SaiPa nöyryytti Bluesia

Saimaan Pallo otti jo kolmannen voittonsa Bluesista tällä kaudella murskaamalla aseettoman kotijoukkueen vieraskentällä peräti 2-6. Samalla lappeenrantalaisryhmä nousi Bluesin ohi sarjataulukossa kuudennelle sijalle. Illan voiton takuumiehenä hääri nuori Tuomas Vänttinen, joka syötti SaiPan maaleista peräti neljä.

Tuskin moni espoolaiskannattaja olisi ennen peliä uskonut suosikkijoukkueensa romahtavan toistamiseen samaa joukkuetta vastaan. Viikon takaisessa ottelussa SaiPaa vastaan maaleja ei varsinaisella peliajalla nähty lainkaan, mutta tänään vierailijat puolestaan pitivät huolen siitä, ettei vastaava enää toistunut.

- Eka erä oli hyvin tasainen, mutta silti oltiin hyvällä jalalla liikkeellä. Toisessa erässä meillä sitten näkyi se todellinen nälkä voittaa tämä peli, ja meillä oli todella hyvä liike. Liikuttiin niin hyvin, että Blues joutui rikkomaan.Yksittäiset onnistumisetkin ovat erittäin tärkeitä tälle meidän nuorelle joukkueelle. Tänään oli onneakin, mutta ei siinä mitään, hyvällä joukkueella sitä on. Maalinteko on kuitenkin ollut meillekin niin vaikeaa tällä kaudella, kommentoi ottelua tyytyväinen SaiPa-luotsi Heikki Mälkiä.

Tappiosta huolimatta Bluesin päävalmentaja Kari Heikkilä jaksoi silti olla positiivinen, ja löysi joukkueensa pelistä paljon hyvääkin:

- Valmistautuminen peliin oli hyvä, ja eka erä oli ehkä parhaita, mitä ollaan tällä kaudella kotona pelattu. Liikuttiin hyvin ja oltiin fyysisiä. Ainoat, mitkä siitä puuttuivat olivat sellaiset rehelliset maalintekopaikat. Jostain syystä tuo hyvä ote sitten katosi toiseen erään, ja siinä tuli ovista ja ikkunoista sisään vastoinkäymisiä meille.

Pääkaupungin ex-jengi kostaa

Ensimmäinen erä oli maaliton ja melko tapahtumaköyhä. Periaatteessa voisi sanoa, että joukkueet jatkoivat siitä, mihin viikon takaisena maanantaina olivat jääneet. Kumpikin puolusti tarkkaan, eikä maalipakkoihin tunnuttu millään pääsevän. Toisessa erässä hanat sitten aukesivat kunnolla. Avaustahdit illan nöyryytykselle löi ex-Jokeripakki Olli Malmivaara, saatuaan syötön viivaan illan hahmo Tuomas Vänttiseltä. Malmivaaran tarkka jäänuoliainen yllätti maskissa olleen Blues-vahti Neil Littlen, ja SaiPa siirtyi heti erän alkuun 0-1-johtoon.

Jatkoa seurasi pian, kun illan päätuomari Tommi Laitinen passitti kapteeni Timo Hirvosen ja Arto Laatikaisen lähes peräkkäin jäähylle. Kahden miehen ylivoimaa SaiPa ei jättänyt hyödyntämättä, vaan Vänttisen syötöstä puolustaja Mikko Palomäki ampui tarkan kudin Littlen längistä verkkoon. Kun vielä muutamaa minuuttia myöhemmin Blues-pakki Kari Haakanan jäähyillessä Antti Pihlström sai hakata maalin edestä kolmannen maalin vierailijoille, olivat espoolaiset jo puoliksi lyötyjä. Syöttäjänä jälleen Tuomas Vänttinen.

Kotijoukkue Bluesillekin tarjottiin erässä ylivoimaa, mutta sitä se ei pystynyt hyödyntämään ennen erän viimeisiä sekunteja, jolloin Neil Littlen käytösrangaistuksen ansiosta kentälle päässyt Mikko Lehtonen pääsi kuin varkain rikkomaan maalin edestä loisto-ottelun jälleen pelanneen SaiPa-vahti Rob Zeppin kuparisen. Harmi kotijoukkueen kannalta, että tätä maalia edelsi Joonas Vihkon alivoimaosuma, sekä niinikään vielä kauden alussa Helsingin IFK:ta edustaneen Eetu Holman tuima lämäri yläkulmaan ohi tuskastuneen Neil Littlen. Lehtosen kavennus jäi siis kosmeettiseksi, ja SaiPa vei toisen erän lukemin 1-5.

Who shut the lights out, who, who, who?

Espoolaisten mainiota maalibiisiä, jota tosin on kovin vähän viime aikoina kuultu, oltaisiin tänään voitu muokata vierailijoita imartelevampaan muottiin. Niin hyvä SaiPa oli. Blues tosin oli päästä kolmannen erän alkupuolella vielä otteluun mukaan, kun Jaakko Uhlbäck kiskaisi upean rannelaukauksen SaiPan maaliin. Sen jälkeen ote siirtyikin Bluesille, ja se sai luotua muutaman hyvän jatkotilanteen.

SaiPa pelasi kuitenkin mallikkaasti, eikä höntyillyt, vaan iski nopeasti lopullisen naulan Blues-arkkuun. Valojen sammuttajana toimi jälleen kerran IFK:sta tuttu Joonas Vihko, joka jatkoi Tuomas Vänttisen laukauksen ohi Neil Littlen tämän torjuttua sen osittain eteensä. Loppulukemat 2-6 olivat syntyneet, eikä niissä välttämättä ole ainoatakaan osumaa liikaa. SaiPa antoi todellisen näytteen nykykunnostaan.

- Kolmannessa erässä aluksi vähän hätäiltiin ja nostettiin roikkukiekkoja keskialueelle. Niin ei ollut tarkoitus pelata. Sekin oli tosin oikeastaan hetkittäistä. Erittäin hyvä vierasvoitto, ja kaiken taustalla oli tietysti hyvä maalivahtipeli. Ekassakin erässä oli Bluesilla ylivoimia ja muita, ja Zepp hoiti niistä homman kotiin, päävalmentaja Heikki Mälkiä totesi.

Kenties näkyvintä roolia vierailijoilta pitivät kolmosketjulaiset Antti Pihlström-Ville Viitaluoma-Tuomas Vänttinen, jotka tehtailivat tekopaikkoja ja maaleja lähes solkenaan. Lisäksi kolmikko ei aristellut kontakteja, vaan antoivat palaa kun paikka oli. Kolmikosta Pihström pelasi viime vuonna vielä Bluesin riveissä, ja kultakypärä Viitaluoma puolestaan toissa vuonna Helsingin IFK:ssa; molemmat varsin pienessä roolissa.

SaiPan kakkosketjullekaan ei voi pelistä moitteita antaa. Siinä vaikuttavat ruotsalainen laituri Peter Nylander, sekä IFK:sta kesken kauden siirtyneet hyökkääjät Eetu Holma sekä Joonas Vihko. Tämäkin ketju oli kolmesti vastuussa maalinteosta, ja sekä Vihko että Holma keräsivät molemmat kaksi tehopistettä mieheen. Kaikesta päätellen SaiPa on hyötynyt pk-seudulta tulleista pelaajista huomattavasti.

- Vastuun määrä meidän joukkueessa on varmasti se tärkein syy siihen miksi pojat ovat ottaneet niin innoissaan tän haasteen vastaan. Kova kynnyshän täältä on lähteä tuonne Karjalan perukoille, mutta jos sinne ylipäänsä on lähdetty niin silloin on lähdetty myös tosimielessä kehittymään. Kyllähän meillä vastuuta saa jos pelaa ja tekee oikeita asioita jäällä. Toistaiseksi näin on heidän kohdallaan tapahtunut, kommentoi Mälkiä joukkueensa tuoreempia vahvistuksia.

Missä mättää, Blues?

Kotijoukkue Bluesin peli oli kautta linjan varsin heikkoa, eikä joukkue toisen erän järkytyksestä tahtonut millään toipua, vaan virheitä alkoi kasaantua entistä enemmän, eikä mikään enää tuntunut onnistuvan. Joukkue turhautui, ja otti lisää jäähyjä. Kuvaavaa oli konkarivahti Neil Littlen kiukutteluepisodi juomapullonsa kanssa, jonka mies heitti ensin jäälle, ja linjatuomareiden palautettua pullo hänen hanskaansa Little paiskasi sen omaan verkkoon kymmenen minuutin käytösrangaistuksen arvoisesti.

Little on pelannut selvästi alle tasonsa kahdessa viimeisessä pelissä, joissa mies onkin päästänyt taakseen peräti 11 kiekkoa. Tästä huolimatta Bluesin kakkosvahtia Matti Kaltiaista ei ilmeisesti olla edes harkitsemassa maalin suulle. Kaikkea ei toki voi Littlenkään piikkiin laittaa, sillä saamattomuus on pesiytymässä joukkueeseen kautta linjan. Tänään siitä malliesimerkkinä tsekkihyökkääjä Ladislav Kohn, joka hyllytettiin kokonaan pelistä toisen erän jälkeen.

- Ehkä pikkuisen liian helposti meillä sulka taittui toisen erän vastoinkäymisten jälkeen, ja kyllä se pieni yllätys oli, ettei me sitä enää kasaan saatu, vaan koko homma lähti sitten käsistä, sanoi Blues-valmentaja Kari Heikkilä.

- Täytyy kyllä kaikesta huolimatta sanoa, että SaiPa pelaa erittäin hyvää kiekkoa. Se pelaa järkevästi ja nopeasti. Se puolustaa hyvin ja sillä on isokokoiset pakit, jotka siivoavat maalin edustan. Maalivahtipelikin heillä toimi, ja me ei sitten päästy niihin paikkoihin, joista ne maalit tehdään, Heikkilä jatkoi.

Ennen maaottelutaukoa Blues pelaa vielä vieraspelin Hämeenlinnassa sarjakärki HPK:ta vastaan. Luvassa on ennennäkemätön selkäsauna vierailijoille, mikäli Heikkilä ei onnistu loihtimaan kahdessa päivässä riveihinsä taistelutahtoa ja peli-iloa. Nimiä joukkueessa riittää, mutta peli ei tahdo kulkea juuri kellään. Mikäli tauti, joka Bluesin joukkuetta tällä hetkellä vaivaa on tarttuvaa, uusista vahvistuksistakaan tuskin olisi iloa. Ainakin maaottelutauko tulee oikeaan paikkaan.

SaiPa pelaa vielä kaksi kotiottelua ennen taukoa. Ensin se isännöi torstaina Suomen mestarijoukkue Kärppiä, ja lauantaina vielä syksyn alisuorittajaa TPS:aa. Nykyotteilla SaiPalle voi helposti povata vähintään viittä pistettä edellä mainituista peleistä.