Stadissa juhlaottelu

LIIGA / Ennakko
Joulukuussa 1969 HIFK voitti Jokerit 9-3. Tästä alkoi vuosikymmenet kestänyt taistelu kahden Helsinkiläisen joukkueen välillä. Verta, hikeä ja kyyneleitä on vuodatettu niin Nordenskiöldin kadulla kuin uudessa Ilmalan Areenassakin. Lauantaina pitkään listaan lisätään jälleen uusi luku, kun rakkaat viholliset kohtaavat Jokerien isännöimässä ottelussa jo 200:nnen kerran. Tunnetta ja tapahtumia lienee taas luvassa.

Kuntokäyrät

Molemmat joukkueet kompuroivat ennen joulutaukoa. Jokerit nitkahti täysin ottelusumansa viimeisessä ottelussa Turussa jääden nollille TPS:n vieraana. Joukkue joutui koville useiden loukkaantumisten ja kovan otteluruuhkan puristuksessa. Jokerit pelasi 11 päivän aikana seitsemän ottelua, joista voitti ainoastaan kaksi. Muutenkin ontunut hyökkäyspeli katosi ottelu- ja loukkaantumissumassa lopullisesti. Jokerit teki ainoastaan seitsemän maalia kuudessa viime ottelussaan.

Päävalmentaja Glen Hanlon ei halunnut laittaa tappioita väsymyksen tai loukkaantumisten piikkiin. Silti on ihmeteltävä liigan tekemää sarjaohjelmaa. Syys-lokakuussa pelataan ajoittain peli tai kaksi viikossa, mutta marras-joulukuussa joukkueista revitään kaikki irti. Kun joukkueet pelaavat seitsemän peliä vajaassa kahdessa viikossa ei ole minkäänlainen ihme, että ukkoa putoaa sairastuvalle. Lisäksi otteluiden taso putoaa rajusti, ja kohta taas päivitellään, että minkä vuoksi yleisö ei löydä katsomoihin. Joukkueiden on tällaisessa ruuhkassa täysin mahdotonta harjoitella millään tavalla. Suuri on tämä viisaus mikä liigajohtajissa asuu. Pienet sille!

HIFK:n ohjelma oli hieman siedettävämpi ennen taukoa, mutta helppoa ei ollut naapurissakaan. Joukkue voitti kuudesta edellisestä ottelustaan ainoastaan yhden. Tauolle se pääsi kuitenkin hyvin mielin voitettuaan Bluesin vieraissa juuri viimeisessä ottelussaan. HIFK:n ongelmat eivät olleet niinkään hyökkäyspäässä, vaan vuotavassa peräpäässä. Joukkue on päästänyt toiseksi eniten maaleja sarjassa. Viimeisessä kuudessa ottelussa HIFK:n lamppu paloi 22 kertaa. Tähän on syynä heikko viisikkopeli, joukkueen kurittomuus sekä huono maalivahtipeli.

Ratkaisun paikat

Valmentaja Kari Jalosen vakuutteluista huolimatta HIFK:n maalivahtipeli on tällä hetkellä heikkoa. Juha Pitkämäki ei pysty tasaiseen suorittamiseen. Hyviä pelejä seuraa epäonnistuminen sekä helposti lipsahtavat maalit. On täysin selvää, että joukkue ei luota tällä hetkellä täysin maalivahtiinsa.

HIFK ei muutenkaan ole vuosiin onnistunut hankkimaan itsellensä voittavaa maalivahtia. Toinen toistaan parempia puolustajia ja hyökkääjiä stadin jäähallissa on nähty, mutta onko todella voittavaa veskaria nähty sitten Tim Thomasin? Nyt Pitkämäki mureni jo alkusyksystä paineisiin, ja on ajanut itsensä tilanteeseen, jossa vain huikea kevät takaa jatkon ensi kaudelle.

Juhlaottelussa Jokereita vastaan iso taistelu käydään ehdottomasti juuri maalien suulla. Jokerien maalivahti Juuso Riksman on pelannut huikean syksyn, vaikka osoitti inhmillisiä väsymisen merkkejä ennen taukoa. Jokerit luottaa Riksmaniin todella rohkeasti, ja keskittyy siivoamaan ainaostaan kakkoskiekot maalin edestä. Suurta sotaa tullaan käymään lauantaina juuri maalien edustoilla. Etenkin HIFK:n hyökkääjilllä nälkää on löydyttävä, koska Riksmania on vaikea ohittaa suorilla laukauksilla.

Myös oman pään peli näyttelee suurta roolia etenkin kotijoukkueen voiton mahdollisuuksia ajatellen. Jokerit kadotti hyökkäyspelinsä täysin ennen taukoa, mutta nyt omista on päästävä nopeammin pois. Pakkien ja sentterien yhteistyön on pelattava, kun HIFK ajaa parhaimmillaan jopa kahdella päälle. Jos Jokerien pakit jäävät karvaajien alle, pisteet matkaavat vieraiden mukaan.

HIFK johtaa koko liigan jäähytilastoa ylivoimaisesti yli 700 minuutin saldollaan. Kurittomuus ja laiskat jäähyt ovat leimanneet peliä isojen jäähyjen ohella. Hyökkääyspään ja keskialueen jäähyt on karsittava pois ensi tilassa. Kurittomuudesta puhuttaessa katseet kääntyy toki myös päävalmentaja Kari Jaloseen. Valmentajan tehtäviin kuuluu karsia laiskuus ja kurittomuus joukkueesta, tavalla tai toisella. Jokerien ylivoimapeli on sarjan kolmanneksi tehokkainta, joten jäähyihin vierailla ei ole varaa.

Mielenkiintoisen värin otteluun antaa myös HIFK:n vieraspelaaminen, joka on ollut useasti kotiotteluita laadukkaampaa. Vieraissa joukkue malttaa pelata fiksummin ja maltillisemmin, jolloin viisikkopeli toimii paremmin ja etäisyydet pysyvät pienempinä.

Kokoonpanot

Molemmat joukkueet lähtevät otteluun vajaamiehisinä. Nuorten MM-kisoissa pikkuleijonia edustavat Jokereista Jani-Petteri Helenius ja Ilmari Pitkänen sekä HIFK:sta Ilari Melart ja Eetu Pöysti.

Myös loukkaantumiset vaivaavat joukkueita, etenkin Jokereita.
Jokerien riveistä puuttuvat varmuudella Tomek Valtonen sekä Petri Varis. Valtonen luisteli joukkueen kanssa joulutauolla, mutta pelaamista olkapää kestää vasta tammi-helmikuun vaihteessa. Variksen paluu ajoittunee samoille tienoille. HIFK:ta vastaan Mike Bishain, Tom Koiviston ja Kimmo Erosen pelaaminen on epävarmaa. Juha Lind sen sijaa palannee kokoonpanoon. Maalilla pelaa, jos ei ihmeitä tapahdu, Juuso Riksman.

HIFK:lla loukkaantuneiden kirjoissa ovat Matias Loppi, Kimmo Kuhta sekä Jermu Porthen. Loppi palannee kaikaloihin tammikuun puolessa välissä. Kuhta parantelee nivustaan, ja Porthen palannee kaukaloon vasta helmikuussa. Joni Haverisen pelaaminen Jokereita vastaan on epävarmaa. Aleksi Holmbergin kausi on ohitse.

Muuta

Jokerit ja HIFK ovat taistelleet 39 vuoden aikana käsittämättömän tasaisesti. Voitot ovat 199 ottelun jälkeen tasan 86-86. Tasan on pelattu 27 kertaa. Maaliero on HIFK:n eduksi 688-670.

» Lähetä palautetta toimitukselle