Hokille taisteluvoitto Vaasassa

MESTIS / Raportti
Altavastaajan asemasta otteluun lähtenyt Kajaanin Hokki kuittasi pisteet Vaasasta. Ottelu oli tapahtumarikas ja sisälsi hyvää draamaa lauantai-illalle. Sport ei myynyt nahkaansa halvalla, mutta pisteet matkasivat vieraiden mukaan numeroin 3-6 (1-3, 2-2, 0-1).

- Täytyy olla enemmän kuin tyytyväinen. Kuten ennen peliä sanoin, niin Sport oli kuitenkin selvä ennakkosuosikki ja päätettiin lähteä taistelemaan pisteistä kaikin mahdollisin keinoin, että omaan pään kautta lähdetään ja pistetään luita eteen, jotta kaksi pistettä saadaan. Täytyy kyllä nostaa hattua korkealle koko joukkueelle, oli niin hyvä taistelupeli tänään. Jokainen teki töitä joukkueen eteen, kiitteli Hokin valmentaja Kai Suikkanen omiaan.

Tapahtumarikas alku

Ensimmäiset vaihdot pelattiin pääasiassa Hokin päädyssä. Sport pyrki painamaan peliä vieraiden päätyyn, mutta varsinaiset maalipaikat olivat vähissä. Neljän minuutin jälkeen Sport pääsi ylivoimalle, mutta yv katkesi Pete Suonpään ottamaan jäähyyn. Tasavajaalla Jukka-Pekka Koistinen ampui rystyltä hyvästä paikasta yli. Seuranneesta vastahyökkäyksestä Hokki iski, kun Antti Erkinjuntti siirsi maalin edestä vieraat johtoon.

Sport lähti määrätietoisesti hakemaan tasoitusta ja sai apua Hokin kolmesta perättäisestä jäähystä. Hallinta oli selvää ja kotijoukkue määräsi tahtia, mutta heikkotasoiset laukaukset helpottivat Hokki-vahti Joni Myllykosken urakkaa. Puolustaja Antti Uitto kantoi puolestaan kortensa kekoon heittäytymällä alivoimalla kovan laukauksen eteen. Osuma oli sen verran kova, että Uitto poistui ontuen vaihtoaitioon, mutta mies palasi myöhemmin erässä kaukaloon.

Sportin kolmas perättäinen ylivoima tuotti lopulta tulosta. Mikael Hallbäck veti kohti maalia ja Filip Riska ohjasi kiekon maaliin ohi Myllykosken ajassa 13.45.

Tasoituksen jälkeen oli Sportin vuoro jäähyillä. Pahimpaan pinteeseen vaasalaiset joutuivat, kun Miro Laitinen ja Pete Suonpää lähtivät istunnolle 12 sekunnin välein. Näitä jäähyjä voi pitää ottelun ratkaisuna, sillä seuraavien minuuttien tapahtumat käänsivät ottelun vieraille. Manner harmittelikin ottelun jälkeen avauserän turhia jäähyjä.

- Ekassa erässä pelattiin viidellä viittä vastaan taas tosi hyvin. Oltiin siinä selkeästi kaveria edellä, mutta kaveri oli viisaampi ja tehokkaampi maalinedustoilla. Hölmöiltiin siinä ekassa erässä kyllä koko syyskauden edestä. Tunteet nousi kanssa aika pintaan. Kotiyleisön edessä ja ollaan totuttu voittamaan pelejä... Pelaajilla on kuitenkin kova tahto voittaa ja varsinkin täällä – kaikki ottelut pitäisi voittaa ja odotukset on kovat.

Hokki pyöritti kahden miehen ylivoimaa ja lopulta kiekko päätyi sekavan tilanteen päätteeksi maaliin ajassa 18.40. Tuomari Männikkö ei osoittanut maalia heti, vaan katsoi kysyvästi kohti maalituomaria. Lopulta osuma hyväksyttiin. Höylä puolestaan oli sitä mieltä, että kiekko oli hänen hallussaan ennen kuin se lyötiin maaliin ja korosti mielipidettään "pesemällä" maalituomarin pleksin vedellä ja hanskallaan. Monia Höylän sooloilu lähinnä huvitti, mutta Männikkö ei teolle nauranut, vaan palkitsi Höylän suihkukomennuksella.

Samalla kun Sport-pelaajat repivät hermojaan ja yleisö mylvi, käytti vierasjoukkue tilanteen armotta hyödykseen. Joukkue sai jatkaa ylivoimalla ja Antti Kangasniemi päätti testata kylmänä maalille tulleen Mikko Rossin reaktioita. Kangasniemi sai toivomansa tuloksen, kun Rossi hörppäsi heti ensimmäisen laukauksen helposti selkänsä taakse. Edellisestä maalista ehti kulumaan vain vaivaiset kymmenen sekuntia. Rossi itse osasi suhtautua synkkään alkuunsa pelin jälkeen terveellä itseironialla.

- Eipä siinä oikein ehtinyt jännittääkään ja sainhan mä siihen vielä unelmastartin. Eka veto heti maaliin... Sen jälkeen alkoi sitten tulla vetoja enemmän ja pääsi peliin mukaan.

Ei liene yllättävää, että yleisö sai maalista lisää vettä myllyynsä. Niinpä seuraavat minuutit vietettiin keräämällä kolikoita kentältä. Myös kaukalossa näkyi turhautumista, kun Markus Jämsä rikkoi kahdesti vastustajaa korkealla mailalla. Jälkimmäinen näistä palkittiin jäähyllä. Erätauolle poistuttiin lopulta vihellyskonsertin keskellä. Suikkanen oli ennen ottelua kehunut yleisöä, mutta illan tapahtumat saivat miehen toisiin aatoksiin.

- Ennen peliä tuli mainittua myös, että on hienoa tulla Vaasaan. Täällä on paljon porukkaa ja mahtava fiilis pelata. Tunnelma oli ihan hyvä, mutta mun täytyy nyt pikkuisen vetää sanoja takaisin tästä Vaasan faniporukan käyttäytymisestä.

- Mä olen aika monta faniporukkaa nähnyt elämäni varrella, mutta en mä sellaista ymmärrä, että kun me lähdetään kentältä pois, niin meitä heitellään kolikoilla ja kivillä meidän pelaajia tuolta katsomosta. Vaikka turpiin tulisi, niin joku järki tässä hommassa täytyy olla, pohti Suikkanen.

Sen enempiä jeesustelematta on helppo todeta Suikkasen olevan täysin oikeassa. Myöskään Manner ei lähtenyt puolustelemaan faniporukan typerintä ja tässä yhteydessä näkyvintä osastoa.

- Kaitsun (Suikkanen) kanssa oon samaa mieltä, että täällä on hieno fanijoukko, mutta pitää aina muistaa kunnioittaa pelaajia. Jos heität sinne rahaa jäälle ja toinen luistelee siihen ja menee niskat nurin – onko se sitten sen arvoinen se yhden Mestis-pelin tappio, jos toinen joutuu siitä rullatuoliin?

- Tuomari jos tekee yleisön mielestä huonoja ratkaisuja, niin se kuuluu kanssa tähän lajiin. Tuomarikin on ihminen. En mä ole välttämättä hänen kanssaan kaikista asioista samaa mieltä, mutta loppupeleissä sitä päätöstä on kuitenkin kunnioitettava. Faneille terveisiä, että näyttäkää että olette hienoja faneja kannustamalla ja olemalla reiluja pelaajia kohtaan.

Hokki rankaisee jäähyistä

Sport tuli toiseen erään taistelevalla ilmeellä. Erä olikin kotijoukkueen hallintaa, mutta ylivoimallakaan kiekko ei löytänyt tietään Hokin maaliin. Vieraat puolestaan pääsivät kahden miehen ylivoimalle, kun ensin Kevin Cooper ja puoli minuuttia myöhemmin Markku Erholtz joutuivat istunnolle. Teemu Virtala antoi hienon passin ja Markus Haverinen ohjasi numeroiksi jo 1-4.

- Muutama hölmö jäähy tuli silloin kun pelattiin neljällä viittä vastaan. Jouduttiin taistelemaan kahta minuuttia kolmella viittä vastaan – sitä me ei tänään kestetty, manasi Manner jäähyjä.

Erän puolivälissä Sport onnistui kaventamaan, kun Hallbäck ampui viivasta ja Vesa Myllyaho ohjasi kiekon maaliin. Tämän jälkeen pelissä nähtiin myös hyvää kontaktia, kun mm. Sportilta Filip Riska ja Hokista Antti Uitto näyttivät fyysistä osaamistaan.

Sport onnistui nousemaan jo maalin päähän, kun Marcus Niemi näytti maalinteon mallia. Jos moni Sport-pelaajien laukauksista olikin illan ottelussa vailla osoitetta, oli Niemen yläkulmalaukaus komea poikkeus pääsäännöstä.

Kauaa ei riemua kuitenkaan riittänyt, kun kotijoukkue joutui jälleen kahden miehen alivoimalle. Erholtz ei saanut maalinedustaa siivottua ja Haverinen kiitti siirtämällä kiekon verkkoon ohi voimattoman Rossin.

Hokin johto kestää

Toisen erän viimeisellä minuutilla syntynyt Haverisen osuma oli varmasti psykologisesti raskas isku kotijoukkueelle. Sport oli tullut toiseen erään taistelemaan ja hallinnut sitä, mutta Hokin etumatka säilyi silti kahdessa maalissa.

Sport ei kuitenkaan lannistunut, vaan kolmannessa erässä jatkettiin siitä mihin toisessa jäätiin. Toisin sanoen Sport pyöritti ja Myllykoski taisteli maalillaan. Suikkanen turvautuikin aikalisään ajassa 45.09. Tämän jälkeen Hokki saikin peliinsä ryhtiä ja joukkue pääsi paremmin pois omalta alueeltaan.

Vaasalaisille tarjottiin vielä päätöserän lopulla hyvää tilaisuutta nousta voittokamppailuun, kun Hokki otti jäähyn toisensa jälkeen. Onnikaan ei kuitenkaan ollut Sportin puolella ja toisaalta Hokki taisteli uhrautuvasti ja piti johdostaan väkisin kiinni.

Lopullinen niitti nähtiin viimeisellä minuutilla, kun Uitto lämäsi omalta alueeltaan kiekon tyhjään maaliin Sportin hakiessa kavennusta ilman maalivahtia. Vielä viimeisillä sekunneilla nähtiin rangaistuslaukaus, jossa Rossi torjui Jaatisen yrityksen.

Manner ei nähnyt syytä ruoskia omiaan suuremmalti.

- Molemmat taisteli isolla sydämellä, kaveri oli tänään se, joka voitti ne irtokiekot siitä maalin edestä. Kova taistelu kuitenkin jätkiltä, nostan joka pelaajalle hattua.

Kevin Cooper teki ensiesiintymisensä kotiyleisön edessä. Tilastomerkinnöiksi jäi tällä kertaa vain kaksi jäähyä. Mies sai kuitenkin Mantereelta puhtaat paperit esityksestään.

- Viimeksi teki kaksi maalia joukkueelle. Välillä on pieniä käynnistymisvaikeuksia. Ei ole oikein mennyt selkäytimeen, että jatkuvasti pitää luistella ja liikkua ja olla herhiläinen. Tulee vielä välillä tovittain sellaisia hetkiä, jolloin Kevin seisoo vähän liikaa ja jää vähän pelin ulkopuolelle.

- Paljon on kuitenkin positiivista ja mitä edemmäksi peli meni, niin hän pystyi käyttämään omaa nopeuttaan hyväkseen. Kevinin vahvuus on kuitenkin nopeus ja... mun mielestä ihan hyvä suoritus, päätti Manner.

» Lähetä palautetta toimitukselle