Sport selkeään voittoon ylivoimapelin turvin

Sport otti tyylitellen voiton HeKistä. Sportin ylivoimapeli oli ensi kertaa tällä kaudella mainiossa iskussa, ja Sport tekikin neljä maalia kuudesta HeKin jäähyjen aikana. Muutenkin Sportin otteet olivat ylivoimaisia HeKille.

Sport oli vaihtanut valkoiset paidat lyhyen kokeilun jälkeen tuttuun punaiseen. Oli punaisissa paidoissa taikaa tai ei, Sport kuitenkin esitti selkeästi parasta peliään tällä kaudella. HeKi oli lähes kaikessa pari piirua perässä. Kärppä-laina Jaakko Suomalainen sai mainiota tukea joukkueelta, ja piti nollan takanaan.

Nimellisesti tasainen avauserä

HeKi pelasi parasta peliään avauserässä. Lukemien valossa erä oli tasainen, mutta kenttätapahtumat olivat hienoisesti Sportin hallinnassa. HeKi pääsi muutamaan otteeseen iskemään vastaiskuilla, mutta Suomalainen torjui eleettömästi harvat HeKi-paikat. Sport teki erässä yhden maalin, mutta hallinnasta huolimatta Sport ei myöskään päässyt aivan parhaille paikoille.

Avausmaali nähtiin ylivoimalla. Sport pyöritti ykkösketjun toimesta pakkopeliä, ja maalin viimeisteli siniviivalta Tuomas Immonen. Keskeltä lähtenyt matala laukaus tuli pienestä maskista ja laukaus painui Janne Kurikan haaroista maaliin. Maalin pohjusti Markus Jämsä ja Juho-Tuomas Appel.

Sport sai pari minuuttia myöhemmin rangaistuslaukauksen jo toisessa perättäisessä pelissä. Ja molemmilla kerroilla syynä on ollut tuulennopean Juha Koiviston kaataminen läpiajosta. Ja kuten viimeksikin, Mikko Manner antoi rikotun pelaajan ampua rankkari, mutta tulos oli tälläkin kerralla laiha. Kurikka torjui kilvellä yläkulmaa tavoitelleen Koiviston laukauksen.

HeKi onnistui erän lopulla luomaan pienimuotoista painetta Sportin päätyyn. Paras paikka aukesi Timo Ruuskalle, joka veivasi Sportin puolustuksen keskellä itsensä avoimeen maalintekopaikkaan, mutta Suomalainen peitti etukulman ja Ruuskan laukaus kilpistyi suojiin. Sportin parhaasta tilanteesta vastasi Oskari Hakomäki, joka pääsi pitkän pyörityksen jälkeen laukomaan, mutta kiekko kilahti maalirautoihin.

Sport repäisee eron toisessa erässä

Toisessa erässä Sport otti peliinsä yhden askeleen lisää. HeKi jäi selkeästi jalkoihin kun punapaitaiset isännät määräsivät pelin tahdin. Erän alussa HeKi joutui alivoimalle, ja lähes välittömästi Sportin ykkösketju iski maalin. Vesa Myllyaho sai läheltä laukoa maalin, ja syöttäjinä jälleen Markus Jämsä ja Juho-Tuomas Appel.

Sport teki kolmannen osuman vain pari minuuttia edellisestä. Isännät pyörittivät peliä HeKin kenttäpäädyssä pitkään, ja Antti Jaatinen oli mailoineen maalinedustalla ohjaamassa André Smulterin laukauksen ohi Kurikan. Toisen syöttöpisteen sai Patrick Lindfors.

HeKin paras maalintekopaikka aukesi rangaistuslaukauksen muodossa. HeKin hallintajakson keskellä, ja lähes välittömästi Sportin aikalisän jälkeen siniviivan tuntumassa tapahtuneessa tilanteessa päätuomari Tuomo Sorakangas näki Filip Riskan heittävän mailansa kiekollisen HeKin pelaajan jalkoihin, ja tuomitsi tilanteesta rangaistuslaukauksen. Ville Kiiskinen asettui laukomaan rankkaria, mutta kilpikäden puolelle suuntautunut laukaus jäi liian keskelle, ja Suomalainen torjui helpon oloisesti.

