Jokerit parempia tälläkin viikolla

Petoluolassa nähtiin tiukka ja tasainen kamppailu, jonka ratkaisua saatiin jännittää aivan pelin loppuun asti. Vauhdikasta kiekkoiltaa sävytti myös kotifanien voimakas kannanotto omiensa pelaamiseen.

”Pentti ulos” huudot kaikuivat maalivahti Jan Lundellin korvissa ottelun alun. Kotimaalin takana sijaitseva seisomakatsomo oli varautunut peliin hankkimalla jättimäisen lakanan, jossa vaadittiin IFK johdon vaihtamista. Viesti oli selvä ja täysi tupa, 8.200 katsojaa, varmasti ymmärsi mitä mieltä alakerrassa oltiin seuran toimitusjohtajasta. Kiekollisesti nähtiin kuitenkin varsin viihdyttävä 60 minuuttia.

Ilmalan komennossa liikkeelle

style="border-top: solid 6px #BBD2E9; border-left: solid 2px #BBD2E9; border-right: solid 2px #BBD2E9; border-bottom: solid 2px #BBD2E9; padding: 3px;">Haastattelu

Petri Varis rikkoi kuparisen

Ensimmäinen erä sujui vierailijoiden tahdeissa. Tasaisen alun jälkeen IFK:n puolustus nukahti ja ajassa 6.30 Jokerien konkarihyökkääjä Petri Varis sytytti punalamput ensimmäistä kertaa sitten viime kevään runkosarjan viimeisen pelin. Kauniin tarjoilun takakulmalle antoi konkarikollega Tony Virta.

Lisää tummia pilviä kotijoukkueen niskaan kasasi oman maalin takaa kymmenen minuutin pelin jälkeen ulos kävellyt seisomakatsomo. Viesti oli selvä, täksi kaudeksi palannut katsomonosa oli alleviivannut mielipiteensä.

Pari minuuttia ulosmarssin jälkeen illan erotuomarikaksikosta Hannu Henriksson jätti selvän Steve Guollan kampituksen viheltämättä IFK:n hyökkäyssinisellä. Tilanteesta seurasi ylivoimahyökkäys Jokereille, jonka ykkösentteri Tommi Santala viimeisteli vuorenvarmasti. Maali oli aivan kuin ensimmäisen toisinto. Suoraan syötöstä takakulmalta sisään ja peli 0-2.

IFK:n valmentaja Paul Baxter kommentoi tilanteita pelin jälkeen.

- Jokerien kaltaiselle joukkueelle ei saa antaa 2-1 hyökkäyksiä. Ensimmäinen maali syntyi meidän virheestämme ja toisen kyseenalaisesta tilanteesta. Jokerit luovat tilanteet todella nopeasti, eikä virheisiin ole varaa.

Loppuerä sujui tasaisen pelailun merkeissä. IFK:n peliä leimasi avausten hitaus ja hyökkäysten pysähtyminen punaviivalle. Keinot tuntuivat loppuvat kesken siirryttäessä vastustajan puoliskolle ja liian moni hyökkäys pysähtyi joko kiekon menetykseen, tai sutaisuun päätyyn. Päätykiekoissa oli poikkeuksetta ensimmäisenä narripaita.

Vielä suurempi ongelma oli joukkueen haluttomuus. Parhaiten tätä kuvasti tilanne noin kahdeksan minuutin kohdalla. Jokereiden Tim Stapleton veti reilusti vihellyksen jälkeen kiekon Lundellin patjoihin, eikä yksikään petopaidoista mennyt muistuttamaan teon tarpeettomuudesta. Ainoa joka asiaan puuttui, oli toinen päätuomari Timo Favorin, joka antoi teholaiturille 10 minuutin käytösrangaistuksen turhasta sohimisesta.

Töölöläinen ryhtiliike

Toiseen erään tuli sisuuntunut IFK. Jokerien Mikko Kuparinen auttoi parhaansa mukaan ottamalla kaksi tyhmää jäähyä, mutta ylivoima ei tuonut tulosta. Maalittomuus ei ollut ihme, sillä IFK:n vedot suuntautuivat pääosin yli tai ohi maalin.

SM-liigan tämän hetken tehottomimman ylivoimajoukkueen tilastot saavat hieman kaunistusta erän puolessa välissä, kun Guollan nosto nollakulmasta maalille meni onnekkaasti verkon perille. Kaivattu kavennus toi selvää pirteyttä punapaitoihin ja loppuerän sankari oli vierailijoiden maalivahti Jussi Markkanen, joka säilytti johdon muutamalla tärkeällä torjunnalla.

