TuTo tarjosi kolmea sarjapistettä, HeKille kelpasi kaksi

Sarjajohtaja TuTo suorastaan tyrkytti voittoa heinolalaisille tarjottimen kera. HeKi oli kuitenkin kohtelias isäntä ja eikä rohmunnut kaikkea kolmea saatavilla olevaa sarjapistettä. Vieraat nousivat kolmen maalin takaa tasoihin ottelun viimeisellä minuutilla. Rangaistuslaukausten jälkeen ottelun voittajaksi setviintyi kotijoukkue HeKi 5-4 RL (3-0,1-1,0-3,0-0).

Ottelun alku kulki ennakko-odotusten mukaisesti. TuTo loi kahden minuutin sisään kolme kelvollista maalintekopaikkaa ja alkuminuuteilla kiekko kolahteli heinolalaisten maalitolpassakin. HeKi puolestaan teki johtomaalinsa heti ensimmäisestä paikasta. Esa Kivistön lepsu laukaus upposi TuTo-vahti Petri Koiviston jalkojen välistä sisään.

Ajassa 03.18 oli kiekko jo toistamiseen turkulaismaalissa. Ville Väkeväinen sai väännettyä pienen hässäkän jälkeen kiekon maalinkulmalta sisään. HeKin peli vapautui heti johtoasemassa kun taas vieraiden peli meni täysin väkinäiseksi vääntämiseksi.

Heinolalaiset karvasivat rohkeasti ylhäältä ja TuTon puolustus oli jatkuvasti vaikeuksissa. Rohkea hyökkääminen avasi tekopaikkoja myös toiseen suuntaan. Vieraiden maalintekoyritykset olivat kuitenkin aivan liian hätäisiä ja maalia kohti suuntautuneet vedot jäivät kotijoukkueen veräjää vahtineen Janne Kurikan hyppysiin.

Ville Väkeväinen mykisti yleisön erän viidennellätoista minuutilla. HeKi siirtyi jo uskomattoman tuntuiseen 3-0 johtoon Väkeväisen ladattua sydämensä kyllyydestä kiekon maalin sisuksiin. Maalinteko-ongelmista koko kauden kärsinyt heinolalaisjoukkue mätki nyt kaikkien hämmästykseksi kolme maalia avauserässä sarjajohtajaa vastaan. Eräsummerin soidessa antoi kotiyleisö ansaitut aplodit omilleen.

Avauserässä nähtiin myös hieman ikävämpi tapahtuma kun TuTon Tommi Leinonen taklasi Henri Mannista laitakahinassa. Manninen menetti tasapainonsa juuri ennen Leinosen taklausta ja hänen päänsä mäjähti rujon näköisesti laitaa vasten. Tilanteessa ei ollut rikettä ja asian tarkasti vielä erotuomaritarkkailija Juha Pajunenkin ottelun jälkeen videolta.

Toisessa erässä oli isännillä mahdollisuus lyödä viimeinen naula TuTon arkkuun. Kahdesti kiekko maaliin asti menikin, mutta molemmissa tilanteissa kävi ”kyproslaiset”, eli maalit hylättiin. Ensimmäinen yritys ohjattiin jalalla ja Marko Pöyhönen väänti toisessa tilanteessa kiekon vasten sääntöjä maalin sisään. Maalivahti Koivisto oli myös liekeissä ja pelasti joukkueensa useamman kerran uusilta takaiskuilta.

Kiekko pomppii

Vieraiden kavennus syntyi lopulta yllättävällä tavalla. TuTo oli hukannut lukuisia hyviä tekopaikkoja silkkaan hätäilyyn, mutta kavennuksessa oli jo onnea mukana ja sitähän hyvillä maalintekijöillä on aina mukana. Markku Erholtzin ja Markku Leinosen esipomputtelusta kiekko pomppasi korkealta ilmasta maalinkulmalla väijyneen Tero Forsellin ylävartaloon ja kimposi siitä maaliin.

HeKin tuskaa lisäsi heti perään tullut jäähy. Nyt oli onni kuitenkin taas heinolalaisten puolella. Aki Nurmisen avaus omasta kulmasta läsähti suoraan keskellä kaarrelleen Ville-Matti Koposen lapaan ja Koponen veivasi polkaisemansa läpiajon päätteeksi Koiviston kahveelle ja välimatka turkulaisiin kasvoi jälleen kolmeen maaliin. 4-1 maalin toiseksi syöttäjäksi merkattiin lauantaina vahvasti pelanneelle Väkeväiselle.

TuTon erä

TuTo sai kolmanteen erään lentävän lähdön. Markku Vuorisalo iski kavennuksen vajaan puolen minuutin pelailun jälkeen. HeKin peli passivoitui, eikä kahden edelliserän kaltaista rohkeaa hyökkäyspelaamista nähty. Vieraiden hyökkäyksien rakentelu helpottui heinolalaisten peruutellessa.

TuTo tuli Vuorisalon toisella osumalla jo maalin päähän kun kolmatta erää oli tahkottu reilut kahdeksan minuuttia. Vuorisalon pilkuntarkka ranneveto sojahti aivan maalin ylänurkkaan, tolppia kuitenkaan koskettamatta. Kurikka oli maalillaan täysin vailla mahdollisuuksia.

Molemmille tarjoutui vielä mahdollisuudet ylivoimalla, mutta erikoistilanteista ei onnistumisia nähty. Peli näytti päättyvän kotijoukkueen voittoon, mutta pieni virhe keskialueella kostautui ja Aki Keinänen laukoi Kurikan längistä 4-4 tasoituksen vain 33-sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä.

Jatkoaika ei tuonut ratkaisua hyvistä yrityksistä huolimatta, joten voittajan selvittämiseksi täytyi turvautua keinoista viimeisimpään eli rangaistuslaukauksiin. Kotijoukkueen Tomi Pylvänäinen ampui ensimmäisenä ja olikin heti ainoa maalinteossa onnistunut.

Pelissä kuvastui erittäin hyvin avausmaalin merkitys. Kun TuTo ei tehnyt alun paikoistaan maalia ja HeKi osui ensimmäisestään, muuttuivat asetelmat täysin. Turkulaisten peli lamaantui täysin ja etenkin hyökkäyspeli meni täysin väkinäiseksi yrittämiseksi. Tällä kertaa HeKi onnistui maalinteossa sellaisissa tilanteissa joissa se ei ole muissa peleissä onnistunut. Tällä kertaa vedot vain jostain syystä upposivat aiempaa herkemmin.

Sarjajohtajien pelätyn ykkösnyrkin ja pistepörssin johtaja Tero Forsell oli osan pelistä varjojen mailla. Heinolalaiset peluuttivat taktisesti omaa ykköskenttäänsä Forsellin kentällistä vastaan. Janne Sinkkonen saikin sotkettua sinikypärän peliä härnäämällä ja tökkimällä häntä aina välillä tilanteiden jälkeen. Rangaistuslaukauksia Forsell ei ampunut lainkaan.

Sinipaitojen parhaimmistoa olivat kaksi maalia tehnyt Markku Vuorisalo ja maalivahti Petri Koivisto, joka torjui toisen erän tärkeillä hetkillä. Kotijoukkueen hyökkääjistä esiin nousivat Ville Väkeväinen ja Esa Kivistö. Maalivahti Kurikka pelasi varmanoloisesti ja piti rankkareissa maalinsa koskemattomana.

Kaksijakoiset mietteet

Lehdistötilaisuudessa nähtiin kaksi suhteellisen tyytyväistä valmentajaa. Toimitsijakiellossa olevaa Ismo Lehkosta jälleen tuurannut Petri Niukkanen harmitteli kehnoa avauserää, mutta iloitsi viime pisteestä.

-Ensimmäisessä erässä joukkue oli jossain muualla kuin kaukalossa, erä oli yhtä sohlaamista. Sohlattiin koko erä ja peli meinasi karata jo siinä käsistä, Niukkanen manaili.

-Kolmanteen erään yritettiin suoraviivaistaa peliä ja laukoa jokaisesta mahdollisesta paikasta. Kiekko sattui kolmannessa erässä pomppimaan sitten meille. Kyllä silti yksi piste on kiva viedä tuliaisena tästä, Lopetti hyväntuulinen Niukkanen.

HeKin Jari Blomberg oli vielä hieman sekavin miettein. Kahden pisteen arvoinen voitto lämmitti mieltä, mutta kolmekin olisi ollut otettavissa.

-Vähän kaksinaiset tunteet tässä on. Kaksi erää ja etenkin toisen erän alku oli meiltä todella hyvää. Toisen erän alussa ei TuTo saanut pitkään aikaan laukaustakaan meidän maalia kohti. Saatiin osumia ja maalit on meille tällä hetkellä tärkeitä, Blomberg sanoi.

-Kolmannessa erässä oli vähän vaikeuksia. Tässä on ollut aiemmin sellaista peliä, että kyllä voitto tästä tyydyttää. Vaatii vielä aikaa, että saadaan puolustuspeli vielä kuntoon, jatkoi Blomberg.

Avauserässä loukkaantuneen Henri Mannisen toipumisajaksi on Blombergin mukaan arvioitu ainakin viikon verran. Flunssataudin kourissa oleva puolustaja Josse Mielonen on edelleen sivussa.

-Mielosella on vielä maailman pisin flunssa, Blomberg päivitteli.

TuTo pääsee viettämään laadukasta vapaa-aikaa aina ensi perjantaihin asti, jolloin se saa Kupittaalla vastaansa Vaasan Sportin. Tuolloin pelaajat pääsevät taas toimitsijakiellosta vapautuvan Ismo Lehkosen hellään huomaan. HeKin seuraava peli on puolestaan ensi keskiviikkona Mikkelissä Jukureiden vieraana.