Pelikaanit lensivät Padan ylitse

LIIGA / Raportti
Porin Ässien kauden kotiavaus päättyi tappiollisiin tunnelmiin, kun Lahden Pelicans kävi puolustamassa voiton patapaidoista. Tasaisen ottelun parhaita olivat molempien joukkueiden maalivahdit.
Kommentti

Kuusela: "Uudet jätkät hermoilivat"
[lue lisää]

Ylivoimaa saatiin pelata pelissä runsaasti, mutta kummankaan ryhmän pakkopeli ei silmiä hivellyt, vaikka molemmat siinä kertaalleen maalinteossa onnistuivatkin. Ässiltä puuttuivat laukaukset ja Pelicansilta tarvittava kylmäpäisyys.

Runsaat jäähymäärät johtuivat lähinnä pelaajien piittaamattomuudesta uusia sääntöjä kohtaan, sillä Mika Sinkkonen onnistui mainiosti pillin kanssa ja tuomarityöskentely oli koko ottelun varsin hyvää ja tasapuolista.

- Kyllä tässä joukkueet väkisin oppivat, että mailahäirintää ei saa olla, mikäli tuomaritoiminta jatkuu koko ajan yhtä johdonmukaisena. Tänään ei vielä uskottu, mutta väkisin se painuu pikkuhiljaa kovimpaankin kalloon, Pelicans luotsi Hannu Aravirta tokaisi.

Hermostunut ässälauma ja liikkuva Pelicans

Ensimmäisessä erässä Ässillä näkyi melkoista hermostuneisuutta ja tahmaisuutta pelissään. Yksikään syöttö ei tahtonut löytää tietään omille ja lätty poltti lavassa melkoisesti. Oliko kyseessä sitten alkujännitystä vai huonoa valmistautumista? Tilanne pysyi tasaisena lähinnä Matti Kaltiaisen hyvien torjuntojen johdosta.

- Eka erä oli meiltä todella huono. Pelkäsin kopissa, että energialataus saattaa mennä jopa yli. Ei mennyt, vaan jäi selvästi vajaaksi, Ässien piiskuri Juha Pajuoja kertoi.

Ottelun alun vaarallisin paikka aukeni kuitenkin patapaidoille. Matti Kuparinen pääsi läpiajoon, tilanteen torjui eleettömän varmasti loistavan pelin pelannut Tommi Satosaari.

Pelicans puolestaan hyödynsi Ässien tahmeat otteet erän lopulla. Lahtelaiset olivat liikkeellä selvästi kotijoukkuetta kepeämmällä jalalla ja ryhmä loi tukun vaarallisia maalipaikkoja, joista ensimmäinen tuotti tulosta ajassa 16.56.

Ylivoimalla kiekko pyöri hyvin alueella ja Erik Kakko pääsi laukomaan kohti porilaisten maalia. Kaltiainen sai torjuttua vedon vaivoin, mutta paluukiekossa oli ensimmäisenä Matias Loppi, joka sai siirtää kiekon maalin kulmalta lähes tyhjiin.

- Olen todella tyytyväinen meidän ensimmäiseen erään. Saatiin luotua paikkoja ja lataus oli hyvä. Muutenkin todella taistelevaa pelaamista, Aravirta jutusteli.

Erä läheni loppuaan ja porilaisyleisö odotti omiensa tasoitusta ylivoimalla. Pelicansin Jussi Saarinen oli kuitenkin toista mieltä. Hän kirmasi alivoimalla laukaisupaikkaan, josta lähti hieno ranneveto aivan maalin ylänurkkaan. Tilanteessa Ässien oma puolustaja loi Kaltiaiselle maskin, eikä ässävahti ehtinyt kiekon tielle.

Kuusela herätti patapaidat kohmeesta

Toisen erän alku jatkui patapaitojen toimesta hermostuneena. Nyt kuitenkin porilaisjoukkuekin rupesi saamaan hieman otetta omaan kiekolliseen peliinsä ja Pelicans joutui ottamaan kasan hölmöjä jäähyjä.

