TuTo kyykytti heikkoja vieraitaan

MESTIS / Raportti
7-0-lopputulos kertoo kaiken: kotijoukkueella onnistui lähes kaikki, vierasjoukkueella ei mikään.

Syvissä vesissä seilaava Kiekko-Vantaa ei kyennyt torstaina tarjoamaan vastusta nousukuntoiselle TuTolle. Kauden parastaan esittänyt turkulaisryhmä ratkaisi ottelun kolmella avauserän osumalla.

- Tämä oli oikeastaan ehjin suoritus, mitä tältä joukkueelta muistan. Tiedettiin kyllä Vantaan tilanne, mutta meiltä ennen kaikkea taktisesti ja molempiin suuntiin pelaamisen kannalta vahva suoritus, kehaisi TuTo-luotsi Ismo Lehkonen omiaan ottelun jälkeen.

Kiekko-Vantaan tilanne puolestaan alkaa näyttää perinpohjaisen synkältä. Joukkueen peli oli sekavaa ja henkinen lama paistaa kauas. Peräkkäisiä tappioita on tilillä jo kuusi.

- TuTo oli tavattoman paljon parempi. Ei meillä ollut jakoa millään pelin osa-alueella, tämä oli vähän kuin isät vastaan pojat –peli, summasi vantaalaisvalmentaja Niki Andersson.

Isäntien hallintaa alusta loppuun

TuTo otti ottelun ohjat heti käsiinsä ja määräsi tahdin koko illan. Vieraiden maalivahti Jani Nieminen torjui alkuminuuteilla muutaman tiukan tilanteen, mutta verkko heilui jo seitsemän minuutin kohdalla. Epäonninen KiVa-puolustaja kuoletti Tapio Laakson poikittaissyötön oman maalin takatolpalle, josta Timo Salolla oli helppo työ lakaista lätty pussiin.

Yksipuolisen ja leppoisan pelailun keskellä TuTo kasvatti johtoaan avauserän lopulla. Ensin syksyn turkulaiskomeetta Mikael Potila pääsi lähietäisyydeltä yllättämään Niemisen. Maali oli Potilalle kolmas uran neljännessä Mestis-pelissä.

Erän viimeisellä minuutilla maalivahti Niemiselle kävi kohtalokas virhe, kun hän torjui TuTon päätyroiskaisun suoraan Arne Köhlerin lapaan. Köhler tälläsi vastakiekosta suoraan yläkulmaan ja peli oli käytännössä ohi.

Vantaalaisjoukkue ei missään vaiheessa avauserää saanut peliään käyntiin muutamaa yksittäistä tilannetta lukuun ottamatta. Toiseen erään vieraiden maalinsuulle vaihdettiin Heikki Kokkonen, muuta muutosta vantaalaisten pelissä ei jatkossakaan näkynyt.

Turkulaisnuorison vahva esiinmarssi

Rauhallinen peli muuttui toisessa erässä päätuomari Tero Toivolan jäähyshow’ksi, jonka ansiosta vieraatkin saivat peliä painettua TuTon päätyyn. Tulokset olivat kuitenkin laihoja, maalin teki kotijoukkue.

Tero Forsell koulutti 2-1-hyökkäyksessä ensin puolustaja Jan Hagelbergiä ja tarjoili lopulta tyhjän maalin Anton Kokkoselle. Kentän parempi Kokkonen viimeisteli helposti uransa ensimmäisen Mestis-maalin.

Vahvasti esiintynyt TuTon nuoriso-osasto olikin epätasaisen ottelun parasta antia.

- (Valmentaja) Tero Hämäläinen on tehnyt A-nuorissa todella hyvää työtä pelitavan ja harjoittelun suhteen. Kun näitä nuoria nostetaan junnuista, heidän pitää pystyä heti pelaamaan ja auttamaan joukkuetta, nuorisokaartiinsa silmin nähden tyytyväinen Lehkonen totesi.

Lehkonen ravisteli edellisviikolla joukkuettaan vapauttamalla kaksi pelaajaa ja nostamalla ryhmään neljä nuorukaista seuran junioreista. Siirto näyttää kantavan hedelmää.

- Nyt se toimi. Se on oikeastaan ainoa keino, millä me pystytään tätä jengiä lääkitsemään. Hienosti ovat pojat pelanneet.

Potilan ja Kokkosen näkyvää panosta täydensi Stenka Karlsson. Nuorten maajoukkueen portteja kolkutteleva puolustaja vapautti päätöserän alussa Timo Salon läpiajoon pitkällä avauksella. Salo päätti karkumatkan komeaan ylänurkkalaukaukseen.

Salo täydensi iltansa iskemällä vielä kolmannen osumansa maalinedustalta, tietysti vantaalaispuolustuksen suosiollisella avustuksella. Samaan tyyliin latoi Aki Keinänen loppulukemat hetkeä myöhemmin.

Junioreiden ohella TuTon vahvin osa oli torstain otteluun kasattu ketju Salo-Laakso-Jari Kesti, joka toimi mainiosti ensipotkuista alkaen.

Andersson kaipaa helpotusta tuskaan

Kiekko-Vantaan joukkueesta ei onnistujia löytynyt ja koko joukkueen peli on vahvasti henkisessä takalukossa. Vieraiden selkäranka taittui kovin helposti vastoinkäymisten edessä.

- Useimmat meidän pelaajat elävät varmasti kiekkouransa vaikeinta aikaa henkisesti, Niki Andersson kuvasi joukkueensa tilaa.

- En usko, että kukaan kuitenkaan menee tahallaan huonosti pelaamaan tuonne. Tämä on nyt tällaista tuskaista taapertamista, mutta meidän on se paatti vaan jotenkin käännettävä.

Andersson totesi, että hän tulee seurajohdon kanssa keskustelemaan lisävahvistusten hankkimisen mahdollisuudesta, vaikka ei uusia pelaajia lupaillutkaan. Sateentekijöiden sijaan joukkue kaipaisi valmentajan mukaan pukukoppiin ilman alkukauden painolastia tulevia pelaajia, jotka helpottaisivat ilmapiiriä.

- Ei meitä lopulta auta tässä muu kuin voitto. Se on otettava vaikka sitten huonolla fiiliksellä, mutta siinä on se juttu, joka tämän voi laukaista, Andersson pohti.

TuTon kurssi sen sijaan on nousujohteinen. Joukkueen peli on tasapainoista sekä kiekollisena että kiekottomana. Alkukauden takkuilun jälkeen Lehkosen sisään ajama pelitapa tuottaa jo tulosta. Lehkonen iloitsi myös siitä, että toimivat kenttäkoostumukset alkavat kokeilujen myötä löytyä.

- Tämä on taas vähän kuin uusi joukkue viime kauteen verrattuna ja se on ottanut oman aikansa. Nyt näyttää, että tämä pelitapa sopii porukalle ja pystytään illasta toiseen haastamaan tosissaan vastustajat.

TuTon kotiavaus Kupittaalla siirtyy

TuTon ja turkulaisten kovasti odottama siirtyminen valmistumassa olevaan Kupittaan uuteen jäähalliin siirtyy pelien osalta parilla viikolla. Monitoimihalli valmistuu aikataulun mukaisesti lokakuun loppuun mennessä, mutta marraskuun 3. päivälle suunniteltu avausottelu TuTo-SaPKo tulee vastaan liian pian.

Vaikka halli sinänsä olisi valmis, ilman testaamista ei ole takeita siitä, että kaikki toimisi moitteettomasti juhlavassa avajaisottelussa. TuTo pääsee näin totuttelemaan uuteen kotikaukaloonsa rauhassa. Kupittaan hallin avajaisotteluna toimii 16.11. pelattava TuTo-HeKi.

» Lähetä palautetta toimitukselle