NHL-aamuraportti: Canadiens ei vielä nöyrtynyt isompansa edessä − Josh Anderson hankki maaleillaan joukkueelleen lisäaikaa

NHL / Aamuraportti
Josh Anderson sai maaleillaan Canadiensille lisäaikaa finaalisarjassa.
Kuva © Getty Images
Montréal Canadiens venytti finaalisarjaa Tampa Bay Lightningia vastaan voitettuaan neljännen kohtaamisen jatkoerälukemin 3−2. Ratkaisijaksi nousi lopulta kaksi maalia tehnyt Josh Anderson. Jatkoaika kokosi yhteen yön kierroksen merkittävimmät tapahtumat.

Tampa Bay Lightningin ja Montréal Canadiensin välisen finaalisarjan neljännessä ottelussa sävelet olivat selvät: joko Lightning marssisi tuplamestaruuteen tai Canadiens venyttäisi selviytymiskamppailuaan viidenteen kohtaamiseen. Lightning pelasi avauserässä hallitsevan mestarin elkein pyrkien sekä hyökkäämään tehokkaasti että jäädyttämään Canadiensin pelaamista.

Ensimmäisen kymmenminuuttisen aikana Canadiens ei kyennyt luomaan yhtäkään maalipaikkaa, kun Lightning puolestaan vei pelin järjestäen kotijoukkueen päätyyn. Canadiensin kannalta vaarallinen kolmikko Ondrej PalatBrayden PointNikita Kutšerov oli hyökkäyspelissään totutun näyttävä, mutta avausmaali puuttui.

Kiekottomana pelatessaan Lightning neutralisoi tilanteet puolustusalueellaan nopeasti ja liikutti pelivälineen säännöllisesti keskialueelle ja edelleen Canadiens-päätyyn. Kotijoukkue ei saanut hyökkäyspeliään käyntiin, sillä Lightning sai karvauspelaamisellaan sotkettua Canadiensin avauspelaamista ja ohjaamaan avaukset Lightning-pelaajien haltuun keskialueelle.

Avausmaali oli kuitenkin Canadiensin ja Nick Suzukin johtaman kolmikon käsialaa. Suzuki syötti pelivälineen saatuaan Andrei Vasilevskin vartioiman maalin kulmalta Josh Andersonille, joka viimeisteli johto-osuman suoraan syötöstä. Maali oli Andersonille pudotuspelien neljäs ja se rikkoi avauserässä nähdyn Lightning-hallinnan. 

Johtomaali oli osoitus Canadiensin ajoittaisesta, erittäin tehokkaasta ja suoraviivaisesta kiekollisesta pelaamisesta. Suzuki hyödynsi Lightningin keskeneräisen vaihdon, vei kiekon hyökkäysalueelle ja jätti sen Cole Caufieldille niin, että pääsi syötön saatuaan etenemään kohti maalia aiempaa kovemmalla vauhdilla.

Andersonin maalilla Canadiens johti ottelua ensimmäistä kertaa koko ottelusarjassa, mikä on osoitus etenkin Lightningin pelillisestä ja tuloksellisesta ylivoimasta. Pian avausmaalin jälkeen Vasilevski oli lahjoittaa kotijoukkueelle 2−0-johdon, mutta myös Lightning oli lähellä tasoitusta. Sen huippuvaarallisen ylivoiman jyllätessä Point kolisutteli Carey Pricen takana maalirautoja tuloksetta.

Canadiens petrasi, mutta Lightning osoitti jälleen suuruutensa

Toisessa erässä Canadiens petrasi kiekotonta pelaamistaan ja kykeni häiritsemään Lightningin hyökkäysalueelle murtautumista. Pointin kaksiminuuttisen seurauksena saatu ylivoima käänsi painopisteen Lightning-päätyyn − Les Habitants näytti elpyneen ja pelaavan ensimmäistä kertaa ottelusarjassa koko sielullaan käyttäen osittain samoja aseita kuin Lightning avauserässä.

Canadiens oli avauserää aggressiivisempi ja sitoutuneempi. Se tiivisti puolustusalueensa keskustaa niin, ettei Lightning enää päässyt ykkössektorin laukaisupaikoille Pricea vastaan. Kurinalaisuudessa oli kuitenkin aukkoja: molemmat Lightning-ylivoimat olivat seurausta hyökkäysalueella otetuista jäähyistä. Lightning ei silti edelleenkään päässyt tolppaa pidemmälle.

1−1-tasoitus toisen erän lopulla kuitenkin osoitti yhden sen vahvuuksista: taustatuen tehokkuuden tähtisikermän takana. Kolmosketjun hyökkääjä Barclay Goodrow viimeisteli tasoituksen puolustaja Ryan McDonaghin toimiessa kapellimestarina. Ensin McDonagh puolusti Andersonin puolittaisesta läpiajosta pois maalinteosta ja katkaisi sitten Canadiens-avauksen toisessa päädyssä.

Päätöserässä kummatkin joukkueet hyökkäsivät aiempaa avoimemmin, mikä altisti ne vaarallisille vastahyökkäyksille omaan päähän. Avausmaalin tehnyt Anderson oli monessa mukana taklatessaan ensin kolossimaisen Victor Hedmanin kumoon ja nahistellessaan sitten Lightning-pelaajien kanssa vihellyksen jälkeen.

Anderson ryösti altavastaajalle lisäoljenkorren

Ajassa 48.48 nuori venäläispuolustaja Aleksandr Romanov kiitti pääsystään kokoonpanoon ja ohitti Vasilevskin napakalla siniviivalaukauksellaan. Lightning oli kuitenkin jälleen kriittisellä hetkellä tehokas alaketjujensa voimin: Mathieu Joseph ja maalintekijä Patrick Maroon vastasivat kiekonriiston jälkeen 2−2-tasoituksesta hiljentäen Centre Bellin täysin.

Ottelun viimeisillä minuuteilla Lightning hallitsi ja Canadiens seurasi vierestä. Canadiens-kapteeni Shea Weber huitoi itselleen vielä neljäminuuttisen ajassa 58.59 ja Lightning aloitti jatkoerän ruhtinaallisella ylivoima-ajalla. Se päättyi silti tuloksettomana, ja lähempänä ratkaisua oli itse asiassa Canadiens alivoimalla.

Elintärkeän alivoiman tappamisen jälkeen ratkaisijaksi nousi paljon esillä ollut Anderson, joka suti voittomaalin maalin kulmalta ajassa 63.57. Lightning johtaa ottelusarjaa nyt voitoin 3−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle