SaiPa karvasi Ässät nurin

LIIGA / Raportti
Lauantai-illan huuma Porissa päättyi lappeenrantalaisten voitonjuhliin. Taistelu oli fyysinen ja Ässät antoi SaiPalle kelpo vastuksen.
kuvakooste

Sputnikien riemua
[katso]

Fyysisen taistelun vei nimiinsä SaiPa rangaistuslaukauskilpailussa. Ottelussa taklattiin runsaasti ja varsinkin lappeenrantalaisryhmä oli valmis laittamaan kroppaa likoon voiton eteen. Ässien peli kaatui kokeneiden pelaajien karkeisiin virheisiin.

SaiPa onnistui tekemään melko harvinaisen teon. Joukkue teki kaksi alivoimamaalia yhdessä erässä. Ässien ylivoima kykeni luomaan paikkoja ja yhden maalinkin, mutta se ei varmasti paljoa porilaista valmennusjohtoa lohduta.

- Mieletön taistelu meiltä. Pelattiin todella hyvin ja jokainen pelaaja oli valmis laittamaan kroppaa likoon joukkueen puolesta, totesi ottelun jälkeen SaiPan valmentaja Heikki Mälkiä.

Ottelu olikin kokonaisuudessaan kahden taistelevan joukkueen vääntö ilman suuria taituruuksia. Pisteetkin pelistä jakautuivat melko oikeudenmukaisesti.

Taklaava alku

Molemmat joukkueet aloittivat ottelun taklaamalla lujaa. SaiPa antoi monta puhdasta pommia ja sama syttyi myös porilaisjoukkueeseen. Taklauksia tuli melko paljon, mutta tuomari Reijo Ringbom ei lähtenyt antamaan niistä jäähyjä.

Ilman rangaistuksia ensimmäistä erää ei kuitenkaan menty ja molemmat joukkueet saivat mahdollisuutensa ylivoimalla. Ottelun ensimmäinen maali syntyi kuitenkin tasakentällisin. Pirteästi pelissä pelannut Ässien nelosketju Patrik Forsbacka – Matti Kuparinen – Juha Kiilholma sai kiekon verkkoon melkoisen räkämaalin muodossa.

Kuparinen taklattiin lujaa laitaa vasten, mutta mies ei iskusta ollut moksiskaan. Hän jatkoi kentällä taisteluaan ja lopulta kiekko päätyi Kupariselle, joka luisteli voimalla maalille. Mies koukittiin nurin, mutta hän sai jäästäkin pelaten survottua kiekon maaliin. Tuomari Ringbom kävi vielä tarkistamassa tilanteen videolta ja totesi kiekon olleen maalissa ennen kuin maali siirtyi paikoiltaan.

Loppuerässä molemmilla oli paikkansa tehdä lisämaaleja, mutta maalivahdit Juuso Riksman ja Mikko Strömberg pitivät maalinsa koskemattomina.

Kaksi alivoimamaalia

Toinen erä alkoi SaiPan vyörytyksellä. Ässillä oli selkeitä vaikeuksia saada kiekko pois omalta alueeltaan. Ässät joutui heti erän alkuun ottamaan jäähyn, mutta SaiPan saamaton ylivoima ei onnistunut luomaan paljoakaan paikkoja.

Toisessa erässä SaiPan painostus ei tuottanut tulosta ja Ässät pääsi takaisin mukaan peliin. Ässien herääminen aiheutti sen, että lappeenrantalaisjoukkue joutui ottamaan jäähyn. Tämä jäähy kostautui heille maalin muodossa.

SaiPalla oli vaihto kesken purkukiekon jälkeen ja Ässien maalivahti Riksman havaitsi tämän. Mies pisti loistavan syötön vastustajan siniviivalla seisseelle Aki Uusikartanolle, joka siirsi kiekon nätisti Kristian Kuuselalle. Tämä pääsi yksin maalivahtia vastaan, hallittu harhautus ja kiekko maaliin.

Tämän jälkeen erän hallinta siirtyi Ässille. SaiPa joutui ottamaan lisää jäähyjä ja kotijoukkueen kannattajat odottivat ottelun mahdollisesti jopa ratkeavan ylivoimamaaliin. SaiPa oli kuitenkin toista mieltä. Joukkue riisti kiekon Ässien puolustajalta ja pääsi 2-1-hyökkäykseen. Antti Pihlström luisteli hyvin Ässien maalille ja pisti namupassin Ville Viitaluomalle, joka siirsi kiekon varmasti maaliin.

SaiPa koki alivoiman hyväksi tavaksi tehdä maaleja. Joukkue ottikin nopeasti uuden jäähyn ja Ässien ylivoimalle tapahtui toinen kardinaalimunaus. Nyt viivalla sohelsi heikon pelin pelannut Justin Forrest. Nopea Joonas Vihko pääsi yksin läpi ja hän laittoi kiekon Riksmanin längistä verkkoon. Ässien kahden maalin johto oli kurottu umpeen kahdella alivoimamaalilla kolmen minuutin sisään.

- Meidän ylivoima sai kyllä paikkoja, mutta kokeneille pelaajille tuli suuria virheitä. Se oli musta kolmiminuuttinen, mutta noita virheitä tulee aina välillä, kertoi Ässäluotsi Mika Toivola.

Tasainen kolmas erä

Kolmannessa erässä molemmat painoivat hyvin peliä ja jakoivat nasevia taklauksia. Ässät hallitsi erän alkua lievästi ja loi muutaman vaarallisen paikan. Ottelun kaavan mukaisesti Ässien vaarallisimmat paikat syntyivät alivoimalla. Kiekkoa ei kuitenkaan hyvistä paikoistakaan saatu SaiPan maalivahti Strömbergin taakse.

Lopulta maali syntyi Ässien ykkösketjun toimesta. Uusikartano kaivoi kiekon laidasta Kuuselalle ja tämä antoi loistavan poikkikentän syötön takatolpalla seisseelle Marko Kivenmäelle. Kiekko maaliin ja Ässät siirtyi johtoon vajaa kymmenen minuuttia ennen ottelun varsinaisen peliajan päätöstä.

Johtomaali kuitenkin lamaannutti Ässät ja joukkue rupesi varmistelemaan. Tämä kostautui. SaiPa karvasi jälleen hyvin puolustusalueellaan ja sai pelattua kiekon Vihkolle. Mies ajoi laukaisupaikkaan ja ampui kiekon taas Riksmanin längistä maalin perukoille.

Loppuerässä SaiPa oli hieman aktiivisempi, mutta maalia ei enää syntynyt ja peli siirtyi jatkoajalle, jossa molemmilla joukkueilla oli muutama hyvä tilanne. Kiekko ei kuitenkaan maaliin jatkoajallakaan mennyt ja peli siirtyi rangaistuslaukauskilpailuun.

Vihko täydensi iltansa tekemällä rankkarista tyylikkään maalin. Ässien Kivenmäen yrityksen torjui rl-kisaan maalille vaihdettu Rob Zepp. Ottelu ohi ja kaksi pistettä matkasi Lappeenrantaan ja yksi jäi Poriin.

Valmentajien kommentteja

SaiPan valmentaja Mälkiä piti näkemästään

- Oli kyllä meiltä upea taistelu. Osasin odottaa, että saatetaan saada nopeasti jäähy. Näin tapahtuikin porilaisyleisön huudon avittamana. Kestettiin kuitenkin Ässien pyöritys ja päästiin peliin mukaan pikkuhiljaa, Mälkiä kertoi.

Ässien Toivola harmitteli maalipaikkojen tuhlaamista.

- Oli meiltä ihan hyvä peli noin 50 minuuttia. Harmi vaan, että se ei riittänyt kuin pisteeseen tänään. Maalinteon kanssa on edelleen ongelmia. Paikkoja oli, mutta taisi kiekko osua ylärimaan ja pari kertaa tolppaankin, Toivola harmitteli.

Tuomarityöskentelystä valmentajilla oli hivenen eri käsitykset.

- Minun mielestäni Ringbom oli tänään hyvä, Toivola sanoi.

- Minä olen tuosta asiasta kyllä eri mieltä. Ässien ensimmäinen maali oli melko kyseenalainen. Kaikkihan näki, että kiekko maalissa oli. Kysymys onkin lähinnä siitä, oliko tuomari viheltänyt pelin poikki ennen maalia. Sitä ei videolta näe. Paljon tuli jäähyjä muutenkin, vaikka mailahäirintää ei paljoakaan ottelussa ollut, kertoi Mälkiä.

Valmentajilta kysyttiin myös uusista pelaajista. Mälkiältä jo nyt joukkueessa pelaavista ja Toivolalta joukkueeseen mahdollisesti liittyvistä pelaajista.

- Vihko oli tänään erittäin hyvä. Eetu Holman peli paranee myös koko ajan. Hyvin ovat pojat päässeet porukkaan mukaan ja heistä tulee olemaan meille vielä paljon apua, Mälkiä kertoi uusista pelaajistaan.

- Eero Kilpeläistä yritetään kyllä tänne saada, mutta en ole aivan varma miten se asia etenee. Varma siirto ei kuitenkaan vielä ole. Homma ratkeaa ensi viikolla. Joukkue kaipaisi selkeää maalintekijää, mutta markkinoilla on melko hiljaista juuri nyt. Kyllä maalintekovastuun on löydyttävä nykyisestä joukkueesta, Toivola sanoi.

Ässien pelit jatkuvat tiistaina, kun Poriin vieraaksi saapuu HPK. SaiPan kausi jatkuu niinikään tiistaina, kun joukkue matkustaa Espooseen Bluesin vieraaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle