HIFK taisteli avauspisteet

LIIGA / Raportti
Eipä sattunut eikä tapahtunut SM-liigan avausottelussa HIFK:n ja HPK:n välillä Helsingin jäähallissa tiistai-iltana. Molempien joukkueiden pelit olivat vähintäänkin käymistilassa. Laiskan vauhdin ja virheiden sävyttämässä ottelussa voittajaksi selviytyi ahkerasti puolustanut kotijoukkue.
Lisää

Ahtolan ja Heikkisen vahva ensi-ilta
[lue lisää]

Molempien joukkueiden lähtötilanteet olivat haastavat kauden avausottelun alla. Loukkaantumiset näkyivät molempien joukkueiden kokoonpanoissa. Vierasjoukkue HPK:lla tilanne oli toisaalta monilta kausilta muutenkin tuttu, luuta oli lakaissut pelaajistossa isolla kädellä edellisen kauden jälkeen. Tilannetta ei ainakaan helpottanut, että tällä kertaa vaihtui myös päävalmentaja. Uuden valmentajan Matti Alatalon ajatukset kentällä eivät ainakaan tiistaina toteutuneet. Hienouksia ei nähty myöskään kotijoukkueen pelissä, mutta yritystä ja ja ennen kaikkea asennetta puolustukseen riitti koko joukkueella.

HPK unisena alkuun

Ottelun avauserä oli varsinaista sähellystä. Molemmat joukkueet roiskivat kiekkoa ilman suurempaa ajatusta. Etenkin HPK tuli täysin unisena avauserään, virheet ja jäähyt seurasivat toisiaan. HIFK saikin otteen pelistä vierasjoukkueen runsaiden jäähyjen ansiosta.

- En tiedä mistä huono alkui johtui. En ole jutellut vielä pelaajien kanssa, mutta uskon, ettei meillä ollut focus oikeissa asioissa, pyöritteli vierasjoukkueen päävalmentaja Matti Alatalo.

Kauden avausmaalia saatiin odotella vain reilut viisi minuuttia HPK:n puolustaja Harri Tikkasen istuessa rangaistustaan. Aloitusvoiton jälkeen HIFK:n tuore ulkomaalaisvahvistus Ryan Vesce ohjasi Ilkka Heikkisen viivavedon ohi hyvin pelanneen Andy Chiodon. HIFK:lla oli useita mahdollisuuksia tehdä alussa enemmänkin osumia. Hyvin pelannut Janne Laakkonen sai pariinkin kertaan yrittää Chiodon ohittamista hyvistä paikoista – turhaan. Steve Guollakaan ei saanut kiekkoa avoimesta paikasta maaliin Lennart Petrellin loistavasta syötöstä. Tilanne aukesi, kun jatkuvasti vaikeuksissa ollut HPK-puolustaja Tommi Leinonen menetti kiekon käsittämättömästi omalla alueellaan.

Myös HPK sai mahdollisuutensa erän loppupuolella, kun ahkerasti pilliinsä puhallellut Jari Levonen antoi erän lopulla peräkkäiset jäähyt Janne Laakkoselle ja Tommi Kovaselle. HPK:n ainoa kunnon paikka siunaantui heti ylivoiman alussa, kun b-pisteen kaarelle noussut Kai Nurminen pääsi laukomaan. Laukaus osui kuitenkin Jan Lundellin maskiin. Erän lopulla Roni Anderssonin jäähyn aikana Kimmo Kuhta vei joukkueensa jo kahden maalin johtoon ylivoimalla.

Ensimmäisen erän helmenä loisti kuitenkin HIFK:n oma juniori Janne Keränen. Loistavaa itseluottamusta osoittanut nuorukainen haastoi ja harhautteli erittäin näyttävästi Kerhon pakkeja. Nuorukainen sai parikin paikkaa avata maalitilinsä, mutta viimeistelystä puuttui terävyys.

