TuTon tehohetki HeKin surma

Heinolassa nähtiin vuoden toiseksi viimeisenä päivänä kesy taistelu sarjapisteistä. TuTo oli näistä kahdesta se pirteämpi joukkue ja vei mukanaan täyden pistepotin Aurajoen rannoille. HeKi ei päässyt otteluun mukaan oikeastaan missään vaiheessa. Kotijoukkue dominoi ottelua hetkittäin, mutta lukuisat jäähyt ja epätarkat syötöt sotkivat HeKin pelikuviot pahemman kerran.

Ensimmäistä erää ei voi hyvällä tahdollakaan sanoa viihdyttäväksi. Kiekkoa siirreltiin laiskasti päädystä toiseen ja varsinaiset maalipaikat olivat kortilla. Toki TuTo oli yllättää heti ensimmäisellä laukauksellaan HeKin maalivahdin Janne Kurikan, mutta kiekko lirui - heinolalaisten onneksi - maaliviivaa pitkin takaisin kentälle.

TuTo hallitsi erän ensimmäisiä minuutteja mielin määrin, mutta tehottomuus vaivasi turkulaisia vielä tässä vaiheessa ottelua. HeKi sai vähitellen juonesta kiinni ja loi puolivaarallisia tilanteita kohti TuTon maalia.

Kummankin joukkueen ylivoimapelaaminen oli nihkeää ja harvat laukaukset suuntautuivat joko maalin yli tai ohi. TuTo sai pelata erän lopussa 5-3 ylivoimaa reilun 10 sekuntia muttei ehtinyt siinä ajassa hyödyntämään tilaisuuttaan. Huippuhetket jäivät erästä puuttumaan ja niinpä erätauolle siirryttiin 0-0–lukemissa.

TuTolla terävä alku

Jos ensimmäinen erä meni vielä kinkkua sulatellessa, niin toisessa erässä oli mahdollisuus nauttia hetkittäin oikeasta jääkiekkoviihteestä. TuTo pääsi jatkamaan kahden miehen ylivoimaansa, joka tuottikin nopeasti tulosta.

Ajassa 20.52 Janne Kurikka poimi kiekon ensimmäistä kertaa selkänsä takaa, kun TuTon Kai Syväsalmi sai Aki Keinäseltä nappipassin maalin eteen ja laittoi laatan keskeltä vastustamattomasti ohi Kurikan. TuTo onnistui maksimoimaan ylivoimansa, sillä vain reilut puoli minuuttia myöhemmin Henri Palmrothin vihainen siniviivaveto yllätti pahasti maskiin jääneen Kurikan.

Salama-alun jälkeen TuTo tarjosi heinolalaisille vielä mahdollisuuksia tulla otteluun mukaan ottamalla neljä kaksiminuuttista reilussa kuudessa minuutissa. HeKi onnistui vihdoinkin maalinteossa 5-3 ylivoimalla pelikellon näyttäessä aikaa 28.45. Janne Sinkkonen näki maalin edessä vapaana päivystäneen Ville Kiiskisen, jolla oli helppo työ siirtää kiekko puolityhjään maaliin.

Kavennusmaalin jälkeen HeKi hallitsi hetken aikaa kenttätapahtumia ja eväät 2-2-tasoitukseen olisivat olleet olemassa. TuTon maalilla ollut Juha Kuokkanen selvitti kuitenkin tyynenvarmasti HeKin luomat maalitilanteet. Olli Sinkkosen ottama jäähy muodostui ottelun kulminaatiopisteeksi, sillä TuTo käytti kylmästi hyväkseen saamansa tilaisuuden.

Timo Salo sai ronkittua kiekon nollakulmasta maaliin, kun erää oli pelaamatta vajaa viisi minuuttia. Janne Kurikka voi ottaa tämän maalin kontolleen, vaikkei puolustuskaan ansaitse pään silittelyä. Turkulaiset luistelivat erätauolle kahden maalin johtoasemassa, jota voi pitää täysin ansaittuna pelitilanteisiin nähden.

Kolmas erä pelailua

HeKi tuli kolmanteen erään pirteästi vaikkei todellisia maalipaikkoja pystynyt luomaankaan. Heinolaisten suurin synti – syöttöpelin lisäksi - oli läpi ottelun epätarkat laukaukset, ja niitä nähtiin myös päätöserän alussa. TuTolle tarjottiin jo lopullista ratkaisupaikkaa kun HeKin Janne Sinkkonen passitettiin jäähyaitioon viiden minuutin tahkoamisen jälkeen.

TuTo pelasi ylivoimansa kuitenkin luokattomasti ja pieni toivonkipinä eli vielä kotijoukkueen mielissä. Kipinä sammui nopeasti, sillä TuTon tehomiehen Timo Salon tarkka ranneveto painui Janne Kurikan längistä maaliin erän lähestyessä puolta väliään. Neljännen maalin jälkeen ottelun loppu oli enemmänkin pelailua, josta puuttui todellinen raivo.

TuTo kaunisteli lukemat vielä 1-5:een kun ottelua oli jäljellä kolme minuuttia. Aki Keinänen sivalsi kiekon tarkasti maalin yläkulmaan Timo Salon oivallisen syötön jälkeen. Heinolalaisyleisön onneksi loppusummeri pelasti kotijoukkueen vielä pahemmalta nöyryytykseltä. Vain muutamaa pelaajaa lukuun ottamatta (Janne Sinkkonen, Ville Kiiskinen ja Kevin Cooper) voi HeKin lauantaista pelaamista kuvata sanalla tahdoton. TuTon miehistö teki sen mitä tarvitsi, ei yhtään enempää, ja se riitti Heinolassa pisteisiin.

TuTolta viisasta pelaamista

TuTon Ismo Lehkonen oli leppoisalla tuulella ottelun jälkeen. HeKi-voitto oli jo joukkueen viides peräjälkeen. Lehkonen kiitteli joukkuettaan vuolaasti ja vertasi illan ottelua edelliseen, vieraissa käytyyn, Kiekko-Vantaa –taistoon.

- Tämä oli meiltä viisas vieraspeli. Me pystyttiin hyviin rytminmuutoksiin pelin aikana, Lehkonen summasi.

Turkulaiskäskyttäjä oli hieman huolissaan Atte Saunamäen loukkaantumisesta ottelun aikana, mutta uskoi hänen kuntoutuvan takaisin pelikuntoon suhteellisen nopeasti.

Lehkonen kertoi TuTon ylivoimapelin olevan kuosissaan myös tulevaisuudessa, sillä Kai Syväsalmesta ollaan tekemässä ylivoimapelaajaa Aki Keinäsen lisäksi.

- Tämä voitto lyhensi meidän kotimatkaa monella sadalla kilometrillä, Lehkonen veisteli tyytyväisenä.

Vähemmän tyytyväinen omiensa otteisiin oli HeKin Jari Blomberg, joka totesi heidän ottaneen liikaa jäähyjä ensimmäisessä erässä.

- Me pelattiin puolitoista erää ihan hyvin. Kolmannen takaiskumaalin jälkeen peli muuttui väkisin yrittämiseksi, Blomberg sanoi.

Heinolalaisluotsi harmitteli joukkuekurin puuttumista. Blombergin uudenvuoden lupaus oli se, että vuonna 2007 jäällä nähdään parempi Heinolan Kiekko.