- Todella typeriä jäähyjä otettiin toisessa erässä. Ne oli selvästi otettuja kakkosia, eikä mitään selitettävää jäänyt. Liike loppui ja sitä paikattiin väärin ottein, Aravirta myönsi.

Ässät pääsi peliin mukaan tehohyökkääjänsä Kristian Kuuselan osumalla. Maali oli monella tapaa samankaltainen kuin Pelicansin ensimmäinen. Pasi Peltonen laukoi kohti Satosaarta, tämä torjui. Reboundiin pääsi ensimmäisenä Kuusela ja tilanne kaventui.

- Toiseen erään alettiin jo saada järkeä mukaan. Kahden maalin takaa on vain vaikea nousta ja Pelicans puolusti koko ottelun todella hyvin, Pajuoja puheli.

Ässät sai pelata erässä runsain mitoin ylivoimaa. Hetkittäin jopa viidellä kolmea vastaan, mutta tuloksetta. Varsinkin Marko Kivenmäki uinui koko pelin varjojen mailla ja syöttöpeli ontui pahasti. Laukauksia säästeltiin aivan liikaa ja Pelicans pelasi uhrautuvaa alivoimapeliä.

- On totta, että laukaukset puuttuivat meiltä tänään. Varsinkin puolustajilta odotan enemmän kuteja. Teemme kauden aikana varmasti suuren osan maaleistamme paluukiekoista ja niitä ei tänään tullut, kun laukauksia pantattiin, Pajuoja kertoi.

Ässien loppurutistus ei riitä

Kolmannen erän kaava oli selvä. Lahtelaiset puolustivat ja Ässät yritti ankarasti tasoitusta. Satosaari pelasti kuitenkin tilanteen toisensa perään ja tämän pelin perusteella Pelicansilla ei ole pienintäkään maalivahtiongelmaa.

- Satosaari oli erittäin hyvä. Meillä on tilanne semmoinen, että molemmille maalivahdeille on edelleen tulossa melko tasaisesti peliaikaa. Se on sovittu jo harjoituskaudella, Aravirta valaisi.

Erän parhaan tasoituspaikan sai Toni Häppölä. Maali ammotti jo Kuuselan namupassin jälkeen tyhjänä edessä. Miehen laukaus kuitenkin epäonnistui ja kiekko lähti liian hiljaisena kohti maalia. Satosaari sai venytettyä mailansa viime hetkellä kiekon eteen.

- Kolmannessa luotiin jo hyvin paikkoja. Yhdestä olisin minäkin saattanut tehdä, mutta ikävä kyllä pelaajamme ei tehnyt, Pajuoja vitsaili viitaten ilmeisesti juuri Häppölän paikkaan.

Summeri soi pelin päätöksen merkiksi ja kolme pistettä matkasivat Lahteen. Aravirta oli peliin erittäin tyytyväinen.

- Makoisat pisteet vaikeasta paikasta. Ensimmäisessä pelissä olisimme ansainneet pisteitä. Tänään emme ehkä kaikkia kolmea, mutta tätä on jääkiekko. Arvokkaat avauspisteet meille joka tapauksessa.

Pajuojalla jäi hampaankoloon montakin asiaa.

- Painotin joukkueelle tuossa pukukopissa, että enää ei kotiotteluun voida lähteä kuten tänään. Sykettä pitää tulevissa otteluissa olla enemmän. Nyt on alkujännitykset jännitetty. Aina kotikaukalossa pitäisi voittaa, jos vastustaja jää vain kahteen maaliin, Pajuoja harmitteli.

Ässien matka jatkuu tiistaina Jyväskylään JYP:in vieraaksi. Pelicans kohtaa samana päivänä kotikaukalossaan HPK:n.

» Lähetä palautetta toimitukselle