Janne Laakkonen IFK:n onnekas ratkaisija

LIIGA / Raportti
Onnetarkin on hylännyt Espoon Bluesin taistelussa viimeisistä playoff-karsintapaikoista. Kiivaassa ja tapahtumarikkaassa pelissä HIFK:ta vastaan sattui ja tapahtui, kuten IFK:n otteluissa yleensäkin, mutta kotijoukkueen kannalta väärässä päässä.

- Todella pettynyt olen, totesi parin viikon huilin jälkeen jäälle palannut Bluesin tsekkihyökkääjä Ladislav Kohn.

- Täytyy nostaa hattua IFK:lle. He pelaavat todella hyvin, ja kun he saavat paikan, he hyödyntävät sen tehokkaasti. Niin ne hyvät joukkueet tekevät. Sitten kun pelaat hyvin niin kiekotkin pomppivat sinulle, Kohn jatkoi.

Kuvakooste

Kuvia ottelusta
[katso kuvat]

Kohn sai pahan tällin päähänsä kotiottelussa Kärppiä vastaan juuri ennen uutta vuotta, ja oli pitkään täysin pois kuvioista. Bluesin onneksi tsekkitaituri on jälleen pelikunnossa.

- Tiukille ottaa. En ehtinyt olla mukana kuin yksissä harjoituksissa ennen peliä. Yritin saada käsiä ja jalkoja taas liikkumaan kunnolla. Olisihan tänään varmaan paremmin mennyt ilman tuota loukkaantumistani. Mielestäni meidän ketjumme pelasi kuitenkin suhteellisen hyvin, ja saimme tilanteita luotua, hän sanoi.

Molemmat joukkueet lähtivät illan peliin vajaamiehisinä. Bluesilta sivussa olivat puolustajat Thomas Heinrichs, Kimmo Peltonen sekä harjoituksissa aivotärähdyksen saanut Jari Korhonen. Myös hyökkääjä Teemu Riihijärvi oli sivussa olkapäävamman vuoksi.

Vierailija IFK:lla oli puolestaan ongelmia flunssa-aallon kanssa, joka oli kaatanut sängyn pohjalle tähtihyökkääjä Tony Salmelaisen, sekä vaivannut myös muita pelaajia. Lisäksi IFK:lta olivat sivussa puolustajat Jere Karalahti, Pasi Saarinen sekä Jonathan Zion.

Kruus varastaa show’n

Ottelun ensimmäinen erä oli lievää kotijoukkueen hallintaa, mutta molemmilla joukkueilla oli omat paikkansa. Niin IFK:n Tom Askey kuin myös Bluesin Neil Little saivat puolittaiset läpiajot torjuttavikseen.

Ottelua tuominnut Markku Kruus puolestaan esiintyi hyvinkin näkyvässä roolissa heti ensimmäisestä erästä lähtien. Espoon Areenalla tuskin oli montaa silmäparia, jotka olisivat olleet näkemäänsä erityisen tyytyväisiä. IFK-luotsi Doug Shedden oli jo lentää ulos pelistä äänekkäästä kommentoinnistaan johtuen, mutta lopulta hillitsi itsensä.

Erän ainoa maali nähtiin ylivoimalla, kun ensin IFK-puolustaja Lostedt lähti kärsimään Sheddenin aiheuttamaa joukkuerangaistusta käytöksestä, ja pian perään Juha Fagerstedt kampitti Blues-kultakypärä Steve Kariyan nurin. Ladislav Kohnin laukaus kimposi onnekkaasti sisään sentteri Joakim Erikssonin varusteista, ja ruotsalaishyökkääjä kuittasi ottelun avausmaalin nimiinsä.

Ottelun toinen erä alkoi HIFK:n kahden miehen ylivoimalla, jota töölöläiset eivät kuitenkaan onnistuneet hyödyntämään. Heti perään nähtiin yksi kauden ihmeellisimmistä ratkaisuista, kun päätuomari Kruus arpoi ns. salomonin tuomion tilanteesta, jossa IFK:n Patrik Lostedt heitti niskalenkillä vaihtoon menossa olleen Blues-hyökkääjä Erkki Rajamäen nurin. Rajamäelle kakkonen väkivaltaisuudesta, Lostedtille kiinnipitämisestä.

- En tiedä yhtään mitä siinä tapahtui. Kaveri otti niskalenkin. Nappasin mä sitä jalasta kyllä kiinni, että en tiedä. Kai se sitten oikein meni, kommentoi Rajamäki illan omituisinta yksityiskohtaa.

Pian perään nähtiin ihmiskuula Lostedt jälleen tositoimissa, kun Bluesin Semir Ben-Amor haastoi puolustajan nyrkkitalkoisiin. Lostedt vastasi kutsuun ja tiputti hanskansa, ja Ben-Amor iski miehestä erävoiton. Päätuomari Kruus näki tilanteessa kuitenkin Ben-Amorin aloittajana, ja antoi Bluesille ylimääräisen kaksiminuuttisen, joka lopulta kostautui IFK:n tasoitusmaalin muodossa.
Järkälemäinen puolustaja Robert Schnabel täräytti maalinedusruuhkan kautta kovan lyöntilaukauksen ohi voimattoman Neil Littlen, ja peli oli tasan.

Vain vajaata kahta minuuttia myöhemmin Blues kuitenkin pääsi jälleen johtoon. Onnistuneen pelin jälleen kerran pelannut voimahyökkääjä Jaakko Uhlbäck hakkasi rystyllä pomppukiekkoon b-pisteiden välissä, ja yllätti napakalla ylänurkkaa kohti suuntautuneella vedollaan IFK-vahti Askeyn vieden kotijoukkueen vielä kerran piikkipaikalle.

Hasardien aika ei ole ohi

Kolmannessa erässä Espoon Blues näytti jälleen, miksi se on liigassa sijalla yhdeksän rasitteenaan seitsemän selkäsaunaa kahdeksasta viime pelistä. IFK:n pelaajien ei juuri tarvinnut muuta kuin katsella vierestä, kun kotijoukkue maalasi käytännössä katsoen kahdesti peräkkäin omaan verkkoon.

Ensin Janne Laakkonen iski maalin edestä Littlen patjoihin joiden kautta Kim Hirschovitsin maalille laukoma kiekko lopulta lipui maaliin. Vain 26 sekuntia myöhemmin merkittiin IFK:n johtomaali saman miehen nimiin, vaikka todellisuudessa maalin viimeisteli Blues-puolustaja Matti Tevanen komealla ohjauksellaan Littlen vartioiman maalin edestä.

Markku Kruus jatkoi läpi kolmannenkin erän arpomistaan ja linjatonta työskentelyään viheltäen välillä jäähyjä ties mistä. Toisaalta samaan aikaan selkeä rike saattoi jäädä täysin huomioitta.

- Olen pettynyt tuomarityöskentelyyn tänään, sanoi myös Ladislav Kohn.

- On erittäin vaikeaa saada tuntumaa peliin, kun toiselle joukkueelle vihelletään jostain jäähy, ja sitten perään samanlaisesta ei tule rangaistusta toiselle joukkueelle. On toki hienoa, mikäli estämisiä aletaan viheltää enemmän, mutta tänään ei ollut mitään johdonmukaisuutta tuomioissa, hän jatkoi.

Lopullisen niitin ja ottelun voittomaalin iski IFK:n ykkössentteri Janne Hauhtonen Bluesin hölmöiltyä itsensä vajaalle pelattuaan hetken kuudella kenttäpelaajalla. Maalin synty oli jälleen mielenkiintoinen. Schnabel pamautti viivalta metrin yli maalin päätypleksiin, josta kiekko kimposi b-pisteen kaarelle Janne Hauhtosen lapaan, joka puolestaan löi limpun tarkasti maaliin ohi ilmeisesti edellisestä laukauksesta jähmettyneen Blues-vahti Neil Littlen.

Vaikka Bluesin Steve Kariya onnistuikin vielä punnertamaan hienon rystynostonsa avulla kotijoukkueelle kavennusosuman paria minuuttia ennen loppua, vei IFK pisteet runsaslukuisen yleisön edessä lukemin 3-4. Bluesin kauden seitsemäs maalin tappio oli tosiasia.

- Me ollaan valittu tällainen kivikkoinen tie tähän meidän projektiin. Nyt meitä koetellaan, mutta sitä tietä me kuljetaan, ja uskon, että mitä enemmän koetellaan sitä vahvemmiksi tullaan, kommentoi Bluesin päävalmentaja Kari Heikkilä joukkueensa nykytilaa.

- Mun mielestä pelattiin hyvä peli, ja arvostan meidän pelaajia. Ne on kovia poikia kaikki. Taistellaan, eikä anneta periksi. IFK oli tehokkaampi, ja kyllä sen huomaa heidän itseluottamuksestaan, että voittoja on tullut, Heikkilä jatkoi.

- Monet tappiopeleistämme ovat olleet todella tiukkoja, ja yhtä hyvin ne olisivat voineet kääntyä meille. Eihän se hyvältä tunnu hävitä jatkoajalla tai rankkareissakaan. Henkisesti se näännyttää pitemmän päälle, ja väsymys tuntuu selvemmin kuin ennen. Harjoitusmielessä on kyllä menty edelleen todella kovaa jäällä ja sen ulkopuolella. Kaikki yrittävät kehittyä koko ajan ja yhdessä mennään eteenpäin, Ladislav Kohn analysoi.

HIFK:n ajoittain kuumana käynyt päävalmentaja Doug Shedden oli luonnollisesti voittoon tyytyväinen ja muisti myös kehua jälleen kohteliaasti vastustajaansa:

- Tänään luultavasti huonompi joukkue voitti. Nämä olivat meille suuret kolme pistettä ajatellen illan poissaoloja. Pelasimme tänään kolmannen kerran Bluesia vastaan, ja olemme olleet heikompia mielestäni jokaisessa, mutta löytäneet aina keinon voittaa ottelu. Tänään tehtiin lujasti töitä, emmekä me aina ottelussa välttämättä kovin hyvin onnistu, mutta lopulta löydämme aina keinot voittaa nekin pelit. Siitä tässä on kyse.

Samanlaisia keinoja kaipaisi myös Blues. Se saa seuraavassa ottelussaan perjantaina vastaansa sarjajumbo KalPan kotonaan, ja mikäli siitäkin pelistä jää pelkkä luu käteen, on todellisen itsetutkiskelun aika. Nykymenolla Bluesin pelit nimittäin päättyvät maaliskuun 15. päivä Lahdessa.
Kohti sarjan paalupaikkaa porskuttava HIFK jatkaa pelejään niinikään perjantaina kotonaan, jossa se isännöi kärkijoukkue HPK:ta.

» Lähetä palautetta toimitukselle