Blues nousi tasoihin

Espoon Blues teki komean nousun 0-2 tappioasemasta tasoihin Tapparaa vastaan käydyssä tiukassa taistelussa. Mitä pidemmälle mentiin sitä paremmin kotijoukkue pystyi peliä hallitsemaan. Vierailija Tappara oli ottelun edetessä pakotettu rikkomaan, eikä jäähypenkiltä peliä voitettu tänäänkään.
kuvakooste

Kuvakooste Bluesin ja Tapparan kohtaamisesta[katso kuvat]

Mäkinen rankaisee

Blues lähti illan otteluun hyvällä sykkeellä heti alusta alkaen. Tuttu ketju Caloun-Hurme-T.Elomo oli jälleen kasattu yhteen, ja nyt peli näyttikin kulkevan varsin hyvin. Ensimmäiset minuutit painettiin lähinnä Tapparan päädyssä, mutta kun sieltä ei maalia saatu tehtyä, iskikin vastustaja lähes samantien. Tapparan ensimmäinen varsinainen hyökkäys tuotti tulosta, kun kiekko ajautui hieman onnekkaastikin Marko Mäkiselle, joka laukoi hieman sivusta kiekon takayläkulmaan ohi Sami Heinosen.

Blues jatkoi maalista huolimatta edelleen hyvällä liikkeellä, ja sai luotua muutaman erittäin hyvän maalipaikan Mika Lehdon vartioimalle maalille. Parhaat paikat avautuivat Bruce Gardinerille sekä loisto-ottelun pelanneelle tsekkitaituri Jan Calounille.

Tappara iski vielä toistamiseen erän loppuun energisesti jälleen pelanneen Kimmo Koskenkorvan saatua hyvän syötön Blues-maalin eteen. "Kossu" iski jostain välistä kiekon ohi Heinosen siirtäen vierailijat jo kahden maalin karkumatkalle ennen taukoa.

Jäähyt kostautuvat lopulta

Toisessa erässä ei juurikaan tasakentällisin päästy pelaamaan. Lähes koko ajan joku istui rangaistusaitiossa. Ottelun yhtenä kulminaatiopisteistä voidaan pitää toisen erän alkua, jolloin Blues sai kaksi peräkkäistä rangaistusta Teemu Elomon ensin otettua itselleen kampitusjäähyn ja pian perään Drew Bannisterin siirrettyä tahallaan Blues-maalia. Tapparan kahden miehen ylivoima oli kuitenkin jopa yllättävän kesyä, ja Blues tappoi jäähyn. 0-3 olisi saattanut ratkaista ottelun lopullisesti.

Tappara alkoi tämän jälkeen viihtyä entistäkin useammin rangaistujen boksissa, ja kun "Sasha" Barkov repi itselleen kaksiminuuttisen erän loppupuolella tilanteessa Jan Calounia vastaan, iski maestro itse kovalla vedolla lähes viivan tuntumasta ylänurkkaan kaventaen pelin 1-2 lukemiin. Caloun tuntui olevan jäällä joka toisessa vaihdossa, ja mies haki todella paljon vetoja. Kenties väistämätöntä oli myös Calounin joutuminen Tappara-fanien hampaisiin oltuaan jään pinnassa useaan otteeseen. Mies itse piti tilanteita kuitenkin varsin tyypillisinä:

-Tällaista jääkiekko Suomessa on nykyään. En tiedä mistä se on lähtöisin. Kun tulin Suomeen viisi vuotta sitten, pelattiin täällä melko puhdasta kiekkoa. Ei ollut näin paljon koukkimista ja kiinnipitämistä. Nykyään harjoitellaan niin paljon yhdellä yhtä vastaan-tilanteita, että ehkä sitä kautta tällainen peli on yleistynyt. Eihän se helppoa ole pelata, kun 100 kiloa roikkuu selässä joka ilta.

Erän lopulla saamaansa ylivoimaa ei Blues onnistunut hyödyntämään, mutta kolmannen erän seitsemännellä minuutilla nähtiin vihdoin tasoitusmaali. Marko Tuomainen pääsi nousemaan kulmasta maalin eteen, mutta maalivahti Mika Lehto sai mailansa väliin. Seuraavana kiekkoon ehti kuitenkin hienon pelin pelannut luottopakki Sebastian Sulku, joka tälläsi komeasti kiekon läheltä ylös.

Lisämaaleja ei nähty enää varsinaisella peliajalla eikä jatkoajallakaan, vaikka Blues saikin lopussa vielä pari loistavaa tilaisuutta. Maestro Caloun jatkoi ylivoimalla kulmasta poikkisyötön Teemu Elomolle, joka vetäisi puhtaan hudin. Hänen lisäkseen mahtava tekopaikka pelattiin myös puolustaja Drew Bannisterille, jonka veto kuitenkin epäonnistui.

Taistelupiste

Blues teki jälleen ottelusta vaikean itselleen päästämällä vierailijat jo kahden maalin johtoon. Tapparan tyylistä joukkuetta vastaan on vaikea pelata muutenkin, joten työsarkaa nousussa riitti. Ilahduttavaa oli kuitenkin asenne, jolla pelattiin. Peli oli kaiken kaikkiaan kuitenkin aivan eri näköistä kuin keskiviikkona JYPiä vastaan. Bluesilla oli paikkoja ratkaista ottelu, mutta nyt oli tyytyminen pisteeseen.

-Tästä vaikeasta tilanteesta on taisteltava ulos. Minun ja meidän on parannettava peli peliltä. Mitään hävittävää meillä ei tässä tilanteessa ole, totesi yksi ottelun sankareista, Jan Caloun.

-On vaikea pelata kahden maalin tappioasemassa, mutta onneksi saimme kuitenkin yhden pisteen. Olemme tehneet todella kovaa töitä myös harjoituksissa, ja pystyneet sitä kautta parantamaan peliämme, hän jatkoi.

Blues pelasi runsaasti ylivoimaa, josta tuloksena oli yksi maali. Siihen ei Calounkaan ollut tyytyväinen.

-En oikeastaan. Meillä oli niin monta mahdollisuutta. Maali tuli hieman erilaisesta paikasta kuin yleensä minulle, mutta olen kyllä pelannut myös viivalla aiemmin, joten ei se ongelma ole. Toivottavasti saan jatkossa pelata näiden samojen kavereiden kanssa.

Bluesin joukkueenjohtaja Kimmo Kiuru kehotti ennen ottelua seuraamaan kokeneemman kaartin otteita. Mitä mieltä Kiuru sitten heistä oli?

-No tavallaan ihan tyytyväinen; se peli mitä haettiin onnistui, vaikkakin sellaista näennäishallintaahan se oli. Emme me juurikaan ykkös- ja kakkosalueille päässeet. Paljon annetaan vanhemmille vastuuta ja hyvin he sen ottivat vastaan.

Onnistujista Kiuru mainitsi mm. paljon urakoineet puolustajat Sebastian Sulku, Drew Bannister ja Arto Laatikainen. Jan Caloun ja Kari Kalto saivat hyökkääjistä maininnan.

-Ylivoimaa pitää vielä harjoitella enemmän. Suoraviivaisuutta se kaipaa. Sen sijaan alivoima toimi ihan hyvin. Piste saatiin, mutta olisihan se toinenkin maistunut. Tästä on tullut meidän tavaramerkkimme, että annetaan vastustajalle vähän eteen, ja tullaan sitten takaa. Joskus tullaan rinnalle, joskus ei. Parannusta tuli tänään kuitenkin koko rintaman voimin.

Tapparan valmentaja Mika Saarinen oli pisteeseen melko tyytyväinen:

-Blues oli liikkeellä tuoreemmilla jaloilla, ja vahvistui koko ajan mitä pidemmälle pelissä mentiin. Emme pystyneet vastaamaan siihen, mutta taistelua löytyi silti koko ajan. Väsyneitä oltiin tähän pelirupeamaan. Katsotaan, miltä Bluesin peli näyttää tiistaina, kun he ovat vuorostaan pelanneet kolme peliä neljän päivän sisään. Tämän parempaan ei ollut tänään rahkeita.

Tappara-faneja kuohuttaneesta tuomarilinjasta Saarinen oli melko vähäsanainen:

-En kommentoi.

Pelit jatkuvat kiivaana Bluesin osalta jo huomenna sunnuntaina, jolloin joukkue matkustaa sarjajohtaja HIFK:n vieraaksi Töölöön. Tiistaina on vuorossa lähes yhtä kova koitos muutama sata metriä pohjoisempana Ilmalassa, jossa joukkuetta isännöi Jokerit. Tappara pelaa seuraavaksi torstaina kotonaan. Vieraaksi saapuu sarjajumbo Pelicans.