Kotivoitto sunnuntaivuorossa

HIFK otti kolme pistettä ja paransi asemiaan kamppailussa SM-liigan kakkostilasta 6-3-voitollaan Ilveksestä. Sunnuntaipäivän ottelu tarjosi paljon tilanteita ja maaleja, mutta ei tiivistä viisikkopeliä valmentajille.

Ottelu oli kummallekin joukkueelle merkityksellinen, sillä kamppailu lähtökohdista pudotuspeleihin käy parhaillaan kuumimmillaan. Voitto nosti IFK:n sarjakakkoseksi kun taas Ilves jäi toistaiseksi katkeralle seiskapaikalle ja suoran pudotuspelipaikan ulkopuolelle.

kuvakooste

Klikkaa ihmeessä katso kuvat -linkkiä
[katso kuvat]

Pisteitä hanakasti haluava Ilves tuli ensimmäiseen erään hyvällä sykkeellä ja ampui heti alussa muutaman kerran kohti IFK:n maalille palannutta Jan Lundellia. Ottelun avausmaalin teki kuitenkin IFK ja loukkaantumisensa jälkeen peleihin palannut puolustaja Pasi Saarinen. Saarinen laukoi suoraan Toni Häppölän aloituksen jälkeen kiekon Ilveksen Juha Pitkämäen maalin yläkulmaan.

- Siinä ensimmäisessä maalissa Ilveksen oma pelaaja luisteli maalivahdin edestä ja teki maskia, Saarinen selitteli onnistumistaan.

Ottelun ensimmäinen erä oli maalin jälkeen todella rikkonainen. Jari Levonen puhalsi erässä peräti kahdeksan kahden minuutin jäähyä, joista kolme meni IFK:lle ja loput viisi Ilvekselle.

IFK pääsi koittamaan myös kahden miehen ylivoimaa, mutta ilman tulosta, kun Pitkämäki kauhoi kiinni Janne Hauhtosen yrityksen laittaa kiekko takakulmalta lähes tyhjään maaliin. Muuten joukkueiden ylivoimat eivät olleet erässä erityisen vakuuttavia.

Ylivoimista huolimatta maalivahtien torjunnat näyttivät erässä Lundellille yhdeksää ja Pitkämäelle seitsemää. IFK säästeli laukauksiaan, ja Ilves pyrki tekemään tulosta nopeilla hyökkäyksillään.

- Sanoin pelaajillemme ensimmäisen erän jälkeen, että olemme onnekkaita kun johdamme 1-0, ja että heidän pitää herätä, tai Ilves vievät pisteet, IFK:n valmentaja Doug Shedden kommentoi ottelun alkua.

Jäähyt pois

Ilves sai ottelun toiseen erään erinomaisen alun. IFK:n Janne Hauhtonen istui ensimmäisen erän lopussa saamaansa kakkosta ja Ilves pääsi aloittamaan erän ylivoimalla. Tamperelaisten tähtisentteri Perttu Lindgren toi kiekon vauhdilla hyökkäysalueelle ja veti itseensä kaksi IFK:n pelaajaa. Takaa tullut Toni Koivisto sai Lindgreniltä syötön ja ampui kiekon ohi Lundellin.

IFK pääsi kuitenkin suhteellisen nopeasti takaisin johtoasemaan. Maali syntyi juuri, kun Ilveksen konkari Jyrki Lumme oli astumassa ulos jäähyaitiosta. Ilves lähti voimakkaaseen hyökkäykseen jäähyn loppusekunneilla, mutta kiekonmenetys kostautui. Arttu Luttinen löysi pitkällä syötöllä ylös jääneet Peter Whiten ja Lennart Petrellin, joka harhautti ensin puolustajan ja vielä perään Pitkämäen ennen kuin siirsi kiekon maaliin.

Ottelun toiseen erään tuomarilinja löystyi ja jäähyjä vihellettiin vain kolme kappaletta. Ilves pääsi pyörittämään omaa ylivoimaansa ennen erän puoltaväliä, kun IFK:n Jonathan Zion istui kakkosella. IFK:n maalilla Jan Lundell pysäytti kuitenkin Ilveksen yritykset lähietäisyydeltä.

IFK siirtyi erän lopulla kohden maalin johtoon kakkosketjunsa hyvällä vääntömaalilla. Turo Järvinen pääsi ampumaan ensin maalin edustalla, ja Janne Laakkonen punnersi itsensä ensimmäisenä irtokiekkoon ja lisäsi IFK:n johtolukemia.

Salamamaalit ratkaisivat

Kolmannen erän alku oli toisen erän alun tapainen, mutta maalin teki eri joukkue. Ilveksen Ville Korhonen sai korkeasta mailasta kakkosen toisen erän lopulla, ja IFK pääsi ylivoimaan kolmannen erän alussa. Tällä kertaa IFK onnistui ylivoimassaan, kun illan toisen osumansa tehnyt Pasi Saarinen laukoi siniviivalta laukauksen, joka lipui Pitkämäen varusteista maaliin.

Yksi osuma ei kuitenkaan riittänyt, sillä IFK isku minuutin päästä uudelleen. Janne Laakkonen nousi voimakkaasti ylös laidalta ja syötti kiekon takamiehenä tilanteeseen nousseelle puolustaja Mikko Kurviselle. Kurvinen laukoi nopeasti ja tarkasti kiekon maalin kattoon, eikä Pitkämäki voinut tilanteelle mitään.

- Oltiin numerollisesti pelissä mukana, mutta sitten kolmannen erän alkuun ratkesi, Ilveksen Kari Eloranta kommentoi IFK:n nopeita maaleja.

Hetken jo näyttikin siltä, että IFK otti pisteet kovalla erän alullaan. Ilves sai kuitenkin uutta potkua, kun isokokoinen puolustaja Mike Wilson teki liigauransa avausmaalin 13 minuutin pelin jälkeen. Esityön maaliin teki jälleen Perttu Lindgren, joka löysi Wilsonin vapaana pelin painottomalta puolelta. Wilson siirsi kiekon tarkalla laukauksella Lundellin ohi.

Ilveksen ote parani selvästi, ja seuraava vierasmaali nähtiin jo reilun parin minuutin päästä. Kaava oli jälleen lähes samanlainen: Lindgren syötti ja tällä kertaa puolustajista takakulmalle nousi Juha Alen, joka laittoi kiekon pienestä kulmasta maalin yläkulmaan. Tällä kertaa maali syntyi lähes ylivoimalla, kun IFK:n Brad Parsonsin jäähy oli juuri päättynyt.

- Sitä on hieman huolissaan, kun he tekevät kaksi nopeaa maalia ja peli onkin jälleen tiukka, Shedden huokaisi.

Lopulta aika ei kuitenkaan ollut Ilveksen puolella. Neljä ja puoli minuuttia oli IFK:lle sopiva aika keskittyä vain puolustamiseen. Ilves sai heti kolmannen maalin jälkeen hyvän paikan, kun Jason Guerrieron laukaus oli yllättää Jan Lundellin, mutta sitten IFK sai jäädytettyä kentän tapahtumat.

Ottelun päätösnumerot viimeisteli tyhjään Ilves-maaliin Turo Järvinen sekuntia ennen pelin loppumista.

Valmentajat tyytymättömiä

Ilveksen valmentaja Kari Eloranta oli ottelun jälkeen varsin tyytymätön joukkueensa eritykseen.

- Meillä oli varmaan vähän liian suuri kunnioitus vastustajaa kohtaan. Tuntui vähän siltä, että siellä saattoi joku vähän pelätäkin, että jotain voi tapahtua. Me ei voitettu kaksinkamppailuja eikä saatu irtokiekkoja.

Ilveksen paketti on ollut viime peleissä hyvin kasassa, ja vastustajat eivät ole päässet tekemään suuria maalimääriä. Tällä kertaa IFK pääsi viimeistelemään muutamasta avoimesta hyökkäyksestä. Lisäksi maalilla Juha Pitkämäki päästi ainakin Pasi Saarisen toisen maalin helpohkon näköisesti, mutta toisaalta torjui muutaman kerran valtavirrasta poikkeavalla tyylillään hyviäkin paikkoja.

- Meillä oli ehkä viimeksi tällainen esitys viidennessä tai kymmenennessä ottelussa. Kukaan ei oikein muistanut milloin meille on viimeksi tehty kuusi maalia, Eloratanta kommentoi tilastotriviaa, jonka oikea vastaus löytyy joulukuun alusta Ilves-Jokerit-maalijuhlapelistä.

Ilveksen onnistuja oli eittämättä vahvan näytön vuoden tulokkaan tittelikisaan antanut Perttu Lindgren. 18-vuotiaana ykkössentteriksi liigassa noussut Lindgren jakeli oivia syöttöjä läpi ottelun.

Elorannan tapaan IFK:n Shedden ei ollut tyytyväinen joukkueensa peliin, mutta pisteet tekivät tietysti eroa valmentajien välillä.

- Pelasimme mielestäni tänään huolimattomasti puolustuspelissä ja menetimme paljon kiekkoja. Voi vain olla tyytyväinen, että teimme enemmän maaleja, Shedden linjasi.

- Pudotuspelit lähestyvä, ja tämä ei ole tarpeeksi hyvä esitys joukkueeltani. Meidän täytyy olla paljon tiukempia ja tarkempia.

IFK:n parasta antia oli kakkosketjun Järvinen-Hirschovits-Laakkonen esitys sekä Pasi Saarisen peli. Laakkonen pelisi yhden parhaista otteluistaan IFK:n paidassa ja Saarinen tuli vauhdilla mukaan loukkaantumisensa jälkeen.

- Saarinen tuli takaisin kokoonpanoon ja teki kaksi tärkeää maalia, joten positiivistakin oli, Shedden kiitteli.

- HPK:ta vastaan en pelannut. Paluu tässä ottelussa oli tähtäimessä koko tauon ajan. Jokereita vastaan (Robert) Schnabelilla olivat kympit täynnä, joten olin silloin mukana pelaamassa ylivoimaa, Saarinen itse selvitti paluuaikatauluaan.