Sport teki erän loppupuolella ratkaisevan tuntuisen 4-0 osuman. Tämäkin maali näki päivänvalon ylivoimalla. Samuli Kivimäki ajoi sisään alueelle oikealta ja antoi takatolpalle tarkan syötön puolustuksen takaa tilanteeseen tulleelle Blake Robsonille, ja kanadanapu ohjasi läheltä kiekon maalin kattoon.

Erän loputtua HeKin Sakari Leino osoitti turhautumistaan, ja laukoi kiekkoa loppusummerin jo soitua, ja sai tämän seurauksena katsoa kolmannen erän puoliväliin asti jäähyaitiosta.

Sport tarjoaa kavennusta

Kolmas erä oli Sportilta hieman kuritonta. Ensimmäisen viiden minuutin aikana Sport hankki itselleen kolme kahden minuutin rangaistusta, ja HeKi pääsi pelaamaan pitkän tovin jopa kahden miehen ylivoimalla. HeKin maalille luisteli kolmanteen erään myös uusi maalivahti. Kurikka ulos ja Jan-Erik Kaisla sisään.

HeKi ei saanut suurempaa paniikkia aikaan Sportin päädyssä. Kun ylivoimakuvio oli kunnossa, laukaukset puuttuivat, ja kun laukauksia tuli niin Sport siivosi maalinedustan mallikkaasti. Vain pari kertaa irtokiekko jäi Suomalaisen eteen pelattavaksi, ja lähes poikkeuksetta oli kiekossa ensin punapaitainen Sport-pelaaja. Muutamaan otteeseen ylivoiman aikana HeKi pääsi kokeilemaan reboundien uppoamista, mutta Suomalainen osoitti olevansa liigatason torjuja, ja piti eleettömällä työllään HeKin hyökkääjien aikeet turhiksi.

Kun Sport oli tappanut neljä jäähyään erän ensimmäisellä puoliskolla, Sport pääsi erässä kertaalleen ylivoimalle, ja tulos oli tuttu. Sport iski jälleen ylivoimalla maalin. Tällä kerralla maalin viimeisteli Markus Jämsä, joka onnekkasti sai kiekon Kaislan suojien kautta maaliin hakiessaan maalin kulmalta syöttöä maalille. Syöttöpisteet jälleen Appelille ja Myllyaholle.

Vain 11 sekuntia edellisestä paloi punavalo taas HeKin päädyssä. Filip Riska ja Blake Robson pelasivat Juha Koivistolle avopaikan, eikä Koivisto tästä paikasta voinut erehtyä.

Suomalainen tyytyväinen joukkueen otteisiin

Yhden ottelun lainalle Sportiin saapunut Jaakko Suomalainen pelasi nollapelin. Omien sanojen mukaan kovin vaativiin torjuntoihin mies ei joutunut, vaan Kärppä-torjuja kiitteli omista onnistumisistaan tiiviisti pelannutta joukkuetta.

- Me pelattiin hyvin tänään. Kaveri ei päässyt paikoille juuri missään vaiheessa. Jos ne saivat pyörityksen meidän päähän niin he joutuivat pyörimään siellä ulkopuolella koko ajan. Me saatiin heidän peli painettua meidän viisikon ulkopuolelle, Suomalainen kertoi.

Suomalainen on monena kautena ollut kantona kaskessa Sportin osalta. Suomalainen oli maalissa kun KooKoo pudotti Sportin kertaalleen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, ja myös Jukureiden maalilla on Suomalainen kaatanut Sportin finaalipeleissä. Sportin paidassa pelaaminen oli monella tavalla haastavaa, sillä keskustelupalstoilla on viime päivinä keskusteltu kiihkeästikin Suomalaisen pestaamisesta. Eikä isokaan osa tekstistä ole ollut kovinkaan julkaisukelpoista.

- Kaverit ovat kertoneet, että aika kovaa tekstiä siellä on ollut. Mutta kaikin puolin oli hienoa. Itsellä on hyvät muistot tästä hallista, vaikka onkin vastustajana täällä aina ollutkin. Tiesin että täällä on hyvä porukka, ja tämä oli just sitä mitä tarvitsin, Suomalainen jatkoi.

Kiitoksena yleisölle, ja yleisön kiitoksena Suomalaiselle, kättelyiden jälkeen Sport kävi kiittämässä tuttuun tapaansa Red Armya, ja Suomalainen kävi erikseen vielä kiittämässä palkinnot kädessään päätykatsomoa. Ja palaute oli raikuvat aplodit.