Tappioputkien katkaisijat

LIIGA / Ennakko
Oulun Kärpät ja Kuopion KalPa lähtevät keskinäiseen otteluun sikäli samasta tilanteesta, että molemmilla on aika kääntää kelkka. Savolaisseura ei ole voittanut tällä kaudella vielä ainuttakaan ottelua ja tilanne vaikuttaa synkältä. Pohjoisen pienpedoille kaksi edellistä kamppailua ovat jättäneet käteen vain luun ja tätä ei Oulussa helposti sulateta.
lisää

Mikkola huilaa pari viikkoa
[lue lisää]



Kärppäleirin kuulumisia
[lue lisää]

Pekka Virran johtamat kilpipaidat joutuvat Raksilan illassa haastavan tehtävän eteen. KalPa ei ole nykyisellä liigataipaleellaan onnistunut voittamaan Kärppiä, eikä tämänkään kertainen lähtöasetelma anna kovin suuria aiheita riemuun.

Kärppien pari edellistä peliä ovat toisaalta sujuneet sen verran heikosti, että aivan täysin ei KalPan mahdollisuuksiakaan voida lytätä.

Peräkkäiset tappiot SaiPalle ja Ässille eivät ole sitä, mitä mestarisuosikilta odotetaan. Oululaisyleisö ja media ovat viime vuosina tottuneet voittavaan peliin ja puukko heiluu varmasti, mikäli peli ei vähitellen asetu uomiinsa. Vaatimustaso ja kriittisyys joukkuetta kohtaan ovat pohjoisessa todella korkealla.

Lähtökohtaisesti Kärpät lähtee kamppailuun selvänä ennakkosuosikkina. Oululaisten materiaali on niin monta askelta KalPan pelaajistoa laadukkaampi ja leveämpi, että kuopiolaisilta vaaditaan todella kovaa venymistä voittoa varten.

Huolta loukkaantumisista ja vähän muustakin

Kärppien puolustajarintamalla on tapahtunut viime aikoina liikettä. Vastikään sopimuksen saanut Toni Kiren mursi kätensä ja juniori-ikäinen Atte Ohtamaa hälyytettiin apuun Kajaanin Hokista. Pikakomennuksella joukkueeseen tuli myös viime syksyltä tuttu Ivan Majesky, joka pelasi kauden ensimmäisen kärppäpelinsä tiistaina Porissa. Jykevä Majesky pelaa Kärpissä kuukauden ajan.

Helpotusta puolustuksen miesvajauteen tulee, kun Jere Karalahti vapautuu pelikiellostaan. Kärpät kuitenkin menettää kapteeni Ilkka Mikkolan sairastuvan puolelle, kun hän parantelee jalkavammaansa.

SaiPa-ottelussa Kärppien ongelma oli asennepuolella. Porissa asenne oli astetta parempi, mutta onnikaan ei suosinut oululaisia. KalPa ei välttämättä ole parhaiten sytyttävä joukkue, mutta kotiottelussa oululaisilla on pienimuotoinen näytön paikka oikeanlaisesta asenteesta. Kahdessa tappio-ottelussa Kärpät on syttynyt todella taistelemaan vasta päätöserässä – olisiko nyt aika aloittaa pelaaminen jo pelin alussa?

Kärpillä on alkukauden otteluissa ollut yksi toimiva hyökkäyskenttä. Tommi Paakkolanvaaran johtama kolmoskenttä on pelannut kuten pitääkin, mutta muilla riittää tekemistä. Varsinkin ykköstrio Hannes Hyvönen-Michal Bros-Janne Pesonen on ollut vaisu. Näiden miesten varaan Kärpissä lasketaan paljon, ja heidän tehtävänsä on kannatella joukkuetta.

Mikä on kun ei onnistu?

KalPan kausi on käynnistynyt synkissä merkeissä: kolme ottelua, kolme tappiota. Erikoistilannepelaaminen on ollut pahasti hukassa, sillä 22 tilaisuudesta joukkue ei ole tehnyt ainuttakaan ylivoimaosumaa.

Tiistain TPS-ottelussa kuopiolaiset jauhoivat kahden miehen ylivoimalla yli kolme minuuttia, mutta tulos oli onneton. Joukkueen riveistä kaivattaisiin onnistujia ja pelaajia, jotka kantaisivat vastuuta. Valmentaja Pekka Virta huutelikin ottelun jälkeen varsinkin ulkomaalaispelaajien pisteiden perään.

Hurraamista ei ole ollut myöskään alivoimassa. Turkulaisseura takoi KalPan verkkoon neljän ylivoimapelin aikana kolme maalia. Jos Kärppien pakkopeli asettuu torstaina uomiinsa, eivätkä kuopiolaiset pysty parantamaan alivoimaansa, voi jälki olla murhaavaa.

KalPa tarvitsee siis kipeästi vahvistumista, sekä joukkueen sisä- että ulkopuolelta. Resurssit ovat tunnetusti rajalliset, joten venymistä tarvitaan sekä pelaajilta että organisaatiolta. Päävalmentaja Virralla onkin varsin haastava tehtävä: pelaajien itseluottamus pitäisi saada nousemaan, vaikka tilanne on mitä on. Muuten Kuopiossa on edessä vielä todella pitkä ja pimeä talvi.

» Lähetä palautetta toimitukselle