HPK hiipii takaa

Toisessa erässä juoni säilyi hyvin samanlaisena kuin ensimmäisessäkin. Kummallakaan joukkueella ei vaikuttanut olevan kummoistakaan hyökkäyspelisuunnitelmaa eikä kauniita sommitelmia juuri nähty. Jäähyjä ja virheitä ensimmäisen erän tapaan sitäkin enemmän. Erän alussa ylivoimalla HPK:n Juha-Pekka Loikkaalla oli loistava paikka kaventaa Pasi Salosen erinomaisesta syötöstä. Laukaus viuhui kuitenkin ohi takakulman. Illan komeetta Keränen osoitti erän alussa jälleen vahvuutensa ajaen vaarallisesti maalille ja pakottaen Cole Jarrettin ottamaan illan toisen jäähynsä. Jäähyn aikana kotijoukkue loi useita hyviä maalintekopaikkoja. Lennart Petrell epäonnistui läpiajossa eikä Ilkka Pikkarainen saanut kiekkoa sisään Janne Laakkosen loistavasta esityöstä.

Kuin varkain Charlie Cookin jäähyn aikana HPK sai kavennuksen aikaan. Hyvin kulmassa paininut Iivo Hokkanen kaivoi pelivälineen itselleen ja antoi loistavan syötön keskelle viivasta nousseelle Harri Tikkaselle. Laukauksen reboundin lakaisi maaliin helsinkiläislähtöinen Roni Andersson.

Ainoastaan pari minuuttia ehti kulua kavennusmaalista, kun HPK tasoitti pelin. Kai Nurminen nappasi kiekon omalla alueella ja polkaisi karkuun Ilkka Heikkiseltä vasemmasta laidasta. Ylivoimahyökkäyksen Nurminen päätti laukaukseen, joka livahti HIFK-vahti Jan Lundellin jalkojen välistä sisään. Muutenkaan Lundell ei varsinaisesti vakuuttanut maalin suulla. HIFK-vahti tiputteli kiekkoja eteensä ja oli hermostuneen oloinen läpi ottelun.

Tasoitusmaalin jälkeen HIFK rakensi vielä voittomaalin vierasjoukkueen suosiollisella avustuksella. HIFK:n ylivoiman aikana HPK:n Leinosella ja Pasi Tuomisella oli loistavat tilanteet purkaa kiekko pois omalta alueelta. Lopulta Tuomisen purku jäi Heikkisen lapaan, jonka laukauksen reboundin pisti maalin edestä verkkoon Lennart Petrell.

Petrell esiintyi muutenkin todella pirteästi läpi illan. Paljon töitä ketjussaan paiskinut laituri voitti lähes kaikki kaksinkamppailunsa. Lisäksi mies tekee paljon arvokasta työtä maalien edustoilla, josta väkivahvaa laitahyökkääjää on vaikea siirtää. Tästä osoituksena miehen tekemä maali.

Vähän sähköä ja kevyehkö loppukiri

Kolmannessa erässä nähtiin ajoittain jopa pieniä välähdyksiä hyvästä jääkiekosta. Heti erän alussa Jan Lundell tarjoili ex-HIFK Pasi Saloselle tyhjän maalin. Tästä hämmästyneenä Salonen kuitenkin kompuroi omiin jalkoihinsa ja kaatui kuin häävuoteeseen ja tasoitus jäi tekemättä.

Molemmat joukkueet kovensivat peliään maalienedustoilla. Nähtiinpä viimeisessä erässä parit kunnon talkootkin HPK:n maalilla. Ensimmäisessä ottivat pystypainia Loikas ja Ilkka Pikkarainen, toisessa Petrell ja Jarrett. Erän paras maalintekopaikka siunaantui kotijoukkueen Ryan Vescelle. HPK-pakkien levitellessä punaista mattoa, paineli jenkki pakkien välistä vastassaan enää maalivahti Chiodo. Viimeistely ei kuitenkaan ollut riittävän terävää. Lopussa Kerho pelasi vielä pari minuuttia kuudella miehellä saamatta kuitenkaan pahempaa paniikkia aiheutettua HIFK:n maalille.

Lopulta ottelu oli hyvinkin tyypillinen kauden avaus. Joukkueiden vielä hakiessa itseään ei tyylipisteillä ole juuri merkitystä. HIFK käänsi lopulta pisteet itselleen hyvällä joukkuepuolustuksella ja kovalla työnteolla.

HIFK-puolustuksen johtohahmona häärinyt Raumalta hankittu Ilkka Heikkinen oli kaikesta huolimatta varsin tyytyväinen otteluun.

