Ahmat parempi tiukan taistelun jälkeen

MESTIS / Raportti
Lauantaina Järvenpäässä nähtiin varsin värikäs mittelö, joka päättyi KJT:n taistelusta huolimatta vieraiden 5-6-voittoon. KJT nousi pariinkin otteeseen tappioasemasta mukaan taisteluun, mutta Raine Pulkkinen tinttasi viimeisen niitin järvenpääläisten verkkoon pari minuuttia ennen ottelun loppua.

Molemmat joukkueet lähtivät otteluun todella vauhdikkaasti, ja Ahmojen Turo Virta pääsikin koettamaan KJT-veskari Jaakko Suomalaisen hanskakäden toimivuutta jo kymmenen sekunnin pelin jälkeen. Suomalainen kuitenkin torjui haparoiden, eikä otteluun saatu salama-alkua.

Parin minuutin pelin jälkeen KJT sai pari hyvää maalipaikkaa, kun ensin Niko Harju pääsi maalin eteen hyvään paikkaan laukaisten rystyltä. Vajaata minuuttia myöhemmin oli Tuomas Forssin vuoro todeta Sami Heinosen olleen mies paikallaan ahmamaalilla.

Vajaan neljän peliminuutin jälkeen Ahmojen vaarallinen ykköskenttä pääsi ensimmäistä kertaa kunnon maalipaikkaan. KJT-vahti Suomalainen torjui ensin Miikka Jäsken laukauksen, jonka jälkeen Jukka Penttinen pääsi vielä yrittämään maalilampun sytyttämistä. Suomalainen kuitenkin torjui räpylällään.

Ahmat aloitti ottelun todella kovaa luistelleen, ja välillä KJT:n vajaalukuisella puolustuksella oli todellisia vaikeuksia pysyä hyvinkääläishyökkääjien mukana. Peli kuitenkin pyöri päästä päähän ja molemmilla joukkueilla oli paikkansa. KJT:n Tommi Elomo ja Jussi Saarinen, sekä Ahmojen Jani Bäf pääsivät kukin vuorollaan vajaan minuutin sisällä yrittämään maalintekoa siinä kuitenkaan onnistumatta.

Ottelun avausmaali nähtiin erän lähetessä puoliväliään, kun Ahmojen Joni Hakonen luisteli vauhdilla KJT:n puolustajan ohi, harhautti hölmistyneen Suomalaisen ja nosti kiekon verkkoon.

Jatkoa seurasin kolmisen minuuttia myöhemmin, kun Tuomas Tikkanen siirsi vieraat komeasti Joni Hakosen ja Kim Sjöblomin esityöstä jo 0-2-johtoon.

Ajassa 13.35 Ahmojen Jani Bäf vihellettiin jäähyboksiin huitomisen seurauksena, ja KJT pääsi yrittämään kavennusta ylivoimalla. Järvenpääläisten odotus palkittiinkin parinkymmenen sekunnin pyörityksen jälkeen, kun Jaska Vilenin rannelaukaus b-pisteeltä upposi ahmavahti Heinosen selän taakse. Maali syntyi siirretyn rangaistuksen aikana, eli Bäf sai jatkaa istuntoaan loppuun asti. Loppuylivoiman paras paras paikka syntyi kuitenkin Ahmoille Tuomas Tikkanen sai kiekon lapaansa keskiympyrän paikkeilla ja lämäsi, kauas vastaan tulleen Suomalaisen kuitenkin peittäessä hyvin.

Maaleja

Kun toista erää oli pelattu pari minuuttia, Ahmojen Juha-Pekka Loikas laukaisi, mutta Suomalainen torjui. KJT:n Miikka Lindholm karkasi heti tämän jälkeen vastahyökkäykseen, mutta ei onnistunut lisäämään maalitiliään kiekon osuessa tolppaan.

Ajassa 23.17 oli muuten loistavasti pelanneen Sami Heinosen synkkä hetki. KJT:n Riku Rahikainen nousi omalta alueelta ja laukoi b-pisteeltä. Täysin maskiton laukaus upposi helposti Heinosen längistä.

Kun toista erää oli pelattu viisi minuuttia, Janne Lehtinen joutui jäähypenkille kärsimään kaksiminuuttista estämisen seurauksena. Nyt KJT pelasi hyvää ylivoimaa, ja laukauksiakin sateli kohti Heinosen vartioimaa ahmamaalia. KJT:n Patrik Lostedt laukoi huonosta asennosta Heinosen torjuessa, ja kovalämyinen tänään puolustajan pelannut Matti Lievonenkin laukoi ylivoiman aikana peräti kolme kertaa.

Edellisen jäähyn päätyttyä päätuomari Jussi Perttu päätti jälleen viheltää miehiä jäähylle. Ahmojen tehohyökkääjä Miikka Jäske meni kaivelemaan kiekkoa järvenpääläisvahti Suomalaiselta, jonka jälkeen KJT:n Iippo Suutarinen kävi tökkäämässä Jäskeä naamaan. Tasavajaalla pelatessa KJT nousi ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon, kun Miikka Lindholm sohi kiekon maaliin pienestä kulmasta.

Ottelun puolivälissä Ahmat nousi jälleen rinnalle. Suomalainen torjui Markus Juvakosken vedon, mutta kiekko jäi pyörimään maaliviivalle. Raine Pulkkinen tökkäsi tämän jälkeen limpun reppuun mylläkän keskeltä.

Maalin jälkeinen viisiminuuttinen oli sekavaa peliä, eikä kummallakaan joukkueella ollut mainittavia maalipaikkoja. Ajassa 34.30 Ahmat oli kuitenkin lähellä nousta johtoon, kun ahmapelaaja laukoi päin KJT:n heittäytyvää Matti Lievosta. Jatkotilanteessa hyvinkääläiset laukoivat kiekon maalin yli, jonka jälkeen kiekko jäi pyörimään maalin eteen. Pienoisen onnenkin avustuksella KJT kuitenkin säästyi takaiskulta.

Kun toista erää oli jäljellä reilut 5 minuuttia, Ahmojen Jukka Penttinen löysi itsensä jäähyaitiosta. KJT pelasi kuitenkin todella laiskaa ja ponnetonta ylivoimaa, joka kostautui Ahmojen johtomaalin muodossa. Raine Pulkkisen laukauksen hyvin pelannut Suomalainen vielä torjui, mutta Jaakko Kolarin jatkolaukaus oli hänellekin liikaa.

Pitkään ei kestänyt ennen kuin Ahmat karkasi jo 3-5-johtoon. Tällä kertaa Jukka Penttinen ja Miikka Jäske karkasivat 2-1-ylivoimahyökkäykseen, joka päätyi Penttisen tekemään maaliin varman harhautuksen jälkeen.

Erän lopussa peli oli sekavaa, ja molemmilla joukkueilla oli kohtalaisia paikkoja. Maaleja ei kuitenkaan onnistuttu tekemään, joten päätöserään lähdettiin Ahmojen 3-5-johdossa.

KJT nousi mukaan pistetaisteluun

Kolmas erä lähti napakasti liikkeelle, kun KJT:n nopea laitahyökkääjä, Mikka Lindholm, pääsi vapaaksi, kiekon kuitenkin karatessa lavasta. 30 sekuntia myöhemmin Ahmojen Kim Sjöblomin veto pysähtyi kentän toisessa päässä KJT:n Suomalaisen patjatorjuntaan.

Erän alun jälkeen molemmille joukkueille syntyi paikkoja vuoronperään, ja KJT hallitsi vain kevyesti. Erän puolenvälin lähentyessä peli oli sähläämistä, eikä kentällä nähty ihmeitä.

Pelin ollessa jo pitkälti viimeisellä kymmenminuuttisellaan KJT valoi järvenpääläisyleisöön aimo annoksen toivoa. Matti Lievonen laukoi kiekon tulisesti maalin ohi Miikka Jäsken päästessä samaan aikaan pois jäähyaitiosta. Kiekko pomppasi maalin takaa järvenpääläiskapteeni Jaska Vilenille, joka toimitti pikkumustan maalin perukoille.

Ahmavahti Sami Heinonen oli ottelun aikana loistavassa vedossa – Rahikaisen maalia lukuunottamatta – ja erän 14. minuutilla tämän sai todeta KJT:n Miikka Lindholmkin, jonka laukauksen Heinonen nappasi haamutorjunnalla räpyläänsä.

Parikymmentä sekuntia Heinonenkaan ei mahtanut mitään, kun Miikka Lindholm siirsi kiekon tyhjiin saatuaan lapaansa Kai Öhbergin maalinedussyötön. Peli oli jälleen tasan ja näytti siltä, että loistavasti taistellut järvenpääläisryhmittymä olisi pystynyt nappaamaan ainakin pisteen hyväkuntoiselta paikallisvastustajaltaan.

Heinonen kuitenkin jatkoi loistavia torjuntojaan, joten KJT:n myllytystä ei palkittu maaleilla. Tutuksi Järvenpäässä tullut kuvio kuitenkin toistui puolitoista minuuttia ennen pelin loppua, kun vierasjoukkue siirtyi jälleen johtoon. Maalin avaimena oli jälleen Ahmojen loistava liike; Raine Pulkkinen nousi nopeasti vasemmalta laidalta KJT-puolustajan ohi ja pyssytti kiekon ylös takakulmaan.

Vaikka Ahmojen Sami Heinonen oli maalin suulla mies paikallaan, ei voi moittia myöskään KJT:n virkaveljeä, Jaakko Suomalaista. Mies piti KJT:n pelissä mukana monilla tärkeillä torjunnoillaan. Erän parin viimeisen minuutin KJT-myllytyksenkin aikana Suomalainen torjui Ahmoille avautuneet vastahyökkäyspaikat enemmän tai vähemmän varmasti.

KJT:lle tarjoutui mahdollisuus pistesaaliinsa kasvattamiseen vielä puolitoista minuuttia ennen pelin loppua: Miikka Lindholm pääsi jälleen yksin läpi, ja ahmapelaaja koukkasi hänet kumoon – tuloksena rangaistuslaukaus. KJT:n valmentaja Seppo Repo käskytti tasoitusmaalia yrittämään jo pari rankkaria tällä kaudella reppuun niitanneen Toni Mustosen. Mustosen ponneton yritys pysähtyi kuitenkin Heinosen patjatorjuntaan, ja järvenpääläisyleisö sai huokaista pettymyksestä.

KJT taisteli lopussa sydämellä, mutta ei saanut maaleja aikaan. Pisteet matkaavat siis radanvarren valtikkaa tiukasti itsellään pitävän ahmalauman mukana Hyvinkäälle.

Hyökkääjiä puolustajina

Ahmat lähti otteluun kantaen yllään selvää ennakkosuosikin viittaa. Joukkue pelasikin todella liikkuvasti, ja usein KJT:n vajaavaisella puolustuksella oli ongelmia vikkelien ahmahyökkääjien keskellä. KJT kuitenkin taisteli tehokkaasti, eikä ottelusta muodostunut ennakkoon veikkaillun kaltaista hyvinkääläisjuhlaa.

Ahmojen ykköskenttä oli totutun vaarallinen, mutta tällä kertaa vastuuta ottivat myös muut. Etenkin 3 tehopistettä mättänyt Raine Pulkkinen esiintyi edukseen. Myös Sami Heinonen oli maalin suulla haamutorjuntoineen mies paikallaan. Vaikka Rahikaisen maali upposikin helposti, olisi Ahmat saattanut hävitä, jos veräjänvartijana olisi ollut yhtään huonompi mies.

KJT taisteli – jälleen kerran – loistavasti, mutta pistetili ei – tälläkään kertaa – karttunut. Ihme on, jos tällaisilla suorituksilla ei ala pikku hiljaa tulla pisteitä. KJT:sta esiintyivät edukseen totutut miehet Jaska Vilenin johdolla, mutta myös puolustajan paikalle siirretty Matti Lievonen taisteli hyvin. Mies pelasi uhrautuvasti ja pyssytti ahkerasti. Ehkäpä hänestä olisi jatkossakin KJT:lle enemmän hyötyä puolustajana? Myös Miikka Lindholm alkaa saada kiekkoja myös maalipuiden sisäpuolella; tällä kertaa tuloksena kaksi täysosumaa.

Ahmojen valmentajan, Janne Tormosen, mietteet ottelun jälkeen olivat varsin kaksijakoiset.

- Siellä (kentällä) tapahtui kaikki, mitä jääkiekkopelissä voi tapahtua. Oli ylämäkiä ja oli alamäkiä. 2 pistettä on tärkein asia, mutta sitä toivoisi pelin pysyvän paremmin kasassa. 6 tehtiin, mikä on hyvä juttu. 5 tehtyä omiin taas ei ole niin hyvä juttu. Ottelun ahmasankari oli Raine Pulkkinen, Tormonen mietti ottelun jälkeen.

Kysymykseen Lehtisen peluuttamisesta puolustajana Tormonen vastasi, että hyökkääjiä on pudoteltava alas, että saadaan tehoja, kun on pulaa pakeista.

KJT:n Seppo Repo harmitteli jälleen menetettyjä pisteitä.

- Harmittavaa, kun ei saa pisteitä. 5 tehtyä maalia lämmittää kuitenkin mieltä, Repo pohti ottelun tapahtumia.

Paremmin hyökkääjänä tunnettu KJT:n Matti Lievonen pelasi tänään puolustajan tontilla. Repo oli todella tyytyväinen Lievosen aikaansaannoksiin uudella tontillaan.

- Saatiin lisää tulivoimaa viivalle. Olen todella tyytyväinen Lievoseen, hän taisteli hyvin, Repo lisäsi.

Järvenpääläisistä jo pitkään poissa ollut Pekka Nöyränen ei ole palaamassa kaukaloon vielä lähiaikoina. Miehen ranne operoitiin ja ensi viikon alussa hänen tilanteestaan saadaan lisätietoja. Myöskään Toni Mustonen ei pelaa maanantaina tv-pelissä Hermestä vastaan armeijan asettamien esteiden vuoksi. Pelitilanteeseen on odotettavissa parannusta alokasajan päättymisen jälkeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle