TuTo latoi tylyt numerot

MESTIS / Raportti
Keskiviikkoillan kiekkonäytelmässä pääroolia vetänyt TuTo syöksi Titaanit tartarokseen. Ratkaisevaksi nousi ottelun avauserä, jossa TuTo latoi neljä maalia vieraiden verkkoon.

Kun sarjakärki ja sarjajumbo kohtaavat missä sarjassa tahansa, niin oletusarvoisesti jälkimmäiselle on luvassa kylmää kyytiä. Keskiviikko-ilta Kupitaalla ei tarjonnut tähän poikkeusta. Kotka oli alusta asti monta potkua isäntiään jäljessä.

- Sarjakärki ja sarjahäntä tuli kylään, Kotkan päävalmentaja Jari Helle summasi ottelun ja jatkoi.

- Kyllä me tulimme Turkuun pelaamaan omaa hyvää peliämme. Meillä on tuossa kuitenkin hirvittävästi poikia, jotka eivät ole pelanneet Mestistä koskaan. TuTo on iso sarjakärki ja Kupittaa on legendaarinen paikka. Se saattoi aiheuttaa joissakin tiettyä arkuutta. Tietysti se, että on hyvä vastus vastassa, niin pelko tehdä virheitä kokemattomilla pojilla kasvaa isommaksi. Etenkin vieraissa. Kotona yleensä uskaltaa pelata paremmin.

Ensi tahdit TuTon pillin mukaan

TuTo joutui lähtemään otteluun ilman ykköskentän kuumeesta kärsinyttä maalitykkiään Markku Vuorisaloa, mutta se ei maali-iloittelua haitannut. Avausmaali syntyi titaanikapteeni Mikko Horton jäähyn aikana, kun TuTon Kai Syväsalmen hurja lyöntilaukaus painui Kotkan maalia vartioineen Jani Niemisen selän taakse. Toinenkin osuma syntyi ylivoimalla, kun edellisen maalin arkkitehti Syväsalmi heitti upean syötön rystyltä maalin eteen, josta Jouni Virpiöllä oli helppo työ luutia kiekko toistamiseen maaliin.

TuTon kolmas maali syntyi komean sommitelman päätteeksi, kun Aki Keinänen ja Jari Kesti pelasivat kiekon maalinkulmalle nousseelle puolustaja Mikael Kurjelle, joka nosti pelivälineen maalin kattoon.

Vieraat saivat pientä lohtua, kun TuTon Mikko Jortikan jäähyn juuri umpeuduttua Mikko Kansikas onnistui sutimaan kiekon maalinedushässäkän päätteeksi ohi TuTon Petri Koiviston. Riemua kesti alle kaksi minuuttia, kun yksi illan hahmoista Jari Kesti hassutti koko titaanipuolustuksen ja sujautti kiekon Niemisen längistä sisään.

Yleensä koulun liikuntatunneilla tässä vaiheessa olisi vaihdettu jakoja, mutta Titaanit tyytyivät vain vaihtamaan toiseen erään maaliin Kai Tillasen.

- Kaitsu oli hyvä. Isokokoisena molarina peittää paljon ja pelasikin tänään hyvin. Kaitsu on pelannut aikaisemminkin joitakin pelejä hyvin. Ei kuitenkaan onnistunut edellisessä pelissä, joten siinä mielessä hänelle tärkeä ilta, Helle arvioi.

Virheistä sakotetaan

Toisen erän alkuun turkulaiset kärsivät yhtä aikaa kaksi kaksiminuuttista rangaistusta, minkä seurauksena Titaanit sai viimein otetta pelistä. Kavennusmaali oli tekotavaltaan ja tekijöiden kansallisuuksiltaan varsin pohjoisamerikkalinen. Puolustaja James Jernberg latasi viivalta tulisen lämärin ja Cole Koidahl iski Koiviston torjuman paluukiekon sisään.

- Saatan olla ylikriittinen, mutta meillä ei ollut pelin virtaukset kunnossa. Meille tuli peliin kolme ylivoimamaalia ja peli oli 5-2. Jos ne otetaan pois, niin peli olisi kaksi-kaksi, TuTon valmentaja Ismo Lehkonen sanoi ihmeen vakavana.

TuTon neloskenttä teki ratkaisevan maalin, kun Antti Pusa heitti ohjurikiekon maalille ja Andreas Pietilä ohjasi sen maaliin.

- Teorissa kun saimme kavennettua 4-2:een, niin meillä oli mahdollisuus. Mutta sitten tuli yksi tyhmä virhe, poikittaissyöttö maalin eteen jäästä ja TuTo teki sen viidennen maalin. Siihen se kaatui. Se oli yksi juttu muiden joukossa, mutta nostan sen esiin, koska olemme aiemminkin hävinneet samanlaisiin virheisiin, Helle manasi kieltäytyen nimeämään tuon virheen tehnyttä pelaajaa.

- Kyllä hän itse tietää mokanneensa.

Kun TuTon Anton Kokkonen iski maalin kulmalta kiekon kuudennen kerran titaanimaaliin, ja peli oli lopullisesta ohitse. Kolmas erä tarjosi melkoista lepakkovuorokiekkoa, ja TuTon Joni Lindlöfin läpiajomaali oli loppulukemia rumentavaa kosmetiikkaa.

- Jos jotain positiivista haluaa hakea, sentään yritimme lopussa vielä, Helle sanoi.

Mutta ei kotkalaisten ilta aivan sysimusta ollut. Valopilkkuna välähteli joukkueeseen vasta liittynyt jenkkipuolustaja James Jernberg.

- Hän tuli maahan ja liittyi joukkueeseen eilen illalla. Keräsimme hänelle jotkut varusteet, jotka jostain löysimme. Osoitti sellaisia otteita, että odotamme hänestä todellista johtajaa puolustukseemme, Helle sanoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle