Jukurit vei Mestiksen kärkikamppailun

MESTIS / Raportti
Mikkelin Jukurit jatkaa Mestiksen kärjessä ilman tappioita. Lauantaina mikkeliläisten jalkoihin jäi Vaasan Sport. Ottelu ratkesi käytännössä avauserässä, kun vierasjoukkue iski hieman reilun neljän minuutin aikana kolme maalia.

Sport oli ennen lauantaita tappioton joukkue. Odotukset olivat korkealla ja tiedettiin, että nyt vaasalaisnippu on ehkä kovemmassa paikassa kuin kuluvalla kaudella aiemmin. Olikin varmasti melkoinen pettymys monelle, että ottelu ratkesi vieraiden hyväksi nopeaan tahtiin heti alussa. Sportin päävalmentaja Mikko Manner oli ottelun jälkeen pettynyt, mutta jakoi tunnustusta vastustajalle.

- Kova tapahtuma kaikin puolin. Kauhea lataus pelaajilla ja varmasti yleisöllä. Tietysti oli tavoitteena, että jatketaan voittokulkua, mutta kaveri oli piirun verran tänään parempi.

- Ei pomppinut tänään kiekot meille, mutta oli kyllä täytyy myöntää, että oli erittäin hyvä vastustaja. Tosi aktiivinen, luisteli kovaa, taitavia jätkiä täynnä koko joukkue. Ei ihme, etteivät ole hävinneet vielä yhtään peliä.

Jukureiden murhaava neliminuuttinen

Ottelun avauserä oli pelin tason osalta pieni pettymys. Ylilatausta tai ei, mutta harhasyöttöjen määrä oli silminpistävän suuri eikä peli ollut muutenkaan sillä tasolla, mitä kärkikamppailulta voisi toivoa. Molemmat joukkueet vaikuttivat hieman hermostuneilta, eikä myöskään yleisö syttynyt pelille. Katsomossa vallinneeseen hiljaisuuteen tosin löytyi suurin syy vierasjoukkueesta, joka tarjoili kotijoukkueelle ja sen kannattajille shokkiterapiaa kolmen maalin muodossa.

Molemmat joukkueet pääsivät erän alussa yrittämään avausmaalin tekoa ylivoimalla, mutta tuloksetta. Jukurit iski sen sijaan tasakentällisin, kun Sportin puolustusalueella olleen aloituksen jälkeen kukaan vaasalainen ei saanut irtokiekkoa siivottua ulos omalta alueelta. Lopulta Ossi Pellinen ampui kiekon hieman helpon näköisesti Matti Höylän jalkojen välistä maaliin ajassa 12.14. Syöttäjiksi merkittiin Tuomas Tikkanen ja Tuomo Jormakka.

Paria minuuttia myöhemmin oli aika kaataa lisää jäävettä Sportin niskaan. Jukurit lähti vastahyökkäykseen tilanteesta, jossa moni yleisöstä näki väärän vaihdon. Kiekko pelattiin Tomi Lindforsin ja Eero Hyvärisen toimesta kauniin yhdistelmän päätteeksi hyvään laukaisusektoriin Janne Jaakkolalle, joka kiitti ja ampui numeroiksi 0-2.

Maalin jälkeisessä vaihdossa Patrik Westerback hölmöili itsensä jäähylle ja Jukurit rankaisi. Avausmaaliakin järjestelleet Tikkanen ja Jormakka olivat jälleen pahanteossa, kun Tikkanen ampui ajassa 16.17 Jormakan syötöstä kiekon yläkulmaan aloituspisteen kaarelta.

Tässä vaiheessa monien katseet kääntyivät kohti Sportin vaihtoaitiota. Höylä sai kuitenkin jatkaa maalilla, eikä myöskään aikalisää otettu. Jälkiviisaana voi todeta, että varsinkin Höylän suhteen ratkaisu oli oikea – mies nimittäin osoitti hyvää henkistä kanttia ja pelasi loppuajan ottelusta erinomaisesti.

Lukemat 0-3 antavat aavistuksen verran liioitellun kuvan Jukurien ylivoimasta. Sportillakin oli paikkansa muun muassa ylivoimahyökkäyksien muodossa, mutta viimeistely ontui pahasti ja mikkeliläisten maalia vartioinut Ari Reunanen oli mies paikallaan, kun taas Höylä ei kyennyt pelastuksiin kriittisillä hetkillä. Myöskään Manner ei nähnyt tarvetta ruoskia omiaan ja löysi erästä paljon positiivsta, vaikka lukemat olivatkin murheelliset.

- Mun mielestä pelattiin ihan hyvä avauserä. Luotiin aika hyvin maalipaikkoja ja laukaisukartatkin osoittaa, että päästiin ihan hyviin paikkoihin. Mutta, Jukurit rankaisi tänään tosi kovalla prosentilla. Jääkiekko on joskus tämmöistä. Muistan viime kaudelta meiltä vastaavia matseja, joissa me rankaistiin vastaavalla prosentilla ja joissa me johdettiin ekan erän jälkeen 3-0, vaikkei edes aina oltaisi ihan pelillisesti ansaittu sitä johtoa.

- Hyvällä prosentilla tosiaan viimeisteltiin. Sport taas vaikutti ehkä aavistuksen verran hermostuneelta, maalien muodossa sitten rankaistiin. Oman taktiikan luominen onnistui siinä nappiin, vahvisti Jukuri-luotsi Reijo Ruotsalainen.

Tuloksetonta taistelua

Toisessa erässä ei vielä erikoisempia ryhtiliikkeitä nähty. Sport oli kokonaisuutena arvioiden aavistuksen verran niskan päällä ja pelissä oli paikoittain hieman tunnettakin mukana. Kotijoukkue ei silti kyennyt luomaan kovinkaan montaa ns. laatutilannetta maalintekoa ajatellen ja Reunanen hoiti loput. Sport tosin sohi kavennuksen erän alussa alivoimalla, mutta tämäkin hylättiin.

- Tokassa erässä päästiin ampumaan paljon, muttei päästy niille paikoille mistä niitä maaleja tehdään, tiivisti Manner suurimman ongelman Sportin pelissä.

Jukurit sai pelata erässä kuusi minuuttia ylivoimaa, mutta ilman tulosta. Vaikka joukkue voitti ansaitusti, voi sen ylivoimapelaamiselle silti antaa hieman pyyhkeitä. Varsinkin joukkueen ykkösylivoimaa vaivasi usein krooninen maskipelaajien puute, kun ketään ei kiinnostanut mennä vaikeuttamaan Höylän torjuntatyötä.

Päätöserä oli jälleen tapahtumarikas ja tässä mielessä viihdyttävää seurattavaa. Manner oli laittanut ketjuja erätauolla uuteen uskoon ja kuvaili ratkaisun taustoja seuraavasti.

- Kaksi erää kun oltiin tahkottu ja nolla tehtyä maalia, niin ajateltiin vähän muokata ketjuja, jos niistä olisi saatu onnistumisia. Siinä oli Suonpää – Westerback – Myllyaho viime kaudelta tuttuna ketjuna ja sitten Filip Riska joka pelasi erittäin hyvin, niin hänet laitettiin tuomaan fyysistä voimaa Jämsän ja Salmivirran viereen.

- Harmi vaan, kun Suonpäältä meni luistimenterä poikki erän aikana just ennen yhtä ylivoimaa, se vähän sotki. Ihan hyvin mun mielestä saatiin kuitenkin luotua painetta. Katsotaan nyt ensi viikolla jatketaanko näillä vai palataanko niihin millä aloitettiin.

Sportin ilme olikin lopussa pirteä ja joukkue pyrki tosissaan nousemaan peliin mukaan. Taistelun ilmentymä oli ennen kaikkea juuri Riska, joka pelasi tilanteet loppuun asti. Mikkeliläisiä oli monesti jäällä pötköllään Riskan taklausten jälkeen ja mikä tärkeää joukkueen kannalta, Riska taklasi aina puhtaasti eikä istunut kertaakaan jäähyllä. Myös kapteeni Jämsä laittoi kuluneen sanonnan mukaisesti kroppaansa likoon maalinedustalla ja kaksinkamppailuissa.

Sport pääsi hieman ennen erän puoliväliä ylivoimalle ja Manner otti aikalisän. Ylivoima näytti menevän täysin harakoille ja esim. puolustajan paikalla pelannut Westerback oli vain varjo siitä mitä kaksi päivää aiemmin oli nähty. Kiekko poltti lavassa viivalla ja Jukurit sai miehen kiekonmenetyksistä useammankin vaarallisen vastahyökkäyksen. Aivan jäähyn lopussa Sportia kuitenkin onnisti kun Riska todisti, että osaa muutakin kuin taklata. Jukka-Pekka Koistinen teki tälle hyvän esityön ja Riska suti kiekon verkon perukoille.

- Tottakai kolmen maalin jälkeen on vaikea lähteä kuromaan etumatkaa umpeen tuon tasoista joukkuetta vastaan, mutta nostan kyllä hattua jokaiselle jätkälle. Välillä tahto tosin menee ajatuksenkin edelle. Tänään selkeästi sohlattiin liikaa keskialueella eikä pelattu siinä huolellisesti ja tuli kiekonmenetyksiä.

- Kolmas erä oli enemmän tämmöistä hurlumhei-taistelua puolin ja toisin. Jukureilla oli siinä läpiajoja, kun me jouduttiin ottamaan riskejä ja hyökkäämään, kuvaili Manner päätöserää.

Paikkoja todella riitti molemmilla vielä lisäosumiin ja aivan lopussa Sport otti Höylän tilalle kuudennen kenttäpelaajan. Maalihanat pysyivät kuitenkin tukossa kirjaimellisesti viimeiselle sekunnille asti, jolloin Ossi Pellinen kruunasi erinomaisen iltansa tekemällä ottelun toisen maalinsa ja sinetöimällä loppunumeroiksi 1-4.

Jormakka pokkasi maalista jo illan kolmannen syöttöpisteensä, kun taas Tikkasen saldoksi täydentyi 1+2. Ruotsalainen tosin keskittyi yksilöiden sijasta kiittelemään joukkueensa ilmettä ja kurinalaisuutta päätöserässä.

- Toiseen erään oli pientä hapuilua, mutta kolmanteen saatiin sitten virtaa. Siinä moni kaveri nosti vielä päätään, pakit pystyivät tekemään huolellisia ratkaisuja omassa päässä, vaikka vähän aikaisemmin eivät aina tehneet. Tietysti myös Reunanen oli loistava tänään, sinne lähtee iso kiitos.

Sportille tappion jälkeinen tilanne on kuluvan kauden osalta uusi. Manner näkee tilanteen lähinnä positiivisena ongelmana.

- Seuraavaksi meitä mitataan torstaina. Pystytäänkö kokoamaan rivimme ja voittamaan Kouvolassa, siinä on meille haastetta. Näitä käydään joukkueen kanssa maanantaina läpi.

Voi sanoa, että Sportilla tuskin on suurempaa hätää jatkossa, mikäli työmoraali säilyy nähdyllä tasolla ja viimeistely palaa tutulle tasolle.

Tosiasia on kuitenkin myös se, että Sport teki aivan liikaa virheitä keskialueella ja ilman Höylän kahden viimeisen erän virettä lukemat olisivat voineet olla paljon pahemmat. Vaikka maalinteko olisikin ensi kerralla helpompaa, tulee Sportin parantaa myös kurinalaisuuttaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle