Sport parempi nihkeässä kiekkoillassa

MESTIS / Raportti
Keskiviikko-illan ainoassa ottelussa kaksi alisuorittajaa kohtasivat Vaasassa. Vierailija Jokipojat pelasi tasollaan, mutta tahmeasti pelannut Sport vei silti pisteet 4-0 voitolla.

Jokipojat taisteli ottelussa taitojensa ylärajoilla, mutta se ei riittänyt lopulta kovinkaan pitkälle. Sarjataso on ainakin vielä Jokipojille hieman liian kova. Kuten valmentaja Jouni Varis pelin jälkeen totesikin osuvasti: "Tämä on ammattilaissarja."

Sportin perustaitotaso ja terävyys maalipaikoissa riitti lopulta varsin helponoloiseen voittoon. Vaikka vauhtia oli edelleen runsaasti, selkeä punainen lanka on edelleen hieman umpisolmussa.

Tänään joukkueiden urakkaa vaikeutti selkeästi heikkotasoinen jää. Kiekot pomppivat molemmilla joukkueilla lavassa. Eniten tästä kärsi Sport, sillä molemmat punapaitojen läpiajot kariutuivat kiekon karkaamiseen lavasta.

Jokipojat laukoo tolppaan, Sport niiden sisäpuolelle

Sport aloitti ottelun tavoilleen "uskollisena" ja oli altavastaaja parin ensimmäisen minuutin ajan. Vain tolppa pelasti Härkösen nollapelin. Kahdesti Jokipojat pääsivät laukomaan vapaana maalin edustalta. Toisen Härkönen torjui, toisen laukoi Jani Lahtinen tolppaan. Tammisen ei tarvinut heikosta alusta huolimatta ottaa aikalisää.

Kristian Hjerpen tärkeä maali nopeasti pelin alussa vapautti Sportin otteita. Hjerpe luisteli omalta siniviivalta vasenta laitaa ylös, väisti kaksi taklausta ja pääsi aloituspisteen kaarelta laukomaan. Kiekko pomppasi kuitenkin lavassa ja jäi Hjerpen jalkoihin pyörimään. Onnekkaasti kiekko päätyi uudelleen Hjerpen lapaan puolustajan pihdeissä tehdyn piruetin jälkeen. Nopea siirto rystylle ja takakulmaan jäitä pitkin ohi maalivahti Tomi Räisäsen.

Sport sai pelata erän puolivälin jälkeen ylivoimaa, mutta tällä kerralla paljon tuhoa aikaansaanut ylivoima oli aseeton. Aseetonta oli niinikään Jokipoikien ylivoima hetkeä myöhemmin. Kyseisen ylivoiman aikana Jokipoikien Tapio Ahtonen sai kulmassa taklauksen ja poistui jäältä. Pelin jälkeen saatu diagnoosi kertoi syyn olleen aivotärähdys. Taklaustilanteessa pää osui ns. saumattomiin plekseihin, jotka tunnetusti ovat pelaajien turvallisuuden kannalta varsin kyseenalaiset.

Erä Sportin lievässä hallinnassa ja erätauolle 1-0 lukemissa.

Laskuvirhe ja tuomarivirhe kääntää kelkan lopullisesti

Toinen erä alkoi varsin samoissa merkeissä missä ensimmäinenkin. Sport aloitti erän tosin alivoimalla ja vielä pari minuuttia rangaistuksen päättymisen jälkeen Jokipojat oli hallitsevampi osapuoli jäällä. Sport sai hyvään aikaan ylivoiman Jokipoikien pelattua kuudella kenttäpelaajalla. Seurannut ylivoima oli kuitenkin heikko. Sport sai aikaan yhden laukauksen, joka sekin kilpistyi ylimpään alivoimapelaajaan. Jokipoikien alivoima toimi muutenkin moitteetta ja kiekkoa saatiin pariin otteeseen jopa kuljettaa Sportin alueelle.

Erää vietiin pitkälle kohti puoliväliä ilman suurempia tapahtumia. Molemmat joukkueet saivat yhdet hyvät maalipaikat. Sportin Vesa Myllyaholle pelattiin maalin takaa mainio paikka lyödä kiekko puolityhjään maaliin. Mutta kuten jo aiemmin ottelussa oli nähty, kiekko pomppi lavasta ja Myllyaho ei Westerbackin syöttöön edes osunut. Minuuttia myöhemmin Jokipojat vyörytti pariin otteeseen hyökkäyksiään kohti Härkösen maalia. Paras paikka aukesi 2-1 hyökkäyksestä Sami Puruskaiselle. Oikeaa laitaa sisään ajanut Puruskainen harhautti takaa vauhdilla tulleen Westerbackin, käänsi itsensä keskelle parhaalle maalintekopaikalle, mutta Härkönen tuli reilusti vastaan ja sai ottaa vedon keskelle kotka-logoa. Tammiselle riitti tässä vaiheessa ja Sport otti aikalisän.

Aikalisä toimi joukkueeseen kuin taikajuoma Obelixille. Sportin pirtein ketju iski nopean maalin. Kristian Hjerpe löi kiekon oikeaan kulmaan punaviivalta, Kalle Mattila oli ensimmäisenä kiekossa. Pitkän aikaa Mattila sai olla kulmassa kenenkään häiritsemättä ja sitten lähti todella tarkka syöttö maalille ajaneen Niklas Fogströmin lapaan. Pelintekijänä tunnettu Fogström nosti kiekon yli heittäytyneen Räisäsen.

Tuomarilinja nousi hetkeä myöhemmin puheenaiheeksi. Ensin Miika Jämsä sai punaviivalla Marko Mönkkösen polvesta tällin. Jämsä jatkoi luisteluaan muutaman metrin, mutta lopulta Jämsä tuupertui jään pintaan. Tuomari antoi pelin jatkua hetken aikaa, mutta lopulta pilli soi. Hetken arpomisen jälkeen Mönkkönen passitettiin kakkoselle. Ja jäähyn aikana Sport iski. Maalin takana kiekkoon päässyt Jokipoikien puolustaja koukattiin olkapäästä päivänselvän jäähyn arvoisesti nurin. Jopa niin selkeästi että muu Jokipoikien joukkue lopetti pelaamisen. Markus Laine ei lopettanut, vaan pakin lavasta lähti nopea syöttö takatolpalle Vjatsheslav Fandulille, eikä rutinoitunut sentteri erehtynyt. Maalia seurannut kalabaliikki oli aivan oikeutettu, eikä kaukana ollut ettei HIFK:n Brett Harkinsin kaltaista tilannetta oltaisi nähty myös Vaasassa.

Jokipojat saivat kuitenkin vastaiskusta reilusti lisää puhtia. Mönkkönen oli itse kertaalleen irtokiekossa ja Härkösen kanssa nokikkain, mutta mies ei saanut kiekkoa rystyltä nousemaan. Seuraavalla minuutilla Pavel Brendl oli puolittain menossa läpiajoon. Markus Laine kuitenkin luisteli miehen kiinni, sai mailan sidottua ja loput hoiti lähes siniviivalle vastaan tullut maalivahti Härkönen.

Toiselle erätauolle varsin tasaisissa tunnelmissa Sportin johtaessa 3-0.

Härkösen nolla säilyy

Kolmannessa erässä Sport sai itseään niskasta kiinni ja pelasi heti alusta asti terävästi. Kymmenen sekunnin kohdalla oli Vjatsheslav Fandul jo maalintekopaikassa, mutta laukaus napsahti plekseihin. Molemmat joukkueet saivat kokeilla ylivoimaa, mutta illan teemaan sopien, kiekko pomppi ja laadukkaat maalipaikat jäivät syntymättä. Oikeastaan parhaat paikat meinasivat syntyä molemmille joukkueille alivoimalla.

Vasta tasaviisikoin nähtiin erän paras maalipaikka. Oskar Osala polki heittämällä ohi hyökkäyssiniviivalla seisoneiden puolustajien ja nuori häkkipäinen hyökkääjälupaus pääsi yrittämään maalintekoa läpiajosta. Lopulta kuitenkin kiekko, yllätys yllätys, pomppi Osalan lavasta suoraan heittäytyneen maalivahdin suojuksiin. Seuraavassa vaihdossa Fandul oli karata läpi, mutta Atte Valli esti läpiajon ottamalla Fandulia reilusti kaksin käsin kiinni. Vallin jäähyn aikana Jarkko Immonen sai kakkosen korkeasta mailasta ja Sport pääsi yrittämään kahden miehen ylivoimalla maalintekoa. Jokipojat pelasivat rohkeasti ja uhrautuvasti alivoimat pois ja pääsi heti perään itse yrittämään ylivoimaa. Kesken kirivaihteen nähtiin illan kolmas väärä vaihto Jokipojille, ja Jokipoikien ylivoimapeli katosi aikakirjojen sivuille.

Tasaviisikoin Jokipojat oli iskeä. Liukas Juhana Repo niputti Sportin puolustajan yksi yhtä vastaan tilanteessa ja sai aikaan vielä kelvollisen laukauksen. Kiekko putosi Härköseltä suojista miehen itsensä taakse, eikä kiekkoa hetkeen kukaan nähnyt vapaana. Peliväline oli parin sentin päässä tolpasta, mutta lopulta Härkönen sai hanskansa kiekon päälle. Seuranneesta aloituksesta Kristian Hjerpe sai Chris Allenin läpisyötön mukaansa ja liuhuletti polki itsensä kaksin maalivahtia vastaan. Ja ettei tilanne miksikään muuttuisi, myös Hjerpen yritys kaatui kiekon karkaamiseen lavasta ratkaisevalla hetkellä. Lisämaaleja ei ottelussa nähty. Viimeisten minuuttien ylivoimamahdollisuudenkin torpedoi Tomi Pakarinen, joka vihellyksen jälkeen kävi torppaamassa Sportin pelaajan ja näin Jokipoikien tulossa ollut viimeinen ylivoima muuttui sekin tasavajaaksi.

Kommentit pelien jälkeen

Marko Härkönen nappasi Sportin puolelta parhaan pelaajan palkinnon, vaikkei kumimiehen tarvinnut montaakaan vaarallista paikkaa lopulta torjua. Härkönen itse pisti paljon kiitosta joukkueelle.

- Joo, tämä on toinen nollapeli tällä kaudella. Tämä tuli vähän helpommin. Ei tullut maskista vetoja ollenkaan ja siivottiin maalinedusta tänään hyvin. Aika rauhassa sai maalilla olla. Nollapeli tuli hyvään paikkaan kun viimeksi meni viisi. Hieman oli peli tänään väsyneen näköistä. Ei ollut lainkaan sellaista tempoa mitä olisi tähän otteluun luullut löytyvät. Pisteet tosin on se pääasia vaikkei peli ollutkaan niin tehokasta, nollapelin torjunut Härkönen niputti pelin tapahtumia.

Valmentajat olivat runsassanaisia pelin jälkeen. Jokipoikien Jouni Varis käytti alkuun pari minuuttia kommentoiden Vaasan olosuhteita.

- Kolleegaa pitää ensin onnitella koko tapahtumasta. Täällä mennään kovaa ja täällä on iso hurmos päällä. Tami on tuonut uusia tuulia tänne. Varmasti on satoja muitakin jotka täällä töitä tämän eteen tekevät.

- Itse ottelusta... 4-0 ei tyydytä. Tosin se miten se tuli niin tyydyttää. Ei tästä pumpusta voi oikein enempää vaatia. Mestis on ammattilaissarja. Meillä on yksi NHL-pelaaja, pari pienen roolin Mestis-miestä viime kaudelta ja muu joukkue on pelannut Suomi-sarjaa viimeiset pari vuotta. Osa jopa pidempään. Ei tämä ole mikään jäähdyttelysarja. Kun Tammisen kaltainen kaveri tulee tänne valmentamaan niin se kertoo heti mikä on homman nimi. Täällä on paljon laadukkaita pelaajia. Vaikkei tätä saisi oikein sanoa niin... olen sitä mieltä että sarjan kärkijoukkueet voisi helposti haastaa liigan häntäpään ja taistella koska vaan jostakin liigan 10. sijasta.

- Tänään ei saatu maalia aikaan. Sportilla on yleistaitavuus sillä tasolla että meidän pitää onnistua 110% että täältä olisimme pisteitä saaneet. Alivoima oli meillä tänään hyvää, mutta ei sekään auta kun vastustajalla on taitoa enemmän kuin lääkäri määrää, Varis kertoi lehdistölle.

Juhani Tamminen oli selkeästi passiivisempi ja jakoi kritiikkiä moneen suuntaan. Tamismit olivat jääneet pois, mutta Tamin sanainen arkku oli silti varsin avara ottelun jälkeen.

- Kiitokset alkuun vastustajalle hyvästä kiekko-ottelusta. Kuten mainittiin tuossa niin meillä on täällä porukkaa joka tekee 16-tuntista työpäivää tässä Sport-perheessä. Heille ilman muuta iso tunnustus. Pitää antaa myös Varikselle tunnustusta siitä, mitä hän on saanut aikaan Joensuussa. Sielläkin oli yli paikalla 1000 henkeä, kun olimme siellä pelaamassa. Perinteinen kiekkokaupunki.

- Tuolta kauden synkimmästä hetkestä eli Kuopion paluumatkalta lanseerasin "11 askelta jouluun"-metodin. Nyt on neljä peliä takana, kolme voittoa. Vantaakin oli haarukassa, mutta ei riittänyt pokeri voittoon. Kuten näitte niin peli oli aika hermostunutta. Fogströmin ketju oli tänään kova. Siellä on Heikkinen loistokunnossa, Hallbäckin Mikki saa itsensä täysin kuntoon joulutauolle, Kiku (Hjerpe) palasi sairastuvalta , Fogström nostaa tasoaan koko ajan ja siihen vielä Mattila sekaan. Hieno peli, hyvät pisteet. Härkönen oli tänään kova.

- Tämä on kovinta aikaa missä tahansa kiekkosarjassa. Varsinkin täällä kun on kaamos pahimmillaan. Pinnat on joka ilta lujassa. Aikalisällä piti laittaa poikien päät kuntoon. Kun peli on 1-0 ja kokeneiden pelaajien päät alkaa roikkua, piti ottaa aikalisä kun kaverit näkivät jo kaikki uhkakuvat silmissään. Aikalisän jälkeen nuoret kaverit kentälle ja Pam! Se on 2-0. Se on selvää että peli notkuu kun on kahdeksan kaveria sairastuvalla. Mutta näissä nuorissa kuten Osala, Nabb muut, heillä on energiaa ja asennetta tulla hallille. Älkää hyvät ihmiset hylätkö meitä nyt kun me tarvitaan teitä, Tamminen ohessa ripitti yleisön katoamista hallista. Tänään paikalla oli niukasti yli 2000 henkeä ja varsinkin istumapaikoilla oli paljon tyhjää.

Ottelun kolmas maali herätti paljon keskustelua. Suoranaisia syytöksiä ei kuitenkaan heitetty ilmoille.

- Tässä on taas yksi nauha liitolle. Saavat katsoa että miten näitä pelejä oikein tuomitaan, Varis totesi pelin jälkeen.

Jokipojat jatkaa sarjaa huomenna torstaina Kokkolassa. Sport matkustaa aamulla Kouvolaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle