Jukureille helpot pisteet Vaasasta

Mikkelin Jukurit otti roikaleen askeleen kohti runkosarjan voittoa kellistäessään Sportin Vaasassa maalein 4-7 (2-1, 1-4, 1-2). Sport oli mukana ottelussa vain avauserän, jonka jälkeen konsepti sekosi täysin ja Jukurit lasketteli helppoon voittoon. Ottelun 3487 katsojaa näkivät sekaisen ja heikkotasoisen kärkikamppailun.

Jos Sportin otteissa oli vielä kaksi viikkoa sitten magiikkaa ja lennokkuutta niin tässä uutispläjäys: sitä ei ole enää.

Mestiksen ykkösen ja kolmosen kamppailu ei jää historian kirjoihin kovinkaan ilmiömäisenä otteluna. Sport hallitsi avauserässä peliä, mutta sen jälkeen jäällä oli vain yksi joukkue, Jukurit. Tosin sekin meinasi vielä mokata täydellisen hallintansa päästäessään kotkapaidat maalin päähän.

Salmivirran tärkeä maali

Ottelun ensimmäinen erä oli ottelun parhain. Siinä väännettiin tosissaan hyvällä tempolla ja ilme oli taisteleva. Sport pääsi erätauolle 2-1-johdossa, vaikka Jukurit pääsi kahteen otteeseen pelaamaan 5-3-ylivoimaa, ensin 51 sekuntia ja pian perään 29 sekuntia.

Sportin ensimmäisen maalin teki uutuuden karhea vahvistus Aki Tuominen. Tuominen päätti nopean hyökkäyksensä röyhkeään kurvaukseen maalintekosektorille ja laukoen siilin korkuisen kudin tolpan juureen. Oivan syötön Tuomisen nousuun tarjosi Teemu Sainomaa.

Sport onnistui avauserässä myös ylivoimalla, kun Markus Jämsä käänsi Jussi Heikkinen laukauksen ohjaamalla maalin kattoon.

Ottelun etenemisen kannalta tärkeän kavennusmaalin Jukureille iski, niin ikään tuore vahvistus, Ilpo Salmivirta. Aloituksen jälkeen pomppoillut kiekko päätyi Salmivirralle, joka iski sen maalintekijän varmuudella verkkoon.

Avauserä oli Sportilta mainiota kiekkoa, se käänsi liki kaikki kaksinkamppailut voitokseen. Varsinkin alivoimalla sen ilme oli hieno, ei senttiäkään periksi. Kavennusmaali oli Jukureiden oljenkorsi jatkon kannalta.

Sport romahtaa

Toiseen erään jäälle luisteli vain yksi joukkue, sillä Sportia ei siellä meinannut huomata. Jukurit jyräsi alusta alkaen Sportin maalille kerta toisensa jälkeen. Jos avauserässä Sport oli taisteleva niin toisessa se oli kaikkea muuta. Viime aikoina siitä huokunut peli-ilo oli kateissa ja tilalla oli heikosti liikkuva ja haluton lauma pelaajia.

Jukureiden tasoitusmaalin iski Mika Niemi, joka hyvän syötön saatuaan polki ohi Sport-pakeista. Hetken päästä saman kuvion toisti Antti Laakso, tällä kertaa tosin alivoimalla.

Jotta vain Sport ei olisi tarjoillut vastustajalle maalia niin Jukurit toimi samoin. Antti Hildénin löysä nosto maalille oli helposti kiinni kaapattavissa, mutta Jaakko Suomalainen potki sen suoraan Jussi Pernaan lapaan, joka sai tuoda Sportin vielä kerran tasoihin.

Vielä ennen erän loppua Jukurit iski. Petri Lehtonen toisti usein Vaasassa nähdyn laukauksensa ylivoiman playmakerin paikalta etuyläpesään. Tilanteessa Matti Höylä ei ollut parhaimmillaan. Muutaman minuutin päästä Ilpo Salmivirta iski illan toisensa, kun Höylä ei saanut vangittua kiekkoa Niko Kantelisen vanhanaikais-yrityksen jälkeen. Salmivirta sai iskeä kiekon verkkoon reboundista.

Takaa-ajon yritystä

Sportin takaa-ajo kolmannessa erässä oli suurimmaksi osin näennäistä. Se ei saanut jalkojaan vieläkään liikkeelle ja Jukurit puolustautui helpohkosti. Vastaiskuista vierailijat olivat useammin lähempänä maalintekoa kuin kotijoukkue. Kotijoukkueen taisteluilme löytyi taas hetkeksi, kun Pete Suonpää ja Kalle Mattila päätyivät yhtä aikaa jäähyaitioon.

Peliin saatiin vielä jännitysmomenttia, kun Jukurit päästi Sportin kaventamaan. Mikkeliläisittäin löysästi pelatun tilanteen hyödynsi Antti Hildén, joka löysi merkkaamattoman Miika Jämsän, joka iski kiekon ylänurkkaan.

Sport haki tasoitusta, mutta takaa-ajo päättyi Aki Tuomisen tahattomaan, mutta selkeään, jalkakamppiin. Alivoima toimi viime hetkille mainiosti, jolloin Niko Kantelinen iski naulan arkkuun. Petri Koskisen mainio syöttö löysi Kantelisen maalin edustalta ja vapaana ollut laituri ei erehtynyt, 4-6.

Ilpo Salmivirta kruunasi iltansa iskemällä kiekon tyhjään Sport-maaliin kotijoukkueen hakiessa taululle siedettävämpiä lukuja, 4-7.

Jukurit eheä, Sport-onnistujat vähissä

Mikkelin Jukurit ei tänään suureen haasteeseen joutunut. Se kesti Sportin energisyyden avauserässä ja loppu kääntyi sille kuin itsekseen. Uusi hankinta Ilpo Salmivirta osoitti tarpeellisuutensa iskemällä kolme osumaa.

- Tämä oli toinen kohtaaminen Vaasassa lyhyen ajan sisällä ja tähän oli aika erilainen lähtökohta, koska meillä on paljon pelaajia sivussa. Samaa katsoin myös Sportin rosterin osalta.

Dufva näki ottelun ratkaisuksi omalta osaltaan Jukureiden kestämisen Sportin avauserän prässissä.

- Ensimmäinen erä oli vaikein, vaikka tiedettiin Sportin energisyys. Pyrittiin vastaamaan siihen, mutta ei täysin onnistuttu. Salmivirran maali ensimmäisessä erässä oli todella tärkeä.

Mikko Manner ei suostunut myöntämään Sportin otteen totaalista katoamista, vaikka media tenttasi toisella erätauolla tullutta totaalista katkeamista.

- Pelaajan pitää kuulostella onko hän energinen ja tehdä ratkaisunsa sen pohjalta, että pystyy täyttämään puolustusvelvoitteensa. Tänään toisessa erässä niin ei tapahtunut. Jukurit on sen tasoinen joukkue, että se kääntää tällaiset herpaantumiset hyväkseen.

- Olen pettynyt, että päästettiin kotona seitsemän maalia. Startti otteluun oli hieno, mutta Jukureiden ensimmäinen maali oli turha. Siinä aloituksen jälkeen tarkkaavaisuus vähän herpaantui.

Sport-pelaajista puhtaat paperit saa Antti Hildén, joka varsinkin ottelun alussa piti Jukurit-puolustusta muutamaan otteeseen pilkkanaan kulmaväännöissä.

Kapeaa kapeammat rosterit

Kärkijoukkueiden voimasuhteet nähtiin tänään epänormaalissa valossa, koska molemmilta joukkueilta puuttui tukku pelaajia. Sportin linjoja kavensivat vielä viime metreillä Patrik Westerbackia vaivannut kuume ja lastaan maailmaan auttaneen Mika Suoraniemen siirtyminen kaukalosta Vaasan Keskussairaalan synnytysosastolle.

- Toivottavasti lapsi on syntynyt, että Suoraniemi ei ollut turhaa poissa kaukalosta, hauskutti Mikko Manner iloisen tapahtuman taustalla.

Molemmissa joukkueissa esiintyi tänään uusi pelaaja. Jukureiden Ilpo Salmivirta oli maalintekijänä oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kookkaan laiturin viimeistely oli kylmän viileää. Sportin takalinjoilla debytoinut Aki Tuominen osoitti, että hänessä on ainesta Sportin avainpelaajiksi.

- Akin tekemä maali osoitti hänen potentiaalin. Hän pelasi hyvin. Hän tuo tulevaisuudessa meidän peliin kiekollista taitoa, on semmoinen pelaaja, joka uskaltaa tukea hyökkäyksiä, Manner sanaili.

Vaikka kärkikamppailu jäikin tasoltaan ja jännitykseltään hieman torsoksi, niin silti kansa näki niitä tärkeimpiä, minkä vuoksi katsomoon usein vääntäydytään.

- Aika harvinainen kärkikamppailu oli, kun tuli näin paljon maaleja, Jukureidenkin Risto Dufva totesi.