Hauhtonen ratkaisi IFK:lle jatkoajalla

HIFK otti toisen voittonsa välieräsarjassa HPK:ta vastaan joukkueiden jatkoeriin päätyneessä kolmannessa kohtaamisessa. HIFK:n sankariksi nousi 5-4-maalillaan kuuman pelin ratkaissut sentteri Janne Hauhtonen.

Ottelussa nähtiin runsaasti maaleja sekä tunteita herättäneitä tilanteita. HPK hankkiutui ensimmäisessä erässä jo 0-3-johtoon, joka säilyi pitkälle kolmanteen erään. IFK:n lopun takaa-ajo tuotti tällä kertaa tulosta, ja varsinainen peliaika päätyi 4-4-lukemiin. Jatkoajalla Hauhtonen pääsi laukomaan voitto-osuman maalin edustalta suoraan Arttu Luttisen maalin takaa tulleesta syötöstä.

haastattelu

HPK-vahti Karri Rämöllä tuskainen iltapuhde
[lue lisää]

Jatkoaikaa ehdittiin pelata reilu viisitoista minuuttia ennen Hauhtosen ratkaisuosumaa. Jatkoerä sujui loppuaan kohti HPK:n merkeissä, etenkin IFK:n Tony Salmelaisen istuessa kymmenen minuutin käytösrangaistusta. Lopulta IFK onnistui kuitenkin viimeistelyssä. Ennen Hauhtosen maalia IFK:n Lennart Petrell pujotteli HPK:n maalille, mutta nosti kiekon tolppaan.

- Jatkoaikaan olen tyytyväinen. Meillä oli selvästi enemmän maalipaikkoja, vaikka ennen maalia IFK:lla eli erittäin hyvä paikka, HPK:n valmentaja Jukka Jalonen kommentoi.

- Jatkoajan jossain vaiheessa meillä ei ollut kovin raikasta se pelaaminen. Sitten otettiin vähän lisää miehiä mukaan ja saatiin uutta energiaa siitä, IFK:n kakkosvalmentaja Samu Kuitunen selvitti joukkueen esitystä raskaassa ottelussa.

HPK:lla unelma-alku

Ottelun avauserä oli HPK:lta tehokas näytös maalinteosta. Vieraiden 0-1-maali syntyi jo ottelun neljännellä minuutilla Hannu Väisäsen mailasta. Loistavan esityön maaliin teki Jukka Voutilainen, joka vei kiekon maalin taakse ja syötti viime hetkellä taaksepäin Väisäselle. IFK:n maalilla Jan Lundell odotti kiekkoa jo toisella puolla maalia ja Väisänen pääsi lataamaan limpun lähes tyhjään maaliin.

HPK lisäsi johtoaan kahdesti erän lopulla. IFK:n Kim Hirschovits istui jäähyllä, kun Tony Salmelainen pääsi puolittaiseen läpiajoon. Salmelainen ei maalinteossa onnistunut, mutta HPK sai vastahyökkäyksestä hyvän paikan, josta seurauksena oli Arttu Luttisen rangaistus. Kahden miehen ylivoima ei taaskaan tuonut maalia HPK:lle, mutta Hirschovitsin päästyä jäälle HPK-kapteeni Mikko Jokela pommitti siniviivalta tolpan kautta Kerhon kahden maalin johtoon.

Ensimmäinen erä näytti jo päättyvän HPK:n kahden maalin johdossa, kun Latvian lahja Janis Sprukts iski. Jani Keinäsen lähettämä kiekko pomppi HPK:n hyökkäyksessä pelaajien kautta maalia kohti, ja luukulle unohtunut Sprukts näpäytti suoraan ilmasta HPK:n jo kolmen maalin johtoon.

- Ei se ensimmäinen erä niin katastrofaalinen ollut, tosin vastustaja onnistui hyvin ja laittoi paikoista sisään. Pelattiin kyllä aika hyvin se erä, ei me huonosti oltu mukana, Kuitunen arvioi.

Ottelun alussa IFK:n jaloissa ei näyttänyt tuntuvat spekuloitu edellisen illan jatkoaikapelin vaikutus. IFK pelasi pikemminkin yli-innokkaasti. Tony Salmelaisen ja Janne Hauhtosen hölmöt jäähyt hyökkäyspäässä kertoivat ylikierroksista.

Tilanne, jossa HPK:n David Schneider sai Hauhtoselta poikittaista mailaa herätti keskustelua. Hauhtonen ei saanut ottelun päätuomari Timo Favorinilta tilanteessa kun kakkosen, mutta Schneider joutui jättämään pelin kesken.

- Pari taklausta päähän. Eihän se mitenkään yllätyksenä tullut. Kyllä jokainen näkee millaisia taklauksia siellä välillä nähdään. Aivotärähdys, toivottavasti ei ole vakava ja pystyy pelaamaan tiistaina, Jalonen kommentoi Schneiderin tilannetta.

IFK löysi uuden vaihteen

Ottelun toisen erän jälkeen näytti siltä, että IFK ei pysty haastamaan HPK:ta. Toinen erä oli maalipaikoiltaan suhteellisen tasainen, eikä IFK pystynyt kaventamaan tilannetta lainkaan ennen kolmatta erää.

- Toiseen erään oli tarkoitus voimakkaasti tulla ja karvata. HPK puolusti toisessa erässä hyvin keskialuetta, Kuitunen kommentoi.

Tilanne muuttui ottelun kolmannessa erässä. Erää oli ehditty pelata jo noin seitsemän minuuttia, kun IFK pääsi ylivoimalle Janis Spruktsin kampituksen jälkeen. Tony Salmelainen herätti IFK:n kiertämällä kulmasta keskelle ja laukomalla isäntien avausmaalin ruuhkan takaa.

- Sen jälkeen, kun ensimmäinen maali tuli meidän päähän, niin pelit levisivät oikein kunnolla, Jalonen kommentoi kolmannen erän loppua.

IFK:n toinen maali syntyi vain reilun minuutin päästä Salmelaisen osumasta. Jermu Porthen voitti hyökkäyspään aloituksen, ja Lennart Petrell pääsi laukomaan suoraan aloituksen jälkeen 2-3-osuman.

- Löydettiin se vaihde, ja sitten oli salaman nopeasti siellä hyökkäysmaalilla se vääntäminen ja rupesi jälkeä tulemaan, Kuitunen kuvasi IFK:n syttymistä.

Kolmannen erän puolessa välissä nähtiin erikoinen episodi, kun HPK:n maalivahti Karri Rämö loukkasi jalkaansa pelikatkolla. Rämö lyyhistyi yllättäen jäähän, ja joutui poistumaan pukukopin puolelle jalkaansa ontuen.

HPK näytti ottavan otetta uudelleen itselleen, kun se kasvatti johtoaan uudelleen parin minuutin päästä IFK:n maalista. Janne Lahti löi ilmasta vieraiden 2-4-johtomaalin, joka herätti paljon keskustelua. Favorinin tulkinnan mukaan maali ei ollut korkealla mailalla tehty.

- Saatiin 4-2-maali siinä, silloin olin aika varma, että tämä homma hoidetaan, Jalonen muisteli.

Kotijoukkue ei kuitenkaan lannistunut vieraiden maalista. Asiaa auttoi HPK:n ottama kakkonen väärästä vaihdosta. IFK pääsi pyörittämään ylivoimaa, joka päättyi Pasi Saarisen siniviivalaukaukseen, joka ohitti Rämön tilalle Kerhon maaliin tulleen Miika Wiikmanin.

-Väärä vaihto, apukoulutason virhe siihen tilanteeseen. Sanotaanko näin, että ei kyllä ansaitsekaan voittaa tällaisia pelejä, jos tekee tuollaisia virheitä, Jalonen tuhahti.

Maalin jälkeen pukukopissa tarkistuksessa ollut Rämö löysi tiensä jälleen HPK:n maalille. Tarkempaa tietoa miehen tilanteesta ei Jalosella ollut.

- En tarkalleen tiedä mikä vamma tuli ja mitä jatkossa tapahtuu, pystyykö pelaamaan. Se nähdään tässä parin päivän aikana.

Kavennuksen jälkeen IFK:n tasoitus roikkui ilmassa, ja lopulta se nähtiin, kun varsinaista peliaikaa oli jäljellä reilu viisi minuuttia. Janne Hauhtonen voitti jälleen IFK:lle hyökkäyspään aloituksen ja Arttu Luttinen ampui kiekon ranteella räväkästi maalin kattoon. Peli oli tasan, ja päädyttiin jatkoajalle, jonka siis Hauhtonen lopulta ratkaisi.

- Aloituksia hävittiin aika paljon, mutta sille ei aina voi mitään, Jalonen harmitteli.

Kotitaika piti

HPK:n leirissä oltiin luonnollisesti pettyneitä johdon ja toisen otteluvoiton menettämiseen. 1-2-tilanne olisi tuonut HPK:lle mahdollisuuden ratkaista sarja kotonaan neljännessä ottelussa.

- Voiton avaimet olivat täysin käsissä, mutta annettiin ne pois, Jalonen harmitteli.

IFK esitti pelissä totaalisen muodonmuutoksen, kun alun tukkoisesti pelannut ryhmä syttyi lopussa todelliseen tahtopeliin. IFK:n voiton taustalla ei ollut niinkään taito, vaan halu.

- Saatiin ensimmäinen maali ja siitä hirveästi virtaa. Oli vielä siinä varsinaisella peliajallakin muutama hyvä paikka ratkaista, Kuitunen arvioi.

Kolmas ottelu oli sarjassa jo toinen jatkoeriin mennyt kamppailu. Sarja näyttää tässä vaiheessa erittäin tasaiselta, ja voittajaa on vaikea ennustaa. Toistaiseksi kumpikin joukkue on voittanut omat kotiottelunsa, joten IFK:lla näyttää olevan pieni etu.

- Nyt ollaan häviöllä 1-2 ja seuraava peli on tiistaina Hämeenlinnassa. Jokainen tietää, että kolme kertaa pitää voittaa, jos aikoo mennä finaaliin. Meidän pitää pystyä pelaamaan aktiivisemmin koko ottelu: jos ei pystytä niin jäämme hinkkaamaan pronssista, Jalonen pohti jo tulevaa.