SaPKo nousi ylivoimaosumilla yhdeksänneksi

Sarjanousijat SaPKo ja HeKi päättivät Talvisalossa taipaleensa Mestiksen runkosarjassa. Kotijoukkue SaPKo ratkaisi ottelun edukseen toisessa erässä tehokkaammalla ylivoimapelillään. HeKille tilaisuuksia johtomaalin tekoon oli avautunut kylliksi ensimmäisessä erässä, mutta vieraiden viimeistely oli vaisua.

Ottelun voittomaali nähtiin toisen erän alkuminuuteilla. Päätuomari Teemu Salminen vihelsi HeKille kaksi perättäistä rangaistusta, ja SaPKo pääsi ylivoimalle. Jarno Tiilikainen ja Tuomo Litmanen juonivat vetopaikan Joni Lindlöfille, ja hän ampui kiekon verkkoon ohi HeKi-vahti Mikko Kapasen, jonka näkökenttää Marko Mäenpää ansiokkaasti peitti.

HeKille vihellettiin lisää jäähyjä, ja SaPKo rankaisi. Vajaat kymmenen minuuttia myöhemmin Litmanen syötti Tiilikaisen nousuun vasemmalle laidalle. Kokenut hyökkääjä kiersi HeKi-puolustuksen ja vei tilanteen loppuun asti toimittamalla kiekon ohi Kapasen.

- Onnistuttiin ylivoimalla, ja HeKi puolestaan ei onnistunut, siinä pelin ratkaisu lyhyesti kuvattuna, SaPKon päävalmentaja Jori Kokkonen analysoi.

2-0-maali sai hälytyskellot soimaan HeKi-leirissä. Joukkue oli hallinnut ensimmäistä erää SaPKon jatkuvan jäähyilyn ansiosta, mutta jäänyt ilman osumia. Toisen takaiskun jälkeen vieraiden valmentaja Jari Blomberg yritti herätellä joukkojaan aikalisällä. Pelin suunta ei kuitenkaan enää kääntynyt.

- Paska peli meiltä, kiteytti tarkempaan kommentointiin haluton Blomberg ottelun jälkeen.

- HeKi taisi vähän turhautua lopussa, kun eivät saaneet paikoista maaleja. Ensimmäisen erän jälkeen pelin hallintakin oli meillä, tosin siinä tietysti auttoivat jäähyt, Kokkonen sanoi.

Asenteessa eroa

Kolmannen erän alussa SaPKo ratkaisi pelin itselleen lopullisesti. Ensin puolustaja Matti Tiihonen yllätti Kapasen pienestä kulmasta lähteneellä laukauksella, ja pari minuuttia myöhemmin poikkeuksellisesti hyökkääjänä pelannut Antti Niemi runnoi pyörityksen päätteeksi toisen paluukiekon HeKi-maaliin.

5-0-osuman taiteili muutamaa minuuttia myöhemmin Antti Maaninka seuraamalla oman laukauksensa paluukiekkoa ja toimittamalla sen verkkoon. Loppunumerot 6-0 iski Matti Tiihonen. Puolustajan illan toinen osuma syntyi ylivoimalla.

HeKi oli ennen päätöskierrosta jo varmistanut seitsemännen tilansa, ja SaPKonkin panokset rajoittuivat mahdollisuuteen nousta yhdeksännelle sijalle. Itäsavolaiset kuitenkin syttyivät kotiyleisönsä edessä ja kahden viikon tauon alla peliin eri tavalla kuin vieraansa.

- Eihän siinä panosta ollut, mutta kun on viimeinen matsi ja vielä kotona, niin pitäähän siinä vähän näyttää. Mukavampi on lähteä tauolle voitto alla, Kokkonen sanaili.

- Asenne oli huono. Se peli kuitenkin oli ja meni, totesi Blomberg.

Jukurit-pelistä teesit TuTon kaatoon

HeKin pelit jatkuvat jo keskiviikkona pudotuspeleissä, joissa vastaan asettuu runkosarjan kakkoseksi sijoittunut kovakuntoinen TuTo. Savonlinnan-matkalta pois jääneistä pelaajista joukkue saa silloin mukaan ykköspakkinsa Toni Kirenin, tärkeän maalintekijän Janne Sinkkosen sekä hyökkääjä Joni Isomäen.

- Sunnuntaina huilataan ja maanantaina aloitetaan keskittyminen pudotuspeleihin. Meillä oli perjantaina hyvä peli Jukureita vastaan, ja nyt lähdetään hakemaan siitä oikeaa otetta jatkopeleihin. Tämä ottelu unohdetaan mahdollisimman nopeasti, Blomberg linjasi.

SaPKolla on edessä kahden viikon tauko, ennen kuin putoamiskarsintaottelut alkavat. Niissä joukkue saa vastaansa ensimmäisellä pudotuspelikierroksella hävinneistä joukkueista sen, jonka sijoitus runkosarjassa oli heikoin.