Kahdessa ensimmäisessä erässä Pitkämäki sai torjua yhteensä 32 kertaa, joista 12 ensimmäisessä erässä.

Virta vie Kerhon edelle

Ensimmäisessä erässä revenneen pelipaitansa vaihtanut Tony Virta otti roolin ottelun ensimmäisenä maalintekijänä. Virta rankaisi Shayne Toporowskin 2+10-minuuttisesta avausmaalilla. Napakka laukaus upposi tarkasti ylänurkkaan Pitkämäen yrittäessä torjuntaa massiivisen maskin takana.

Jo seuraavassa vaihdossa Ilvekselle tarjottiin tasoituspaikkaa, kun Anders Burström joutui ottamaan koukkaamisjäähyn. HPK kuitenkin hallitsi peliä alivoimallakin pelaten ja onnistui tekemään maalinkin, kun Marko Tuulola katkaisi Ilves-hyökkäyksen ja syötti Tony Virran läpiajoon. Virta ei erehtynyt, vaan iski illan toisensa Pitkämäen jalkojen välistä.

HPK:lla oli mahdollisuus maalintekoon jo ennen osumaa, kun Janne Laakkosen taklauksen seurauksena Tuulola ja Tomas Kucharcik pääsivät hätyyttelemään Pitkämäkeä kahteen pekkaan, mutta kiekko ohjattiin ohi tyhjän maalin.

- Niin kuin kaikki näki, urheilu on ihmeellistä, totesi Jarmo Jamalainen.

Ihmeellisyys astui kehiin pikkuhiljaa, kun kokoajan alakynnessä ollut Ilves sai ylimääräistä tilaa flegmaattiselta Kerholta. Vieraiden 2-1 kavennuksessa Teemu Aalto teki pahan hämäyksen maalivahti Puurulalle näyttämällä ensin pysäyttävän Ville Koistisen suupaisun mailallaan, mutta vetämällä viime hetkellä keppinsä pois kiekon kulkuradalta. Puurula hämääntyi täydellisesti ja kiekko painui verkkoon.

- Meillä oli erittäin hyvät mahdollisuudet 3-0-maaliin toisessa erässä, jota hallittiin suvereenisti. Oltiin muuten selvästi parempia, mutta tämä peli ratkesi selvästi maalinsuulla. Pitkämäki selätti tänään Puurulan ja sitäkautta Ilves selätti meidät, harmitteli Jukka Jalonen toisen erän hukattuja maalipaikkoja.

Ilves vie potin

Kolmennessa erässä kaksi erää hallinneet isännät tulivat todella löysästi peliin ja antoivat Ilvekselle mahdollisuuksia. Vieraat kiittivät ja tekivät voittoon tarvitut osumat. Jarmo Jamalaista voitto-ottelu ei täysin miellyttänyt.

- Ilonen olen voitosta ja hyvästä tsempistä. Tapa, jolla voitettiin, ei kyllä miellytä valmennusjohtoa. Mutta ollaan nyt tyytyväisiä kahteen pisteeseen, tuumaili Jamalainen.

Ilves pääsi tasoihin Ville Koistisen illan toisella osumalla, jonka Joni Puurula pompotteli kilpikätensä kautta verkkoon. Osumaa edelsi Ilveksen puhdas hyökkäyspään aloitusvoitto.

- Saatiin pari onnenkantamoista maalia. Näin tämä peli voi kääntyä. Tällä tyylillä ei montaa voittoa tule, vähätteli Jamalainen suoritusta.

Luvalla sanoen Ilveksen peli ei todella ollut kovin loistokasta, eikä kenties edes voiton arvoista. Toisaalta myöskään kotijoukkue ei ansainnut ottelusta pisteitä, sillä täyttä 60 minuuttia ei jaksettu painaa vaikka pari onnistumistakin saatiin palkinnoksi.

Vain tuokion kuluttua tasoituksesta, iski Ilves voitto-osuman. Maali oli Mikko Suvannolta upea suoritus, sillä mies ohjasi kiekon ilmasta ohi hölmistyneen Joni Puurulan. HPK-veskarilla ei ollut mitään mahdollisuutta pysäyttää metrin päässä maalista suuntaa muuttanutta laukausta.

Jukka Jalonen ei suuremmin kehunut Puurulan suoritusta, mutta muistutti miehen pelanneen hienosti alkukaudesta.

- Joni on pelannut erittäin hyviä pelejä. Tämä oli ensimmäinen huono suoritus häneltä. Tämä on eräänlainen testipaikka taas. Seuraava paikka nostaa tasoa on torstaina Lappeenrannassa.

Tämän jälkeen olisi pitänyt alkaa HPK:n uusi nousu ja takaa-ajo, mutta isäntien tsemppaus jäi harmittavan vaisuksi. Jukka Jalosen yritys antaa joukkueelle vielä yksi ylivoimamahdollisuus ottamalla Puurula vaihtoaitioon kuitattiin tarjoilemalla Toni Dahlmanille läpiajo heti aloituksesta. Dahlmanin ainoa tehtävä oli pitää huoli siitä, että kiekko lipuu tyhjiin.

Kuka pelaa?

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa ei suuremmin käyty läpi pelitapahtumia, vaan suuremman mielenkiinnon kohteena olivat tulevaisuudessa joukkueiden paitaa kantavat pelimiehet. Rob Tallasin tilasta Jalosella ei ollut suurempaa kerrottavaa, mutta yksi ikävä asia miehen tiedossa oli.

- Tuskin pelaa tällä kaudella enää, oli Jalosen tieto.

Kysymykseen uuden maalivahdin hankinnasta Jalonen otti myös kantaa.

- Se on harkinnassa. Ensinnäkin vaikuttaa, ketä on tarjolla ja mihin hintaan. Tähän sarjaan on äärettömän vaikeaa löytää ykkösmaalivahtia. Mutta kaikkea harkitaan, kuului Jalosen kommentti.

Ilveksen leiristä kiinnosti try-out-sopimuksensa viimeistä peliä pelannut Kaspars Astashenko. Jarmo Jamalainen uskoi Astashenkon jatkavan kissapetojen puolustuksessa.

- Eiköhän kaveri jää meille kun ei meillä noita pakkeja kauheesti ole, sanoi Ilves-luotsi.

Jamalainen ilmaisi myös valmennusjohdon tyytyväisyyden puolustajaan.

- Hyvin on pelannut. Sellainen stabiili, isokokoinen, hyvin luisteleva pakki. Uskon että hänen tilannettaan helpottaa kun hän tietää että jää meille.

Seuraavan kerran Astashenko ja Ilves pelaavat lauantaina Oulussa Kärppien vieraana. HPK siis matkustaa Lappeenrantaan SaiPan kestittäväksi.