Pässipaidat pudotuspeleihin

Savonlinnassa nähdään tällä kaudella Mestiksen pudotuspelejä. Lopullinen varmistus asialle saatiin keskiviikkona, kun paikallinen Pallokerho kaatoi vierailija Jokipojat kotonaan selvin numeroin. Loppunumerot Talvisalossa 5-2. (2-1, 2-0, 1-1).

Avauserään tuli aktiivinen ja terävä kotijoukkue. Joensuulaisvieraat olivat aika-ajoin pahasti hätää kärsimässä, kun Kouvolan pelin maalittomuudesta turhautunut pässilauma puski hurjalla tahdolla Jokipoikien Teemu Seppäsen vartioimalle maalille.

Ensimmäinen erä olikin todella hyvää SaPKoa, jonka myös vieraiden päävalmentaja Jami Kauppi joutui pelin jälkeen toteamaan.

-Kyllä olisin Jorina (Kokkonen) ylpeä tästä joukkueesta. Ensimmäinen erä oli parasta SaPKoa, mitä minä olen täällä nähnyt, Kauppi myönsi.

Pässien vahva puskeminen palkittiin ajassa 3.09, kun maalin kulmalle unohtunut Michal Lukac pääsi iskemään kiekon tyhjänä ammottavaan Jokipoikien veräjään. Maali syntyi ylivoimalla ja syöttöpisteille osumaan pääsi SaPKo-pakki Markus Tuomaala, jonka aiemman maalintekoyrityksen pienikokoinen Seppänen oli kuitenkin pystynyt torjumaan.

Yksi koko kamppailun ratkaisuja oli tänään kotijoukkueen esittämä loistava ja uhrautuva alivoimapeli. Jokipojat pääsi kokeilemaan ylivoimansa toimivuutta useampaankin otteeseen, mutta SaPKo pelasi läpi ottelun uhrautuvaa alivoimapeliä.

-Tehtiin vastustajan ylivoimapelaaminen vaikeaksi panemalla kroppaa likoon ja olemalla aktiivisia. Kiitokset joukkueelle tietysti siitä, että uskalsivat laittaa kroppansa peliin, SaPKon valmentaja Jori Kokkonen kiitteli.

Vaikka ensimmäinen erä olikin pääasiallisesti kotijoukkueen painostusta, oli toki vieraillakin omat paikkansa maalintekoon. Topi Riutalla oli ennen erän puoltaväliä loistava tilaisuus laittaa päädystä kimmonut kiekko SaPKo-maaliin, mutta SaPKon veräjällä jälleen seissyt Tuomas Lohtander ehti kuitenkin patjoineen väliin.

Vierasjoukkue juhli ensimmäistä maaliaan hiukan erän puolenvälin jälkeen. Hyvän ottelun pelannut Tomi Karlson nousi maalille ja irtokiekon SaPKo-pömpeliin toimitti Jani Keränen. Heti maalin jälkeinen vaihto oli kuitenkin tuoda kotijoukkueelle lisäosumia, sillä suoraan keskialoituksesta karkuun päässyt Mikko Silvennoinen oli lähellä onnistua.

Ja ajassa 13.16 niitä lisäosumia sitten lopulta tuli. Kiekko pyöri pitkään vieraiden maalinedustalla ja lopulta Teemu Sompin laukoman irtokiekon maalin toimitti slovakki Michal Lukac. Kotijoukkue johti ottelua 2-1 erätauolle mentäessä ja täysin ansaitusti.

Hietakangas lasarettiin

Toinen erä toi loukkaantumishuolia Jokipojille, kun Matti Hietakangas jätti kentän ajassa 26.55. Hietakangas loukkaantui tilanteessa, missä SaPKo-puolustaja Antti Niemen maila osui miestä ilkeän näköisesti kasvoihin. Tilanne toi Hietakankaalle pari lohjennutta hammasta, sairaalareissun ja SaPKon Antti Niemelle 2+2 minuuttia.

Ottelun tietynlainen henkinen ratkaisu nähtiin myös toisen erän alkupuoliskolla. SaPKo tarpoi pahassa jäähysumassa ja Jokipojille tarjottiin todellista etsikkoaikaa, sen päästessä pelaaman pitkät tovit viidellä kolmea vastaan ylivoimaa. SaPKon koko illan jatkunut uhrautuva alivoimapelaaminen oli kuitenkin kuosissaan, eikä joensuulaiset saaneet kiekkoa ohi Lohtanderin. Toisaalta myös joensuulaistan ylivoima oli suhteellisen hidastempoista, eikä nykykiekossa paljon maaleja tuovia ”one-timereita” nähty juuri lainkaan.

Kun vierailijalle ei kerran maali maistunut, sen teki pian alivoimansa kestänyt kotijoukkue. Teemu Somppi laukoi terävästi b-pisteeltä ja ensimmäisenä irtokiekossa oli Mikko Silvennoinen.

Kakkosketju oli tänään SaPKon eittämättä paras osasto. Ketju loi jatkuvasti vaarallisia paikkoja Jokipoikien maalille ja onnistumisiakin –vihdoinkin- tuli. Ketju löi ottelulle myös lopullisen niitin, kun ajassa 39.11 tutuksi tullut kuvio toistui jälleen; Teemu Somppi laukoi ja Michal Lukac iski komeasti irtokiekon yläpeltiin. Erätauolle lähdettiin kotijoukkueen johtaessa 4-1.

Jokipojat vielä mukaan peliin, lopullinen niitti tyhjiin

Vierasjoukkue tuli kolmanteen erään huomattavasti virkistyneenä. Pelikello näytti vain 42.35, kun vierailija pyrki vielä mukaan peliin kavennusmaalillaan. Ville Väänäsen laukoma kuti yllätti maskissa olleen Lohtanderin täysin ja peli oli syntymässä uudelleen. Osuma syntyi Tuomas Nissisen istuessa kaksiminuuttista.

Hetki myöhemmin tästä ja Jokipoikien kolmaskin maali oli erittäin lähellä, kun Sami Puruskaisen lähettämä kiekko kilahti sapkolaismaalin yläputkeen. Jokipojat haki koko ottelun kolmannen erän tiukasti kavennusosumia, mutta sapkolaisten nöyrä puolustuspelaaminen piti numerot ennallaan.

Otteen lipsumisen pani merkille myös SaPKon päävalmentaja Kokkonen ja päätti herätellä omiaan aikalisällä ajassa 44.52. Ongelmat kuitenkin jatkuivat, sillä Jokipoikien aktiivinen hyökkäyspeli poiki SaPKolle jäähyjä. Somppi ja Matti Tiihonen joutuivat kumpainenkin vähän ajan sisään istunnolle ja Jokipojat sai rakentaa jälleen ylivoimakuviotaan. Tulosta ei kuitenkaan tälläkään kertaa tullut.

Vierasjoukkue Jokipojat käytti oman aikalisänsä ajassa 56.31 ja haki aivan ottelun lopussa kavennusta ilman maalivahtia, saamatta kuitenkaan mitään merkittävää aikaiseksi. Lopullisen naulan Jokipoikien arkkuun löi koko ottelun huimalla asenteella ja tahdolla pelannut Tuomas Nissinen tyhjään maaliin.

-Nissinen pelasi tänään hyvin alivoimalla ja maali oli hyvä palkinto hänelle, Kokkonen iloitsi.

Jokipoikien valmentaja Kauppi näki selkeitä syitä tappiolle.

-Kyllähän tuo SaPKon aktiivisuus hiukan yllätti. En usko, että meillä olis ollu huono valmistautuminen. Kaveri voitti kaikki kaksinkamppailut ja meni ensimmäisenä irtokiekkoihin, Kauppi myönsi.

SaPKon paikka kahdeksan sakissa on varma, mutta valmentaja Kokkonen uskoi motivaation vielä löytyvän jäljellä oleviin matseihin.

-Tietysti aina voitosta lähdetään pelaamaan ja jokainen piste on tärkeä, Kokkonen painotti.
SaPKon urakka jatkuu perjantaina kotona Vaasan Sportia vastaan, kun taas Jokipojat matkaa samana päivänä Turkuun TuTon vieraaksi.