- Hyvin aloitettiin, mutta toiseen erään tuli pieni suvantovaihe ja tehtiin virheitä. Onneksi saatiin maali siihen toiseen erään ja sitten kolmas erä oli sellaista hyvää taistelua, Heikkinen totesi.

- Harkkapeleissä ei vielä oikeen kulkenut puolustuspeli, mutta nyt kaikki hyökkääjät auttoivat puolustajia ja oli jo hyvä peli sillä tavalla. Eteenpäin on siis menty, Heikkinen lisää tyytyväisenä.

Heikkinen aloitti HIFK:n puolustuksessa jämäkin ottein. Puolustajalle onkin kauden aikana luvassa isoa roolia ja paljon minuutteja. Se ei kuitenkaan haittaa raumalaislähtöistä puolustajaa. Isokokoinen ja hyvin liikkuva Heikkinen oli innoissaan ensimmäisestä
esiintymisestään HIFK-paidassa.

- Oli todella hieno kokemus. Ennen on tullut kirottua, että joutuu Helsinkiin pelaamaan. Kyllä tuntuu hienolta pelata tällaisessa legendaarisessa joukkueessa, Heikkinen sanoi.

Baxter tyytyväisenä

Ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa nähtiin valmentajat varsin erilaisissa tunnelmissa. Matti Alatalo oli pettynyt omiensa peliin.

- Ei tähän hirveen tyytyväinen voi tietenkään olla, ei tulokseen eikä pelaamiseen. Ei pystytty pelaamaan niin organisoidusti, kun parhaimmillaan harjoituspelissä pystyttiin, Alatalo manasi.

Tosi asia lienee, ettei Matti Alatalolla ole läheskään samanlaista rosteria, kun Jukka Jalosella monena vuotena oli. Joukkueessa toki on potentiaalia nuorien muodossa kuten aina, mutta haastetta riittää. Aki Uusikartanon poissaolo toki näkyy nuoressa joukkueessa, mutta esimerkiksi joukkueeen keskushyökkääjät ovat liigassa korkeintaan keskitasoa.
Alatalo manasikin otettuja jäähyjä sekä hävittyjä aloituksia.

- Paljon jäähyjä otettiin ja annettiin sillä tavalla kotijoukkueelle tasoitusta. Erikoistilanteet, aloitukset ja kamppailupelaaminen, siihen kaatui tuloksellisesti tämä homma tänään, Alatalo päätti.

HIFK:n valmentaja Paul Baxter oli tyytväinen omiensa taistelevaan ilmeeseen. HIFK:n peli tuleekin todennäköisesti perustumaan koko kauden erittäin passiiviseen koko joukkueen puolustamiseen. Ainakaan tiistaina joukkue ei ajanut vastustajan pakkeihin kiinni eikä ajanut taklauksia loppuun, oikeastaan taklauksia ei nähty tiistain illassa juuri lainkaan. Hyökkäyspelisuunnitelmaa, jos sellaista Baxterilla kummoista on, on erittäin vaikea havaita.

- Tulimme peliin hyvällä energialla ja joukkueen puolustaminen oli todella hyvää. Eroa harjoitusotteluihin oli kuin yöllä ja päivällä, Baxter sanoi.

- Erikoistilannepelaaminen, niin yli- kuin alivoimallakin oli meillä tänään äärimmäisen hyvää, hän lisäsi.

Baxterin erikoisuus oli ensimmäisessä erässä otettu aikalisä kun HPK sai 5-3-ylivoiman. Miksi näin?

- Halusin antaa muutamalla pelaajalle lepoa, että saisin tuoreita miehiä alivoimalle. He saivat levättyä ja hoitivat homman, Baxter kertoi.

Avausottelun parhaimpina pelaajina esiintyivät ehdottomasti kotijoukkueen Janne Keränen ja Lennart Petrell, jotka molemmat näyttävät olevan loistavassa syysvireessä. Vierasjoukkueen parhaimmistoon kuului maalivahti Andy Chiodo, jonka loistavat torjunnat estivät HIFK:ta latomasta taululle rumempia lukemia.

Jääkiekkokausi jatkuu HIFK:n osalta torstaina Pasilassa Jokereita vastaan ja Kerholla kotiottelulla TPS:aa vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle