Sport palasi voittojen tielle

Sport palasi voittokantaan karmean TuTo-tappion jälkeen Vaasassa kaadettuaan Kajaanin Hokin maalein 6-2 (4-1, 0-1, 2-0). Sport päätti Hokin kolmen ottelun voittoputken.

Sportin teemana oli ottelun alla näyttää todelliset kykynsä Turussa kärsityn 9-1-tappion jälkeen. Ottelu alkoi kuitenkin Sportille hyvin tyypilliseen tapaan, omissa soi. Hokin J-P Ketola voitti kulmassa Mikael Hallbäckin kaksinkamppailussa ja nousi maalille ja punnersi kiekon maaliin.

Tamminen yllätti olemalla ottamatta aikalisää, mikä toimi, sillä sen jälkeen avauserässä jäällä oli vain yksi joukkue. Se oli kotijoukkue Sport, joka otti ohjat käsiinsä ja pelasi aktiivista ja suoraviivaista kiekkoa ja Hokki oli hätää kärsimässä.

Maalihanat aukeaa

Sportilla on ollut suuria ongelmia maalinteon kanssa, mutta avauserässä apinaa ravisteltiin selästä oikein urakalla. Ennen viidennen peliminuutin täyttymistä Sport kiilasi tasoihin Pete Suonpään maalilla. Chris Allenin laukoi siniviivalta ja Suonpää ohjasi kiekon verkkoon. Erän puolen välin tienoilla Allenin pakkipari Mikael Hallbäck oli asialla, tulitettuaan viivalta hyvän maskin avustuksella 2-1. Patrik Westerback kaapi tilanteessa 100-0-aloitusvoiton.

Hetken päästä Hokin Veli-Matti Leinonen roikkui maalille rynnivässä Aniket Dhadphalessa kahden minuutin arvoisesti ja seuranneella ylivoimalla Westerback itse laukoi kiekon verkkoon. Westerback esitteli harvoin nähtyä lyöntilaukaustaan ylivoiman pelintekijän paikalta. Verkko heilahti maalin aivan takaylänurkassa.

Erän loistavan Sport-vireen viimeisteli Teemu Sainomaa, joka ryöväsi Ari-Pekka Pajuluoman keskialueelle vippaaman kiekon Hokin puolustajalta ja karkasi läpiajoon. Sainomaan taipuisat kädet veivasivat kiekon verkkoon Myllykosken längistä.

Sportin liike oli avauserässä loistavaa ja se karvasi paniikinomaisesti kiekkoa käsitellyttä kajaanilaisjoukkuetta ahnaasti. Sportin pelissä oli myös iso osa suoraviivaisuutta, laukauksia ei säästelty. Siitä kertoo Hokin veskarin Joni Myllykosken 21 torjuntaa avauserässä.

Hokki nousee mukaan peliin

Hokki sai terästettyä pelivirettään toiseen erään ja erä olikin huomattavasti tasaisempi kuin ensimmäinen kaksikymmenminuuttinen. Koko ottelun kuumana käyneet tunteet tulistuivat entisestään toisessa erässä ja jäähyboksin ovi kävi tasaiseen tahtiin.

Hokki sai oivan kavennusmahdollisuuden rangaistuslaukauksen muodossa, kun Sportin puolustajalta kiekon ryövänneen Veli-Matti Leinosen maila petti läpiajossa Sport-pelaajan avustuksella. Rangaistuslaukauksen suorittaneen Juha Silvanderin yritys kilpistyi kuitenkin tolppaan.

Rumat otteet saivat jatkoa, kun Hokin Ville Meriläinen tirpaisi tilanteen ulkopuolella Sportin Mika Suoraniemen hammaskaluston remonttiin. Vaikka verta ja hampaita kerättiin jäältä pidemmän aikaa, ei tuomarikolmikko saanut selville syyllisiä. Suoraniemi palasi jäälle kolmanteen erään laastarin ja muutaman tikin avustuksella.

Hokin kavennus onnistui ennen erän loppua jäähysuman aikana. Markus Haverisen oiva syöttö löysi Niko Saarenpään vapaan lavan aivan maalinedustalta ja laituri ei epäonnistunut. Heti maalin jälkeen Sportin maali oli jälleen lähellä, mutta Suonpää ampui epäonnekseen hyvän hyökkäyksen päätteeksi tolppaan.

Sportin puolustus pitää

Hokki haki kolmannen erän alussa tosissaan maalia, joka olisi nostanut sen vielä taistelemaan ottelun voitosta. Se ei kuitenkaan onnistunut. Ottelun alussa hanakasti kiinni käynyt Sport varovaisti karvaustaan selkeästi ja pyrki vain estämään Hokin hyökkäilyä. Mitä pidemmälle erä eteni, sitä enemmän Sport tuntui jälleen saavan otetta pelistä.

Ottelun ratkaisu nähtiin viimeisen kymmenminuuttisen aikana, kun vahvan pyörityksen päätteeksi Aniket Dhadphale ohjasi Jarno Kososen viivakudin verkkoon.

Muutama minuutti myöhemmin Hokki punnersi Sportin päässä toista minuuttia, mutta vain laskeakseen Sportin 2-1-hyökkäykseen, jonka Miro Laitinen päätti rystyltä ylänurkkaan Kim Nabbin syötöstä. Tilanteen alusti rauhallisesti rakentanut Chris Allen.

Lopussa turhautunut Hokki otti vielä kolme kakkosta viimeisen minuutin aikana ja Sport yritti lisämaaleja ottamalla Sami Heinosen muutamaksi sekunniksi vaihtoaitioon siirrettyjen rangaistuksien aikana. Tulosta ei kuitenkaan enää syntynyt.

Kuuma kamppailu

Ottelu ei jättänyt kylmäksi. Kajaanilaiset pyrkivät selvästi provosoimaan Sportia ja varsinkin toisessa erässä Sport provosoitui. Useat tilanteet päättyivät käsirysyihin ja jälkipeli oli yleistä. Varsinkin Sportin Patrik Westerback oli Hokki-pelaajien kuumentamisen kohteena. Yllättäen vaasalaisten tunnetusti kuumaverinen sentteri pysyi poissa jäähyaitiosta, vaikka kävikin useat ”palaverit” entisen joukkuetoverinsa Kimmo Hapon kanssa.

- Onnittelut Sportille. Se oli terävämpi, parempi ja ansaitsi voittonsa. Ensimmäinen erä oli meiltä huono. Onneksi meillä on vielä yksi mahdollisuus tulla pelaamaan tänne, sanoi Hokin vähäpuheinen Vladimir Kolek.

Juhani Tamminen oli tyytyväinen joukkueensa ilmeeseen karmivan TuTo-pelin jälkeen. Onnistujia vaasalaisremmissä oli koko joukkueellinen.

- Joukkue antoi reaktion jota toivoin. Ensimmäisessä erässä Sport pelasi sitä kiekkoa mitä minä olen halunnut tänne tuoda. Sitten alkoi vähän viikko painamaan.

- En ymmärrä aina näiden nuorten tuomareiden tapaa tulkita jääkiekkoa. Jos mun valmennettavat olisivat noin sekaisin, niin mä siirtyisin heti jumppamaikaksi, kiehui Tamminen joka parjasi viirupaitaisia varsinkin Suoraniemen loukkaantumiseen johtaneesta tilanteesta.

Jokavuotuiseksi tapahtumaksi vaasalaisessa jääkiekossa on muodostumassa Vaasa Arenan palohälyttimien päälle pärähtäminen. Tänään se tapahtui pelikellon näytettyä 5.15. Koko halli tyhjäksi ja paussia peliin tuli noin 20 minuuttia. Närää aiheutti se, että Hokkia saatiin odottaa takaisin jäälle viitisen minuuttia pidempään kuin Sportia.

- Tuo on aika universaali juttu, että tuomari kertoo koska peli alkaa. Niin täällä kuin Barcelonassa, pyöritteli Tamminen päätään.