Blues palasi voittojen tielle

Espoon Blues otti tärkeän 4–2-kotivoiton ja katkaisi kahden ottelun tappioputkensa. Suhteellisen nihkeä ottelu ratkesi jo ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana Bluesin hyvään rynnäkköön, jota johti konkari Kent Manderville kahdella maalillaan. Nousukuntoinen Porin Ässät ei ollut tänään millään osa-alueella parhaimmillaan, ja porilaisten suurimmaksi ilonaiheeksi jäikin nuoren Eetu Heikkisen SM-liigauran komea avausmaali.

Ottelun jälkeinen lehdistötilaisuus oli jokseenkin koominen. Kummankin joukkueen valmentaja oli kuin maansa myynyt. Hymyä ei tullut edes vahingossa. Valmentajien olemuksista, ilmeistä ja melkeinpä sanoistakin oli mahdotonta päätellä, kumman suojatit olivat voittaneet ottelun.

- Tässä on ollut otteluruuhkaa eikä oltu henkisesti terävimmillämme. Meidän valmistautuminen otteluun oli kohtuullinen, Bluesin kakkosvalmentaja Petri Matikainen totesi.

- Blues oli valmiimpi ensimmäisessä erässä. Otettiin siinä jäähyjä ja annettiin sitä kautta etumatkaa, Ässien päävalmentajana hyvin aloittanut Jari Härkälä harmitteli.

Blues totta tosiaan oli valmiimpi avauserässä ja loi alusta alkaen vahvan painostusjakson Ässien puolustusalueelle. Ässien viisikkopuolustus ei vauhdissa pysynyt mukana ja tuloksena oli neljä kakkosta ennen kuin vierailijat saivat juonen päästä kiinni. Silloin oli jo hieman liian myöhäistä, sillä Blues oli onnistunut maalinteossa kahdesti. Manderville laukoi ensin itse tasakentällisin Bluesin johtoon, ja teki pari minuuttia myöhemmin ylivoimamaalin paluukiekosta.

- Hyvä lähtö pelille. Päästiin 2–0-johtoon puolivarkain, Matikainen sanoi.

Ässät pääsi kuitenkin peliin mukaan ja puolustaja Teemu Kesä kavensi tilanteeksi 2–1. Maali oli lokakuussa TPS:stä Ässiin siirtyneelle Kesälle Ässä-uran ensimmäinen. Blues oli kuitata tilanteen heti seuraavassa vaihdossa, mutta Jari Tolsan maaliin toimittama kiekko tuomittiin potkumaaliksi. Ja potku se olikin. Maalille rynnännyt Tolsa ohjasi kovassa vauhdissa maalille syötetyn kiekon jalallaan maaliin.

Avauserän lopussa nähtiin vielä pientä tunteiden nousua, kun Ässien kanadalaishyökkääjä Brandon Crombeen hieroi hanskallaan Blues-puolustaja Tuomas Eskelisen naamaa, Bluesin maalin edessä, pelin ollessa poikki. Varjojen mailla surffannut ykkössentteri Toni Häppölä tuli tilanteeseen poikittaisen mailan kanssa ja Bluesin Semir Ben-Amor hoiti oman osuutensa antamalla Crombeenille takaisin. Erotuomari Tero Toivola antoi Crombeenille ja Eskeliselle väkivaltaisuuskakkoset.

Toinen erä ei mitään kovin ihmeellistä tarjonnut. Ässät pääsi erään vähän edullisesta tilanteesta; olihan Blues avauserän rynnistyksestään ja dominoinnistaan huolimatta vain yhden maalin johtoasemassa. Porilaiset eivät kuitenkaan saaneet juonesta kiinni, vaan iskivät päätään Bluesin hyvällä työmoraalilla pelaavaan viisikkopuolustukseen.

- Ei petrattu tarpeeksi toiseen erään, Härkälä näki.

Blues iski toisen erän lopulla kaksi maalia. Ensin alivoimalla, Markku Hurmeen lörpyn anteeksiantamattomasta paluukiekosta, SM-liigan pistepörssiä johtava ja tänäänkin peliä dominoinut Martin Kariya pääsi nautiskelemaan kiekon maaliin. Ratkaisevan tuntuisen 4–1-maalin viimeisteli Ladislav Kohn vain kuusi sekuntia ennen erätaukoa, Ville Viitaluoman terävän laukauksen reboundista.

- Pahaan paikkaan tuli se neljäs maali, Härkälä valitteli.

Bluesin valmentaja Matikainen oli puolestaan tyytyväinen voitettuun toiseen erään. Yleensä otteluiden alussa ja lopussa parhaimmillaan oleva espoolaisryhmä voitti ensimmäistä kertaa kahteen kuukauteen ottelun tosien erän. Alla oli yhdeksän voitottoman toisen erän putki. Kotikentällä tämä oli ensimmäinen voitettu toinen erä sitten kotiavauksen.

- Toinen erä tosiaan voitettiin nyt, ja se oli erittäin positiivista, että pystyttiin hoitamaan se, Matikainen sanoi.

Kolmannessa erässä Blues jäädytti pelin totaalisesti. Ässät hakkasi edelleen päätään seinään, eikä päässyt loppujen lopuksi edes kunnon paikoille. Porilaiset tekivät kuitenkin erän alkupuoliskolla hienon kavennusosuman. Vasta 18-vuotias puolustaja Eetu Heikkinen laukoi tarkan ja kovan laukauksen siniviivalta aivan yläkulmaan. Maali oli Heikkiselle liigauran ensimmäinen.

Kuten todettua, Ässät ei todellista kiriä saanut missään vaiheessa aikaiseksi, ja siihen kuumentui kultakypärä Marko Kivenmäki. Surkean ottelun pelannut Kivenmäki, jonka saldoksi jäi tänään yksi sukellettu jäähy, mussutti itselleen käytöskympin ja tien suihkuun.

- Vasta kolmanteen erään noustiin ensimmäisen erän jäljiltä. Saatiin avaimia käyttöön, mutta ei onnistuttu tänään. Ei muuta, Härkälä päätti.

- Vaikea peli. Ässät on ollut meille hankala vastus näiden kahden kauden aikana. Kolme pistettä oli iso voitto meille. Kaikki teki kaikkensa kolmen pisteen eteen ja se on hyvä asia, totesi Matikainen puolestaan.

Bluesin peli ei suuria hienouksia kotiyleisölle tarjonnut, mutta kovin näyttävää peliä ei tällaisen ottelusuman päätteeksi oikein voi odottaakaan. Tärkeintä oli espoolaisten kannalta täydet kolme pistettä, jotka nostivat sijoituksen takaisin neljänneksi. Nyt Blues saa hengähtää viikon ajan, jonka jälkeen on luvassa vielä kaksi ottelua ennen joulutaukoa.

Ässät on ollut valmentajanvaihdokseen erittäin hyvä ja pirteä joukkue, mutta tänään ei nuorella ryhmällä ollut paukkuja voittoon asti. Maalivahti Kaltiainen, joka edellisessä kohtaamisessa kaatoi Bluesin torjunnoillaan, ei tänään ollut parhaimmillaan. Viisikkopelissään porilaisilta ei ollut aseita Bluesin puolustuksen murtamiseksi.

Kokeneiden pelaajien kuten Kivenmäen, Häppölän ja kapteeni-ikoni Pasi Peltosen on nostetava tasoaan, mikäli Ässät aikoo nousta pudotuspeleihin. Toisaalta positiivista Ässien kannalta on nuorten pelaajien hyvät otteet. Kesän ja Heikkisen lisäksi parasta patasydäntä esitti tänään hyökkääjä Jesse Joensuu.

Ässät tiedotti ottelun jälkeen uusista pelaajahankinnoista. NHL-taustan omaava kokenut kanadalaishyökkääjä Paul Healey tuo voimaa ja taitoa Ässiin loppukauden kestävällä sopimuksella. Kahden kuukauden mittaisella pestillä Poriin siirtyy myös veteraanihyökkääjä Tommi Turunen.