SaPKo jäi vantaalaisjyrän alle

Viikko sitten Tikkurilassa tappion K-Vantaalle kärsinyt SaPKo ei kyennyt ottamaan revanssia kotisalissaan. Vantaalaiset pelasivat erinomaisesti ja venyttivät pässipaitojen tappioputken jo kuuden ottelun mittaiseksi. SaPKolla oli pelissä omat paikkansa, mutta vantaalaiset veivät lopulta ottelun nimiinsä maalein 7-2 (2-1, 2-1, 3-0).

Joukkueet eivät suotta pelin alussa lähteneet peruuttelemaan, vaan tapahtumia riitti alusta asti. SaPKolla oli oivallinen tilaisuus siirtyä johtoon, mutta 2-1-hyökkäyksessä Antti Niemen syöttö pelikaverille myöhästyi. Toisessa päässä sen sijaan lohipaidat onnistuivat, kun Jussi-Mikko Makkonen ohjasi takakulmalta Jarkko Oikarisen poikittaissyötön maalin kattoon.

Pian äskeisen jälkeen SaPKon Tuomas Nissisellä oli edessään lähes tyhjä maali, mutta hyökkääjän onnistui sutia kiekko Heikki Kokkosen patjoihin. Alkuhulinan jälkeen pelin ote alkoi siirtyä yhä selvemmin vierailijalle.

Lukuisista avauserän tilanteistaan K-Vantaa onnistui enää vain kerran. Maalin teki Jussi Haapasaari, joka nousi laidalta maalille ja sai tungetuksi kiekon jostain pelaajamassan keskeltä maaliin. Paikkoja syntyi useita, mutta SaPKon maalissa Tuomas Lohtander piti joukkuettaan pystyssä.

SaPKolla oli paikkansa

Ensimmäisen erän loppu käänsi ottelun kulun hetkeksi. Isännät kavensivat ylivoimalla ajassa 17.44, kun Janne Jokilan luukulle toimittama kiekko löysi tiensä maaliin. Osuman viimeisteli Antti Niemi.

Tasoitusosuma syntyi hieman jäädytystauon jälkeen. Hyvin pelannut Jokila pääsi jälleen mieluisaan syöttöpaikkaan ja toista kertaa avoimen maalipaikan saanut Tuomas Nissinen ei tällä kertaa epäonnistunut, vaan siirsi kiekon varmasti maaliin.

K-Vantaa jäi tasoitusosuman jälkeen innokkaasti pelanneen pässilauman jalkoihin. SaPKolla oli kolme ylivoimamahdollisuutta, mutta hyviäkään tekopaikkoja eivät savonlinnalaiset onnistuneet hyödyntämään. Osin ratkaisuja vaivasi uskalluksen puute, sillä selvissä laukaisupaikoissa seurauksena oli syöttö ja joskus kudit suuntautuivat suoraan veskarin syliin.

- Toisen erän 15-minuuttisen aikana saatiin kyllä luotua hyvää painetta ja kiekonriistoja syvässä, mutta johtomaali jäi tekemättä, vaikka se ilmassa roikkuikin, harmitteli savonlinnalaisvalmentaja Jori Kokkonen.

Kun SaPKo ei onnistunut, kävi niin kuin usein käy. Kotijoukkueen kaksi peräkkäistä jäähyä kostautuivat. Pässipaidat saivat pitkään pidettyä vaarallisen vantaalaisylivoiman nollilla, mutta lopulta Jussi-Mikko Makkosen tarkka laukaus maskin takaa yllätti Lohtanderin. Lopun alivoiman SaPKo selvitti, mutta puolustusryhmitys murtui täysin vielä kerran, kun Matti Näätänen pääsi nautiskelemaan maalin edestä lukemiksi 2-4 pelikellon näyttäessä aikaa 38.55.

Lopullisesti kotiyleisön toiveet sammuivat päätöserän ensimmäisellä minuutilla Erik Erosen ja Matti Näätäsen vapautettua Timo-Pekka Römpötin iskemään lukemiksi 2-5. SaPKon murheellista iltaa kävivät synkentämässä vielä hattutempun viimeistellyt Makkonen ja vanhanaikaisella pelin loppuhetkillä onnistunut Marko Sakko.

- Aika huippujuttu meille toisen erän loppuun se, että saatiin tehtyä pari maalia. Opimme toisesta erästä sen, että peliin on tultava hullun lailla, kertasi vantaalaiskäskijä Niki Andersson.

Lohipaidat iskussa, SaPKolla vaikeaa

Kiekko-Vantaalta onnistui lauantaina lähes kaikki. Joukkue pystyi puolustamaan erittäin ehjästi ja viimeistelyprosentti oli myös mallikelpoinen. Pieni, mutta erittäin äänekäs vieraskannattajaryhmä saattoi näin poistua hyvillä mielin paluumatkalle kohti pääkaupunkiseutua.

- Hyvä peli tänään. Pelattiin pari peliä ennen tätäkin hyvin. Parhaimpia suorituksia tällä kaudella. Hyvää tsemppiä, oltiin teräviä tilanteissa. Poislukien toinen erä, missä oltiin löysiä ja vastustaja sai juonesta kiinni, Andersson tuumi pelin jälkeen.

Alkukauden masentavat peliesitykset näyttävätkin olevan vain muisto, sillä sitten lokakuun lopun joukkue on hävinnyt vain kolmesti ja pelaa tällä hetkellä oikein hyvää ja toimivaa kiekkoa. Itseluottamus on noussut hyvien pelien myötä. Erityisesti Jussi-Mikko Makkosen ketju näytti olevan täysin pitelemätön.

- Kun olet tehnyt maaleja ja luonut paikkoja, nousee itseluottamus, totesi Andersson.

SaPKo sen sijaan kärsii kokemattomuudestaan. Joukkueen taitotaso riittää kyllä Mestiksen peleihin, mutta tappioputki on syönyt nuoren joukkueen itseluottamusta. Päätöserässä joistakin pelaajista alkoi näkyä myös turhautuminen.

Nousijajoukkueen olisi pian saatava tappiokierre poikki, sillä muutoin edessä voi olla juuttuminen sarjan häntäpäähän. Heikot pelit alkavat myös näkyä katsomossa, sillä Talvisalon lehtereillä oli lauantain pelissä vain 745 katsojaa.

- Ei oltu teräviä, Kiekko-Vantaa oli terävä. Hävittiin kaksinkamppailuita aloitukset mukaan lukien. Toisen erän loppuun kaksi maalia ei ollut hyvää tappioita kärsineen joukkueen itseluottamukselle, summasi Kokkonen.