HIFK tiirikoi JYPin

LIIGA / Raportti
Lauantai-illan kärkikamppailu HIFK-JYP sujui pitkälti ennusteiden mukaisesti. Vahvan alun jälleen pelannut HIFK teki ensimmäisessä erässä 2-0-voittoon tarvittavat maalit ja liigan kärkipaikka vaihtui joukkueiden välillä.

HIFK on viimeisissä kotiotteluissaan ratkaissut ottelut tehokkaalla alullaan. Ottelu JYPiäkin vastaan lähti liikkeelle samalla kaavalla, vaikka pelistä ei luonnollisestikaan muodostunut yhtä selvää kuin HIFK:n aikaisemmista otteluista.

– Avaimet olivat siinä, että vahvalla hyökkäyspelillä pystyimme tiirikoimaan JYPin kivenkovan puolustuksen auki, varsinkin pelin alussa, HIFK:n valmentaja Kari Jalonen myhäili.

Ottelu alkoi juuri Jalosen ja HIFK:n toivomalla tavalla, kun avausmaali syntyi jo reilun minuutin pelin jälkeen. Asialla oli HIFK:n illan ykköshyökkääjä Petteri Wirtanen, joka pääsi oman aloitusvoittonsa jälkeen irtokiekkoon ja laukomaan avausmaalin ohi JYP-vahti Joni Myllykosken.

Illan viimeiseksi jäänyt 2-0-maali syntyi taas erän viimeisellä minuutilla, kun Wirtanen järjesti ylivoimalla Jerry Ahtolalle paikan maalin eteen, eikä laituri erehtynyt.

– En tiedä minkä twisterin tai maailmanpyörän tuo Jalosen ryhmä on keksinyt ensimmäiseen erään. Siihen tarvitsee yleensä ostaa pääsylippu, mutta me pääsimme ilmaiseksi siihen ralliin mukaan, JYPin Risto Dufva ihmetteli.

– En ole hirveän hyvä peluuttamaan twistereissä ja pelotti tänäänkin. Eihän siellä ollut kuin yksi joukkue ensimmäisessä erässä. Se on totuus. Vaikka yritimme kaikkemme, niin ei vain pärjätty, Dufva myönsi.


Wirtanen iski voittomaalin.
Tomi Hänninen - tomi.hanninen@jatkoaika.com

Ensimmäinen erä oli kaikkiaan HIFK:lta vahva ja peliä pelattiin enemmäkseen JYPin kenttäpäädyssä. HIFK:n maalilla pelannut Juuso Riksman joutui venymään vain muutamaan torjuntaan.

Kuva muuttui

Ottelun suunta kääntyi ensimmäisen erän jälkeen suhteellisen selvästi. JYP löysi kadoksissa olleen karvauspelinsä ja toisaalta HIFK:n luistin alkoi hivenen painaa etenkin kolmannessa erässä.

– Ei lopetettu ja totuttiin kyytiin. Pystyttiin ihan tasapäiseen kamppailuun loppujenlopuksi. Pystyttiin luomaan 30 viimeiseen minuuttiin ihan tarpeeksi maalipaikkoja yhteen tai kahteenkin maalin, Dufva kuvasi joukkueensa nousua.

JYPillä oli joitain paikkoja etenkin kolmannessa erässä, jossa se painoi peliä HIFK:n päätyyn lähes taukoamatta. Erä oli lähes ensimmäisen erän peilikuva, sillä Myllykoskelle kertyi vain yksi torjunta, kun taas Riksman joutui venymään kiekon eteen 12 kertaa.

– Iso avain oli puolustuspelitaistelu. Pystyttiin Juuson [Riksman] edessä taistelemaan ja Juuso hoiti loput, että saatiin nollapeli aikaan, Jalonen kertasi hyvin sekä torjunnoissa että kiekollisessa pelaamisessa onnistuneen Riksmanin kauden ensimmäisen nollapelin syntyä.

Odotetun tiukkaa

Peli kuva oli kokonaisuutena juurikin sellainen, jota kärkipeliltä voitiinkin odottaa. Joukkueet luistelivat paljon ja tila oli kaukalossa ajoittain hyvinkin vähissä. Ottelu oli intensiteetiltään suhteellisen kovatasoinen syksyn otteluksi, mikä toisaalta tarkoitti sitä, että kiekolliset hienoudet olivat vähemmässä.

Kumpikin joukkue oli valmistautunut viikon kolmanteen otteluunsa huolellisesti, mikä näkyikin siinä, että peliä pelattiin tosissaan koko 60 minuuttia.

– Meillä on ollut kova viikko: kohdattiin sarjan kakkonen, kolmonen ja nelonen, mutta tätä ottelua odotimme ja pidimme kovana testinä, Dufva kertoi.

– Jos alku jätetään pois, oli ottelu kärkiottelun arvoinen. Erinomainen vastustaja oli vastassa. Harmittaa kuin pientä oravaa hävitä, mutta huonolle ei hävitty, Dufva päätti.

HIFK:n kotipelien osalta aikaisemmat tulokset ovat olleet numerollisesti parempia, mutta nyt vastus oli eri luokkaa. Jalonen oli luonnollisesti tyytyväinen viikon toiseen tiukkaan voittoon tiistain Rauman 1-2-voiton lisäksi.

ndash; Tulos lämmittää mieltä, mutta vielä enemmän tuo tapa, jolla pelaamme, Jalonen summasi.

– Pelin tasapaino oli tänään vahva. Puhuimme siitä, että kärkikamppailussa pitää pystyä säilyttämään fokus 60 minuuttia ja mielestäni siinä onnistuimme.

Hyvin alkanut syyskausi on tuonut HIFK:n otteisiin varmuutta, joka näkyy pelaamisessa. Jalonen korostikin joukkueessa näkyvää rentoutta, jota voitot ovat tuoneet.

– Tämä voitto varmasti antaa lisää itseluottamusta, kun jatketaan matkaa ensi viikon torstaina, Jalonen kaavaili.

HIFK jatkaa pelejään siis torstaina, kun se saa kotonaan vastaansa Espoon Bluesin. JYPillä taas on mahdollisuus napata sarjan kärkipaikka takaisin pelin enemmän pelanneelta HIFK:lta keskiviikkona, kun jyväskyläläiset isännöivät Pelicansia.

» Lähetä palautetta toimitukselle