Pudotuspelin oiva stunttaus

LIIGA / Ennakko
Runkosarjan lähestyessä loppua on muutamalla pelillä vielä iso merkitys. Illan ainoassa ottelussa kohtaavat pudotuspelipaikastaan taisteleva Rauman Lukko sekä kuuden joukkoon pyrkivä Helsingin IFK. Illan kuriositeettina on IFK:n maalivahtitilanne, jonka vakavuus luo epäilyksiä myös pudotuspelien suhteen. Sekä Jan Lundell että Aleksis Ahlqvist ovat loukkaantuneina sivussa ja maalia vartioi nuori Jani Nieminen.
taustaa

HIFK:n maalivahdit sairastuvalle
[lue lisää]

Rauman Lukon vaikea talvi on lähestymässä loppuaan. Kolmen kotiottelun härkäviikon jälkeen vastaan asettuu vielä vieraissa Ilves, joka on myös Lukon todennäköisin pudotuspelivastustaja - jos kaikki menee hyvin. Tuota runkosarjan viimeistä ottelua ennen Lukko pelaa jo mainittua IFK:ta vastaan, heti seuraavana päivänä Pelicansia vastaan ja lauantaina Kärppiä vastaan Erik Hämäläisen 1000. runkosarjaottelussa.

Odotettua huonommista peliotteista huolimatta Lukon kotipeleissä on käynyt yleisöä lähes budjetoidusti. Nytkin odotetaan kiihkeästä kotipelirytmistä huolimatta hallille kahteen ensimäiseen peliin 3500 katsojaa ja lauantain peliin tietenkin hallia täyteen.

- Jätkät joukkueessa on tosi innoissaan tästä kolmen pelin rykäyksestä, joukkueessa on tällä hetkellä todella paljon virtaa, Lukon päävalmentaja Mika Toivola iloitsee.

Helsingin IFK:n surkea alkukausi taittui keskitalven pimeimpinä öinä voitokkaaksi nousuksi kohti kuuden kärkeä. Joulun jälkeen joukkue on hävinnyt varsinaisella peliajalla vain neljä kertaa, joista yhden kotona. Suurin syy joukkueen hyvään suoritukseen on taituri Ryan Vesce, joka on myös vastuussa pääosin IFK:n kaiken kaikkiaan kahdeksasta rangaistuslaukauskisavoitosta.

IFK:lla on vielä teoreettiset mahdollisuudet suoraan pudotuspelipaikkaan, mutta loppuohjelma on haastava; Lukko ja Pelicans vieraissa, Kärpät sekä pudotuspelipaikasta taisteleva energinen TPS kotona. Suurin kolaus kevään mahdolliselle menestykselle on kuitenkin huonot uutiset maalivahtiosastolla.

"Tuskin nenäänlyöntikisaa tulossa"

Lukon voitettua kauden kaksi ensimmäistä kohtaamista oli IFK:lla vuoro rökittää kettupaitoja tammikuun alussa Helsingissä. Pisteiden lisäksi jäällä ratkottiin paremmuutta myös leukaperien hyväilyssä. Suihkukomennuksen saivat IFK:lta Ilkka Pikkarainen sekä raumalaislähtöinen Ilkka Heikkinen. Lukolta nyrkkitalkooista suihkuun lähtivät kanadalaispakit Doug O'Brien sekä Mike Siklenka. Kanadalaiset eivät kuitenkaan ole ottamassa isoa roolia illan pelissä, sillä O'Brienin kausi päättyi polvivammaan ja Siklenkan pelaaminen on epävarmaa pikkuvaivojen takia. Päävalmentaja Toivola ei uskokaan vastaavan toistuvan Raumalla.

- Varmaan seitsemällä puolustajalla lähetään liikkeelle. En usko, että tässä vaiheessa kautta enää tule mitään nenäänlyöntikisaa, josta meiltä lentäisi kaksi pakkia suihkuun.

- Aamulla selviää viimeistään puolustajatilanne. Kuusiston Matilla on selkäkramppi eikä päässyt jäälle, toivottavasti kuitenkin aamulla on tilanne eri ja kyseessä on vain selkäkramppi.

Lukon kauden kliseinen teema on ollut tungos vemppaosastolla. Terveestä kokoonpanosta illan pelistä on poissa jo kautensa päättäneiden ja edellä mainittujen lisäksi hyökkääjät Miikka Tuomainen ja Nico Aaltonen.

Kettupaidat ovat ajoittamassa kuntoaan oikeaan hetkeen, sillä viimeisestä viidestä ottelusta on tarttunut matkaan kolme voittoa. Voitettu TPS-ottelu näytti myös epäilijöille miksi Justin Morrison ja Pasi Saarela hankittiin joukkueeseen puolustajien sijaan. Morrison oli mukana kaikissa pelitilannemaaleissa ja on parantanut peli peliltä. Myös Shayne Toporowski on vähitellen parantanut otteitaan, kun kevään tärkeimmät pelit koittavat. TPS-peli toi vihdoin onnistumisia myös ylivoimapelissä.

- Ollaan hinkattu ylivoimapeliä pirun hyvin jo pitkään ja haettu tulosta. Nyt sitä vihdoin tuli ja se on hyvä juttu jatkoa ajatellen.

- Kun pudotuspeliottelussa voittaa ylivoima- ja alivoimapelit, niin on todella lähellä ottelun voittoa, Toivola summaa.

Ylivoimaan on tuonut luovuutta juuri Morrison. Kiekollisella taidollaan ja hyvällä pelisilmällään jenkkihyökkäjä toimii Lukon ylivoiman pelintekijänä. Morrisonin rooli Lukossa ei silti rajoitu vain kiekolliseen peliin, vaan hän on joka saralla erinomainen pelaaja keskenkuntoisuudestaan huolimatta.

- Morrison tiedettiin aikaisempien kausien perusteella hyväksi pelaajaksi. Morrison on saanut pelejä alle, niin hän alkaa olla kovassa kunnossa ja pystyy pelaamaan myös kovaa taklauspeliä ison kokonsa ansiosta ja pelaa myös hyvää alivoimaa, Toivola ylistää.

Alivoimaan Morrison ei päässyt ensimmäisissä peleissä, koska päävalmentaja Toivola ei halunut peluuttaa miestä puhki. Miestä ei silti vaivaa härmäläinen ujous, vaan rangaistuslaukausten lisäksi mies tarjoutui oma-aloitteellisesti myös kuluttavaan alivoimapelaamiseen.

- Justin kysyi minulta parin matsin jälkeen, että joko vihdoin voisin laittaa hänet alivoimaan, Toivola naureskelee.

Murheita maalilla

IFK:n koko joukkueen suorittaminen on tällä hetkellä hyvällä tasolla, vaikka Tampereella Ilvestä vastaan maalinteko ei onnistunut millään tähtipelaajien huitoessa kiekoista lumet päältä ratkaisevissa paikoissa. Kaikki ketjut pystyvät tasaiseen pelaamiseen, joskin selvästi vahvin ketju on Vescen johtama viisikko, jossa varsinkin Jussi Pesonen on hyvässä iskussa liukkailla jaloillaan.

Myös Jermu Porthenin ketju ansaitsee kehut. Ketju pelaa vahvaa ja suoraviivaista vääntämistä, jolla se luo paljon hyviä maalipaikkoja. Etenkin laidalla viilettävä Lennart Petrell on kehittynyt huimasti. Mies on vahva kuin härkä ja häviää todella harvoin kaksinkamppailuja. "Lennu" onkin niin brändin näköinen kiekkoilija, kuin voi vain olla.

Paljasjalkaisena stadilaisena myös Lukon valmentaja Toivola pitää IFK:n kotihallin lisäksi myös joukkueen pelityylistä, mikä ei ole negatiivinen asia Lukolle.

- Todella pelaava joukkue, kuten mekin. Meille on myrkkyä, jos vastassa on joukkue, joka vain seisoskelee ja heittelee purkukiekkoja tai jäädyttää peliä. Vauhdikas peli on tulossa, kun molemmat pelaavat aktiivisesti.

- IFK-pelit ovat aina jotenkin niin erilaisia. Pelaajatkin syttyvät näihin paremmin kuin ehkä muihin otteluihin. IFK on aina IFK, Toivola filosofioi.

Siinä missä IFK:n hyökkäyskalusto Vescen, Murrayn, Pesosen ynnä muiden johdolla on todella erinomainen, ovat suurimmat murheet oman pään pelaamisessa. Puolustaja Hannu Pikkarainen on vielä keskenkuntoinen, mutta silti tärkeä pelaaja. Pakiston ehdoton johtaja on kuitenkin Lukko-kasvatti Heikkinen, joka pelaa hyvin molempiin suuntiin. Muut tulevat askeleen taaempana, vaikka pahin kriisitilanne on tällä hetkellä tolppien välissä.

IFK:n maalivahti Aleksis Ahlqvist putosi kokoonpanosta hyvin pelatun Ilves-ottelun jälkeen eikä edes pukenut Tapparaa vastaan, kun HIFK voitti Jan Lundellin oltua torjuntauovorossa. Ahlqvistin poisjäännille syyksi paljastui flunssa, jonka seuraamuksena helsinkiläismaalivahti on ollut toista vuorokautta sairaalatutkimuksissa sydänlihaksen tulehduksen takia.

Helsingien Sanomat uutisoi myös Jan Lundellin selkävaivoista, jotka pitävätkin miehen pois kaukalosta. IFK:n maalissa torjuukin Raumalla parikymppinen Jani Nieminen. Nieminen on IFK:n oma kasvatti, joka on tällä kaudella pelannut Mestistä Kotkan Titaaneista. Tilanteen vakavuutta kertoo myös se, että harjoituksissa IFK:n maalissa on torjunut 41-vuotias maalivahtivalmentaja Sakari Lindfors.

IFK onkin tosipaikan edessä, kun Lundell ja Ahlqvist eivät pysty pelaamaan. Hienosti sujunut lopputalvi voi saada ikävän päätöksen.

Mielenkiintoinen peli

Lukon työteliäs viikko revähtää käyntiin mielenkiintoisella ottelulla. Vaikka IFK:n maalivahtitilanne on enemmän kuin kysymysmerkki, on Lukolla silti vastassaan vaarallinen joukkue. HIFK on joukkue, joka pelaa samoilla vahvuuksilla kuin Lukkokin ja jonka puolustajamateriaali on samalla tavalla epäilyttävän heikohko. Monilla on varmasti vielä muistissa kauden 2004-2005 ikimuistoinen pudotuspelisarja.

Vaikka lockout-kauden pudotuspelihenkeä ei keskiviikkoiltana nähdäkään, tuo IFK mukanaan brändin ja taistelun ilmapiirin, joka myös tuolloin oli läsnä. Pelillä todella on iso merkitys, varaa ei ole "penailla" pisteitä vastustajalle. Myös päävalmentaja Toivola on optimistinen illan pelin ja viikon suhteen, eikä ole skeptinen oman joukkueensa suorituskyvyn suhteen.

- Kyllä me näistä kotiotteluista haetaan vähintään kuutta pistettä.

Jo kolmella pisteellä Lukko vankistaa asemaansa todella paljon ja toisaalta hävitty peli tekisi joukkueen aseman todella tukalaksi. IFK:lla ei tulevaisuus mahdollisesta voitosta huolimatta näytä hyvältä, ellei maalivahtiosastolta kuulla viikon sisällä jotain todella, todella positiivisia uutisia.

» Lähetä palautetta toimitukselle