Myös seisovat fanit palasivat toiseen erään ja pitivät ihailtavaa meteliä koko kaksikymmenminuuttisen. Ryhtiliike kantoi katsomoon asti, sillä huudot olivat muuttuneet menolippujen ostamisesta perinteistä muistuttamiseen.

Loppuun asti

Kolmannen erän alku piti sisällään reilusti vauhtia, mutta maaleja nähtiin vasta puolen välin jälkeen. Ajassa 13.45 nähtiin varsinainen Ville Leino –show. Liigan pistepörssin kärkeen yksinään siirtynyt sentteri / laituri veivasi kiekkoa ensin maalin takana, veti ja kävi hakemassa keskeltä oman pomppukiekkonsa, jonka sitten siirsi Lundellin ohi takanurkkaan. Jos joskus on sanottu, että Leino pitää kiekosta, tämä viimeistään todisti sen. Upea yksilösuoritus.

Kahdella viimeisellä minuutilla valmentaja Baxter otti Lundellin pois maalilta ja riskinotto kannatti. Viime peleissä tuleen syttynyt Guolla teki illan toisen maalinsa ja kun pelikello näytti 18.20, eroa oli jälleen enää yksi maali. IFK pyörittikin peliä, mutta aivan summerin soidessa Stapleton pääsi vielä, jälleen nopean hyökkäyksen päätteeksi, tuikkaamaan tyhjiin 2-4 maalin.

Lennart Petrell oli tappiosta huolimatta tyytyväinen omiinsa

- Ei Jokerien kaltaiselle joukkueelle saa antaa kahta eteen. Viimeiset 40 minuuttia pelasimme kuitenkin hyvin. Jos olisimme pelanneet koko pelin samalla tavalla, olisimme varmaan voittaneet tänään.

Tunnustusta pelin jälkeen

Jokerien valmentaja Doug Shedden jakoi kiitosta miehilleen

- Joukkueemme teki tarvittavat asiat tänään, heittäytyi kiekkojen eteen, luisteli ja maalintekijämme tekivät tarvittavat maalit. Yksittäiset virheet ovat leimanneet peliämme viime aikoina, mutta tänään niitä ei nähty.

Myös Baxter oli melko tyytyväinen miehistöönsä

- Annoimme Jokereille vain 9 selvää maalintekopaikkaa tasamiehistöin. Joukkueemme energiataso oli hyvä, varsinkin nelosketjumme oli tänään hyvä. Pasi Nielikäinen pelasi parhaan pelinsä tällä ja varmaan viimekin kaudella.

Pahan pojan maineessa oleva laituri olikin tänään hyvin pirteällä pelituulella, samoin kuin koko IFK:n nelosketju. Luistin kulki ja kolmikko Nielikäinen – Jermu Porthen – Eetu Pöysti jakoi taklauksia sekoittaen vierailijoiden peliä. Nielikäinen oli itsekin tyytyväinen pelin jälkeen

- Olemme viidessä viime pelissä saaneet paljon lisää peliaikaa ja se alkaa näkyä. Oman tekemisen ja sitä kautta ketjun tekemisen kautta yritetään parantaa joka peliltä. Tälläisiä pelejä pitää pystyä kääntämään voitoksi.

Myös ketjukaveri Porthen yhtyi puheeseen kysyttäessä vetojen viuhumisesta ohi maalin

- Kyllä niitä vetoja pitäisi saada maalia kohti. Sinne sitten ukkoa perään ja painetta maalille.

Vierailijoiden ykkösketju todella nauttii pelaamisesta tällä hetkellä. Stapleton kiitteli ketjukavereitaan auliisti hallin käytävällä

- Minusta emme pelaa edes niin hyvin kuin pystymme tällä hetkellä. En voisi pelata parempien kavereiden kanssa. Ketjustamme löytyy nopeutta ja Tommilla (Santala) on loistava veto, Villellä (Leino) on varmaan liigan parhaat kädet. Pidän todella pelaamisesta tällä hetkellä.

Ja se näkyy myös numeroissa. Jokerien ykkösketjun kolmikko löytyy SM-liigan pistepörssin sijoilta 1, 2 ja 6, kun taas IFK:n kultakypäräksi jälleen ensi peliin noussut puolustaja Ilkka Heikkinen on sijalla 52.