Jokipojille valoisa voitto

Savonlinnassa nähtiin tasaista vääntöä.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
SaPKon ja Jokipoikien välinen Mestis-peli oli erittäin vaihteleva ja dramaattinen. Lopulta sähkökatkojen värittämä peli kääntyi kolmen maalin johdon menettäneille joensuulaisille kylmäpäisesti hoidetun voittomaalikilpailun myötä. Kolme edellistä peliään jatkoajalla tai voittomaalikilpailussa hävinneen vierasjoukkueen voittolukemat kirjattiin lopulta 4-5 (0-3, 3-0, 1-1, 0-0, 0-1).

Avauserän ensimmäiset kymmenen minuuttia sujuivat joensuulaisten täydellisessä hallinnassa. Ärjypaidat painoivat armottomasti päälle, ja SaPKolla oli vaikeuksia päästä edes puolen kentän yli kiekon kanssa.

Peliä oli pelattu vain 21 sekuntia, kun kiekko oli jo ensimmäisen kerran SaPKon verkossa. Sami Blomqvist laukoi kiekon kohti savonlinnalaisvahti Antti Leskistä ja Matti Järvinen oli terävänä irtokiekossa.

Kuusi minuuttia kiekon pudottamisesta lähti Jokipojat jo kahden maalin karkumatkalle, kun Juuso Rajalan johtama ketju myllytti pitkään hyökkäysalueella. Lopulta SaPKo sai kiekon itselleen, mutta Roope Ranta katkaisi heppoisen purun ja tarjoili kiekon maalin eteen täysin vapaaksi unohtuneelle Rajalalle, jolla oli helppo työ nostaa kiekko yläkulmaan ohi voimattoman Leskisen.

Samassa ajassa 6.06 oli päävalmentaja Saku Martikaisen aika yrittää herätellä täysin jyrän alle jääneitä suojattejaan aikalisällä.

Koko avauserä sujui kuitenkin Jokipoikien komennossa, vaikka suurin lataus olikin ohi avauskympin jälkeen. SaPKo sai vielä lisää kylmää vettä niskaansa viisi minuuttia ennen erätaukoa, kun Joona Karevaaran tarkka rannelaukaus painui vastustamattomasti yläkulmaan. SaPKo vaihtoi toiseen erään maalivahtia, kun Anssi Pesonen korvasi Leskisen joukkueen maalinsuulla.

Joukkue tulikin toiseen erään täysin uudella peli-ilmeellä ja siitä muodostui ensimmäisen peilikuva. Nyt oli SaPKon vuoro hallita ja Jokipoikien tuskailla keskialueen ylittämisen ja omista pois pääsemisen kanssa.

Jarkko Immosen kaksiminuuttinen koukkaamisesta oli juuri päättynyt, kun Joonas Toivanen voitti aloituksen puhtaasti, ja ensimmäistä kahdesta pelistään SaPKossa pelannut Petri Lammassaari tempaisi kiekon aivan Antti Rautiolan vartioiman maalin vasempaan yläkulmaan.

Kolme minuuttia myöhemmin SaPKo tuli jo maalin päähän, kun Pekka Niemimaa hyödynsi maalivahti Rautiolan haparoinnin ja survoi kiekon verkkoon.

Pätkivää menoa

Jokipojat oli juuri lyönyt kesken SaPKon pahimman vyörytyksen, kun Talvisalosta katkesivat sähköt reiluksi kymmeneksi minuutiksi. Toisen ja kolmannen erän aikana koko Savonlinnaa riepotelleet sähkökatkot sammuttivat jäähallin valot neljästi ja viivyttivät peliä reilulla puolella tunnilla.

Pelin päästyä jatkumaan otti Jokipoikien Esa Lehikoinen kaksiminuuttiset estämisestä ja koukkaamisesta samaan aikaan. SaPKo tarvitsi ylivoimaa noin kaksi ja puoli minuuttia, ennen kuin joensuulaisyleisön suureen "suosioon" joukkueiden viimekeväisessä pudotuspelisarjassa noussut SaPKon Mikko Nuutinen tasoitti pelin.

Toisessa erässä maalivahtien torjunnat merkattiin SaPKon Pesonen yksi, Jokipoikien Rautiola 20.

Sähkökatkokset sotkivat myös kolmannessa erässä joukkueiden pelirytmiä ja tästä kärsi ennen kaikkea pelin intensiivisyys.

Kun kolmatta erää oli pelattu tasan viisi minuuttia, meni Jokipojat uudelleen johtoon ylivoimalla, kun Ranta saalisti illan kolmannen syöttöpisteensä tarjoamalla kiekon maalin eteen nousseelle puolustaja Matti Näätäselle, joka estelyistä huolimatta siirsi kiekon etukulmasta Pesosen selän taakse.

Kolme minuuttia ennen varsinaisen peliajan päättymistä Lehikoinen otti kaksiminuuttisen laitataklauksesta, ja samassa ajassa SaPKo veti Pesonen maaliltaan ja haki tasoitusta kahden miehen ylivoimalla.

Riski myös kannatti, sillä Niko Laakkonen ronkki kiekon minuutti ennen päätössummeria maaliin. Isona arkkitehtina maalissa toimi myös isäntien Ville Hyvärinen, joka blokkasi oman pelaajan viivavedon ennen kuin Laakkonen laittoi kiekon maaliin ja loukkasi samalla hieman itseään.

Aivan varsinaisen peliajan viime sekunneilla SaPKon Oskar Essén ja Kristian Ruisma pääsivät hyökkäämään komean syöttelyn jälkeen kahdella yhtä vastaan, mutta takatolpalla ollutta Ruismaa tavoitelleen Essénin syöttöön pääsi viime hetkellä väliin joensuulaispuolustaja.

Kun jatkoajalla ei kumpikaan joukkue useista ylivoimahyökkäyksistä huolimatta onnistunut, haettiin ratkaisua voittomaalikilpailusta, jossa toista peliään joensuulaisten riveissä pelannut Blomqvist ja Rajala onnistuivat Jokipojilta ja SaPKon Lammassaari ja Nuutinen epäonnistuivat kumpikin omissa yrityksissään.

Näin Jokipojat vankisti asemiaan sarjakutosena ja katkaisi samalla kolmen ottelun mittaisen tappioputkensa. Joukkueet kohtaavat uudestaan huomenna Mehtimäellä.

– Vaiherikas peli, olimme juuri pisteen verran parempia, kertoi Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski nopeassa lehdistötilaisuudessa.

– Melkoinen sirkus kaikin puolin. Olen pettynyt joukkueen latinkiin pelin alussa. Emme ole mikään Detroit, vaan meiltä vaaditaan aina pelaamista sata lasissa, jos haluamme voittaa. Oli mahdollisuus ottaa kolmekin pistettä, mutta yksi on kuitenkin enemmän kuin nolla, kommentoi SaPKon pääkäskijä Martikainen.