Kimmo Kuhta tyrmäsi hengettömän Bluesin

LIIGA / Raportti
HIFK:n Kimmo Kuhta iski neljä maalia Mika Oksan vartioimaan Blues-maaliin, ja sinetöi panoksellaan helsinkiläisten komean vierasvoiton. Espoolaisilla puolestaan riittää mietittävää.

Blues lähti illan otteluun erittäin hyvistä asetelmista. Sillä oli neljä voittoa alla viimeisistä viidestä pelistä, ja pitkäaikaispotilas Markku Hurmekin palasi kokoonpanoon kolmosen keskelle. Ykkösketju Wilson-Kolanos-MacLean oli paukutellut huimia tehoja viime otteluissa, ja kakkosketjussakin pelasi yksi liigan parhaista, Ladislav Kohn.

HIFK puolestaan pelasi ilman pelikiellossa olevaan sentteriään Brett Harkinsia. Hänen tilallaan ykkösessä oli tänään nuori Eetu Holma. Maalissa pelasi kenties odotetusti Dave Stathos, jolla on hyvä historia LänsiAuto Areenalta. Siellä mies pelasi aikoinaan ensimmäisen liigaottelunsa loistaen.

-Me otettiin tällainen NHL-tyylinen ratkaisu tähän. Jan Lundellilla on huonoja muistoja tältä areenalta tämän vuoden alusta sekä viime vuodelta, totesi IFK:n päävalmentaja Hannu Aravirta maalivahtivalinnasta.

Kuhta tykittää alkusävelet

Ottelu alkoi vierailija IFK:n hienoisella hallinnalla, joka kuitenkin erän vanhetessa hävisi, ja peli tasoittui. Erän puolivälin tienoilla Blues otti kaksi jäähyä lähes peräkkäin, eikä IFK:n ylivoima pettänyt äänekästä kannattajakuntaansa. Ladislav Kohnin ja Markku Hurmeen kuluttaessa jäähypenkkiä, Kimmo Kuhta sai osittain katkotun poikittaissyötön takatolpan tuntumassa haltuunsa, ja siirsi helposti kiekon lähes tyhjään reppuun.

Toisessa erässä odoteltiin Bluesin ryhtiliikettä, mutta mitä vielä. Vain reilun minuutin pelin jälkeen Marek Zidlicky vapautti Jarkko Ruudun läpiajoon, ja tällä oli helppo työ harhauttaa Oksa ja siirtää IFK jo kahden maalin johtoon. Seitsemän minuuttia myöhemmin väänsi ottelun hahmo Kuhta jälleen kiekon ohi Oksa, ja peli näytti jo puolivälissä ratkenneelta.

Blues kuitenkin punnersi vielä peliin mukaan. Ensin puolustaja Arto Laatikaisen sutaisu kohti Stathosin maalia ylivoimalla upposi jotain kautta sisään, ja vain 24 sekuntia myöhemmin Olli Ahonen kavensi maalin edestä 2-3:een Ladislav Kohnin loistavasta syötöstä. Tästä pari minuuttia, ja peli olikin yllättäen tasan nuoren Joni Töykkälän onnistuttua hakkaamaan kiekko maaliin lähietäisyydeltä.

-Kolmen maalin johtoasemassa tuli ilmeisesti sellainen ajatus, että tästähän tulikin helppo ilta. Siihen saakka oltiin nimittäin pelattu yllättävänkin varmasti. Mitään hätää ei ollut. Sitten alettiin ottaa pikkuisen ylimääräistä riskiä kiekollisena ja alettiin liikkua tasaisella tempolla, eikä rytmitetty liikkumista vaihdon sisällä, ja se avasi Bluesille paljon paikkoja, totesi Aravirta IFK:n mustasta jaksosta.

Blues romahtaa uudestaan

Kolmas erä alkoi jännittävissä merkeissä. Blues painoi alussa hyvin, ja Markku Hurmeelle siunaantui ensin loistopaikka Teemu Elomon syötösä, mutta tämä suti tyhjistä ohi. Heti perään IFK:n Joonas Vihko sai yrittää tyhjään maaliin, mutta ohi sutaisi hänkin.

Kimmo Kuhta lopetti turhan sutimisen, ja rankaisi ajassa 46.04. HIFK:n ykkösnyrkki lähti nopeaan hyökkäykseen, ja Kuhta sai ujutettua pienestä kulmasta sivuttaisliikkeeseen joutuneen Mika Oksan jalkojen välistä otteluun ratkaisun. Pian tämän jälkeen ala-arvoisesti pelannut Landon Wilson otti turhan jäähyn koukkaamisesta, ja kymmessä sekunnissa Kuhdan ranne oli jälleen laulanut kiekon ohi Oksan.

Erän puolivälissä Blues vielä kavensi pelin 4-5:een Jarkko A. Immosen onnenkantamoisella tilanteessa, jossa kiekko pomppasi kulmasta yllättäen keskelle ja Stathos oli täysin pihalla. Pian kuitenkin vastaavasti IFK:n nuoriso vastasi, ja Lennart Petrell ujutti komean harhautuksen päätteeksi kiekon Blues-maaliin.

Viimeinen niitti takaa-ajolle oli Ladislav Kohnin korkeasta mailasta saama 2+2 minuutin rangaistus, jonka aikana HIFK:n puolustaja Pasi Saarinen tälläsi vielä voimalla kaarien välistä kiekon ohi Oksan sinetöiden ottelun loppulukemiksi Blues 4, IFK 7.

Blues oli torjuntojen valossa pelillisesti hieman niskan päällä, mutta todellisuudessa peli oli melko tasaista, eikä HIFK:lla yleensä suuria ongelmia omassa päässään ollut. Jäähyjä vihellettiin nykylinjan mukaisesti molemmille yhtä monta, mutta siitä huolimatta Bluesin yv oli surkeaa. Tämän myönsi myös Bluesin päävalmentaja Pekka Rautakallio.

-IFK pelasi erittäin aggressiivista alivoimaa, emmekä saaneet peliämme pyörimään siellä missään vaiheessa. Kiekon liikuttaminen ja liikkuminen oli aivan liian hidasta.

Myös Bluesin ykkösnyrkki pelasi alle odotusten, ja otti kontolleen usean IFK-maalin löysällä pelaamisellaan. Ottelun loppupuolella Rautakallio pistikin pojat kylmästi vilttiketjuun.

-Eivät ne hirveästi tosiaan enää kolmannessa pelanneet. Ei se nyt ihan pelkästään ykkösketjunkaan vika kyllä ollut. On ollut nähtävissä, että jossain vaiheessa tulee takapakkia ja sen hyväksyn, että välillä hävitäänkin, mutta se tapa millä se tulee onkin toinen juttu. Tämä oli luokatonta. Kaikissa muissa pelaamissamme peleissä on ollut sitä vilpitöntä ja rehellistä yrittämistä. Tänään meillä oli helvetillinen määrä vapaamatkustajia. On käsittämätöntä, että tuo joukkue alkaa hyväksyä tällaisia asioita. Ei helvetti. Ei käy, Rautakallio jyrisi.

IFK pelasi kokonaisuutena varsin onnistuneen pelin, vaikkei itse pelistä kovin korkeatasoista viihdettä tullutkaan. Taklauksia nähtiin harvakseltaan, eikä suuria tunteita ollut kaukalossa kummallakaan osapuolella oikeastaan missään vaiheessa. Päävalmentaja Hannu Aravirta oli omiinsa tyytyväinen:

-Kyllä me ollaan saatu kokonaisuutena peliämme kasaan. Karvauspelissä on selkeä rytmitys, ja sitä kautta tulee hyviä hyökkäyksiäkin. Myös erikoistilannepelaaminen oli tänään hyvällä mallilla. Pelattiin hyvää alivoimaa. Kokonaisuudessaan joukkue on kasvanut.

Bluesin pelit jatkuvat lauantaina Ässiä vastaan kotona. Kyseisessä pelissä pelaa myös patapaitojen ikoni, Jari Korpisalo, jolle kotijoukkueen kultakypärä Ladislav Kohn aiheutti taklauksellaan harjoituspelissä pitkän sairasloman. ”Korppi” vannoi kostoa viime viikon iltapäivälehdissä, ja sitä odotellessa onkin hyvä lähteä viikonlopun viettoon. Paljon on Bluesilla parantamisen varaa nimenomaan asennepuolella. Jos ykkösketju viilettää lauantainakin selkä suorana, tulee turpaan jälleen ja komeasti.

Helsingin ylpeys IFK jatkaa pelejään myös lauantaina, jolloin se matkustaa Lahteen sarjajumbo Pelicansin vieraaksi. Vahvistuksia helsinkiläisten jo entuudestaan vahvaan ryhmään on vielä luvassa, kun New Jersey Devilsin John Madden neuvottelee parhaillaan sopimuksesta joukkueeseen. Pelicans tosin kaatunee ilman häntäkin.

» Lähetä palautetta toimitukselle